Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A töltött káposzta legendája
  2017-12-22 15:23:58, péntek
 
   
  Fontos ugyanis tudnunk, hogy töltött káposztaként sok helyen próbálnak eladni nekünk olcsó hamisítványokat, mindenféle paradicsommal meg édes káposztával készített borzalmakat, hogy az egyéb vegetáriánus és kelkáposztás vadhajtásokról említést se tegyünk.

Az igazi töltött káposztát onnan lehet először is felismerni, hogy karácsonykor készülődik. Nem máskor. Nagyon esetleg húsvétkor, de már ez is az istenkáromolás határmezsgyéje. Ha egy napsütötte áprilisi szerdán töltött káposztát tesznek elibünk, ne engedjük magunkat becsapni, az nem töltött káposzta. Így, mint az eretnekség jelképét, azonnal pusztítsuk is el ropogós, fehér kenyérrel és mérsékelten sok tejföllel.

Találkozhatunk oly receptúrákkal is, melyek gyors és erőfeszítés nélküli sikerrel kecsegtetnek a töltött káposzta készítéssel kapcsolatban. Ne engedjük becsapni magunkat. Az a töltött káposzta, ami gyors megfövést ígér egy óra alatt, az nem töltött káposzta. Szintén nem töltött káposztát kapunk abban az esetben ha mindenféle ,,egyszerű" ,,elronthatatlan" és ,,kezdőknek" címkéket találunk a recept közvetlen környezetében. A töltött káposzta bár egyszerű éteknek mutatja magát, főzésének tökélyre való fejlesztése időt, erőt és szenvedélyt követel. Éppen ezért, ha töltött káposzta készítésére adjuk a fejünket, akkor az a legjobb, ha aznapra már semmi mást nem is tervezünk, a lakást magunkra zárjuk, a telefont kihúzzuk, hogy lelkünket így megtisztítva szinte meztelenül állhassunk a töltött káposzta oltára elé.

Most, hogy a legnagyobb téveszméket szétkergettük, lássuk is, hogyan fogjunk hozzá. A legfontosabbak a hozzávalók, azok közül is legelsősorban a házipálinka. Na, most ezt nem a káposztába, annál is inkább a szakácsba kell töltögetnünk meghatározott időközönként, hogy így adjunk új és új lendületet a munkafolyamatoknak. Szakácsonként 1-1,5 literrel számolhatunk.

A második legfontosabb hozzávaló a hús. Mivel az erdélyiek - plánenem a székelyek nem viccölnek olyan komoly dolgokkal, mint a medve, a pálinka, és a töltött káposzta, így az igazi töltött káposzta (és hát miért is fecsérelnénk szót egyéb hamisítványokra) három fajta lábasjószág húsának tökéletes arányú keverékéből készül. Ez pediglen nem más vagyon, mint a marha, a desznyó és a birka. Ezen három húsfélét ízlésünk illetve és legfőképp pénztárcánk vastagságának megfelelően vegyíthetjük egybe, méghozzá darált halmazállapotban. Kinek esetleg nem füllik foga a berbécshúshoz, az esetleg pótlólag pulykát is alkalmazhatik, de eme szörnyű tettét neigen híresztelje a szomszédságban.

Második legfontosabb hozzávaló a savanyított káposzta. Lehet próbálkozni mindenféle édes meg fodros meg mittudoménmilyen leveles ződségekkel, de hiábavaló vesződni. Itt jegyzem meg, hogy aki végképp autentikus ízekre vágyik, az nem is káposztába, hanem egyenesen szőlőlevélbe csomagolja húsmasszáit, de mivel feltételezem a nyájas olvasóknak csak elenyésző hányada rendelkezik szőlőgazdasággal, így eme részlettől most eltekintünk.

Aki mindenképpen ki szeretné vívni közvetlen lakóközösségének haragját, az maga is megpróbálkozhatik káposzta házilagos savanyításával. Édes jó apám egyszer tett kísérletet rá, ölég annyi hozzá, hogy még így húsz év elteltével is enyhe, lábszagba hajló savanyú káposzta aroma lengi be a folyosót és a kamrát.

Következő fontos hozzávaló a csombor, leánykori nevén borsikafű. Eme fűszernövény nélkül akkor is felesleges nekikezdenünk a töltött káposztánknak, ha egyébként minden más hozzávaló a birtokunkban van.

Most, hogy a hosszadalmas petting végére értünk, lássunk hát hozzá magának a főzésnek az aktusához. Időhatékonysági megfontolásból erősen ajánlott a káposztánkat előző nap előkészíteni, így másnap már csak alá kell rottyantani a gázrezsót. Az ízek így még jobban össze fognak érlelődni. Ez azért is előnyös, mert így egy újabb napon nyúlhatunk a pálinkás butykos felé.

Először is elcsoszogunk a kamrába, s leakasztjuk a szegről azt a hatalmas tábla füstölt szalonnát, mely oly kacéran himbálózik ottan az előző disznóölés óta. Városiak benyúlnak a hűtőbe. Lekanyarítunk egy emberes darabot, felkockázzuk, s hideg serpenyőben kis lángon feltesszük, hogy zsírja kiizzadjon. Fontos a hideg serpenyő és a kis láng, hogy minél több zsír ki tudjon szabadulni. A szalonna mennyiségét attól tegyük függővé, hogy húsaink mennyire zsírosak. Ha pulykahús használatára vetemedtünk, akkor számítsunk több szalonnát, egyébként meg szégyeljük el magunkat gyorsan. Ha a szalonna zsírját kiizzadta, akkor belehalmozzuk a felaprított hagymát, sokat. Nagyon sokat. Míg a hagyma szaunázik, tölthetünk egy pálinkát, ha eddig nem tettük volna meg. Ha a hagyma puha, félretesszük, hűljön meg kicsit.

A háromfajta húsunkat összekeverjük, legjobb, ha össze is daráljuk, hogy még jobban egymásra találjanak. Ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával és pirospaprikával. Sózásnál ügyeljünk, mert a káposzta is sózott! Beleeresztjük a hagymás zsírunkat is. Jól összekulimászkodjuk. Jöhet bele a rizs, mivel nem kínaiak vagyunk nem kell sok. Újfent összekeverjük a masszát, s betessékeljük a hűtőszekrénybe lehiggadni.

Elővesszük a savanyú káposzta fejeinket, s lefejtük róla a legszebb leveleket. A torzsákat kivágjuk, hogy könnyebb legyen tekercselni. Nekifogunk a kényes műveletnek, húsgombócot teszünk a levélre, felpödörjük, két csücskét betűrögetjük, hogy meg ne fázzék középütt a hús. Ezt addig ismételgetjük, míg el nem fogy vagy a hús, vagy a káposzta, vagy a pálinka.

Ha megvagyunk, elővesszük a töltött káposzta főző edényünket. Ha nagyon autentikusak akarunk lenni, akkor egy égetett anyagvájligot húztunk ki a kamrából, melyre már áhitattal vár a forróra fűtött kemence. Mivel azonban nem sok lakótelepet ismerek melyet kemencével szereltek volna fel, így maradunk a tűzhelyes/lábasos megoldásnál. Fazakunk legyen vastag fenekű, s magos.

A lábasunk aljára aprókáposztát szórunk, erre töltelékeket fektetünk, a közöttük fentmaradó helyet pedig hasznosan töltjük fel. Többnyire füstölt tarjával, vagy füstölt bordával, vagy lángolt kolbásszal, vagy füstölt szalonna tarajokkal. Ideális esetben mind a néggyel. Ez után bőkezűleg megszórjuk a tetejét csomborral és szárított kaporral. A rétegezés folyamatát addig folytatjuk, míg a töltelékek el nem fogynak, vagy míg a lábasunk kétharmadáig el nem érünk. Erősen javallott nem teljesen feltölteni a fazakat, különben kellemetlen meglepetésekkel szembesülhetünk a főzési folyamat alatt. Az utolsó réteg mindenképpen apró savanyú káposzta legyen.

Maga a főzés már arányaiban egyszerű folyamat. A lábast feltesszük a tűzhelyre, feltöltjük vízzel, esetleg borral, és nagyon alacsony lángon megkezdjük a főzési folyamatot. Ez talán a legfontosabb titok: a töltött káposztát lassan kell főzni, ha rotyogni kezd, rögvest lejjebb kell csavarni a gázt, éppen csak szuszmákoljon, éppen csak mocorogjon. Nincs az a töltött káposzta, ami készen van 3 órán belül, aki mást állít, az hazudik, vagy nem tudja, mi az a töltött káposzta. A vizet alatta persze pótoljuk erősen. Onnan tudjuk meg, hogy készen van, hogy már az összes nyálunk kifolyt a szánkból a terjengő illatok miatt. De ne kapkodjunk! Zárjuk el a tüzet, tegyünk fedőt a lábasra és várjunk legalább fél órát. Kihűlni nem fog, ellenben ebben a fél órában csodák képesek történni káposztánkkal.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Címkék: halmazállapotban, lakóközösségének, mittudoménmilyen, szőlőgazdasággal, hamisítványokat, pirospaprikával, időhatékonysági, szembesülhetünk, hamisítványokra, meglepetésekkel, megfontolásból, legfontosabbak, határmezsgyéje, hűtőszekrénybe, elronthatatlan, vadhajtásokról, találkozhatunk, savanyításával, szomszédságban, istenkáromolás, meghatározott, szakácsonként, betessékeljük, vastagságának, berbécshúshoz, alkalmazhatik, összekeverjük, anyagvájligot, aprókáposztát, lekanyarítunk, környezetében, káposztánkkal, receptúrákkal, belehalmozzuk, ismételgetjük, paradicsommal, egyéb vegetáriánus, igazi töltött, istenkáromolás határmezsgyéje, napsütötte áprilisi, eretnekség jelképét, töltött káposzta, recept közvetlen, lakást magunkra, telefont kihúzzuk, legnagyobb téveszméket, szakácsba kell, második legfontosabb, esetleg pótlólag, savanyított káposzta, nyájas olvasóknak, töltött káposztánknak,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Erdei gyöngyvirág  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Jó éjszakát  különleges  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Szívek  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Müller Péter tollából  Az ember  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Kertem  Robin Wight pitypang szobra  Jó éjszakát  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Spenót fasírttal  Hogyan válunk hűségesekké?  Jó éjszakát  Bársony székben  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az ember  Facebookon kaptam  Otthon  Zilahy Lajos gondolata  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Egy gondolat  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  40 felett  Jó éjszakát  Minden tavaszból őrizz..  Ismeretlen: Ikarusz monda  Eduardo Sacheri gondolata  A hagyma antibakteriális hatás...  ajándék, mellyel meglepem  Ismeretlen: Ikarusz monda  Sík Sándor - Ha jő a perc  képre írva  "Ez egy csoda"  Paul David Tripp Április 14  Otthon  Emlékezz  Szabó T. Anna - Pitypang  Szép álmokat!  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Szívek  Egyszerű  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  különleges  Alvó cicák  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam Krisztinától  Müller Péter tollából  jó reggelt 
Bejegyzés Címkék
egyéb vegetáriánus, igazi töltött, istenkáromolás határmezsgyéje, napsütötte áprilisi, eretnekség jelképét, töltött káposzta, recept közvetlen, lakást magunkra, telefont kihúzzuk, legnagyobb téveszméket, szakácsba kell, második legfontosabb, esetleg pótlólag, savanyított káposzta, nyájas olvasóknak, töltött káposztánknak, hosszadalmas petting, káposztánkat előző, újabb napon, pálinkás butykos, hatalmas tábla, előző disznóölés, emberes darabot, hideg serpenyő, szalonna mennyiségét, szalonna zsírját, felaprított hagymát, hagyma szaunázik, hagyma puha, háromfajta húsunkat, hagymás zsírunkat, hűtőszekrénybe lehiggadni, savanyú káposzta, legszebb leveleket, torzsákat kivágjuk, kényes műveletnek, égetett anyagvájligot, forróra fűtött, lábasunk aljára, közöttük fentmaradó, tetejét csomborral, rétegezés folyamatát, lábasunk kétharmadáig, főzési folyamat, utolsó réteg, lábast feltesszük, főzési folyamatot, legfontosabb titok, töltött káposztát, vizet alatta, összes nyálunk, terjengő illatok, halmazállapotban, lakóközösségének, mittudoménmilyen, szőlőgazdasággal, hamisítványokat, pirospaprikával, időhatékonysági, szembesülhetünk, hamisítványokra, meglepetésekkel, megfontolásból, legfontosabbak, határmezsgyéje, hűtőszekrénybe, elronthatatlan, vadhajtásokról, találkozhatunk, savanyításával, szomszédságban, istenkáromolás, meghatározott, szakácsonként, betessékeljük, vastagságának, berbécshúshoz, alkalmazhatik, összekeverjük, anyagvájligot, aprókáposztát, lekanyarítunk, környezetében, káposztánkkal, receptúrákkal, belehalmozzuk, ismételgetjük, paradicsommal, káposztánknak, szétkergettük, nekikezdenünk, beleeresztjük, legelsősorban, szuszmákoljon, legfontosabb, kecsegtetnek, időközönként, megtisztítva, töltögetnünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 380 db bejegyzés
e év: 2714 db bejegyzés
Összes: 127944 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4507
  • e Hét: 21322
  • e Hónap: 43425
  • e Év: 321650
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.