Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
1956-os forradalom, máig tartó negatív megkülönböztetés
  2012-07-18 23:04:50, szerda
 
   
  Tiborca története V. f. 2. rész

Majd, ismét a kunszentmiklósi tanyán töltöttem a vakációt - mint minden év nyarát - egészen addig...
Igaz, ekkor már nem élt nagypapa és nagymama beköltözött a városi házába Bóna Piroska nénikémmel együtt, akit ,,Borika" nénikémnek neveztem el a Tiborcában.
Ezt a vakációt beárnyékolta, hogy készülőben volt valamilyen nagy társadalmi robbanás... Olyan igazi vihar előtti csönd volt a tanyán... Így írok erről a Tiborca története I. f., 4. rész, amit elküldtem a lev. listámra 2009.11.26-án.

,,...Nem jött; és levél sem. Legalábbis attól nem, akitől annyira vártam és nem nekem. Posta és "üzenet" azon a nyáron az égből jött. Pontosabban: amint a mezőn legeltettem az állatokat, halk motorzúgáshoz hasonló zaj után bálák, vagy bála-szerű csomagok hullottak a földre, meg rengeteg papír. Ezek a papírok tőlem elég távol keringtek a levegőben. Ott kellett hagynom az állatokat, hogy egyet elkapjak. Alig kezdtem el silabizálni a szöveget, ott termettek ángyikáék és erővel elvették tőlem a "röplapot", mondván:
- "Ez nem gyeröknek való!"."

Eddig az idézet és amint ősszel megkezdődött a tanítás az 5. osztályban, nem is volt különösebb gond egészen október 23-áig.
Egészen 1995-ig azon töprengtem, hogyan tehették meg ezek a repülőgépek, hogy csak úgy röpködtek szabadon a Kunságban és szórhatták a röplapokat? 1995-ben egy társaságban erről beszélgettünk és megszólalt egy katolikus pap, mondván:
- Én akkoriban voltam kiskatona és a Honvédség tudtával történt mindez. Szükség volt egy ,,forradalom" nevezetű ürügyre, hogy az Ausztriában állomásozó szovjet hadsereg kivonulva onnan, bevonulhasson Magyarországra."
- MIÉRT EZ A NAGY HALLGATÁS A MAI NAPIG MINDERRŐL? - kérdeztem döbbenten - akkor és azóta is - mindhiába, mert nincs válasz!!!!

Erről az időszakról is pontos leírást adtam közre a Tiborca I. fejezet, 6. részben 2009.11.28-án, a lev.listára elküldött részben.
Íme a részlet:
,,Apa, Ferenc nevű testvére, aki - miután letöltötte sorköteles katonai szolgálatát - Pestre költözött. Hamarosan megszerette és feleségül vette a szemközti szomszédunkban lakó egyedülálló hölgyet..."
,,Október 23-án szaladt át hozzánk, hogy:
- "Gyerökök, zűr van! Alig tudtam hazajönni, mert bent Pestön az utcákon özönlik a nép. Mindenki azt kiabálja, hogy le Rákosival, meg Gerővel és ki a ruszkikkal!"
A hír hallatán izgatott tanácskozásba kezdtek élelemről; lisztről, cukorról, krumpliról, téli tüzelőről, meg arról, hogy mi lesz a kisbabával, akit "éppen ekkor rendeltek meg..."
,,...Azt a tizenhárom napot az 1848-as ifjak hevületével éltem meg, majd amikor leverték a forradalmat, nagyon nehezen törődtem bele...
Vagy talán sohasem tudtam igazán elfogadni azt az "égbekiáltó igazságtalanságot", ami akkor hazámat érte! (Akkor még 'mit sem tudtam Trianonról!) Elkeseredésem határtalan volt és ismét nem volt egyetlen ember sem a környezetemben, akivel mindezt megoszthattam volna, mert Apa ismét nagy szótlanságba burkolódzott!..."

Anyu ,,szanatórumba" került és a neki írott levelemre is rárajzoltam a Kossuth címert és megírtam neki milyen nagyon tiltakoztunk az ellen, hogy ismét kötelezővé tették az orosz nyelv oktatását.
A levélborítékról valaki letépte a bélyeget, miközben kitépett a benne lévő levélből is egy darabkát. Az is lehet, hogy így ,,ellenőrizték" a spiclik a levelet...
A ,,szénszünet" miatt csak márciusban osztották ki a félévi bizonyítványt 1957-ben és bizony az enyémben ott éktelenkedett az elégtelen földrajzból.


Nagyon sírtam amikor apunak megmutattam... Ki kellett menni hozzá a galambházba, mert örökösen ott volt, ha megjött a gyárból és éppen nem aludt amikor éjszakás volt azon a héten.
A tanév végére sikerült ,,kijavítani" az elégtelent, mert kihívott az új földrajz tanár és felszólított, hogy mutassam meg a három részre szakadt Magyarország területeit. Én meg álltam ott a kis-Magyarország térképe előtt és annak határain belül keresgéltem Erdélyt...
,,- Na, szerencséje van apádnak, hogy nem tudod megmutatni..." - mondta elégedetten.
Nekem meg fogalmam nem volt arról, hogy miért is mondhatta ezt és másról sem. Ezt a nyarat, viszont Kiskunhalason töltöttem apa Ilona nevű barátnőjénél, vagyis a szülei házában.
Így írok erről a Tiborca I. fejezet 6. részében: (elküldtem a lev.listára: 2009.nov. 28-án)
,,Forradalmi hevületem ott is csak akkor csitult el, amikor éjszakánként nem lehetett a szovjet harckocsik rettenetes zajától aludni, mert szűnni nem akaró áradatként vonultak (demonstráltak) az alföldi utakon. Másnap félelmetes barázdák és kátyúk árulkodtak még az aszfaltozott részeken is!
Ez a demonstráció olyan félelemmel töltött el, hogy lassan-lassan kihunyt lelkemben a harci kedv, a "szabadság" utáni vágyakozás."

Ilonával még Pesten is gyakran találkoztunk amikor anyu a ,,szanatóriumban" volt. Egy ilyen alkalomkor készült ez a kép rólunk:



Pár évvel ezelőtt előadást tartott az egyik képkiállítás megnyitóján - a Magyarok Házában - az akkori kiskunhalasi alpolgármester és megkértem őt segítsen nekem megtalálni ezt az Ilonát! Adott egy névjegykártyát és megígérte, hogy segít, ha leírom és elküldöm neki a történetet részletesen. Talán nem is kéne mondanom, hogy az elküldött levelemre semmit nem válaszolt. Az is lehet, hogy meg sem kapta... Elakadt a titkosszolgálatok levélbontójában...

Vége az V. fejezet, 2. részének.

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: levélborítékról, levélbontójában, kunszentmiklósi, alpolgármester, környezetemben, szanatóriumban, szomszédunkban, magyarországra, névjegykártyát, beszélgettünk, motorzúgáshoz, megoszthattam, kiskunhalason, demonstráltak, bevonulhasson, tanácskozásba, éktelenkedett, bizonyítványt, elkeseredésem, képkiállítás, tiltakoztunk, ellenőrizték, találkoztunk, magyarország, felszólított, demonstráció, beárnyékolta, szanatórumba, aszfaltozott, burkolódzott, barátnőjénél, éjszakánként, kiskunhalasi, megkezdődött, szótlanságba, silabizálni, kunszentmiklósi tanyán, városi házába, vakációt beárnyékolta, égből jött, mezőn legeltettem, papírok tőlem, társaságban erről, szemközti szomszédunkban, utcákon özönlik, tizenhárom napot, 1848-as ifjak, neki írott, orosz nyelv, levélborítékról valaki, benne lévő, félévi bizonyítványt, Bóna Piroska, NAGY HALLGATÁS MAI NAPIG MINDERRŐL, Tiborca, Magyarok Házában, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ne engedd el kezem!  Nem kell ide békemenet  Szép Álmokat  A gyomorrontás tojással is kez...  ...és mégis ráismersz  ...és mégis ráismersz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őri István - Dal az életről  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzet csak akkor...  Március 15-re emlékve  mindent a népért...  Facebookon kaptam  Imádkozás Krisztus értelméért  Sötétség és világosság  Szép estét kedves látogatóimna...  Amikor még rangja volt...  Könnyáztatta asszonysorsok  Vágy, élet és sugár  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyet értesz?  A csonk és a facsemete  Sötétség és világosság  Isteni zsebkendők  Könnyáztatta asszonysorsok  Alvó baby  Kezdet  Szeretettel  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  ...és mégis ráismersz  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Rochefoucauld - a bölcs  Csörög a telefonom  A gyász  Fújjad márciusi szél . . .  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Amikor még rangja volt...  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Az ünnepről  képre írva Március 15 -re emlé...  Ted Engstrőm gondolata  Március  A magyar sajtó napja március 1...  Alvó cica  Sötétség és világosság  Az embernek fiatal korában van  Kokárda  Az embernek fiatal korában van  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzet csak akkor...  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Március 15  Sajnos ezt elBalogozták  A kávé  Kokárda  Dóró Sándor: Ma  Csendes éjszakán  Imádkozás Krisztus értelméért  Paul David Tripp Március 17  Egyet értesz?  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  A gyomorrontás tojással is kez...  Minden jónak végeszakad egysze...  Nyíljatok meg  A szív és a cselekvés egységes...  A szív és a cselekvés egységes...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Isten áldja  Nemzeti  Alvó baby  Szeüleidtől tanultad  Imádkozás Krisztus értelméért  Könnyáztatta asszonysorsok 
Bejegyzés Címkék
kunszentmiklósi tanyán, városi házába, vakációt beárnyékolta, égből jött, mezőn legeltettem, papírok tőlem, társaságban erről, szemközti szomszédunkban, utcákon özönlik, tizenhárom napot, 1848-as ifjak, neki írott, orosz nyelv, levélborítékról valaki, benne lévő, félévi bizonyítványt, elégtelen földrajzból, tanév végére, három részre, kis-Magyarország térképe, szülei házában, szovjet harckocsik, alföldi utakon, aszfaltozott részeken, demonstráció olyan, harci kedv, ilyen alkalomkor, egyik képkiállítás, akkori kiskunhalasi, történetet részletesen, elküldött levelemre, levélborítékról, levélbontójában, kunszentmiklósi, alpolgármester, környezetemben, szanatóriumban, szomszédunkban, magyarországra, névjegykártyát, beszélgettünk, motorzúgáshoz, megoszthattam, kiskunhalason, demonstráltak, bevonulhasson, tanácskozásba, éktelenkedett, bizonyítványt, elkeseredésem, képkiállítás, tiltakoztunk, ellenőrizték, találkoztunk, magyarország, felszólított, demonstráció, beárnyékolta, szanatórumba, aszfaltozott, burkolódzott, barátnőjénél, éjszakánként, kiskunhalasi, megkezdődött, szótlanságba, silabizálni, pontosabban, megszerette, szolgálatát, egyedülálló, galambházba, megmutattam, földrajzból, legeltettem, repülőgépek, részletesen, szerencséje, beköltözött, ausztriában, megnyitóján, rárajzoltam, keresgéltem, hevületével, forradalmat, társaságban, elégedetten, területeit, elégtelent, harckocsik, forradalmi, megmutatni, kötelezővé, letöltötte, égbekiáltó, trianonról, időszakról, sorköteles, tizenhárom, ruszkikkal, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 38
  • e Hét: 380
  • e Hónap: 3506
  • e Év: 35236
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.