Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kertek és házak
  2013-09-02 17:07:25, hétfő
 
 



Kertek és házak

Sokan palotákban élnek, sőt vannak olyanok is, akiknek minden nagyobb városban van egy, vagy több házuk . Régebben a bérházak tulajdonosai ugyanabban a házban éltek, amit bérbe adtak . Amikor a Nagy Testvér elhatározta, hogy lerombolja mások palotáit, az akkor sem vonatkozott az övéire, hanem a régi, betokosodott keresztények legjavának az otthonait próbálta leromboltatni azokkal, akiknek keserves sorsát ő maga okozta .

A parasztokkal nem volt ilyen egyszerű a dolga, mert legtöbben vályogból épített, s kitapasztott házakban éltek, mint őseik sokezer éve már . A kisebb-nagyobb folyók árterületeit szabadon hagyták, ami jó legelőnek bizonyult, de konyhakerti növények is szépen teremtek benne . Nagyszüleim zagyvaparti házát soha sem öntötte el az ár, mert a küszöbig sem ért fel a víz, amikor elfolyt másfelé . Laposan kúszott be az utca végéről, a közepén kialakított kis árkon keresztül, majd ellepte a gyalogátkelőnek használt apró hidakat, majd szép lassan, méltóságteljesen haladt egyre beljebb a városka szíve felé .

Ilyenkor előkerült a dagasztó teknők, melyekben kis gyerekek csónakáztak kedvükre a folyammá vált utcán, a ritkán látott, kiáradt vízben . Szülők, nagyszülők ilyenkor rajtuk tartották a szemüket, meg aztán a víz szintjére is oda kellett figyelni, nehogy mégis megviccelje az embert . Eezekben a fából kivájt teknőkben keverték ki a hurka és a kolbászba való húsokat télen, amikor nem sokkal Karácsony előtt disznót vágtak . Abban az időben megvolt mindennek a helye az épület fehérre meszelt oldalán . Ha gereblye kellett, ott volt felakasztva kettő a kaszával együtt . A nagyfogú fagereblye és a modernebb vasfogú . Régebben lovaskocsi állt a színben, a pajta mellett, ahol egy ló ropogtatta békésen a zabot .

Mellette állt szorosan a birkák karámja, a tyúkól és végül a trágyadombtól innen a disznóól, amellyel szemben helyezkedett a fából készült illemhely, ami igen csak huzatos volt télvíz idején . Tata időnként kibontotta a hátulját, és eltalicskázta tartalmát a trágyadomb felé . Nem volt bizony illatos arra az élet, de tavasszal életet jelentett a fák alatt, vagy kukoricaföldön, s egyéb veteményekre szórva . Hozzájárult az életünk örök ritmusához, amikor az enyészet új életet terem a kicsírázott magban .

Az utcában szinte mindegyik ház egyforma volt még ekkor . Tavasszal kitapasztották, lemeszelték azokat szorgalmas asszonyok . Emlékszem, nagyanyám rendszeresen gyüjtötte a lócitromot az erre szakosított formátlan vödörbe, amit sárral kevert ki, majd betömte vele a fagy okozta réseket a falon . Az öreg ház fagerendái ma is hűen szolgálják a helyére épített kőház melletti kamra menyezetét . Voltak takarosabb gazdák, jómodú parasztok, de mindannyian azonos életet éltek, segítették egymást, amennyire csak lehetett .

A házakat kalákában építette a család, ilyenkor megjelentek a barátok is mind . Egy két pohár szívmelengető pálinka után vígabban ment a munka . A férfiak terveztek, faragtak, ástak, kapartak, miközben az asszonyok eleségről gondoskodtak számukra . Így telt az élet vidéken, az összegyüjtött építőanyag hamar formát nyert a szorgalmas és erős férfikezek nyomán . Még cigányokat is kértek vályogvetésre, akik jól értették dolgukat, becsülettel végezték azt, amit reájuk bíztak . Időnként köszörűs érkezett az udvarba...

Ma egy szép, magas, betonalapra épült kőház áll nagyapám háza helyén . A szomszéd fia vette meg még az öreg halála előtt, mert gazdag földje volt annak a teleknek . Ez a jóember és felesége azóta is szorgalmasan dolgozzák a fekete földet, ahová sűrűn ellátogattunk édesapámmal, aki elmerengett ott a gyermekkor emlékein . Innen vonult be katonának, majd ide tért vissza a hároméves hadifogságból, amikor a szovjetek hazaengedték 1947 végén . Sajnos sokan nem térhettek vissza a málenkíj robotból . Őket azóta sem kárpótolta a magyar kormány, mert idegen érdeket szolgál .

Hétvégi kerteket sem művelnek sokan . Ahol lakom, azt a hetvenes évek elején osztották fel szocialista brigádtagok között, akik egy szűk kört alkotnak még ma is . Szívesen emlékeznek vissza a régi szép időkre, amikor még nekik ragyogott a nap . Megöregedtek . Lassan kipusztulnak ezek a szorgalmasabb emberek, mert meg kell adni, hogy az ávós ezredes ma is segít mindenkinek fent a hegyoldalban, bár már rajta is meglátszik a kora . Eleinte fenntartásaim voltak velük kapcsolatban, de láttam, hogy kétféle pártember volt abban az időben . Az egyik őszintén hitt a rendszerben, miközben mások sunyin meglapultak mellettük és lassan átvették a kezdeményezést .

Az élelmesebb kommunisták szinte valamennyien milliárdos vagyonnal rendelkeznek, miközben a parasztból lett rendőrtiszt ugyanúgy szereti földjét, példásan gondozza facsemetéit, segít a többi megöregedett embernek . Füvet vág, fűrészel, elvégzi azt, amit az idősebbek már nem tudnak . Egyetemi tanár, élelmes üzletember, tőzsdei szerencselovag, vegyészmérnök, mind jól megvan egymás mellett ma már, a nehéz milliókat érő, valamikori hétvégi telkeken, melyeket építési teleknek nyilvánítottak mára .

Amit harmincezer forintért megvehettek a hetvenes évek elején, azt ma húsz-harminc millió forintért árulják, kisebb nagyobb hétvégi házzal rajta . A jobb helyeket már beépítették . Hivalkodó gazdagság és kificamodott izlés találkozik itt, de akad olyan is, amikor esztétikai szempontból is érvényesülnek a befektetett milliók . Elmosolyodok, amint a szépkorú pártemberek kapzsi szemeit látom . Arra gondolnak, hogy csak akkor adják tovább a harminc ezüstpénzért szerzett telkeket, amikor biztos jövőt látnak az unokáiknak . A mi kertünk megmaradt olyannak, amilyennek megálmodta az a jóember, aki szőlőt ültetett, kutat ásott, pincét épített magának s népes családjának .

Halála után a gyermekei nem akartak tovább bajlódni a földdel, így szerencsésen megvethettem lábamat közöttük . Sokan dicsérik a párszáz négyszögöles kis telket, amit édesapámmal és nővéremmel gondoztunk együtt . A szeretet virágot terem . Elmosolyodom, amint a fűben megbúvó százszorszépek fehér virágját látom, vagy a körtefák gyümölcstől súlyosan lecsüngő ágait . Kihalófélben lévő cseresznyefák, keményhéjú dió, néhány jonathán almafa és az a hosszúra nőtt ezüstfenyő, amit még az előző tulajdonos gyermekei ültettek . Erdélyből hoztam én is egy parányi fenyőfát, amit édesapám halálakor ültettem, azt ápolgatom . Mire megnő, talán visszaáll minden a régi kerékvágásba, amikor még nagyobbak voltak a kertek, és kisebbek házak .

VGB
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: méltóságteljesen, gyalogátkelőnek, szerencselovag, százszorszépek, kezdeményezést, kitapasztották, kukoricaföldön, nyilvánítottak, fenntartásaim, leromboltatni, hadifogságból, vegyészmérnök, összegyüjtött, eltalicskázta, trágyadombtól, szívmelengető, érvényesülnek, vályogvetésre, ellátogattunk, szorgalmasabb, cseresznyefák, kapcsolatban, négyszögöles, hegyoldalban, kipusztulnak, rendszeresen, megvethettem, valamennyien, betokosodott, keresztények, szerencsésen, megöregedtek, parasztokkal, elmosolyodom, gondoskodtak, árterületeit, bérházak tulajdonosai, házban éltek, otthonait próbálta, kisebb-nagyobb folyók, utca végéről, közepén kialakított, gyalogátkelőnek használt, városka szíve, dagasztó teknők, folyammá vált, ritkán látott, fából kivájt, kolbászba való, időben megvolt, épület fehérre, kaszával együtt, Nagy Testvér,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Reggel van  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hazára minden embernek szükség...  Png lepke  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Szép álmokat!  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png virág  Reménység és erő Krisztustól e...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A televizió nem a kultúrát kép...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Tóth Ágnes - Szervusz pad  George Gordon Lord Byron: Inez...  Akarat  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  A jó emberek mindig szépek mar...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png csokor  Png lepke  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Albert Einstein gondolata  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A sors  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Nagyi telefonál  Idő  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Éretlen vers  Popper Péter szavai  Szép estét kedves látogatóimna...  Popper Péter szavai  Alázat  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Lóhere  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág 
Bejegyzés Címkék
bérházak tulajdonosai, házban éltek, otthonait próbálta, kisebb-nagyobb folyók, utca végéről, közepén kialakított, gyalogátkelőnek használt, városka szíve, dagasztó teknők, folyammá vált, ritkán látott, fából kivájt, kolbászba való, időben megvolt, épület fehérre, kaszával együtt, nagyfogú fagereblye, modernebb vasfogú, pajta mellett, birkák karámja, trágyadombtól innen, fából készült, trágyadomb felé, életünk örök, kicsírázott magban, utcában szinte, erre szakosított, fagy okozta, helyére épített, házakat kalákában, férfiak terveztek, asszonyok eleségről, élet vidéken, összegyüjtött építőanyag, öreg halála, fekete földet, gyermekkor emlékein, hároméves hadifogságból, szovjetek hazaengedték, málenkíj robotból, magyar kormány, hetvenes évek, szűk kört, régi szép, szorgalmasabb emberek, ávós ezredes, egyik őszintén, élelmesebb kommunisták, parasztból lett, többi megöregedett, nehéz milliókat, jobb helyeket, befektetett milliók, szépkorú pártemberek, harminc ezüstpénzért, párszáz négyszögöles, szeretet virágot, fűben megbúvó, körtefák gyümölcstől, előző tulajdonos, parányi fenyőfát, régi kerékvágásba, méltóságteljesen, gyalogátkelőnek, szerencselovag, százszorszépek, kezdeményezést, kitapasztották, kukoricaföldön, nyilvánítottak, fenntartásaim, leromboltatni, hadifogságból, vegyészmérnök, összegyüjtött, eltalicskázta, trágyadombtól, szívmelengető, érvényesülnek, vályogvetésre, ellátogattunk, szorgalmasabb, cseresznyefák, kapcsolatban, négyszögöles, hegyoldalban, kipusztulnak, rendszeresen, megvethettem, valamennyien, betokosodott, keresztények, szerencsésen, megöregedtek, parasztokkal, elmosolyodom, gondoskodtak, árterületeit, kihalófélben, veteményekre, kitapasztott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3125
  • e Hét: 8857
  • e Hónap: 19968
  • e Év: 173464
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.