Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lóvátétel
  2008-01-29 23:01:02, kedd
 
  Lóvátétel

A szocialisták nem vették észre az SZDSZ trükkjét
Élő Anita, reflektor@hetivalasz.hu
8. évfolyam 4. szám, 2008.01.24

Aki sosem tüsszentett

A másik ok, amivel a szocialisták a visszafordíthatatlan folyamatok ellen hatnak, hogy a fejkvóta nagyságát a kormány határozhatja meg - egy ekkora területi különbségekkel rendelkező országban így azt a biztosítótársaságot lehet tönkretenni, amelyiket csak akarják. Ennek megértéséhez tegyünk egy kis kitérőt. Ma az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mindenki után a jövedelmével arányos járulékot kap, és csak azok után fizet, akik valóban betegek. A jövőben ez megváltozik. Az új biztosítók nem a járulékunkat, hanem fejkvótát kapnak majd. A jelenlegi állás szerint két ötvenéves budapesti férfi után ugyanaz az összeg jár majd, akkor is, ha az egyik életében még egyet sem tüsszentett, a másik pedig évek óta súlyos beteg, és milliókat kell költeni, hogy életben maradhasson. Belátható, hogy a fejkvóta az egész ügy kulcsa; ha rosszul állapítják meg, az új biztosítók egy része csődbe megy, másik része pedig bőségben él majd akkor is, ha ezért semmit nem tett.

A rosszul gazdálkodó biztosítók területe ezután visszaszáll az államra. Ha egy leendő fővárosi biztosítót akarunk csődbe vinni, akkor azt kell mondani: ahol magasabb a munkanélküliség, ott betegebbek az emberek, több pénz jár utánuk (ami igaz is.) Ha Győr-Moson-Sopron vagy Komárom-Esztergom lenne a célpont, akkor iskolázottsági mutatót kell beépíteni, mivel itt magasabb a szakképzettek száma. Ha viszont a válságrégiók biztosítóinak helyzetét akarjuk megingatni, akkor azt kell mondani, hogy az életkor alapján fizetünk, mivel minél idősebb egy közösség, annál többet kell rákölteni. Szabolcsban pedig korán halnak.

Drága betegségek

A kormány javaslatának nemcsak az alapelvei hibásak, de a versengő üzleti biztosítók sem így működnek a világban. Az első hiba, hogy primitív módon számolnák ki a fejkvóta mértékét. Az átalakítást azzal magyarázzák, hogy Magyarországon tűrhetetlenül nagyok a területi különbségek: Budapesten évente 125 ezer forint jut egy lakos egészségügyi ellátására, Szabolcsban viszont csak 102-103 ezer. Idáig nincs is baj az érveléssel, hiszen valóban fel kell zárkóztatni a leszakadó megyéket. Csakhogy a jövőben az életkor és a biztosított neme alapján módosítanák az egészségügyi kiadásokat, ezzel viszont épp ellenkező hatást érhetnek el. Szabolcsban öt évvel alacsonyabb az átlagéletkor, mint a fővárosban, így a térség nemhogy több, hanem viszonylagosan kevesebb összeghez jutna.

A törvény nem hagyná az államnál az igazán drága betegségben szenvedők ellátásának finanszírozását. Talán azért, mert ezzel azt is beismernék, hogy minden ilyen ügyfél kész ráfizetés a biztosítóknak. A megoldás az volna, ha az állam magánál tartaná a járulékok egy részét, és a drága műtéteket és gyógyszereket maga finanszírozná. A szocialista frakció módosító indítványokkal pótolni készül ezt a hiányosságot.

Kifelejtették a törvényből a rendszer másik hibájának utólagos korrekcióját is. Mint említettük, két ötvenéves budapesti férfiért ugyanannyi pénzt kapnak majd a biztosítók. Tegyük fel, hogy az egyik társaságot csupa egészséges, a másikat meg csak beteg ember választja - így az egyik remek eredménnyel zár, a másik csődbe megy. Az állam viszont nem hagyhatja, hogy csak azért hátrányba kerüljenek a polgárai, mert tökéletes fejkvótarendszer nem létezik. A korrekció módját előre meg kellene határozni, annál is inkább, mert nem aprópénzről van szó. (Hollandia 2005-ben a magyar egészségbiztosítás teljes évi költségvetésének két és félszeresét fizette ki utólagosan erre a célra.)

A szocialisták a pénztáraknál és a biztosításfelügyeletnél is szeretnék elérni, hogy a szakszervezetek, illetve a munkáltatók is beleszólhassanak az ügyekbe.

Tovább kívánják erősíteni az állami szerepvállalást a térítési díjakról döntő bizottságban és a fejkvótát meghatározó testületben is, bár ezeknek a szervezeteknek csak javaslattételi jogot adnának.

Ha az SZDSZ bólint

Szerintük törvényben kellene meghatározni a biztosítási csomag tartalmát, vagyis azt, ami a járulékért cserébe jár. Forró pont lehet az is, hogy az átalakítás levezénylésére és a több mint száz még hiányzó jogszabály kidolgozására kormánybiztost neveznének ki az egészségügyi miniszter mellé. Lendületüket visszafoghatja, hogy a február negyediki frakcióülésen meghozandó döntésekkel a kormánynak is egyet kell értenie; a kabinet viszont csak azokat a módosítókat támogatja, amelyeket az SZDSZ is elfogadhatónak tart.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: beleszólhassanak, költségvetésének, fejkvótarendszer, szakszervezetek, munkanélküliség, finanszírozását, szerepvállalást, elfogadhatónak, visszafoghatja, viszonylagosan, javaslattételi, magyarországon, szervezeteknek, levezénylésére, kormánybiztost, indítványokkal, iskolázottsági, különbségekkel, szakképzettek, finanszírozná, kifelejtették, kidolgozására, gyógyszereket, biztosítóknak, tűrhetetlenül, biztosítóinak, frakcióülésen, egészségügyi, korrekcióját, járulékunkat, lendületüket, bizottságban, hiányosságot, pénztáraknál, szocialisták, megértéséhez, fejkvóta nagyságát, kormány határozhatja, ekkora területi, jövedelmével arányos, jelenlegi állás, egyik életében, másik pedig, része csődbe, rosszul gazdálkodó, leendő fővárosi, szakképzettek száma, válságrégiók biztosítóinak, életkor alapján, kormány javaslatának, alapelvei hibásak, versengő üzleti, Országos Egészségbiztosítási Pénztár,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Sorsunk miatt...  Robin Wight pitypang szobra  Alvó kislány  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Mindent de mindent visszakap  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Paul David Tripp Április 13  Egy gondolat  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Különleges  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Emlékezz  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Az ember emlékekből áll  Mindig lesz olyan  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Jó éjszakát  Tavaszi este  Paul Éluard - És egy mosoly  Ma van a magyar költészet napj...  Különleges  Alvó kislány  Bársony székben  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Töröld le  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  különleges  Szabó T. Anna - Pitypang  Segíts neki dicsérni Téged  Jan Twardowski - Siessünk  Andrássy Réka - A bolond Böske  Esterházy Péterre emlékezünk  Különleges  Szabó T. Anna - Pitypang  Kertem  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 12  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Egyszerű  Borzasztó  Csend  IGEN így  Pitypang szökőkút  Alvó kislány  Megígért békesség  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Csend  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bársony székben  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Nevelőszülőkhöz adták,  Bársony székben  Szívek  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerű  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
fejkvóta nagyságát, kormány határozhatja, ekkora területi, jövedelmével arányos, jelenlegi állás, egyik életében, másik pedig, része csődbe, rosszul gazdálkodó, leendő fővárosi, szakképzettek száma, válságrégiók biztosítóinak, életkor alapján, kormány javaslatának, alapelvei hibásak, versengő üzleti, első hiba, fejkvóta mértékét, átalakítást azzal, területi különbségek, lakos egészségügyi, leszakadó megyéket, biztosított neme, egészségügyi kiadásokat, térség nemhogy, igazán drága, állam magánál, drága műtéteket, szocialista frakció, rendszer másik, egyik társaságot, egyik remek, másik csődbe, állam viszont, korrekció módját, állami szerepvállalást, térítési díjakról, fejkvótát meghatározó, szervezeteknek csak, biztosítási csomag, járulékért cserébe, átalakítás levezénylésére, több mint, egészségügyi miniszter, február negyediki, kabinet viszont, módosítókat támogatja, beleszólhassanak, költségvetésének, fejkvótarendszer, szakszervezetek, munkanélküliség, finanszírozását, szerepvállalást, elfogadhatónak, visszafoghatja, viszonylagosan, javaslattételi, magyarországon, szervezeteknek, levezénylésére, kormánybiztost, indítványokkal, iskolázottsági, különbségekkel, szakképzettek, finanszírozná, kifelejtették, kidolgozására, gyógyszereket, biztosítóknak, tűrhetetlenül, biztosítóinak, frakcióülésen, egészségügyi, korrekcióját, járulékunkat, lendületüket, bizottságban, hiányosságot, pénztáraknál, szocialisták, megértéséhez, átlagéletkor, jövedelmével, válságrégiók, határozhatja, javaslatának, meghatározni, testületben, szocialista, átalakítást, meghatározó, zárkóztatni, aprópénzről, eredménnyel, alacsonyabb, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1310
  • e Hét: 5074
  • e Hónap: 8819
  • e Év: 162315
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.