Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ünneppel emlékezünk...
  2011-10-31 15:05:54, hétfő
 
   
  Mindenszentek és a halottak napja a halottakra való emlékezés ünnepe.
Mindenszentek azon szenteknek az ünnepe,
akikről a naptár név szerint nem emlékezik meg.
A katolikus egyház tanítása szerint a 9. századtól kötelező ünnep az a nap,
amikor az élő és elhalt hívek titokzatos közösséget alkotnak.
A katolikus és az ortodox keresztény egyházak ünnepe 2000 óta
újra munkaszüneti nap hazánkban.






Halottak napja a kereszténység előtt - Halloween:

November elsejének ünnepe, Mindenszentek előestéje (angolul "All Hallows' Eve", rövidítve: Halloween) a kóbor lelkek, a kelták halotti istenének éjszakája. Halloween azonban az egyik legrégibb ünnep, amelynek évszázados történetisége kevéssé ismert: mai formája az évszázadok során több kultúra: a római Pomona-nap, a kelta Samhain fesztivál és a keresztény Mindenszentek napja hagyományainak keveredésével alakult ki.






A mai Nagy-Britannia, Franciaország és az Ibériai-félsziget kelta természetimádói számára a Napisten volt a munka és a pihenés jelképe, a gazdag termés biztosítója. A kelta újévet minden év november elsején nagy fesztivállal ünnepelték, amely a Nap uralmának végét, illetve a sötétség és a hideg uralmának kezdetét szimbolizálta. A kelták hite szerint ilyenkor Samhain, a napisten a halál és a sötétség fogságába került. A hiedelem szerint Samhain október 31-én összehívta a halottakat, akik különböző formában és alakban jelentek meg előtte (a rossz lelkek általában állatok, főleg macska képében öltöttek testet).

Október 31-én, miután a termést betakarították és elraktározták a hosszú, hideg télre, megkezdődött az ünnepség. A kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be, tűz körüli táncuk jelezte a nap-szezon végét és a sötétség kezdetét. Mikor eljött a reggel, a papok szétosztották a parazsat a családok között, hogy azzal új tüzeket gyújthassanak. Ezek tartották távol a halottakat, és űzték el a hideget. November elsején az emberek állatbőrökből és állatfejekből készült ruhákba öltöztek, és a napisten, Samhain tiszteletére 3 napos Halloween fesztivált tartottak.






Az 1. században a rómaiak elfoglalták Angliát. Hagyományaik közül a november 1. körüli Pomona-nap, a gyümölcsök és kertek istennőjének ünnepe az évszázadok során keveredve a kelta Samhai-ünneppel az őszünnep kialakulásához vezetett. A tűzünnepek az évben mindig párosan voltak jelen, így az őszünnep mellett a nyárünnep, azaz Szent Iván éjszakája jelezte az év másik komoly fordulópontját, amely hasonló kulturális metamorfózison ment át ebben az időben.


A keresztény hagyomány kialakulása:

Mindenszentek (latinul: Festum omnium sanctorum) azoknak az üdvözülteknek a közös ünnepe, akiket nem avattak szentté, illetve akik nem kaptak külön napot a naptárban. A Mindenszentek napja a Halottak napjának vigíliája, azaz ünnepi előestéje.

A hajdani rómaiak őseiket és hőseiket istenként és félistenként tisztelték, szobrot emeltek, szentélyt állítottak számukra. Marcus Agrippa i.e. 27-ben építtette Pantheonnak nevezett hatalmas templomát, ahol a papok az összes isten tiszteletére áldoztak. A Pantheont aztán Rómában 610 (egyes források szerint 609) május 13-án keresztény templommá alakították, s IV. Bonifác pápa a templomot az összes vértanú tiszteletére szentelte. Innen ered a Mindenszentek napja.






A római hagyomány azonban nem az első volt a sorban, ugyanis a május 13-i dátum már korábban is ezen szentek ünneplésére szolgált. A kezdetek a 4. századra nyúlnak vissza: Szent Efrém szíriai egyházatya és Aranyszájú Szent János írásaikban beszámolnak a Mindenszentek ünnepéről, melyet ekkor azonban még május 13-án, illetve a pünkösd utáni első vasárnap ültek meg. E vasárnap neve a görög egyházban ma is Szentek Vasárnapja.

Nyugaton 609-ben tűnt föl először ez az ünnep, amikor május 13-án a Szűz Mária, Vértanúk Boldogasszonya és minden vértanúk tiszteletére a már említett módon felavatták a Pantheont. Nemcsak vértanúkat, hanem valóban minden szentet november 1-jén először Angliában és Írországban kezdtek el ünnepelni a 700-as években. November első napja a megemlékezés napjaként a 8. században, 741-ben, III. Gergely pápa (731-745) idején jelent meg először, aki a kategóriát tovább bővítve a Szent Péter Bazilika egyik mellékkápolnáját nemcsak minden vértanúnak, hanem "minden tökéletes igaznak" a tiszteletére szentelte.






Mindenszentek egyetemes ünneppé 844-ben, IV. Gergely pápasága alatt vált. Az ünnepet még a 8. században május 13-ról november 1-jére tették át, valószínűleg azért, hogy ezzel a kelták régi népi újesztendejét megszenteljék, ezzel ötvözve a régi hagyományt az újjal. 835-ben Jámbor Lajos császár IV. Gergely engedélyével hivatalosan is elismerte az új ünnepet, és attól kezdve a Mindenszentek az egész kereszténység ünnepe lett. A katolikus egyház az ünnepet tehát november 1-jén, az ortodoxia pedig egy héttel később tartja.

A Mindenszentek napja után következő napot, Halottak napját 998 óta tartják november 2-án. Ez az ünnep összefügg azzal a századvégi szorongásos hangulattal, mely 1000-re a világvégét várta. Ilyen elképzelések mellett igyekeztek a halottakkal "jóban lenni", az elhunytak szellemeivel jó barátságba kerülni. A sírokon gyertyát gyújtottak, hogy "szegény, fázós lelkek annak fényénél melengethessék magukat". A november 2-i halottak napja konkrétan Sz. Odiló clunyi apáttól (962-1048,) ered. Ő ezt az emléknapot a Cluny anyaegyház alá tartozó minden bencés házban bevezette. Ez a rendelete (998) mindmáig fennmaradt. Az ezredvégi világvége várás elmúltával azonban az ünnep megmaradt, egyre inkább elterjedt, és a 14. századtól Róma is átvette.


Népszokások:

Halottak napjának hetét a halottak hetének is nevezik. Ezen a napon szokás a sírok megtisztítása, feldíszítése és a gyertyagyújtás. A néphit szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak: a gyertyák fényénél a "véletlenül kiszabadult lelkecskék" újra visszatalálhatnak a sírba, nem kísértenek, és nem nyugtalanítják az élőket.






Sokfelé szokás volt, hogy a halottak számára megterítettek, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra (a bukovinai magyarok körében pedig még a temetőbe is vittek ennivalót s a sírokra helyeztek belőle, a maradékot pedig a koldusoknak adták). Szeged környékén "mindönszentek kalácsa", "kóduskalács" néven üres kalácsot ajándékoztak a szegényeknek. Székely népszokás szerint egész kemencére való cipót sütöttek, amelynek Isten lepénye vagy halottak lepénye volt a neve. Ezt kiosztották a templom előtt gyülekező szegények között.

Zentán Mindenszentek napján a család minden tagja meggyújt egy gyertyát, azt tartották, hogy akié a legelőször leég, az hal meg leghamarabb. Az égő gyertyát nem szabad más sírra tenni, mert annak a halottnak a bűne, akinek a sírjáról elvették, átszáll a másik lelkére.

Többfelé úgy tartották, hogy Mindenszentek és Halottak napja közti éjszakán a halottak miséznek a templomban, és amíg a harang szól, hazalátogatnak szétnézni. Ezért minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy az elhunytak eligazodjanak a házban. A hagyományos paraszti közösségek egy részében "a halottak hetén" munkatilalom van: nem szabad földet művelni, mosni, meszelni, káposztát elsózni, hogy "ne zavarják a holtakat", s "mert a besózott káposzta meglágyul", és mert mindez bajt hozhat a ház népére. Ehelyett őröltek, kukoricát morzsoltak.

Forrás. Múlt-kor
 
 
0 komment , kategória:  Emlékezés  
Címkék: mellékkápolnáját, állatáldozatokat, természetimádói, boldogasszonya, metamorfózison, fordulópontját, betakarították, hazalátogatnak, melengethessék, hagyományainak, gyertyagyújtás, kialakulásához, nyugtalanítják, mindönszentek, mindenszentek, kereszténység, megtisztítása, eligazodjanak, franciaország, történetisége, keveredésével, elraktározták, üdvözülteknek, megterítettek, állatfejekből, állatbőrökből, szétosztották, újesztendejét, gyújthassanak, megszenteljék, szimbolizálta, istennőjének, tiszteletére, feldíszítése, munkatilalom, ajándékoztak, halottak napja, halottakra való, katolikus egyház, ortodox keresztény, kereszténység előtt, kóbor lelkek, kelták halotti, egyik legrégibb, évszázadok során, római Pomona-nap, kelta Samhain, keresztény Mindenszentek, pihenés jelképe, gazdag termés, kelta újévet, hideg uralmának, Szent Iván, Marcus Agrippa, Szent Efrém, Aranyszájú Szent János, Szentek Vasárnapja, Szűz Mária, Vértanúk Boldogasszonya, Szent Péter Bazilika, Jámbor Lajos, Zentán Mindenszentek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png virág  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nevem  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png rózsa csokor  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akarat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Akarat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Egy maradéktalanul uralt világ  Png fotel  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Nevem  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Őrizkednünk kell...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam Krisztinától  Sokan azt tartják  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Akarat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  képre írva  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Az engedelmesség miért nem vál...  Popper Péter szavai  Paul David Tripp Április 21  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Alázat  Hogy lehet megtartani  Reménység és erő Krisztustól e...  Egy hatékony szolga  Adakozás  Facebookon kaptam Krisztinától  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Rátalálsz  Nem tudhatod  A Megváltó szolgálatában  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Png telefon  George Byron - Ahogy itt jár -...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Bertolt Brecht -től idézet 
Bejegyzés Címkék
halottak napja, halottakra való, katolikus egyház, ortodox keresztény, kereszténység előtt, kóbor lelkek, kelták halotti, egyik legrégibb, évszázadok során, római Pomona-nap, kelta Samhain, keresztény Mindenszentek, pihenés jelképe, gazdag termés, kelta újévet, hideg uralmának, kelták hite, sötétség fogságába, hiedelem szerint, rossz lelkek, termést betakarították, kelta papok, szent tölgyfák, nap-szezon végét, sötétség kezdetét, papok szétosztották, családok között, emberek állatbőrökből, rómaiak elfoglalták, kelta Samhai-ünneppel, őszünnep kialakulásához, évben mindig, őszünnep mellett, keresztény hagyomány, közös ünnepe, hajdani rómaiak, összes isten, összes vértanú, római hagyomány, első volt, május 13-i, pünkösd utáni, görög egyházban, 700-as években, megemlékezés napjaként, kategóriát tovább, tiszteletére szentelte, kelták régi, régi hagyományt, egész kereszténység, ünnepet tehát, ortodoxia pedig, héttel később, ünnep összefügg, századvégi szorongásos, világvégét várta, elhunytak szellemeivel, sírokon gyertyát, ezredvégi világvége, ünnep megmaradt, halottak hetének, napon szokás, sírok megtisztítása, néphit szerint, gyertyák fényénél, halottak számára, bukovinai magyarok, sírokra helyeztek, maradékot pedig, koldusoknak adták, templom előtt, család minden, legelőször leég, sírjáról elvették, másik lelkére, halottak miséznek, harang szól, elhunytak eligazodjanak, hagyományos paraszti, halottak hetén, besózott káposzta, mellékkápolnáját, állatáldozatokat, természetimádói, boldogasszonya, metamorfózison, fordulópontját, betakarították, hazalátogatnak, melengethessék, hagyományainak, gyertyagyújtás, kialakulásához, nyugtalanítják, mindönszentek, mindenszentek, kereszténység, megtisztítása, eligazodjanak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 489
  • e Hét: 1297
  • e Hónap: 15202
  • e Év: 144909
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.