Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vissza a szocializmusba!
  2013-09-11 07:38:34, szerda
 
  Vissza a szocializmusba!


Vajon tényleg megérett országunk a rendeleti kormányzásra? Kövér László szerint "a mostani, törvényekhez kötött kormányzásra már nincs szükség, ezt a rendszert a diktatúráktól való félelem miatt alkották meg a rendszerváltás után, és talán 1998-ig indokolt volt. A veszély azonban elmúlt." (index.hu)

Az első nagy kérdés, vajon most nem olyan, mintha rendeleti kormányzás lenne? A kormánypárt részéről valaki beterjeszt valamit a parlament elé, aztán másfél nap alatt a frakció tagjai megbizottságolják és elfogadják. Igaz, több a macera:

be kell terjeszteni a javaslatot, azaz valakinek a nevét kell hozzá adnia, akár mint hivatal, akár mint egyéni képviselő. Ha nagyon sürgős, még azt is ki lehet találni, melyik salátatörvénybe lehet plusz egy pontként zárószavazás előtt benyújtani - ugyebár ez is feleslegesen terhelheti az agysejteket.

indoklást is kell hozzá fűzni, ezzel is gürizni kell. És ugyebár az indokolhatatlant is meg kell indokolni, mégha két mondattal is, "azért, mert azért".

bizottság elé kell vinni, ez is idő ugyebár, bár sok vizet nem zavarnak a tagok, maximum az ellenzékiek mondják el a véleményüket. Teljesen feleslegesen.

a módosító javaslatokkal is kell kezdeni valamit, bár az, hogy egyes törvények majd szétesnek a sok ilyen-olyan, teljesen logikátlan módosítás miatt, illetve az egységes jogalkotói koncepció hiánya miatt értelmetlen kötelezettséget rónak például az állampolgárokra (lásd ebnyilvántartás), láthatóan a kutyát sem érdekli. Mondjuk valaki eddig is összeszerkesztette egységesbe az összeszerkeszthetetlent is, végül is ezért kapja a fizetését.

a napirendbe be kell iktatni, aztán közölni a frakcióval, mindenki megszavazza, mert különben ejnye-bejnye lesz (gombnyomás-idomítás),

aztán a végén még arra is várni kell, hogy a köztársasági elnök aláírja-kihirdesse - szélsőséges esetben még bele is köthet, visszaküldve megfontolásra. Ami szintén érthetetlen és felesleges, mivel minden egyes törvény alaposan megfontolt, hogy is lehetne másmilyen?

Mennyivel egyszerűbb lenne a rendeleti jogalkotás! Fel sem kell fedezni a spanyol viaszt, csak visszaidézni az egykori szocialista gyakorlatot, amikor ugyanezt csinálta az Elnöki Tanács és a Minisztertanács egymással karöltve, az országgyűlés meg elvolt az évi négy-öt törvénnyel való szöszmötöléssel.

"Az életnek azért tanítómestere a történelem, hogy tanuljunk tőle." (Abraham Bram Stoker)

És ami a legtutibb a rendeleti kormányzásban:

az van, amit a kormányfő mond, nincs ellenvetés, mert akkor már szedheti is a sátorfáját a kötözködő.

meg lehet úszni a bizottságosdit-frakciósdit, és nem kell foglalkozni olyanokkal, mint gombnyomásra oktatás, frakciófegyelem, stb.

az ellenzék nem ugathat bele, nem nyújthatna be módosító indítványokat és sajtótájékoztatót is csak utólag tarthatna a témában, amikor már veszett fejsze nyele az ügy,

a parlamenti képviselők ráérnének évente kétszer két napig a parlamentben ülni, a személyzetük is malmozhatna egész nap,

az átfutási idő is lerövidülne (2-4 óra?), a sebességnek csak a Magyar Közlönyben megjelenés lenne gátja, de akár be lehetne vezetni a 24 órás közlöny-ügyeletet is.

ha pedig valami dilettáns megoldást bárki megtámad, akár évekbe is telhet, mire az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezi a kritizált paragrafusokat.

viszont verhetné a kormány a mellét, bizony mekkora olcsósítást is hajtott végre ...

És mit szólnának mindehhez a választópolgárok? Még a random törvényhozást is nehéz nyomon követni, mi lenne, ha életünk minden apró részletét rendeletekkel szabályoznák? Csak idézzük fel a tavaszi KRESZ-módosítást: április harmincadikán megjelent a Magyar Közlönyben, május elsején már kötelező is volt betartani az új rendelkezéseket, szabálysértési bírság terhe mellett. Hogy mire és miért kellett ilyen gyorsan reagálnia a kormánynak, az sokak számára nem derült ki, ahogy az sem, miért nem lehetett akár csak két-három napot adni a felkészülésre az autósoknak.

Néha-néha még biztos el lehet viselni egy-egy ilyen kormányakciót, de mi lenne, ha ez rendszeressé válna? Kötelező lenne minden este Magyar Közlönyt olvasni, holnaptól mit kell másképp csinálni, milyen iparág szűnik meg azonnal, vagy épp milyen új adószabályok lépnek életbe? Mert ugyebár a törvények esetén van legalább egy-két nap átfutási idő, elfogadják, átküldik a köztársasági elnöknek, az meg aláírja, ennyi idő alatt még a sajtón keresztül is eljuthat a híre a polgárokhoz az új rendelkezéseknek.

Kövér László szerint "érdemes lenne hosszú távon megfontolni, nem lenne-e jó nagyobb mozgásteret adni a kormánynak arra, hogy a mindennapi kihívásokra reagáljon, és lazítsanak azon, hogy mindent, a legrészletesebb szabályokat is törvénybe akarják iktatni. Azt tartaná normálisnak, ha a parlament csak a legalapvetőbb, garanciális szabályok megalkotására tartana igényt. Szerinte érdemesebb lenne az energiáikat nagyobb mértékben a végrehajtó hatalom ellenőrzésére fordítani (...)" (hvg.hu)

De vajon elég érett ma a politikai kultúra hazánkban a rendeleti jogalkotásra, azaz arra, hogy a mindennapi kihívások gerjesztette ad hoc reagálások ne okozzanak káoszt? Vajon tudna a kormánypárt olyan szintű önmérsékletet tanúsítani, amely garantálná, hogy ne kelljen éjszakánként a közlönyt böngészni újabb és újabb csapdák miatt? Mi lenne, ha nem lenne még egy minimális előzetes ellenzéki meg sajtó-kontroll, amely legalább felhívhatja a kormánypárt potentátjainak figyelmét a legbődületesebb marhaságokra? Ha nem lenne a köztársasági elnök, aki néha-néha figyelmeztetné a jogalkotót, bizony be kéne tartani az alkotmányt még neki is? Némely dologra jobb aludni egyet - de vajon a rendeleti kormányzásban aki megteheti, hogy azonnal, erőből vagy épp dühből intézkedjen, az képes lesz egyet aludni is rá, hogy egész biztosan jó legyen, azaz a választók érdekeit szolgálja az új jogszabály?

Csak reménykedni lehet, hogy (1) a közeljövőben jelentősen változik politikusaink hozzáállása a jogalkotás és jogbiztonság demokratikus alapkövetelményeihez, (2) vagy minél később indul be a "vissza a szocializmusba" projekt rendeleti kormányzás alprojektje. És hogy az idei őszi jogalkotási rohamnak még nem része a rendeleti kormányzást lehetővé tevő újabb Alaptörvény-módosítás.

"Azt mondják, hogy azoknak, akik nem emlékeznek a történelemre, az a sorsuk, hogy megismételjék." (Lawrence Lessig)


http://morgasjoga.blog.hu/2013/09/09/vissza_a_szocializmusba_269
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: alkotmánybíróság, választópolgárok, indokolhatatlant, rendelkezéseknek, salátatörvénybe, legbődületesebb, legrészletesebb, rendelkezéseket, minisztertanács, ebnyilvántartás, állampolgárokra, frakciófegyelem, kötelezettséget, szöszmötöléssel, bizottságosdit, szocializmusba, rendszerváltás, potentátjainak, figyelmeztetné, szabálysértési, paragrafusokat, megfontolásra, megalkotására, törvényhozást, kormányzásban, felkészülésre, rendeletekkel, ellenőrzésére, harmincadikán, tanítómestere, legalapvetőbb, kormányakciót, önmérsékletet, politikusaink, megismételjék, indítványokat, rendeleti kormányzásra, diktatúráktól való, rendszerváltás után, veszély azonban, első nagy, kormánypárt részéről, frakció tagjai, nevét kell, pontként zárószavazás, ellenzékiek mondják, módosító javaslatokkal, egységes jogalkotói, köztársasági elnök, rendeleti jogalkotás, spanyol viaszt, egykori szocialista, Kövér László, Elnöki Tanács, Abraham Bram Stoker, Magyar Közlönyben, Magyar Közlönyt, Lawrence Lessig,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Bounty krémes  Fehér virág  Facebookon kaptam  Akarat  képre írva  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png kutya  Ágai Ágnes – Csendélet  Adakozás  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Alvó cicák  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Zilahy Lajos gondolata  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Kellemes délutánt kívánok  Jó éjszakát  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hogy lehet megtartani  Hogy lehet megtartani  Szívem  Nem méltó hozzád  Nagyi telefonál  Radikális szeretet  Reménység és erő Krisztustól e...  Még csak most kezdődik a nap  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Garai Gábor - Takarítás  A jó emberek mindig szépek mar...  Kövesd a cowboyt!  Sose bánj semmit  Idő  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Nagyi telefonál  Egy bizonyos határt  Png rózsa csokor  Alázat  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A másik dolog,  Németh László tollából  Png cica  Paul David Tripp Április 21  Lóhere  Png csokor  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Reménység és erő Krisztustól e...  Png lepke  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Albert Einstein gondolata  Kaffka_Margit  Nevem  Png cica  Garai Gábor - Takarítás  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kerüld el az evangélium örömén...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png fotel  Facebookon kaptam  Png cica  Szép estét kedves látogatóimna...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Erdőn  Régi emberek, akikre máig büsz...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Popper Péter szavai  Minden harmadik... 
Bejegyzés Címkék
rendeleti kormányzásra, diktatúráktól való, rendszerváltás után, veszély azonban, első nagy, kormánypárt részéről, frakció tagjai, nevét kell, pontként zárószavazás, ellenzékiek mondják, módosító javaslatokkal, egységes jogalkotói, köztársasági elnök, rendeleti jogalkotás, spanyol viaszt, egykori szocialista, életnek azért, rendeleti kormányzásban, kormányfő mond, parlamenti képviselők, parlamentben ülni, sebességnek csak, kritizált paragrafusokat, random törvényhozást, tavaszi KRESZ-módosítást, sokak számára, törvények esetén, köztársasági elnöknek, sajtón keresztül, kormánynak arra, mindennapi kihívásokra, legrészletesebb szabályokat, parlament csak, energiáikat nagyobb, végrehajtó hatalom, politikai kultúra, rendeleti jogalkotásra, mindennapi kihívások, kormánypárt olyan, közlönyt böngészni, minimális előzetes, kormánypárt potentátjainak, legbődületesebb marhaságokra, képes lesz, választók érdekeit, közeljövőben jelentősen, idei őszi, rendeleti kormányzást, alkotmánybíróság, választópolgárok, indokolhatatlant, rendelkezéseknek, salátatörvénybe, legbődületesebb, legrészletesebb, rendelkezéseket, minisztertanács, ebnyilvántartás, állampolgárokra, frakciófegyelem, kötelezettséget, szöszmötöléssel, bizottságosdit, szocializmusba, rendszerváltás, potentátjainak, figyelmeztetné, szabálysértési, paragrafusokat, megfontolásra, megalkotására, törvényhozást, kormányzásban, felkészülésre, rendeletekkel, ellenőrzésére, harmincadikán, tanítómestere, legalapvetőbb, kormányakciót, önmérsékletet, politikusaink, megismételjék, indítványokat, javaslatokkal, diktatúráktól, adószabályok, feleslegesen, közeljövőben, szabályoznák, demokratikus, jogbiztonság, zárószavazás, parlamentben, országgyűlés, köztársasági, éjszakánként, véleményüket, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1546
  • e Hét: 4648
  • e Hónap: 15759
  • e Év: 169255
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.