Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Meseszép és illatos: levendula
  2018-06-19 12:11:11, kedd
 
   
  Meseszép és illatos: levendula







A levendula az egyik kedvenc gyógynövényem. Nyáron és ősszel öröm kint üldögélni a házam előtt, hiszen a rengeteg virág között ott virítanak az olyannyira kedvelt levenduláim, amelyek nemcsak üde színfoltjai az udvaromnak, de illatukkal is elkápráztatnak mindannyiszor, amikor a házból kilépek. A levendulát nagyon sokféle módon felhasználhatjuk és hasznosíthatjuk, így akinek van virágoskertje, mindenképpen gondoljon erre a szerény, de annál kedvesebb gyógynövényre.

A levendula 35 felhasználási módja:

A levendulából készíthetünk egy remek nyugtató teát. Párosíthatjuk más nyugtató növényekkel, például citromfűvel vagy kamillával.
Levendulából illattasakot is készíthetünk, amelyet aztán a szekrénybe is berakhatunk, hiszen kiválóan illatosítja a ruhákat, de meg is ajándékozhatunk vele egy kedves szerettünket.
Készíthetünk belőle házi illatgyertyát. Ehhez nem is kell más, mint viasz, szárított levendula és levendula-illóolaj.
Segítségével a szoba levegőjét is megillatosíthatjuk, felfrissíthetjük. Egy spricnis üvegbe öntsön 2 dl vizet és 3-3 csepp levendula-, borsmenta- és teafa-illóolajat. Majd ebből az elegyből permetezzen a levegőbe.
Ha nem tud aludni, vegyen egy nyugtató lábfürdőt. Öntsön egy lavórba 4-5 liter meleg vizet, cseppentsen bele 5-6 csepp levendulaolajat és áztassa ebben a lábait lefekvés előtt.
Ha sok levendula nődögél a kertben, csináljon belőlük egy csodás levendulakoszorút, amely a bejárati ajtón vagy a kandallón kaphat helyet.
Kutyuljon salátaöntetet levendula hozzáadásával. Keverjen össze 6 evőkanál olívaolajat, 2 evőkanál balzsamecetet, 1 evőkanál citromlevet, 1 gerezd zúzott fokhagymát, 2 evőkanál mézet, 1 teáskanál mustárt és egy maréknyi szárított levendulát. Keverje alaposan össze a hozzávalókat és ezzel el is készült a remek salátaöntet.
Nyáron és ősszel tegyen a teraszra levendulacsokrokat, vagy a ház közelébe ültessen levendulát, mivel ez elriasztja a szúnyogokat.
Préselt levendulával díszíthetünk ajándékkártyákat és csomagolópapírt, amellyel aztán a szeretteinket meg is lephetjük.
A levendulaolajat bevethetjük masszázs során, hiszen csökkenti az ízületi és izomfájdalmakat.
Szárítson meg egy nagy csokor levendulát, amelyet akasszon a bejárati ajtóra, hiszen nagyon szépen dekorálja azt. A vendégeknek pedig egyből ez csapja meg az orrát, amikor meglátogatnak bennünket.
A levendulából ízletes süteményeket, pudingokat és desszerteket is készíthetünk.
A levendulaolaj csillapítja a viszkető és száraz bőrt.
A levendulavirág ételszínezékként is funkcionálhat.
Levendulából finom házi szappant is gyárthat, amelyet szeretteinek is ajándékozhat.
Ha megcsípett bennünket egy rovar, akkor a csípés helyét levendulaolajjal kell kenegetni, mert az megnyugtatja.
Saláták ízesítésére használjon levendulaecetet. 2 csésze almaecethez adjon egy maréknyi levendulavirágot, hagyja állni 6 hétig, majd szűrje le.
A levendulaolajos borogatás csillapítja a fejfájást.
Készítsen levendulás fürdősót, amely egy fárasztó nap végén lenyugtat és oldja a bennünk lévő feszültséget. Egy csésze fürdősóval keverjen el félcsészényi szódabikarbónát és 20 csepp levendulaolajat. Keverje alaposan össze, majd tárolja egy zárható üvegben. Egy-két evőkanálnyit használjon belőle minden fürdés során.
Ha levendulaolajat spriccel a párnájára, garantáltan nyugodt és pihentető lesz az éjszakai alvása.
Élvezze ki a levendula aromaterápiás hatását. Ily módon nemcsak a szoba levegője, de Ön is felfrissül.
Készítsen bőrradírt levendula hozzáadásával. Keverjen el egy csésze cukrot, fél csésze kókuszolajat, 2 evőkanál levendulavirágzatot és 15-20 csepp levendulaolajat. Majd ezzel az eleggyel dörzsölje le a testét, aztán alaposan zuhanyozzon le.
Készítsen levendulavirágból limonádét, de a hagyományos limonádéhoz néhány csepp levendula-illóolajat - csak tiszta minőségűt - is keverhet.
Ha születésnapi tortát készít, díszítse azt levendulavirággal
Gyümölcslekvárokat tehet pikánsabbá, ha levendulavirágzatot is ad azokhoz.
Készítsen álompárnát, amelyet levendulavirágokkal töltsön meg.
Ha menstruációs görcsök gyötrik, keverjen el két evőkanálnyi mandulaolajban 5-6 csepp levendulaolajat és masszírozza ezzel az eleggyel a hasát.
Készítsen levendulás potpourrit, amellyel a lakását illatosíthatja, de ajándékba is adhatja.
A házi vaníliafagylalt finomabb lesz, ha fahéjat és morzsolt levendulát is adunk hozzá.
Készítsen arcvizet levendulavízből vagy desztillált víz és levendula-illóolaj keverékéből.
Készítsen levendulaolajat. Öntsön egy befőttesüvegbe olíva-, mandula- vagy kókuszolajat, adja hozzá a levendulát. Állítsa egy napos ablakba, majd 3-4 hét múlva szűrje azt le.
A hígított levendulaolaj csökkenti a gyulladást és meggátolja az aknét okozó baktériumok elszaporodását.
Készítsen házi dezodort szódabikarbóna és levendulaolaj felhasználásával.
A szőnyegünket illatossá tehetjük, ha porszívózás előtt meghintjük egy eleggyel. Egy csésze szódabikarbónát keverjen el egy maréknyi levendulavirággal és 10 csepp levendula-illóolajjal. Hagyja rajta egy órán keresztül, majd porszívózza ki alaposan a szőnyeget.
A levendulaszirupot nagyon egyszerű elkészíteni. Melegítsen meg egy csésze vizet, adjon hozzá egy csésze nyírfacukrot. Keverje folyamatosan, míg a cukor elolvad. Majd adjon hozzá 2 teáskanál vaníliakivonatot és két evőkanál levendulavirágzatot. Hagyja kihűlni, szűrje le és tárolja hűtőben. A szirupot elsősorban édességek, desszertek, sütemények készítésénél tudjuk felhasználni.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
Címkék: vaníliakivonatot, levendulaolajjal, felfrissíthetjük, ajándékkártyákat, levendulavirágot, felhasználhatjuk, ételszínezékként, felhasználásával, levendulaolajat, izomfájdalmakat, vaníliafagylalt, levendulavízből, hasznosíthatjuk, csomagolópapírt, levendulaolajos, szódabikarbónát, levendulaecetet, ajándékozhatunk, levendulavirág, elszaporodását, mandulaolajban, szódabikarbóna, illatosíthatja, elkápráztatnak, befőttesüvegbe, párosíthatjuk, balzsamecetet, hozzáadásával, virágoskertje, aromaterápiás, gyógynövényre, felhasználási, illatgyertyát, szeretteinket, gyógynövényem, levendulaolaj, egyik kedvenc, házam előtt, rengeteg virág, olyannyira kedvelt, házból kilépek, levendulát nagyon, levendulából készíthetünk, remek nyugtató, kedves szerettünket, szoba levegőjét, spricnis üvegbe, elegyből permetezzen, nyugtató lábfürdőt, lábait lefekvés, csodás levendulakoszorút, bejárati ajtón,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  Magamnak  Kertem  Andrássy Réka - A bolond Böske  Jázmin  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Magamnak  Magamnak  Mindig lesz olyan  Robert Merle tollából  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Különleges  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Töröld le  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  James Allen  Hogyan válunk hűségesekké?  Nem kell hozzá fürdőruhás  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos gondolata  Minden tavaszból őrizz..  Szép estét  Esterházy Péterre emlékezünk  Hamvas Béla  képre írva  Tavaszi este  Emlékezz  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Van néhány kérdés, amin gondol...  Minden tavaszból őrizz..  Sík Sándor - Ha jő a perc  Pitypang szökőkút  Szép álmokat!  Reményik Sándor: Pierrot &...  Gebhardt Nóra versei II.  Ady Endre - Mindegy átka  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  39 ígéret  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  IGEN így  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Bornyi Veronika haiku verse  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Jánosházy György: Fogd a kezem  Szép estét  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Anyámról való emlékek  Tavaszi este  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  IGEN így  Nevelőszülőkhöz adták,  Eduardo Sacheri gondolata  Müller Péter tollából  Vannak emberek  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Az ember  Jázmin  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztina b...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Egy párkányon 
Bejegyzés Címkék
egyik kedvenc, házam előtt, rengeteg virág, olyannyira kedvelt, házból kilépek, levendulát nagyon, levendulából készíthetünk, remek nyugtató, kedves szerettünket, szoba levegőjét, spricnis üvegbe, elegyből permetezzen, nyugtató lábfürdőt, lábait lefekvés, csodás levendulakoszorút, bejárati ajtón, kandallón kaphat, maréknyi szárított, remek salátaöntet, levendulaolajat bevethetjük, nagy csokor, bejárati ajtóra, vendégeknek pedig, levendulából ízletes, levendulaolaj csillapítja, levendulavirág ételszínezékként, csípés helyét, maréknyi levendulavirágot, levendulaolajos borogatás, bennünk lévő, csésze fürdősóval, zárható üvegben, éjszakai alvása, levendula aromaterápiás, szoba levegője, csésze cukrot, eleggyel dörzsölje, hagyományos limonádéhoz, lakását illatosíthatja, házi vaníliafagylalt, befőttesüvegbe olíva-, napos ablakba, hígított levendulaolaj, aknét okozó, szőnyegünket illatossá, csésze szódabikarbónát, maréknyi levendulavirággal, órán keresztül, levendulaszirupot nagyon, csésze vizet, csésze nyírfacukrot, cukor elolvad, szirupot elsősorban, vaníliakivonatot, levendulaolajjal, felfrissíthetjük, ajándékkártyákat, levendulavirágot, felhasználhatjuk, ételszínezékként, felhasználásával, levendulaolajat, izomfájdalmakat, vaníliafagylalt, levendulavízből, hasznosíthatjuk, csomagolópapírt, levendulaolajos, szódabikarbónát, levendulaecetet, ajándékozhatunk, levendulavirág, elszaporodását, mandulaolajban, szódabikarbóna, illatosíthatja, elkápráztatnak, befőttesüvegbe, párosíthatjuk, balzsamecetet, hozzáadásával, virágoskertje, aromaterápiás, gyógynövényre, felhasználási, illatgyertyát, szeretteinket, gyógynövényem, levendulaolaj, mindannyiszor, funkcionálhat, salátaöntetet, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 518
  • e Hét: 5360
  • e Hónap: 9393
  • e Év: 68646
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.