Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A haszonélvező és a tulajdonos viszonya
  2016-11-30 10:10:24, szerda
 
  A tulajdonos csak akkor és annyiban birtokolhatja, használhatja, hasznosíthatja a tulajdonát, amennyiben a haszonélvező e jogaival nem él. Mindez azt jelenti, hogy a haszonélvező ebben az értelemben a tulajdonosnál is erősebb jogosultságokkal rendelkezik.

A haszonélvezeti jogot személyhez kötött használati jog, amelynek alapján a haszonélvező a más személy tulajdonában lévő dolgot birtokolhatja, használhatja és hasznosíthatja. A haszonélvezetet a jogirodalom abszolút szerkezetű dologi jognak tekinti. Ez azt jelenti, hogy a haszonélvezővel szemben mindenki mást tartózkodási kötelezettség terhel, azaz mindenkinek, köztük a tulajdonosnak is, tartózkodnia kell minden olyan magatartástól, amellyel a haszonélvezet gyakorlását akadályozzák vagy veszélyeztetik - derül ki a Polgári Törvénykönyvhöz fűzött indokolásból.

A haszonélvezeti jog fennállása alatt tehát a tulajdonost csak a rendelkezési jog, továbbá a dolognak a haszonélvezeti jog sérelme nélküli megterhelésének joga illeti meg, azaz a tulajdonát a haszonélvezettel terhelten ugyan, de elidegenítheti (eladhatja, elajándékozhatja), illetve tovább terhelheti (pl. ingatlan esetén jelzálogjogot jegyeztethet be rá). Amennyiben a haszonélvező úgy dönt, hogy a jogosítványait nem gyakorolja, úgy időlegesen ugyan, de a tulajdonos is jogosult a használatra és a hasznosításra.

A haszonélvezeti jog legfeljebb a haszonélvező haláláig állhat fenn. Ezen belül azonban - szerződéses haszonélvezet esetén - annak időtartama korlátozható. A haszonélvezeti jog sem élők között, sem halál esetére nem ruházható át, így sem a haszonélvezet eladására, sem annak öröklésére nincs jogi lehetőség. Fontos tudni továbbá azt is, hogy a szerződésen alapuló haszonélvezeti jog bírósági úton sem módosítható. A kialakult gyakorlat szerint ugyanis a szerződés egyszeri szolgáltatásra irányul, a haszonélvezet létrejöttével a teljesítés megtörténik, így nincs lehetőség a haszonélvezet, mint jog tartalmának vagy időtartamának megváltoztatására, de annak megszüntetésére sem.

A törvényen alapuló, közismert nevén ún. özvegyi haszonélvezeti jog az özvegy halála mellett újabb házasságkötéssel is megszűnik. Megszűnik továbbá a haszonélvezeti jog az ingatlan kisajátításával, illetve a haszonélvező kifejezett lemondó nyilatkozatával és végezetül akkor, ha a haszonélvezet tárgya elpusztul. A közös tulajdon megszüntetése ugyanakkor nem terjedhet ki a haszonélvezeti jog megszüntetésére vagy annak korlátozására.

A haszonélvezeti jog ugyanazon a dolgon (pl. ingatlan) több személyt is megillethet. Ilyenkor a haszonélvezetet vagy egymás mellett egy időben, vagy sorrendben egymás után gyakorolják (pl. haszonélvezettel terhelt ingatlanra az özvegy öröklés útján haszonélvezetet szerez).

A tulajdonossal szemben a haszonélvező helyzete is korlátozott annyiban, hogy nincs lehetősége arra, hogy a haszonélvezeti jogát átruházza (eladja), annak gyakorlását azonban bizonyos keretek között átengedheti. Ez azt jelenti, hogy ellenérték fejében a haszonélvezeti jog gyakorlását csak akkor lehet átengedni (pl. ingatlant bérbe adni), ha a tulajdonos - azonos feltételek mellett - a dolog használatára nem tart igényt. A haszonélvezeti jog gyakorlásának ingyenes átengedése esetén viszont semmiféle kötöttség nem érvényesül. Szívességből tehát a haszonélvező bármikor, bárkinek lehetővé teheti a dolog használatát, akár a tulajdonos tudta és belegyezése nélkül is.





 
 
0 komment , kategória:  Gyász 1.  
Címkék: házasságkötéssel, haszonélvezettel, elajándékozhatja, jogosultságokkal, törvénykönyvhöz, nyilatkozatával, haszonélvezővel, haszonélvezetet, kisajátításával, megszüntetésére, megterhelésének, haszonélvezeti, elidegenítheti, hasznosíthatja, jogosítványait, veszélyeztetik, szolgáltatásra, időtartamának, haszonélvezet, létrejöttével, jelzálogjogot, kötelezettség, birtokolhatja, gyakorlásának, tulajdonosnál, megszüntetése, tulajdonossal, korlátozására, magatartástól, hasznosításra, tulajdonosnak, haszonélvező, használatára, korlátozható, indokolásból, akadályozzák, tulajdonos csak, haszonélvező ebben, haszonélvezeti jogot, jogirodalom abszolút, haszonélvezővel szemben, haszonélvezet gyakorlását, tulajdonost csak, haszonélvezettel terhelten, haszonélvező haláláig, haszonélvezet eladására, szerződésen alapuló, kialakult gyakorlat, szerződés egyszeri, haszonélvezet létrejöttével, teljesítés megtörténik, törvényen alapuló, Polgári Törvénykönyvhöz,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szívem  Szívem  Jó éjszakát  A boldog családok mind hasonló...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Png kislány  képre írva  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png nő  Akarat  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Lóhere  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  A televizió nem a kultúrát kép...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam Krisztinától  Örülök, hogy látlak!  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Png cica  A másik dolog,  Facebookon kaptam Krisztinától  A televizió nem a kultúrát kép...  Akarat  Reménység és erő Krisztustól e...  Png telefon  Szabolcska Mihály – Ákác...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam Krisztinától  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  képre írva  Gonosz démon-álarc  Örülök, hogy látlak!  Alvó cicák  Png telefon  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Adakozás  Egy hatékony szolga  Radikális szeretet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kövesd a cowboyt!  Julian Brass gondolata  Png csokor  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Esti kép  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Boldog születésnapot a ma ünne...  A sors  Reggel van  Mi lenne ha  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Akarat  Albert Einstein gondolata  Albert Einsteinről  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Png nő  Reggel van  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Tavaszi kép  George Byron - Ahogy itt jár -...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Alázat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png csokor  Popper Péter szavai 
Bejegyzés Címkék
tulajdonos csak, haszonélvező ebben, haszonélvezeti jogot, jogirodalom abszolút, haszonélvezővel szemben, haszonélvezet gyakorlását, tulajdonost csak, haszonélvezettel terhelten, haszonélvező haláláig, haszonélvezet eladására, szerződésen alapuló, kialakult gyakorlat, szerződés egyszeri, haszonélvezet létrejöttével, teljesítés megtörténik, törvényen alapuló, özvegy halála, ingatlan kisajátításával, haszonélvező kifejezett, haszonélvezet tárgya, közös tulajdon, haszonélvezetet vagy, özvegy öröklés, tulajdonossal szemben, haszonélvező helyzete, haszonélvezeti jogát, dolog használatára, haszonélvező bármikor, dolog használatát, tulajdonos tudta, házasságkötéssel, haszonélvezettel, elajándékozhatja, jogosultságokkal, törvénykönyvhöz, nyilatkozatával, haszonélvezővel, haszonélvezetet, kisajátításával, megszüntetésére, megterhelésének, haszonélvezeti, elidegenítheti, hasznosíthatja, jogosítványait, veszélyeztetik, szolgáltatásra, időtartamának, haszonélvezet, létrejöttével, jelzálogjogot, kötelezettség, birtokolhatja, gyakorlásának, tulajdonosnál, megszüntetése, tulajdonossal, korlátozására, magatartástól, hasznosításra, tulajdonosnak, haszonélvező, használatára, korlátozható, indokolásból, akadályozzák, tartózkodnia, tartózkodási, tulajdonában, szívességből, jegyeztethet, használhatja, rendelkezési, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7225
  • e Hét: 14796
  • e Hónap: 37063
  • e Év: 169617
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.