Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elég lesz
  2016-08-24 09:44:30, szerda
 
 



Általánosságban elmondható, hogy az emberek többsége túl sok koffeint fogyaszt napi szinten. A legtöbben ezt koffein tartalmú italok, mások viszont túlzott mennyiségű szénsavas üdítő fogyasztásával éri el. Jó páran mindkettőt fogyasztják egyszerre, vagyis a kávét és a szénsavas üdítőitalokat (energiaitalok, kóla, stb.) is, míg mások fekete teát isznak minden egyes nap. Amíg manapság igen nagy kihívás az embereket rávenni arra, hogy helyesen étkezzenek és megfelelően kezeljék a stresszt, addig emiatt nehezen mondanak le a megszokott napi koffeinadagjukról.

A koffein tényleg rossz?

Kis mértékben a koffein nem okoz különösebb egészségügyi panaszokat. Azonban a probléma az, hogy a legtöbben nem kis adagot, hanem kifejezetten nagyot visznek be szervezetükbe minden egyes nap és ennek nem csak a pajzsmirigy működésre van hatása, hanem az egész szervezetre.

A koffein élénkítő hatású vegyület, ezért közvetlen hatással van a mellékvesék működésére.

Hogyan is befolyásolja a koffein pajzsmirigyműködést?

A koffein fogyasztásával fokozódik az anyagcsere, amit természetesen a pajzsmirigy szabályoz. Így ha valaki túl sok koffeint fogyaszt kávé vagy szénsavas italok formájában, akkor ez hosszú távon befolyásolni fogja a szervezet anyagcseréjét. Ez akár még jó is lehet annak, akinek alul működik a pajzsmirigye, azonban ez sem szükségszerű, meg is magyarázom a következőkben, hogy miért.

A túlzott napi koffeinfogyasztás ugyanis hatással van a mellékvesékre. A koffein egy élénkítő szer, és amikor kávét vagy szénsavas üdítőt iszunk, akkor a szervezet adrenalint kezd termelni, ami egy "megszoksz vagy megszöksz" helyzetet generál. Így amikor koffeint fogyasztunk, a mellékveséket arra kényszerítjük, hogy adrenalint és noradrenalint szabadítson fel, és miután ez többször is megtörténik, lefárasztjuk a mellékveséket. Ehhez természetesen el kell telni némi időnek, de a probléma az, hogy sokan már fiatal korban nagy dózisú koffeint fogyasztanak. Egy átlagos presszókávéban 50-60 mg koffein van, míg egy jobb hosszú kávéban 80 mg koffein van, a Macchiatoban pedig még több. Az energia italok koffein tartalma szinte minden esetben meghaladja a 80 mg-ot.

Folyamatosan azt látjuk, hogy a gyerekek szénsavas üdítőket isznak. Mivel ezek az alkalomszerűen elfogyasztott koffein tartalmú italok nem számítanak “nagy ügynek", a szülők rendszeresen adnak a gyerekeknek ilyen italokat, miközben ez hosszútávon akár súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethet. Itt a célom nem az, hogy kritizáljak bárkit is azért, amiért szénsavas üdítőt ad a gyermekének, hanem az, hogy tanítsam őket.

Kortizol vs. Adrenalin

Bármilyen esetről is beszélünk, a koffeinnek élénkítő hatása van a mellékvesékre, ahogy a cukornak is, habár az más hormonokra van hatással. Ennek következménye a szapora szívdobogás, az extraszisztolékra való hajlam. Korábban már írtam arról, hogy a finomított ételek és a cukor állandó fogyasztása arra készteti a mellékveséket, hogy kortizolt válasszanak ki, ami hosszú távon gyengíti a mellékveséket. Nos, hasonló dolog történik, amikor valaki koffeint fogyaszt, mert ez a mellékveséket adrenalin kiválasztására sarkallja, ami hosszú távon veszélyezteti a mellékveséket. Azok számára, akik sok koffeint fogyasztanak állandó jelleggel, ez azt jelenti, hogy egyfajta tolerancia alakul ki, ami miatt még több kávét fognak fogyasztani a hatékonyság érdekében.

Habár én most a kávéra és a szénsavas üdítőkre helyezem a hangsúlyt, a fekete tea szintén jelentős mennyiségű koffeinforrás. Kedves csoki-imádók, akik most olvassák ezt a tanulmányt, tudniuk kell, hogy a csokoládé is tartalmaz koffeint, habár közel sem annyit, mint a kávé, a szénsavas üdítők vagy a tea (kb. az egy negyedét 10dkg-ban). De ez nem jelenti azt, hogy annyi csokit ehetünk, amennyit csak akarunk, mégis egy kis falat ét csoki minden nap még belefér.

A koffeinfogyasztás pajzsmirigyrákhoz vezethet?

Egy patkányokon végzett tanulmány szerint, amikor az állatok jódhiánnyal kombináltan jutottak koffeinhez, megnőtt a pajzsmirigyrák gyakorisága. Nem tudok olyan tanulmányról, ami hasonló hatást mutatott volna ki az emberben, habár ha túl sok kávét/teát/szénsavas üdítőt fogyasztunk rendszeresen, akkor egészen biztos vagyok abban, hogy jódhiányos állapot alakulhat ki.

Emellett még ott van a csontritkulás kialakulásának kockázata, ha túl sok koffeint viszünk be a szervezetünkbe. Amióta tudjuk, hogy a koffein kalcium kiválasztódást okoz a vizeletben, lehetséges, hogy ez is hozzájárul a csontritkulás kialakulásához. Ha folyamatos a pajzsmirigy túlműködése, vagy Basedow-kór áll fenn Önnél, akkor a kockázat még magasabb és ez is egy újabb ok arra, hogy óvatosabban fogyasszuk ezeket a koffein tartalmú italokat.

Hogyan szabaduljunk meg a koffeinfüggőségtől?

Vajon miért olyan nehéz feladni a koffeinfüggőséget annak érdekében, hogy helyreállítsuk a szervezet normál állapotát? A célom nem az, hogy a ,,rossz fiút" játszva azt mondjam Önöknek, hogy örökre kerüljék el a koffeint.

Tehát hogyan tud valaki megszabadulni a koffeinfüggőségétől?

Az azonnali leállás is egy opció természetesen, még úgy is, hogy az első napok nem lesznek valami kellemesek. Nagyon sokan ezt a módszert választják. Sikeresen. Másoknak fokozatosan kell visszavenniük a koffein mennyiségét. Például, ha valaki hozzászokott ahhoz, hogy naponta megiszik néhány csésze kávét vagy néhány doboz szénsavas üdítőt, annak talán a legjobb módszer, ha lassan, napról-napra mérsékli a fogyasztást. Ez a fajta módszer nyilván hosszabb időt vesz igénybe, de némely esetben a végeredmény jobb. Végső soron az eredmény a lényeg, ami ugyanaz, és nem számít, hogy hogyan érjük el.

Szerző: Dr. Tihanyi László




 
 
0 komment , kategória:  A kávéról 1.  
Címkék: általánosságban, kiválasztódást, fogyasztásával, kialakulásához, szervezetünkbe, kialakulásának, kiválasztására, presszókávéban, pajzsmirigyrák, helyreállítsuk, alkalomszerűen, természetesen, üdítőitalokat, csontritkulás, noradrenalint, energiaitalok, szervezetükbe, mellékveséket, koffeinforrás, elfogyasztott, veszélyezteti, következőkben, mellékvesékre, megszabadulni, anyagcseréjét, visszavenniük, kényszerítjük, következménye, folyamatosan, egészségügyi, kifejezetten, problémákhoz, fogyasztanak, rendszeresen, lefárasztjuk, szabaduljunk, emberek többsége, szénsavas üdítőitalokat, embereket rávenni, megszokott napi, koffein tényleg, pajzsmirigy működésre, egész szervezetre, koffein élénkítő, mellékvesék működésére, koffein fogyasztásával, pajzsmirigy szabályoz, szervezet anyagcseréjét, túlzott napi, élénkítő szer, szervezet adrenalint, mellékveséket arra, Tihanyi László,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Különleges  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  különleges  Jázmin  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Müller Péter tollából  Bársony székben  Csend  A pitypang legendája  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Somlyó Zoltán - Orgonával  Robert Merle tollából  Pitypang szökőkút  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Szép estét kedves látogatóimna...  Spenót fasírttal  Szép estét  Robert Merle tollából  Baranyi Ferenc - N i n c s  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Magamnak  Különleges  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  jó reggelt  Facebookon kaptam Krisztinától  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  képre írva  Különleges  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam Krisztina b...  Tanmese  A hagyma antibakteriális hatás...  Emlékezz  képre írva  képre írva  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Szép estét  A sorsod  Esterházy Péter: Harmonia c...  Esterházy Péterre emlékezünk  Alvó cicák  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Tavaszi este  Ott van  Facebookon kaptam  Vidámság  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó cica  Alvó kislány  Spenót fasírttal  Paul David Tripp Április 13  Egy gondolat  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  James Allen  Tanácsok egy pszichológustól  James Allen  Szép álmokat!  Robert Merle tollából  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Ott van 
Bejegyzés Címkék
emberek többsége, szénsavas üdítőitalokat, embereket rávenni, megszokott napi, koffein tényleg, pajzsmirigy működésre, egész szervezetre, koffein élénkítő, mellékvesék működésére, koffein fogyasztásával, pajzsmirigy szabályoz, szervezet anyagcseréjét, túlzott napi, élénkítő szer, szervezet adrenalint, mellékveséket arra, átlagos presszókávéban, jobb hosszú, energia italok, gyerekek szénsavas, alkalomszerűen elfogyasztott, szülők rendszeresen, gyerekeknek ilyen, koffeinnek élénkítő, szapora szívdobogás, extraszisztolékra való, finomított ételek, cukor állandó, mellékveséket adrenalin, hatékonyság érdekében, szénsavas üdítőkre, szénsavas üdítők, koffeinfogyasztás pajzsmirigyrákhoz, patkányokon végzett, állatok jódhiánnyal, pajzsmirigyrák gyakorisága, csontritkulás kialakulásának, koffein kalcium, csontritkulás kialakulásához, pajzsmirigy túlműködése, koffein tartalmú, koffeinfüggőséget annak, szervezet normál, azonnali leállás, opció természetesen, első napok, módszert választják, koffein mennyiségét, legjobb módszer, fajta módszer, végeredmény jobb, általánosságban, kiválasztódást, fogyasztásával, kialakulásához, szervezetünkbe, kialakulásának, kiválasztására, presszókávéban, pajzsmirigyrák, helyreállítsuk, alkalomszerűen, természetesen, üdítőitalokat, csontritkulás, noradrenalint, energiaitalok, szervezetükbe, mellékveséket, koffeinforrás, elfogyasztott, veszélyezteti, következőkben, mellékvesékre, megszabadulni, anyagcseréjét, visszavenniük, kényszerítjük, következménye, folyamatosan, egészségügyi, kifejezetten, problémákhoz, fogyasztanak, rendszeresen, lefárasztjuk, szabaduljunk, szükségszerű, hozzászokott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 54 db bejegyzés
e év: 561 db bejegyzés
Összes: 34572 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 497
  • e Hét: 1843
  • e Hónap: 11227
  • e Év: 143781
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.