Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mátyás országának újjá kell sz
  2008-01-31 23:29:33, csütörtök
 
  Mátyás országának újjá kell születnie!
2008. Január 31. 22:32
Abcúg.hu

Lehántva a legendák gúnyáját az álruhás királyról is szemünk előtt kell lebegjen kimagasló történelmi alakja, aki Magyarországot korának egyik legrangosabb birodalmává tette. Nem hagyhatjuk, hogy kizárólag a reneszánsz évét ünnepeltesse velünk idén a hatalom, hiszen nekünk, a magunkfajta magyaroknak nem maga a kor a fontos, hanem annak legnagyobb alakja: Hunyadi Mátyás, a nép által választott király. S az, hogy a reá való emlékezés minket is cselekvésre bírjon, hogy ezáltal hazánk újra olyan legyen, mint ahogy arról Jókai Mór beszámol Mátyás uralkodását és az ország állapotát felidéző több mint elgondolkodtató írásában, melynek olvasása közben elszorul az ember szíve: hát idáig süllyedtünk?! Hazánk újjászületésének záloga mi magunk vagyunk; igaz, az újjászületéshez először is egy új, ,,igazságos királyt" kéne választani, de mi még erre is képtelenek vagyunk. Fásultan tűrjük, ahogy szemünk láttára semmivé lesz az egykor oly dicső ország. Mert amit eddig tettünk, az lepergett a hatalombitorlókról, igazi eredményeket ezidáig - összefogás hiányában -nem tudtunk felmutatni.

,, Mátyás és vele a magyar nemzet dicsőségük tetőpontján álltak. Meg akarta mutatni a világszellem, hová emelkedhetik egy nép nagy és nemes lelkű fejedelem alatt. Örült a szegény, vigadott a gazdag; a földműves bizton veté el gabonáját, nem kellett félnie, hogy azt idegen seregek lovainak patkói letapodják; a bajnok örömest ment a csatába, mert diadal várt reá ott is.

Kívül hatalmas, belül erős volt az ország, harcainak nagy részét határain kívül viselte, s az 1485-ik évben Európa minden fejedelmei szövetséget kötöttek a magyar királlyal: köztük VIII. Károly francia király, Ferdinánd, Nápoly királya, Kazimir lengyel fejedelem és Bajazid szultán.

Igazság honolt az egész birodalomban: a törvény egyenlően osztatott gazdagnak és szegénynek, a rablóvárak nem rettenték többé a békés lakosokat.

Állandó hadserege volt az országnak, híres győzhetetlen légiók, csatában edzve, begyakorolva és jól fizetve. Nem kellett minden hadjáratnál felültetni a távol vármegyéket, s nagy tömegű rendetlen bandériumokkal menni az ellenség elé. A fekete sereg és az ostromágyúk megvédék az országot. (...) Ez állandó hadsereg állt húszezer lovasból, nyolcezer gyalogosból és kilencezer csataszekérből, melyek még akkor nagy szerepet játszottak az ütközetekben. Ezek mellett volt még a nyolcezernyi fekete sereg, melyet maga a király vezényelt. Ostromoknál nemcsak ágyúkat, hanem mázsás köveket hajító gépeket is használtak. E sereg évi zsoldja ment egymillió hatvanezer aranyra. Táborban szigorú rend tartatott, minden rablás, kicsapongás meg volt tiltva. Nőknek nem volt szabad a táborhoz közelíteni, részegség, káromkodás büntetve volt. Legforróbb nyáron, úgy mint leghidegebb télen helyt kellett állani mindenkinek, s maga a király adott abban példát. Midőn e hadi intézkedéseit dicsérték Mátyás előtt, ő azt felelte, hogy csak a régi görög és római hadvezérek tetteit kell tanulmányozni, s azokat az újabb viszonyok és változott körülményekhez alkalmazni, hogy a hadtudomány tökéletesedjék.

Nyitva volt az út mindenki számára, hogy hősi tettek vagy ész és tudomány után magának fényes állást szerezzen; a király maga kereste a hasznavehető embereket. Magyar Balázs, Kinizsi Pál, a két Zokoli, Csupor, a Dócziak és több más jelenkorunkig hírneves család fejei Mátyás alatt szerzék legelső hatalmukat; egy zsidó, hajdani nevén Erneszt, praktikus ismeretei és becsületessége által annyira vitte dolgát, hogy kikeresztelkedvén, Mátyás által kincstárnokává neveztetett ki; s hogy Mátyás kincstára mindig tele volt, az által eléggé igazolva van mind a kincstárnok becsületessége, mind a király emberismerete. Mátyás alatt emelkedett magasra a Zápolya-család is. Ennek ugyan jobb lett volna ,,Nevetlen falu" rideg magányában a Deákfalvi Deák telken élni és elmúlni, mint nagyravágyásával később mindazt lerontani, amit jótevője, a nagy király épített.

Az ország népessége szaporodott. Mátyás fölkeresteté a kunok maradványait a Dnieszter és Búg között, s megtelepíté őket Magyarországban; megtudva, hogy a Kuma mellett még egy régi elmaradott magyar törzs él, azokért is kiküldé követeit, hogy őket behívják, azonban az orosz fejedelmek nem engedték meg a népvándorlást, s az elszakadt ősök visszatértek hegyeik közé.

Az ipar, gazdászat, föld- és szőlőművelés felvirágzott. Máig is megmutatja a gömöri földműves azt a hegyet, melyen Mátyás saját kezeivel kapálta a parasztember szőlőjét s nevette a vele sorban izzadó főurakat, kiknek némelyike kidűlt a nem szokott munkából. Mindennemű kézművesek özönlöttek az országba, s Mátyás idejében már voltak a városok tornyain órák, ami nagy ritkaságnak tartatott másutt. Pompás épületek emelkedtek mindenütt a kor ízlése szerint, s pompa volt a király udvarában és jólét a jobbágyéban.

A tudomány és művészet is hazájára talált Magyarországban, pompás szobrok, festmények ékesíték a királyi palotát és a főurak kastélyait; művészek, zenészek, énekesek ismerteték meg a nemesebb élvezeteket; s a legbecsesebb emlék, mit Mátyás magának emelt, volt a budai nagy könyvtár. Több mint ötvenezer darabból állt az, mind a legritkább, a legnevezetesebb munkák, miknek megszerzésére évenként harmincháromezer aranyat adott ki a király. Minden kötet díszes nyomás, vagy iratban, festvényekkel, aranynyomatú bőrbe kötve ezüst és arany kapoccsal; az állványok cédrusfából, hímzett selyemfüggönyökkel, sorban a termekben háromszáz antik művészi szobor, az előteremben astronomiai és erőműtani műszerek, középen óriási éggömb két angyal által emelve. Ilyen volt a budai könyvtár, Mátyás alapítá a pozsonyi tudományos egyetemet is. A tudományok terén fáradozó férfiakat tudta jutalmazni, egy astronomiai munka írójának nyolcszáz aranyat és kétszáz arany évdíjat adott: itt azután igazán felsóhajthatunk, hogy boldog régi idők! A külföld legtudományosabb férfiait iparkodott honának megszerezni. Budán egy roppant épületet emeltetett, melyben negyvenezer tanuló ifjú számára legyen hely, hét nagy hallgatóteremmel minden oldalon, középen a tanárok lakaival; egy szárnya ez épületnek az orvosi kar védencei, betegei és gyógyszertára számára volt kijelölve. Óriási mű! Miért nem élhetett Mátyás még félszázadig!"


Jókai Mór: A magyar nemzet története regényes rajzokban

Forrás: MEK

http://www.abcug.hu/index.php?com=news&cat=8&id=1016
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: újjászületésének, nagyravágyásával, legtudományosabb, hallgatóteremmel, harmincháromezer, felsóhajthatunk, magyarországban, újjászületéshez, legnevezetesebb, elgondolkodtató, tökéletesedjék, becsületessége, magyarországot, kincstárnokává, körülményekhez, csataszekérből, bandériumokkal, megszerzésére, intézkedéseit, gyógyszertára, festvényekkel, tanulmányozni, jelenkorunkig, népvándorlást, emberismerete, szőlőművelés, világszellem, felvirágzott, maradványait, aranynyomatú, visszatértek, birodalomban, emelkedhetik, győzhetetlen, legrangosabb, begyakorolva, legendák gúnyáját, álruhás királyról, reneszánsz évét, magunkfajta magyaroknak, ország állapotát, ember szíve, újjászületéshez először, magyar nemzet, földműves bizton, bajnok örömest, 1485-ik évben, magyar királlyal, egész birodalomban, törvény egyenlően, békés lakosokat, távol vármegyéket, Hunyadi Mátyás, Jókai Mór, Magyar Balázs, Kinizsi Pál, Deákfalvi Deák,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alázat  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Png virág  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Png telefon  Facebookon kaptam Krisztinától  A Megváltó szolgálatában  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Png telefon  Akik bántanak téged  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Még csak most kezdődik a nap  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Éretlen vers  Leonardo da Vinci gondolata  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Paul David Tripp Április 21  A kételkedés kezelése  Paul David Tripp Április 21  Szép álmokat!  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png kutya  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png fotel  Lóhere  Makszim Gorkij gondolata  Png telefon  Bertolt Brecht -től idézet  A Megváltó szolgálatában  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Esti kép  Neked tudnod kell  Adakozás  Varga János Veniam - Fontos sz...  Nagyon különös  Minden harmadik...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Hazára minden embernek szükség...  Nem számIt  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A Megváltó szolgálatában  Tavaszi kép  Alázat  Mindig jusson idő nevetni  Ágai Ágnes – Csendélet  Neked tudnod kell  Sose bánj semmit  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Akarat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Mindig jusson idő nevetni  A másik dolog,  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Kövesd a cowboyt!  Ágai Ágnes – Csendélet  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Örülök, hogy látlak!  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Egy hatékony szolga  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Idő  Az engedelmesség miért nem vál...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Annuska bar...  Leonardo da Vinci gondolata 
Bejegyzés Címkék
legendák gúnyáját, álruhás királyról, reneszánsz évét, magunkfajta magyaroknak, ország állapotát, ember szíve, újjászületéshez először, magyar nemzet, földműves bizton, bajnok örömest, 1485-ik évben, magyar királlyal, egész birodalomban, törvény egyenlően, békés lakosokat, távol vármegyéket, fekete sereg, ostromágyúk megvédék, nyolcezernyi fekete, király vezényelt, táborhoz közelíteni, király adott, régi görög, újabb viszonyok, hadtudomány tökéletesedjék, király maga, hasznavehető embereket, által eléggé, kincstárnok becsületessége, király emberismerete, nagy király, ország népessége, kunok maradványait, régi elmaradott, orosz fejedelmek, elszakadt ősök, gömöri földműves, parasztember szőlőjét, vele sorban, városok tornyain, király udvarában, királyi palotát, főurak kastélyait, nemesebb élvezeteket, legbecsesebb emlék, budai nagy, legnevezetesebb munkák, állványok cédrusfából, termekben háromszáz, előteremben astronomiai, budai könyvtár, pozsonyi tudományos, tudományok terén, astronomiai munka, külföld legtudományosabb, roppant épületet, tanárok lakaival, újjászületésének, nagyravágyásával, legtudományosabb, hallgatóteremmel, harmincháromezer, felsóhajthatunk, magyarországban, újjászületéshez, legnevezetesebb, elgondolkodtató, tökéletesedjék, becsületessége, magyarországot, kincstárnokává, körülményekhez, csataszekérből, bandériumokkal, megszerzésére, intézkedéseit, gyógyszertára, festvényekkel, tanulmányozni, jelenkorunkig, népvándorlást, emberismerete, szőlőművelés, világszellem, felvirágzott, maradványait, aranynyomatú, visszatértek, birodalomban, emelkedhetik, győzhetetlen, legrangosabb, begyakorolva, fölkeresteté, ütközetekben, legbecsesebb, hasznavehető, ünnepeltesse, eredményeket, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 188
  • e Hét: 10455
  • e Hónap: 21566
  • e Év: 175062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.