Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Stadionépítések és nemzeti konzultáció a büdzsé nyertesei
  2013-09-30 19:21:49, hétfő
 
  Stadionépítések és nemzeti konzultáció a büdzsé nyertesei

Az idei várható 1050 milliárd forint után jövőre 924 milliárd forintos hiánnyal gazdálkodhat a központi államháztartás, ezen felül 30 milliárd forintos önkormányzati hiánnyal számol a 2014-es költségvetés hétfőn benyújtott tervezete. Így a pénzforgalmi hiány eléri a GDP 3,1 százalékát, ám az uniós módszertan szerint számított EDP egyenleg a GDP -2,9 százalékára rúg - derül ki a költségvetés mérlegéből.

A kormány határidőre benyújtotta a 2014-es költségvetést, ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be a parlamentben. A miniszter szerint a 2014-es büdzsé kiegyensúlyozott makropályára épül, ami 2 százalékos gazdasági növekedést 2,9 hiányt és 2,4 százalékos inflációt jelent. A tervezés során 296,9 forintos euróval számoltak. A makropálya szerint a háztartások fogyasztása 1,5, a beruházások 5,9 százalékkal emelkedhetnek, az export 6,1 és az import 5,7 százalékos emelkedése mellett.



Figyelnek a három százalékra

Az első benyomások szerint a mintegy 1092 oldalas javaslatban nagy meglepetések nincsenek, igaz az ördög a részletekben búvik meg. A kormány a lehetőségei között elmegy a falig, így a növekedést kissé optimistán tervezte meg, míg hiányt hajszálnyival a 3 százalékos megengedhető küszöb alatt célozta meg. A következő évekre természetesen csökkenő hiánnyal számolnak, 2015-re már a biztonságosabb 2,6 százalékos hiányt írták be a büdzsébe - bár ez a szám a következő kormányt - legyen annak bármilyen összetétele - az égvilágon semmire sem kötelezi.

Ha nem is virtigli választási költségvetés 2014, de nem is a spórolásé: folytatódnak a nemzeti konzultációk, fölpörögnek a stadionépítések. A büdzsé előnyére írható, hogy a bevételi oldal elő látásra óvatosan van megtervezve, a biztonságot szolgálja a 120 milliárdos rendkívüli tartalék és a száz milliárd forintos országvédelmi alap, e két tétel a GDP 0,6 százalékára rúgó tartalékot jelent. Varga Mihály szerint a 2014-es büdzsé a "rezsicsökkentés költségvetése", ám ezt tekintsük inkább az élete első költségvetést épp most benyújtó miniszter irodalmi munkásságának.

Szolid adótöbbletek a büdzsében

A gazdasági növekedés gyorsulásával a kormány a társasági adóbevételek 12 százalékos növekedésével számol, az eva bevételek viszont látványosan csökkennek. Az áfából kerek 3000 milliárd forintot várnak, ami szolíd 1,6 százalékos növekedés, és hasonló mértékű bővüléssel számolnak a személyi jövedelemadóknál. A kormány 2014-től kiterjeszti a családi adókedvezményt, így azt már nem csak az szja-ból, hanem tb-járulékból is leírhatják az adózók, ez az intézkedés a tb-járulékbevételeket 53 milliárd forinttal csökkenti, így a családi adókedvezmény révén 230 milliárd forintról mond le a költségvetés.
Az államháztartás főbb bevételei és egyenlege (milliárd forint) 2012 2013 2014 Változás(%)
Társasági adó 342,3 320,8 358,8 11,8
Eva 146,5 108,1 67,0 -38,0
Bányajáradék 103,6 95,0 65,0 -31,6
Pénzügyi szervezetek különadója 84,9 144,0 144,0 0,0
Ágazati különadók 165,6 5,0 0,0 -100,0
Áfa 2747,4 2953,2 3000,0 1,6
Jövedéki adó 929,4 947,1 931,9 -1,6
Távközlési adó 12,2 44,0 57,0 29,5
Tranzakciós illeték 0,0 301,0 269,4 -10,5
Biztosítási adó 0,0 27,5 28,0 1,8
Szja 1498,4 1501,6 1550,0 3,2
Államháztartás egyenlege -598,6 -1050 (-879,8) -924,7
Forrás: törvénytervezet



A kormány az egészségbiztosítási és a nyugdíjalap költségvetését nullszaldósra tervezi, a helyi önkormányzatoknál 30 milliárdos hiánnyal számolnak az idei 15 milliárdos többlet után.

Stadionok és nemzeti konzultáció forever

A költségvetés részleteiből kiderül, hogy jövőre a kormányfői protokollra 500 millió forint jut, míg a kormányzati kommunikációra 1,69 milliárd forintot, a nemzeti konzultációra további 1,6 milliárdot terveznek elkölteni 2014-ben. A rendőrség az idei 231,2 milliárd forint után jövőre 240 milliárd forintból gazdálkodhat.

Az e-útdíjrendszer teljes mértékben felpörög: a tervek szerint 10 milliárd forintos ráfordítás mellett 133,8 milliárd forintos bevétellel számolnak - ez némileg elmard az eredetileg tervezett évi 150 milliárdos bevételtől - de a költségvetés szempontjából ez a nettó 123,8 milliárd forint talált pénz.

A PPP-kifizetések közül a legnagyobb az autópályákért fizetendő 107,2 milliárdos rendelkezésre állási díj, ehhez mérhető még a Művészetek Palotájának évi 11,5 milliárd forintos PPP-díja. A közlekedési támogatások közül kiemelhető a 185,5 milliárd forint, amivel a helyközi közlekedést támogatja a büdzsé a MÁV és Gysev további 71,7 milliárd forintot kap. A közlekedési cégek a kedvezmények fejében további 104 milliárdos szociális menetdíjtámogatást kapnak, így a volánokra és a MÁV támogatásra csak 2014-ben 360,9 milliárdos költségvetési forrás jut.

A BKV-BKK páros támogatására nem tervezetek külön pénzt, annak ellenére, hogy a kormány idén kétszer hét milliárd forintos támogatást nyújtott a fővárosi tömegközlekedési cégeknek.

A stadionépítési program nem áll takaréklángra, a Győri Aréna építésére 4,9 milliárd forintot terveznek, a Nemzeti Olimpia Központra (Puskás-stadion) 20,2 milliárdot, egyéb stadionokra pedig 12 milliárd forintot költenek az adófizetők pénzéből. Lecseng a debreceni stadionberuházás, erre a célra már csak 1,79 milliárd forintot rejt a büdzsé.

A nyugdíjakat az inflációval megegyező mértékben 2,4 százalékkal emelik, így a nyugdíjkiadások 2950 milliárd forintra emelkednek.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/stadionepitesek_es_nemzeti_konzultacio_a_budzs e_nyertesei.565875.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kiegyensúlyozott, jövedelemadóknál, tömegközlekedési, stadionberuházás, nemzetgazdasági, stadionépítések, stadionepitesek, törvénytervezet, rezsicsökkentés, nyugdíjkiadások, kommunikációra, költségvetését, államháztartás, stadionépítési, biztonságosabb, adókedvezményt, költségvetést, növekedésével, útdíjrendszer, országvédelmi, takaréklángra, költségvetése, konzultációra, munkásságának, gyorsulásával, rendelkezésre, adókedvezmény, hajszálnyival, önkormányzati, természetesen, nullszaldósra, költségvetési, autópályákért, emelkedhetnek, szempontjából, költségvetés, büdzsé nyertesei, idei várható, központi államháztartás, 2014-es költségvetés, pénzforgalmi hiány, uniós módszertan, költségvetés mérlegéből, kormány határidőre, 2014-es költségvetést, miniszter szerint, 2014-es büdzsé, tervezés során, makropálya szerint, háztartások fogyasztása, három százalékra, első benyomások, Varga Mihály, Művészetek Palotájának, Győri Aréna, Nemzeti Olimpia Központra,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png lepke  Paul David Tripp Április 20  Régi emberek, akikre máig büsz...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szép estét kedves látogatóimna...  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  A másik dolog,  Nem számIt  Akarat  Egy hatékony szolga  Png csokor  Szép estét  Leonardo da Vinci gondolata  Alázat  Még csak most kezdődik a nap  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Png virág  Zilahy Lajos gondolata  Gonosz démon-álarc  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Akarat  Alázat  Nagyi telefonál  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Németh László tollából  Szívem  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nem számIt  George Byron - Ahogy itt jár -...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Png virág  Fekete István - Akác  Még csak most kezdődik a nap  Png csokor  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Kaffka_Margit  Lóhere  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Akarat  Kerüld el az evangélium örömén...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Elköszönt  Idő  Facebookon kaptam  Png kutya  Lóhere  Éretlen vers  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png virág  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Tavaszi kép  Nem tudhatod  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hazára minden embernek szükség...  képre írva  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Április 19  Irgalom és ítélet  Zilahy Lajos gondolata 
Bejegyzés Címkék
büdzsé nyertesei, idei várható, központi államháztartás, 2014-es költségvetés, pénzforgalmi hiány, uniós módszertan, költségvetés mérlegéből, kormány határidőre, 2014-es költségvetést, miniszter szerint, 2014-es büdzsé, tervezés során, makropálya szerint, háztartások fogyasztása, három százalékra, első benyomások, mintegy 1092, részletekben búvik, lehetőségei között, növekedést kissé, következő évekre, következő kormányt, égvilágon semmire, nemzeti konzultációk, büdzsé előnyére, bevételi oldal, biztonságot szolgálja, száz milliárd, élete első, gazdasági növekedés, társasági adóbevételek, áfából kerek, személyi jövedelemadóknál, kormány 2014-től, családi adókedvezményt, családi adókedvezmény, államháztartás főbb, nyugdíjalap költségvetését, helyi önkormányzatoknál, költségvetés részleteiből, kormányfői protokollra, kormányzati kommunikációra, nemzeti konzultációra, e-útdíjrendszer teljes, tervek szerint, eredetileg tervezett, költségvetés szempontjából, autópályákért fizetendő, közlekedési támogatások, helyközi közlekedést, közlekedési cégek, kedvezmények fejében, kormány idén, fővárosi tömegközlekedési, stadionépítési program, adófizetők pénzéből, debreceni stadionberuházás, inflációval megegyező, nyugdíjkiadások 2950, kiegyensúlyozott, jövedelemadóknál, tömegközlekedési, stadionberuházás, nemzetgazdasági, stadionépítések, stadionepitesek, törvénytervezet, rezsicsökkentés, nyugdíjkiadások, kommunikációra, költségvetését, államháztartás, stadionépítési, biztonságosabb, adókedvezményt, költségvetést, növekedésével, útdíjrendszer, országvédelmi, takaréklángra, költségvetése, konzultációra, munkásságának, gyorsulásával, rendelkezésre, adókedvezmény, hajszálnyival, önkormányzati, természetesen, nullszaldósra, költségvetési, autópályákért, emelkedhetnek, szempontjából, költségvetés, meglepetések, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2313
  • e Hét: 8045
  • e Hónap: 19156
  • e Év: 172652
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.