Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az öt szeretetnyelv
  2016-08-25 16:42:43, csütörtök
 
  Ha igaz az a mondás, hogy mindenki magából indul ki, nos, nagyon félre fognak siklani szeretetkapcsolataink, de még normál személyközi viszonyaink is. Gary Chapman munkáit kiemelten érdemes olvasni a témában, szerencsére egyre többen ismerik nevét és gondolatait. Írásaiban 5 úgynevezett szeretetnyelvet különít el. Mindannyiunkra jellemző egy mintázat.

Vannak preferált és kevésbé fontos szeretetkifejeződéseink. Ahhoz, hogy jól legyünk a bőrünkben kiemelten fontos, hogy az adok-kapok interakciók során a számunkra fontos másokkal azonos hullámhosszon kommunikáljunk, vagy legalább tekintettel legyünk a másik igényeire, vagyis arra, milyen is ő valójában.

Az öt típus a következő

No. 1. Akkor tudod, hogy szeretnek, hogy ha kapsz verbális megerősítést

,,Jól van, ezt ügyesen csináltad!", ,,Ez igazán nagy dolog, amit elértél, minden elismerésem." ,,Nohát, vettél laktózmentes tejfölt, de drága vagy, úgy köszönöm, hogy figyelsz az apróságokra is, igazán jólesik." Ha ebbe a típusba tartozom, és megkapom ezeket a pozitív visszacsatolásokat, úgy érzem majd, minden a helyén van. Minden egyes verbális dicséret egy-egy megerősítés lesz számomra, s többet fogok mosolyogni, evégre szeretnek.

No. 2. Akkor tudod, hogy szeretnek, ha apró szívességeket megtesz neked a másik.

Van, aki a tettekből mér le mindent. Ha ebbe a csoportba tartozom, dicsérhet engem bárki, ez nem lesz lényeges, elvégre abból tudom, hogy szeret, ha ezt és ezt elintézi helyettem és effélét közöl: ,,Édesem, lebeszéltem a gázszerelővel, kedden jön." ,,Délután, gondoltam, elmegyek a postára, feladtam a leveleket, amiről beszéltünk a múltkor." ,,Elintéztem, hogy anyám vigyáz a gyerkőcökre a következő két napban." stb.

No. 3. Akkor tudod, hogy szeretnek, ha ajándékot kapsz.

Ezt a jelenséget nem hivatalosan akár ,,hűtőmágnes-szindrómának" is hívhatnánk. Vannak emberek, akik megőrülnek az apró mütyürökért. Nem azért, mert az olyan fontos, hanem mert az ő elsődleges szeretetnyelvük az ajándék. Ha ezt tudjuk, járjunk a kedvünkben. Egy apró kis tárggyal ugyanis mintha a csillagokat hoznánk le számukra.

No. 4. Akkor érzed, hogy szeretnek, ha kapsz (elég) érintést.

Nem kell virág, nem kell képeslap, sem a szívességek, hanem egy nagy ölelés a nap végén, egy-egy óvatlan simogatás, mikor a másik elmegy mellettünk a konyhában. Ha ez megvan, és az érintés a fő prioritás, akár bombák is robbanhatnak, nem bizonytalanodunk el abban, szeret-e a másik. Ellenben, ha úgy alszunk el, hogy nem ölelt meg, könnyen összedől a világ és zaklatott álmaink lesznek.

No. 5. Abból tudod, hogy szeretnek, ha a másik minőségi időt tölt veled.

Nem feltétlenül kell sok időt együtt lennünk, de, ami közös, akkor tényleg érezzük azt, hogy a másik ott van, jelen van és ránk figyel kizárólagosan. Ha valakinek ez az elsődleges szeretetnyelve, kifejezetten sértésnek éli meg és csalódik, ha a másik a telefonját is nézegeti, ahelyett, hogy együtt is lehetnének.

Az utóbbi pár példából kitűnően látszik, mindannyiunkra tipikusan jellemző egy 5-ös mintázat. Innentől fogva megnézhetjük az összeillésünk a számunkra fontos személyekkel. Ugyanaz-e a szeretetnyelvünk, vagy sem? A legtragikusabb, mikor 10-20-30 év után kiderül, mennyire nem is ismerik egymást barátok vagy akár házastársak, sőt szülők és gyerekek. De mindez még a munka világában is fontos.

Ha főnökként tudom, hogy a verbális dicséret a beosztottam mindene, hát mondjak neki egy jó szót, mert a félév végi elismerő oklevéllel, lehet, nem sokra megyek majd, hiszen neki ez pont semmit sem jelent. Ugyanígy, ha a kollégámról kiderül, gyűjt valamit, dicsérhetem a legutóbbi prezentációjának lendületét, nem megy majd át az elismerésem, ellenben egy apró kütyüvel könnyen lehet, a szívébe zár. És így tovább és így tovább. Vizsgáljuk hát meg a magunk és a környezetünk szeretetnyelv-összeilléseit.





 
 
0 komment , kategória:  Lelkünk titkai 1.  
Címkék: bizonytalanodunk, szeretetnyelvünk, prezentációjának, szeretetnyelvük, szeretetnyelvet, mindannyiunkra, legtragikusabb, szeretetnyelve, kommunikáljunk, szeretetnyelv, gázszerelővel, összeillésünk, összeilléseit, hullámhosszon, szívességeket, kizárólagosan, megnézhetjük, megerősítést, robbanhatnak, laktózmentes, kifejezetten, személyekkel, szindrómának, környezetünk, kollégámról, interakciók, beosztottam, elismerésem, személyközi, mütyürökért, dicsérhetem, megerősítés, úgynevezett, szívességek, hivatalosan, csillagokat, bőrünkben kiemelten, adok-kapok interakciók, számunkra fontos, másik igényeire, típusba tartozom, csoportba tartozom, apró mütyürökért, olyan fontos, csillagokat hoznánk, nagy ölelés, másik elmegy, másik minőségi, elsődleges szeretetnyelve, 5-ös mintázat, munka világában, verbális dicséret, Gary Chapman,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Ady Endre - Mindegy átka  Jó éjszakát  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csend  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Isten hűségének mértéke  Otthon  Facebookon kaptam  képre írva  Egy barátság története  Esterházy Péterre emlékezünk  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Esterházy Péterre emlékezünk  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  képre írva  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Otthon  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Egy barátság története  Jázmin  Tanácsok egy pszichológustól  "Ez egy csoda"  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Otthon  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Vannak emberek  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  James Allen  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Szép estét kedves látogatóimna...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Paul David Tripp Április 14  IGEN így  James Allen  Egyszerű  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Alvó cica  képre írva  Egy barátság története  Szeretem ujjad karcsuságait,  Esterházy Péterre emlékezünk  Töröld le  Paul David Tripp Április 13  Az ember emlékekből áll  Töröld le  Paul Éluard - És egy mosoly  Dóró Sándor: Embernek maradni  képre írva 
Bejegyzés Címkék
bőrünkben kiemelten, adok-kapok interakciók, számunkra fontos, másik igényeire, típusba tartozom, csoportba tartozom, apró mütyürökért, olyan fontos, csillagokat hoznánk, nagy ölelés, másik elmegy, másik minőségi, elsődleges szeretetnyelve, 5-ös mintázat, munka világában, verbális dicséret, beosztottam mindene, félév végi, kollégámról kiderül, legutóbbi prezentációjának, apró kütyüvel, bizonytalanodunk, szeretetnyelvünk, prezentációjának, szeretetnyelvük, szeretetnyelvet, mindannyiunkra, legtragikusabb, szeretetnyelve, kommunikáljunk, szeretetnyelv, gázszerelővel, összeillésünk, összeilléseit, hullámhosszon, szívességeket, kizárólagosan, megnézhetjük, megerősítést, robbanhatnak, laktózmentes, kifejezetten, személyekkel, szindrómának, környezetünk, kollégámról, interakciók, beosztottam, elismerésem, személyközi, mütyürökért, dicsérhetem, megerősítés, úgynevezett, szívességek, hivatalosan, csillagokat, szerencsére, gyerkőcökre, feltétlenül, lebeszéltem, házastársak, gondolatait, apróságokra, tekintettel, viszonyaink, lendületét, elsődleges, vizsgáljuk, telefonját, lehetnének, mellettünk, kedvünkben, beszéltünk, mosolyogni, hűtőmágnes, hívhatnánk, jelenséget, elintéztem, megőrülnek, oklevéllel, szeretnek, ajándékot, zaklatott, következő, csoportba, leveleket, gondoltam, simogatás, helyettem, konyhában, tettekből, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 54 db bejegyzés
e év: 561 db bejegyzés
Összes: 34572 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 578
  • e Hét: 1924
  • e Hónap: 11308
  • e Év: 143862
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.