Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Teríték
  2016-04-02 08:06:06, szombat
 
  Az éttermi étkezés íratlan illemszabályai betartásuk nem kötelező,
de az európai kultúrkörön belül erősen ajánlott.

Érkezés előtt

Az étterembe érkezés előtt tanácsos asztalt foglalni. Egyfelől így
elkerülhetők bizonyos kényelmetlen szituációk (ha például
társasággal érkeznél, és a helyszínen derül ki, hogy nincs már
szabad asztal), másfelől így jelezheted, hogy hova szeretnél majd
ülni: egy csendes sarokba vágysz inkább, netán a kerthelyiségben
foglalnál helyet. Ezen kívül, különösen a nagyobb presztízsű
éttermek esetében, érdemes lehet rákérdezni a dress code-ra is.

Ha különleges alkalomról van szó, vagy üzleti vacsorára invitálsz
valakit, szerencsésebb olyan éttermet választanod, amelyet már
ismersz. Így, vendéglátóként, elkerülheted a kínos meglepetéseket.

Öltözz a célnak, az alkalomnak és a kiválasztott étterem színvonalának
megfelelően. Egy kellemes nyáresti vacsora a pároddal egy bisztróban
nyilván kényelmetlen, talán még kicsit vicces is lenne öltönyben és
nyakkendőben, illetve estélyiben. Egy luxusétteremben ugyanakkor
elvárás a decens megjelenés: rövidnadrágban akkor sem fognak
beengedni, ha Tiéd minden pénz, hatalom és dicsőség.
Kerüld a kihívó, trendi, túlcsicsázott öltözetet, de az ódivatú ruhákat
se erőltesd légy szimplán elegáns.

Megérkezés és helyfoglalás

Bár illemtani alaptétel, hogy a férfinek előre kell engednie a hölgyet,
az éttermek, vendéglátóhelyek esetében ez éppenséggel nincs így
és ennek érdekes kultúrtörténeti okai vannak. A középkori vendég
fogadókban, ivókban a napi repertoár része volt egy kis csetepaté
ököllel, bicskával és egyéb jeles aszeszoárokat bevetve. Mivel nem
volt ritkaság, hogy egy repülő szék vagy söröskancsó fogadta a
belépőket, előbb mindig a férfi lépett be ezekre a helyekre, hogy
ellenőrizze, mennyire biztonságos. Manapság ugyan jóval
civilizáltabbá vált társas életünk, ez a szokás mégis megmaradt.
A helyes eljárás, ha a férfi belép, megtartja az ajtót a hölgynek és
maga elé engedi őt. Ha esetleg dupla randi a vacsora apropója,
akkor az egyik férfi megy előre, megtartja az ajtót a két hölgynek,
a sort pedig a másik férfi zárja, mintegy utóvéd gyanánt.

A legtöbb helyen eleve vagy egy pincér vár bennünket a bejáratnál,
vagy egy pultnál álló host vagy hostess (az úgynevezett maître d'),
és ő rendezi el az asztalhoz kísérés feladatát. Kisebb éttermekben
viszont előfordul, hogy oda ülhetünk, amit mi magunk kiválasztunk
(az asztal kiválasztása a férfi dolga, de ha több szabad asztal is van,
illik a hölgynek felkínálni a választást).
A kabátunkat akasszuk fogasra, de vigyázzunk, hogy más kabátjára
ne tegyük rá.
Ha a fogason nincs hely, tegyük a székünk támlájára.

Az asztalra ne pakoljuk ki a teljes kütyüarzenálunkat és a táskánkat.

Rendelés és étkezés

Helyfoglalás után nem szükséges hívni a pincért. Egy jó pincér
megvárja, míg kényelmesen helyet foglalunk. Nem tolja egyből
elénk az étlapot, de nem is várat meg vele. Itt érdemes megemlíteni,
mennyire fontos erény a türelem mindkét részről: a vendég felé
mindenkor tiszteletet kell tanúsítani, ugyanakkor a vendégnek is
tudomásul kell vennie, ha az étterem épp tele van és a pincér éppen
egy másik asztalnál szolgál fel.

Kezdjünk egy aperitivvel. Kerüljük az édes likőröket; egy rövidital,
vagy egy bor a legmegfelelőbb választás (hiszen az étvágyunkat
szeretnénk meghozni). Ha valaki nem elkötelezett híve

Bacchusnak és hidegen hagyja Baudelaire, egy ásványvíz vagy
egy gyümölcslé is jó választás lehet.
Ha rendelni szeretnél, ne kiabálj, csettints vagy hadonássz a pincér
felé. Intsünk diszkréten, esetleg kapjuk el a pillantását.
Ha a nonverbális jelek nem működnek, mert mondjuk épp zsúfolt
az étterem, az alábbi kifejezések használata javallott:
Legyen szíves, Uram, Kisasszony (bár ez utóbbi kifejezés erősen
idejétmúlt, az éttermi kultúrában még létezik és elfogadott),
Kérem, Elnézést. Ne tegeződjünk és igyekezzünk diszkrétek
maradni: mi sem szeretnénk úgy elkölteni a romantikus
vacsoránkat életünk szerelmével, hogy közben fennhangon
óbégatnak a másik asztalnál.
Ne kérdezgessük a szomszéd asztalnál ülőket, hogy ők mit
esznek. Bár gyakran tűnhet úgy, hogy hasonszőrűekből áll a
szomszéd társaság, akikkel érdemes szóba elegyednünk,
sosem tudhatjuk, hogy ők mennyire érzik ezt kínosnak.

A pincért viszont nyugodtan faggathatjuk az étlapon szereplő
tételekről. Nem szégyen, ha valamit nem tudunk (pl. miből,
milyen eljárással készült).

A damaszt szalvétát ne a nyakunkba kössük, hanem tegyük
az ölünkbe. Ne érezd magad kínosan, ha összekoszolod a
damasztot, hiszen pont ez a szerepe, hogy megvédje a
ruhánkat a szennyeződéstől. Ha végeztél és távoznál az
asztaltól, ne hajtsd össze, csak helyezd a tányérod bal
oldalára.

Az evőeszközökkel haladjunk kívülről befelé.

Ne nyúlkáljunk át az asztal felett és ne kóstolgassuk partnerünk
ételét.
Rendeljünk ugyanannyi fogást, mint partnerünk. Egy üresjárat
kínos lehet.
Esetenként, ha diszkréten tesszük, egy fotó készítése az ételről
beleférhet (kivéve, ha ügyféllel vagyunk!).

Ha nem ízlik az étel, ne erőltesd magadba, küldd vissza nyugodtan.
Természetesen módjával tedd ezt: az akadékoskodó, fontoskodó,
szőrszálhasogató embereket senki sem szereti.
Ha végeztél a vacsoráddal, az evőeszközöket ne a tányér mellé
helyezd, hanem a tányérba, jelezve ezzel a pincérnek, hogy jól
laktál.

Ha netán összepiszkoltad az asztalt, ne kezdd el feltakarítani,
ez a pincér dolga. Ugyanakkor köszönd meg neki, ha rendbe
tette az asztalt.

Fizetés és távozás

Az kérje a számlát, aki fizetni fog.A számlát egy számlatartó
könyvben kapjuk. Diszkréten fussuk át a számlát, de semmi
képpen se rendeljük magunk mellé a pincért, hogy egyesével
magyarázza el a számla tételeit.

A pénzt tegyük a számlatartó könyvbe. Ha bankkártyával
szeretnénk fizetni, azt is a könyvbe helyezzük. Utóbbi esetben
jelezzük, ha a számla összegénél többet szeretnénk fizetni
(azaz borravalót szeretnénk adni). Az is elfogadott, hogy
bankkártyás fizetés mellett a borravalót készpénzben adjuk.

A borravaló mértéke tükrözze a felszolgálás színvonalát és azt,
hogy mennyire voltunk elégedettek. Ha többet adunk, mint szokás,
azzal kifejezhetjük hálánkat a minőségi vendéglátásért, de ha
kevesebbet, adott esetben az is hasznos visszajelzés lehet az
étterem felé, hogy érdemes még javulnia. A borravaló mértéke
általában 5-15%. Figyeljünk azonban arra, hogy egyre több helyen
a borravaló már eleve a számla részét képezi szervízdíj formájában
(jellemzően 10-13%).

A fentiek természetesen csupán ajánlások. A vendég és a vendéglátó
egymás iránti kölcsönös tisztelete, a(z inkább implicit, mint kinyilvánított)
szabályok együttes követése az, amit mindenkor szem előtt kell tartanunk
és ami bízvást mindegyik fél megelégedésére fog szolgálni.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 1.  
Címkék: vendéglátóhelyek, szőrszálhasogató, luxusétteremben, hasonszőrűekből, kerthelyiségben, kultúrtörténeti, összepiszkoltad, szennyeződéstől, vendéglátóként, civilizáltabbá, evőeszközökkel, kinyilvánított, legmegfelelőbb, vendéglátásért, megelégedésére, illemszabályai, rövidnadrágban, meglepetéseket, természetesen, szerencsésebb, összekoszolod, túlcsicsázott, feltakarítani, bankkártyával, színvonalának, evőeszközöket, kifejezhetjük, aszeszoárokat, kiválasztunk, kiválasztása, visszajelzés, elkötelezett, helyfoglalás, faggathatjuk, kérdezgessük, kiválasztott, éttermi étkezés, európai kultúrkörön, étterembe érkezés, helyszínen derül, csendes sarokba, nagyobb presztízsű, dress code-ra, kínos meglepetéseket, kiválasztott étterem, kellemes nyáresti, luxusétteremben ugyanakkor, decens megjelenés, ódivatú ruhákat, férfinek előre, középkori vendég, napi repertoár,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy barátság története  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Egyszerű  Martin Buber, A haszidim meséi  Reményik Sándor: Pierrot &...  Nevelőszülőkhöz adták,  Robin Wight pitypang szobra  Alvó cica  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Otthon  Facebookon kaptam  Egyszerű  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  A Magyar Költészet napja alkal...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  James Allen  Az ember  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Bársony székben  Vannak emberek  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Otthon  Walter Chrysler mondta  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Tanácsok egy pszichológustól  Paul David Tripp Április 12  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Emlékezz  Müller Péter tollából  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Az ember  A hagyma antibakteriális hatás...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam Krisztina b...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Azért kaptad  "Ez egy csoda"  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Reményik Sándor: Pierrot &...  Különleges  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Egy párkányon  Jázmin  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam  képre írva  Esterházy Péter: Harmonia c...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  James Allen  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Hamvas Béla  Szép estét  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Szívek  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Alvó cica  "Ez egy csoda"  Ady Endre - Mindegy átka  Szép estét  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz.. 
Bejegyzés Címkék
éttermi étkezés, európai kultúrkörön, étterembe érkezés, helyszínen derül, csendes sarokba, nagyobb presztízsű, dress code-ra, kínos meglepetéseket, kiválasztott étterem, kellemes nyáresti, luxusétteremben ugyanakkor, decens megjelenés, ódivatú ruhákat, férfinek előre, középkori vendég, napi repertoár, repülő szék, férfi lépett, szokás mégis, helyes eljárás, férfi belép, vacsora apropója, egyik férfi, sort pedig, másik férfi, legtöbb helyen, pultnál álló, úgynevezett maître, asztalhoz kísérés, asztal kiválasztása, férfi dolga, hölgynek felkínálni, kabátunkat akasszuk, fogason nincs, székünk támlájára, teljes kütyüarzenálunkat, türelem mindkét, vendég felé, pincér éppen, másik asztalnál, édes likőröket, legmegfelelőbb választás, ásványvíz vagy, nonverbális jelek, alábbi kifejezések, éttermi kultúrában, szomszéd asztalnál, pincért viszont, étlapon szereplő, damaszt szalvétát, nyakunkba kössük, evőeszközökkel haladjunk, asztal felett, fotó készítése, tányér mellé, pincér dolga, számla tételeit, pénzt tegyük, számlatartó könyvbe, könyvbe helyezzük, számla összegénél, borravalót készpénzben, borravaló mértéke, felszolgálás színvonalát, minőségi vendéglátásért, számla részét, fentiek természetesen, vendéglátóhelyek, szőrszálhasogató, luxusétteremben, hasonszőrűekből, kerthelyiségben, kultúrtörténeti, összepiszkoltad, szennyeződéstől, vendéglátóként, civilizáltabbá, evőeszközökkel, kinyilvánított, legmegfelelőbb, vendéglátásért, megelégedésére, illemszabályai, rövidnadrágban, meglepetéseket, természetesen, szerencsésebb, összekoszolod, túlcsicsázott, feltakarítani, bankkártyával, színvonalának, evőeszközöket, kifejezhetjük, aszeszoárokat, kiválasztunk, kiválasztása, visszajelzés, elkötelezett, helyfoglalás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 59 db bejegyzés
e év: 566 db bejegyzés
Összes: 34577 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 272
  • e Hét: 10514
  • e Hónap: 19898
  • e Év: 152452
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.