Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tajtékzik a Rába
  2008-01-31 17:49:19, csütörtök
 
  Mit lehetne tenni?

Tajtékzik a Rába

Az egyik abbahagyja, a másik rákezd

2008. 01. 31. 17.29 Tálos Lőrinc

Ismét habzik. Csak, most egy másik bőrgyár csinált bele. Ennyit ér az osztrák környezettudatosság. Akadályokat építenek a határra, mert a végén még lesz pofánk odamenni, és akkor széjjelhagynánk a szemetet. Cserébe ők hozzánk hordják a sajátjukat, mi úgyis térdig járunk benne.



Tavaly nyáron Sólyom László kifejtette véleményét az osztrák kormánynak a Rába-szennyezése kapcsán tanúsított magatartását: ,,Tűrhetetlen ez a cinizmus, ahogyan hat éve halogatják a megoldást, kibúvókat keresnek, néha már arcátlan." Egy pillanatra össze is kapták magukat a sógorék, volt ásványvizes, sóspereces egyeztetés az osztrák és magyar környezetvédelmi miniszterek között, kölcsönös mosolygással. Ígéretekkel, látszat- és félintézkedésekkel. Amíg Josef Pröll 12 tagú vegyes, osztrák-magyar bizottság felállításával, a saját normák betartásával biztosította Fodor Gábort a környezetvédelmi minimum betartásáról, addig Wilhelm Molterer osztrák alkancellár, az Osztrák Néppárt elnöke kijelentette: "Ezek az üzemek valamennyien rendelkeznek érvényes engedéllyel, amelyet az osztrák-magyar határvízi bizottság hagyott jóvá, az előírásoknak megfelelően [...] minden határértéket betartunk." Más kérdés, hogy a Rába habzását okozó naftalin-szulfonátokra nem is állapítottak meg ilyet. A végén még kárt szenved az a drága osztrák profit. Azért gondoljunk bele, ha valahol Ausztria kellős közepén akár csak egy vadkempingező szappanos alsógatyamosása miatt habzani kezd a legkisebb ér, patak vagy csermely egyből kitör a balhé. Tán még ki is utasítják az összes magyar, délszláv és török kamionost, akinek tiszta a gatyája.



A stájerek hárították a felelősségüket. A gyárak vezetői mindent tagadtak, a politikusok pedig a másik táborra fogtak mindent. Manfred Wegscheider a Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ) delegálta stájerországi tartományi környezetvédelmi tanácsos a rádiót Johann Seitinger az Österreichische Volkspartei (ÖVP) tartományi tanácsosához irányította, aki pedig az előző illetékeshez küldte azt vissza. Olajos Péter Európa Parlamenti képviselő (MDF, Európai Néppárt) felhívta a figyelmet arra, hogy a természetes vizek az állam - Ausztriában a tartományok - tulajdonát képezik, ezért annak hivatalból kell eljárnia, ha szennyezést tapasztal. Joachim Haidacher, a wollsdorfi bőrgyár ügyvezető igazgatója "politikai problémának" nevezte az esetet. "Magyarország megkísérli a beavatkozást az osztrák jogállamiságba" - nyilatkozta. Hozzátette, minden előírást betartanak, és csak az ágazat elleni támadásról van szó.



,,Az IPPC-nek nevezet nemzetközi jogszabály (Integrated Pollution Prevention and Control - Integrált szennyezés-megelőzés és csökkentés) tartalmazza ágazatok szerint az úgy nevezett elérhető legjobb technikákat (BAT). Ezt 1996-ban hozták. Abból a szempontból közelítettük meg a Rába ügyét, hogy vegyék ki belőle, a még benne szereplő naftalinos bőrcserző-, és - Verespatakra való figyelemmel - a cianidos bányászati technológiát, mint engedélyezettet. A naftalin egy benzolos anyag, tehát a legkülönbözőbb betegségeket, rákos daganatokat okoz. Az IPPC felülvizsgálata pont most folyik az Európa Parlamentben, ez az elkövetkező hónapok csatája."- mondta a Hírextrának Olajos Péter. Hozzátette: ,,Tavaly júniusban egy hivatalos beadvánnyal fordultam az Európai Bizottság felé, amiben jogi lépések megtételére kértem fel őket. Itt több dolgot is felsorakoztattam, hogy milyen irányelveket sért meg Ausztria, tehát a vízkeret-irányelvet, a hulladék- illetve az élőhelyek védelméről szóló irányelveket. Ennek alapján kértem a bizottságoz, hogy indítson eljárást Ausztria ellen. Ősszel válaszoltak, hogy megvizsgálták, de további vizsgálatot igényel, ezért elküldték a jogsértési osztályra. A mai napig tanulmányozzák, az abban megfogalmazott jogi panaszokat Ausztria ellen. Ez egy folyamatban lévő ügy, ha megfelelőnek tartják a panaszaimat, akkor eljárás indul Ausztria ellen, és a jelenlegi, két ország közötti megállapodáson túl a jog is kényszeríteni fogja őket a kérdés orvoslására."



Októberben osztrák és magyar Greenpeace aktivisták vízmintát vett a Boxmark bőrgyártól Feldbach-nál. Az aktivisták szerszámokkal nyitották fel a gyár által lehegesztett, és más módon hozzáférhetetlenné tett szennyvízkivezető nyílást. A Greenpeace arra volt kíváncsi valóban csökkentette-e a Boxmark a habzásért felelős naftalin-szulfonát használatát. A szervezet akkori közleménye szerint: ,,A budapesti akkreditált laboratóriumba elküldött minták vizsgálata során kiderült a Naftalin 1, 5 diszulfanát értéke 400 mikrogramm/liter amely a korábbi kibocsátáshoz képest 90%-os csökkenést jelent." "A Boxmark igazgatójának viselkedését igazán nem értjük. Ha nem volt félnivalója, vajon miért utasított vissza minden megkeresést és miért lehetetlenítette el a mintavételt" - teszi fel a kérdést Herwig Schuster a Greenpeace osztrák kampányosa. A zöld szervezet elégedett a Rába szennyezés megszüntetése érdekében eddig teljesített intézkedéseket illetően. "Bár a Rába habzása megszűnt, a Greenpeace rajta fogja tartani a szemét a folyó mentén elhelyezkedő potenciális szennyezőkön." - fejezte be Schuster."



Január 25-én olyan dokumentumokat tett közzé az osztrák környezetvédelmi minisztérium, ami szerint a wollsdorf-i bőrgyár - tavaly nyár, azaz a két ország közötti megállapodás után - radikálisan megemelte a Rábába engedett szennyvíz szennyezőanyag-koncentrációját az utóbbi időben. A Greenpeace akkor így fogalmazott: ,,Ez bizonyos szennyező anyagokat tekintve, például a króm esetében a hivatalos megengedett mérték tizenkétszerese. A kibocsátott szerves szennyező anyagok szintén magasan, több mint 50%-al átlépik a megengedett határértéket. A foszfortartalmat a jelenlegi adatok szerint négyszeresére növelte a bőrgyár 2007 nyara óta, ami duplája a megengedett érvényes határértékeknek. Továbbá ugyanebben az időszakban a nátriumtartalom is a megengedett érték kétszerese. A wollsdorf-i bőrgyár tevékenysége illegális és viselkedése elfogadhatatlan. Korábban ők is részesei voltak annak a megállapodásnak, melyben a stájer vezetés 1, 05 millió euró állami támogatást ítélt a Rába projektnek, ezen belül 350. ezer eurót a bőrgyárak szennyezés megállítása érdekében szükséges fejlesztéseire. Érdekes módon a wollsdorf-i bőrgyár azóta a szennyező anyag kibocsátást drámai mértékben megnövelte, ami ki tudja milyen további károkat okozott a Rába folyó már így sérült ökoszisztémájában. Feltételezzük, a jelenlegi bizonyítékok alapján, hogy a mostani habzás okozója nem a korábbi szennyezésért felelős Boxmark, hanem a wollsdorf-i bőrgyár. Követeljük, hogy az osztrák hatóságok azonnal vegyenek mintát, és szüntessék meg a szennyezés forrását, még ha ez a gyártás bizonyos részeinek felfüggesztésével jár is." - mondta el Herwig Schuster a Greenpeace kampányfelelőse.



Arra a kérdésre, hogy a profitérdekekkel, a cégek lobijával szemben mennyire lehet érvényesíteni a környezetvédelmi irányelveket, Olajos Péter így válaszolt: ,,A bekövetkezés valószínűsége 100 százalékos. Az egyetlen kérdés az idő. Azt a cégek is tudják, hogy ez tarthatatlan, és ha a tények - hogy disznóság, hogy mérgezik az ivóvizet - széles körben ismertté válnak, akkor ezt a csatát el fogják veszíteni. Ezen dolgozunk, hogy minél nagyobb médiavisszhangja legyen. Előbb vagy utóbb jogszabállyal fogja őket kötelezni az Európai Unió a technológiaváltással, ami nyilván költségeket ró majd rájuk. Ezért próbálnak meg időt nyerni, mert minden nap, minden hét, minden hónap profit nekik. Ráadásul ezt a technológiaváltást ki akarják fizettetni az osztrák állammal, arra hivatkozva, hogy ők betartják az EU előírásokat, és ha az osztrák állam ennél is tisztábbnak akarja őket, akkor fizessék ki a szűrőket, és az új technológia bekerülési költségeit. A kérdés az, meddig fog ez még húzódni."

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: környezetvédelmi, foszfortartalmat, profitérdekekkel, felsorakoztattam, médiavisszhangja, lehetetlenítette, tizenkétszerese, felülvizsgálata, kampányfelelőse, megállapodásnak, széjjelhagynánk, koncentrációját, engedélyezettet, elfogadhatatlan, alsógatyamosása, nátriumtartalom, österreichische, határértékeknek, fejlesztéseire, dokumentumokat, jogállamiságba, felelősségüket, szennyezőanyag, intézkedéseket, tanulmányozzák, megállapodáson, legkülönbözőbb, laboratóriumba, felállításával, megfogalmazott, megvizsgálták, megszüntetése, szulfonátokra, valószínűsége, feltételezzük, kibocsátáshoz, egyik abbahagyja, másik rákezd, másik bőrgyár, osztrák kormánynak, pillanatra össze, saját normák, környezetvédelmi minimum, üzemek valamennyien, osztrák-magyar határvízi, előírásoknak megfelelően, vadkempingező szappanos, összes magyar, stájerek hárították, gyárak vezetői, politikusok pedig, másik táborra, Tálos Lőrinc, Sólyom László, Amíg Josef Pröll, Fodor Gábort, Wilhelm Molterer, Osztrák Néppárt, Manfred Wegscheider, Sozialdemokratische Partei Österreichs, Johann Seitinger, Österreichische Volkspartei, Olajos Péter Európa Parlamenti, Európai Néppárt, Joachim Haidacher, Integrated Pollution Prevention, Európa Parlamentben, Hírextrának Olajos Péter, Európai Bizottság, Herwig Schuster, Olajos Péter, Európai Unió,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Segíts neki dicsérni Téged  Esterházy Péterre emlékezünk  39 ígéret  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Jánosházy György: Fogd a kezem  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Paul David Tripp Április 14  Bornyi Veronika haiku verse  Szép estét kedves látogatóimna...  Vito Giaquinto gondolata  Ott van  Esterházy Péterre emlékezünk  40 felett  Mindent de mindent visszakap  Szeretem ujjad karcsuságait,  Egy barátság története  Hamvas Béla  képre írva  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  James Allen  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  39 ígéret  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  József Attila - Kopogtatás nél...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  Esterházy Péterre emlékezünk  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Eduardo Sacheri gondolata  Tavaszi este  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Márai Sándor tollából  Egy tavasz  Baranyi Ferenc - N i n c s  A Magyar Költészet napja alkal...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Azért kaptad  különleges  Egy barátság története  különleges  Szép álmokat!  Bársony székben  Latinovits Zoltán tollából  képre írva  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Egyszerű  Vidámság  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Alvó cicák  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Töröld le  képre írva  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  képre írva  képre írva  Facebookon kaptam  Alvó cica  Zilahy Lajos gondolata  József Attila - Kopogtatás nél...  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Nem kell hozzá fürdőruhás  A Magyar Költészet napja alkal... 
Bejegyzés Címkék
egyik abbahagyja, másik rákezd, másik bőrgyár, osztrák kormánynak, pillanatra össze, saját normák, környezetvédelmi minimum, üzemek valamennyien, osztrák-magyar határvízi, előírásoknak megfelelően, vadkempingező szappanos, összes magyar, stájerek hárították, gyárak vezetői, politikusok pedig, másik táborra, rádiót Johann, előző illetékeshez, figyelmet arra, természetes vizek, állam &#8211, tartományok &#8211, wollsdorfi bőrgyár, osztrák jogállamiságba, ágazat elleni, szempontból közelítettük, cianidos bányászati, benzolos anyag, legkülönbözőbb betegségeket, elkövetkező hónapok, hivatalos beadvánnyal, hulladék- illetve, élőhelyek védelméről, jogsértési osztályra, abban megfogalmazott, folyamatban lévő, kérdés orvoslására, aktivisták szerszámokkal, gyár által, habzásért felelős, szervezet akkori, budapesti akkreditált, korábbi kibocsátáshoz, kérdést Herwig, zöld szervezet, folyó mentén, osztrák környezetvédelmi, wollsdorf-i bőrgyár, utóbbi időben, króm esetében, hivatalos megengedett, kibocsátott szerves, megengedett határértéket, jelenlegi adatok, bőrgyár 2007, megengedett érvényes, megengedett érték, stájer vezetés, bőrgyárak szennyezés, szennyező anyag, jelenlegi bizonyítékok, mostani habzás, korábbi szennyezésért, osztrák hatóságok, szennyezés forrását, gyártás bizonyos, cégek lobijával, környezetvédelmi irányelveket, bekövetkezés valószínűsége, egyetlen kérdés, tények &#8211, ivóvizet &#8211, osztrák állammal, osztrák állam, környezetvédelmi, foszfortartalmat, profitérdekekkel, felsorakoztattam, médiavisszhangja, lehetetlenítette, tizenkétszerese, felülvizsgálata, kampányfelelőse, megállapodásnak, széjjelhagynánk, koncentrációját, engedélyezettet, elfogadhatatlan, alsógatyamosása, nátriumtartalom, österreichische, határértékeknek, fejlesztéseire, dokumentumokat, jogállamiságba, felelősségüket, szennyezőanyag, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 664
  • e Hét: 6416
  • e Hónap: 10161
  • e Év: 163657
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.