|
2016-04-02 08:06:06, szombat
|
|
|
Az éttermi étkezés íratlan illemszabályai betartásuk nem kötelező,
de az európai kultúrkörön belül erősen ajánlott.
Érkezés előtt
Az étterembe érkezés előtt tanácsos asztalt foglalni. Egyfelől így
elkerülhetők bizonyos kényelmetlen szituációk (ha például
társasággal érkeznél, és a helyszínen derül ki, hogy nincs már
szabad asztal), másfelől így jelezheted, hogy hova szeretnél majd
ülni: egy csendes sarokba vágysz inkább, netán a kerthelyiségben
foglalnál helyet. Ezen kívül, különösen a nagyobb presztízsű
éttermek esetében, érdemes lehet rákérdezni a dress code-ra is.
Ha különleges alkalomról van szó, vagy üzleti vacsorára invitálsz
valakit, szerencsésebb olyan éttermet választanod, amelyet már
ismersz. Így, vendéglátóként, elkerülheted a kínos meglepetéseket.
Öltözz a célnak, az alkalomnak és a kiválasztott étterem színvonalának
megfelelően. Egy kellemes nyáresti vacsora a pároddal egy bisztróban
nyilván kényelmetlen, talán még kicsit vicces is lenne öltönyben és
nyakkendőben, illetve estélyiben. Egy luxusétteremben ugyanakkor
elvárás a decens megjelenés: rövidnadrágban akkor sem fognak
beengedni, ha Tiéd minden pénz, hatalom és dicsőség.
Kerüld a kihívó, trendi, túlcsicsázott öltözetet, de az ódivatú ruhákat
se erőltesd légy szimplán elegáns.
Megérkezés és helyfoglalás
Bár illemtani alaptétel, hogy a férfinek előre kell engednie a hölgyet,
az éttermek, vendéglátóhelyek esetében ez éppenséggel nincs így
és ennek érdekes kultúrtörténeti okai vannak. A középkori vendég
fogadókban, ivókban a napi repertoár része volt egy kis csetepaté
ököllel, bicskával és egyéb jeles aszeszoárokat bevetve. Mivel nem
volt ritkaság, hogy egy repülő szék vagy söröskancsó fogadta a
belépőket, előbb mindig a férfi lépett be ezekre a helyekre, hogy
ellenőrizze, mennyire biztonságos. Manapság ugyan jóval
civilizáltabbá vált társas életünk, ez a szokás mégis megmaradt.
A helyes eljárás, ha a férfi belép, megtartja az ajtót a hölgynek és
maga elé engedi őt. Ha esetleg dupla randi a vacsora apropója,
akkor az egyik férfi megy előre, megtartja az ajtót a két hölgynek,
a sort pedig a másik férfi zárja, mintegy utóvéd gyanánt.
A legtöbb helyen eleve vagy egy pincér vár bennünket a bejáratnál,
vagy egy pultnál álló host vagy hostess (az úgynevezett maître d'),
és ő rendezi el az asztalhoz kísérés feladatát. Kisebb éttermekben
viszont előfordul, hogy oda ülhetünk, amit mi magunk kiválasztunk
(az asztal kiválasztása a férfi dolga, de ha több szabad asztal is van,
illik a hölgynek felkínálni a választást).
A kabátunkat akasszuk fogasra, de vigyázzunk, hogy más kabátjára
ne tegyük rá.
Ha a fogason nincs hely, tegyük a székünk támlájára.
Az asztalra ne pakoljuk ki a teljes kütyüarzenálunkat és a táskánkat.
Rendelés és étkezés
Helyfoglalás után nem szükséges hívni a pincért. Egy jó pincér
megvárja, míg kényelmesen helyet foglalunk. Nem tolja egyből
elénk az étlapot, de nem is várat meg vele. Itt érdemes megemlíteni,
mennyire fontos erény a türelem mindkét részről: a vendég felé
mindenkor tiszteletet kell tanúsítani, ugyanakkor a vendégnek is
tudomásul kell vennie, ha az étterem épp tele van és a pincér éppen
egy másik asztalnál szolgál fel.
Kezdjünk egy aperitivvel. Kerüljük az édes likőröket; egy rövidital,
vagy egy bor a legmegfelelőbb választás (hiszen az étvágyunkat
szeretnénk meghozni). Ha valaki nem elkötelezett híve
Bacchusnak és hidegen hagyja Baudelaire, egy ásványvíz vagy
egy gyümölcslé is jó választás lehet.
Ha rendelni szeretnél, ne kiabálj, csettints vagy hadonássz a pincér
felé. Intsünk diszkréten, esetleg kapjuk el a pillantását.
Ha a nonverbális jelek nem működnek, mert mondjuk épp zsúfolt
az étterem, az alábbi kifejezések használata javallott:
Legyen szíves, Uram, Kisasszony (bár ez utóbbi kifejezés erősen
idejétmúlt, az éttermi kultúrában még létezik és elfogadott),
Kérem, Elnézést. Ne tegeződjünk és igyekezzünk diszkrétek
maradni: mi sem szeretnénk úgy elkölteni a romantikus
vacsoránkat életünk szerelmével, hogy közben fennhangon
óbégatnak a másik asztalnál.
Ne kérdezgessük a szomszéd asztalnál ülőket, hogy ők mit
esznek. Bár gyakran tűnhet úgy, hogy hasonszőrűekből áll a
szomszéd társaság, akikkel érdemes szóba elegyednünk,
sosem tudhatjuk, hogy ők mennyire érzik ezt kínosnak.
A pincért viszont nyugodtan faggathatjuk az étlapon szereplő
tételekről. Nem szégyen, ha valamit nem tudunk (pl. miből,
milyen eljárással készült).
A damaszt szalvétát ne a nyakunkba kössük, hanem tegyük
az ölünkbe. Ne érezd magad kínosan, ha összekoszolod a
damasztot, hiszen pont ez a szerepe, hogy megvédje a
ruhánkat a szennyeződéstől. Ha végeztél és távoznál az
asztaltól, ne hajtsd össze, csak helyezd a tányérod bal
oldalára.
Az evőeszközökkel haladjunk kívülről befelé.
Ne nyúlkáljunk át az asztal felett és ne kóstolgassuk partnerünk
ételét.
Rendeljünk ugyanannyi fogást, mint partnerünk. Egy üresjárat
kínos lehet.
Esetenként, ha diszkréten tesszük, egy fotó készítése az ételről
beleférhet (kivéve, ha ügyféllel vagyunk!).
Ha nem ízlik az étel, ne erőltesd magadba, küldd vissza nyugodtan.
Természetesen módjával tedd ezt: az akadékoskodó, fontoskodó,
szőrszálhasogató embereket senki sem szereti.
Ha végeztél a vacsoráddal, az evőeszközöket ne a tányér mellé
helyezd, hanem a tányérba, jelezve ezzel a pincérnek, hogy jól
laktál.
Ha netán összepiszkoltad az asztalt, ne kezdd el feltakarítani,
ez a pincér dolga. Ugyanakkor köszönd meg neki, ha rendbe
tette az asztalt.
Fizetés és távozás
Az kérje a számlát, aki fizetni fog.A számlát egy számlatartó
könyvben kapjuk. Diszkréten fussuk át a számlát, de semmi
képpen se rendeljük magunk mellé a pincért, hogy egyesével
magyarázza el a számla tételeit.
A pénzt tegyük a számlatartó könyvbe. Ha bankkártyával
szeretnénk fizetni, azt is a könyvbe helyezzük. Utóbbi esetben
jelezzük, ha a számla összegénél többet szeretnénk fizetni
(azaz borravalót szeretnénk adni). Az is elfogadott, hogy
bankkártyás fizetés mellett a borravalót készpénzben adjuk.
A borravaló mértéke tükrözze a felszolgálás színvonalát és azt,
hogy mennyire voltunk elégedettek. Ha többet adunk, mint szokás,
azzal kifejezhetjük hálánkat a minőségi vendéglátásért, de ha
kevesebbet, adott esetben az is hasznos visszajelzés lehet az
étterem felé, hogy érdemes még javulnia. A borravaló mértéke
általában 5-15%. Figyeljünk azonban arra, hogy egyre több helyen
a borravaló már eleve a számla részét képezi szervízdíj formájában
(jellemzően 10-13%).
A fentiek természetesen csupán ajánlások. A vendég és a vendéglátó
egymás iránti kölcsönös tisztelete, a(z inkább implicit, mint kinyilvánított)
szabályok együttes követése az, amit mindenkor szem előtt kell tartanunk
és ami bízvást mindegyik fél megelégedésére fog szolgálni.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
Címkék: vendéglátóhelyek, szőrszálhasogató, luxusétteremben, hasonszőrűekből, kerthelyiségben, kultúrtörténeti, összepiszkoltad, szennyeződéstől, vendéglátóként, civilizáltabbá, evőeszközökkel, kinyilvánított, legmegfelelőbb, vendéglátásért, megelégedésére, illemszabályai, rövidnadrágban, meglepetéseket, természetesen, szerencsésebb, összekoszolod, túlcsicsázott, feltakarítani, bankkártyával, színvonalának, evőeszközöket, kifejezhetjük, aszeszoárokat, kiválasztunk, kiválasztása, visszajelzés, elkötelezett, helyfoglalás, faggathatjuk, kérdezgessük, kiválasztott, éttermi étkezés, európai kultúrkörön, étterembe érkezés, helyszínen derül, csendes sarokba, nagyobb presztízsű, dress code-ra, kínos meglepetéseket, kiválasztott étterem, kellemes nyáresti, luxusétteremben ugyanakkor, decens megjelenés, ódivatú ruhákat, férfinek előre, középkori vendég, napi repertoár,
|
|
|
|
éttermi étkezés, európai kultúrkörön, étterembe érkezés, helyszínen derül, csendes sarokba, nagyobb presztízsű, dress code-ra, kínos meglepetéseket, kiválasztott étterem, kellemes nyáresti, luxusétteremben ugyanakkor, decens megjelenés, ódivatú ruhákat, férfinek előre, középkori vendég, napi repertoár, repülő szék, férfi lépett, szokás mégis, helyes eljárás, férfi belép, vacsora apropója, egyik férfi, sort pedig, másik férfi, legtöbb helyen, pultnál álló, úgynevezett maître, asztalhoz kísérés, asztal kiválasztása, férfi dolga, hölgynek felkínálni, kabátunkat akasszuk, fogason nincs, székünk támlájára, teljes kütyüarzenálunkat, türelem mindkét, vendég felé, pincér éppen, másik asztalnál, édes likőröket, legmegfelelőbb választás, ásványvíz vagy, nonverbális jelek, alábbi kifejezések, éttermi kultúrában, szomszéd asztalnál, pincért viszont, étlapon szereplő, damaszt szalvétát, nyakunkba kössük, evőeszközökkel haladjunk, asztal felett, fotó készítése, tányér mellé, pincér dolga, számla tételeit, pénzt tegyük, számlatartó könyvbe, könyvbe helyezzük, számla összegénél, borravalót készpénzben, borravaló mértéke, felszolgálás színvonalát, minőségi vendéglátásért, számla részét, fentiek természetesen, vendéglátóhelyek, szőrszálhasogató, luxusétteremben, hasonszőrűekből, kerthelyiségben, kultúrtörténeti, összepiszkoltad, szennyeződéstől, vendéglátóként, civilizáltabbá, evőeszközökkel, kinyilvánított, legmegfelelőbb, vendéglátásért, megelégedésére, illemszabályai, rövidnadrágban, meglepetéseket, természetesen, szerencsésebb, összekoszolod, túlcsicsázott, feltakarítani, bankkártyával, színvonalának, evőeszközöket, kifejezhetjük, aszeszoárokat, kiválasztunk, kiválasztása, visszajelzés, elkötelezett, helyfoglalás, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
59 db bejegyzés |
e év: |
566 db bejegyzés |
Összes: |
34577 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 272
- e Hét: 10514
- e Hónap: 19898
- e Év: 152452
|
|
|