Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagyhét a nagyböjt utolsó hete
  2018-03-26 16:31:20, hétfő
 
  A nagyhét a nagyböjt utolsó hete, virágvasárnaptól nagyszombatig tart. Napjai: nagyhétfő, nagykedd, nagyszerda és a húsvéti szent három nap. II. Valentinianus császár. (375-392) a közhivatalokban, erre a hétre munkaszünetet rendelt el, a rabszolgákat is mentesítette a munkától. VIII. Orbán (1623-44) 1642-ben a nagyhét napjait hétköznappá nyilvánította.
Magyarországon, a nép ajkán sanyarúhét, videshét (vizeshét) volt a nagyhét neve. A természet tavaszi újjászületése az embert is analógiás jellegű megújulásra, cselekvésre és tisztálkodásra indítja. Ezek az ősi tavaszi lusztrációs szokások az egészség és jólét biztosítására, a betegségek távoltartására, a ház tájékának és a jószágok megoltalmazására irányultak. A falusi nép még a 20. sz. közepén is egész portáját megtisztította, kihordta az istállót, kijavította a melléképületeket, söpört, tapasztott, meszelt, egészen megfiatalodott a hajléka. A legkisebb dolognak is ragyognia kellett a tisztaságtól. A szerszámokat is rendbehozták, olykor kifényesítették.
Algyő sajátos régi hagyománya, hogy nagyhét elején a gazda az udvaron összegyűjtötte, rendbe tette minden munkaeszközét és imádkozott fölöttük. Mikor a ház és környezete rendbejött, a hozzátartozók sírját és a temetőt frissítették föl, árkait megtisztították, azok sírját is rendbe hozták, akiknek már nem volt családbeli gondozójuk. Több helyen (Magyarpolány) felkoszorúzták a sírokat, mint halottak napján, vagy barkacsokrot raktak rá.
Az általános rendteremtésben rejtetten benne volt az ember uralma a rábízottak fölött. Az ,,annyit birtokolj, amennyit a rendben meg tudsz tartani" ősi szabályát követve valamilyen módon mindent megmozgattak, azaz elválasztották attól, ami rendeltetése szerint nem tartozott hozzá (por, piszok, rovarok, moly stb.).
Az évi gyónásra, szentáldozásra igen komolyan készültek. Maga a családfő és az édesanya szigorúan gondoskodott arról, hogy minden arravaló gyermek, de a szolgáló és béres is elvégezze. A húsvét táján végzendő gyónást a 20. sz elején is a gyónócédula (schedula confessionis) igazolta, melyet a gyónó a paptól kapott. A gyónócédulát régi családi imádságoskönyvekben őrizték, kézírással szerepelt rajta a helység és az évszám. Egyes helyeken a vízkereszti házszentelés alkalmával az asztalra készítették, a plnos jelenlétében a sekrestyés cérnára fűzve összegyűjtötte.
A húsvéti gyónást Tamásiban (Tolna m.) jámbor öregasszonyok nagypéntek délután, a Megváltó halálának órájában a Kálvária keresztje előtt térdelve végezték: magának Jézusnak gyóntak meg. Nagyhét 3 utolsó napján Krisztus halálának emlékezetére eloltották a gyertyákat és csak a föltámadás ünnepére gyújtották meg újra az új tűzről.
Csíkszentdomokoson nagyhéten Miatyánk-sorozatot imádkoznak, melyet virágvasárnapján negyven Miatyánkkal kezdenek. Nagyhétfőn 30 Miatyánkot mondanak, hogy eszükbe jusson Jézusnak 30 ezüstpénzért történt elárulása. Nagykedden az Úr Jézus földi életének 33 évére emlékezve 33 Miatyánkot végeznek. Nagyszerdán 15 Miatyánkkal enyhítik a töviskorona okozta fájdalmait. Nagycsütörtökön 12 Miatyánkkal emlékeznek a 12 tanítvány “hűtlenségére". Nagypénteken 3 olvasót imádkoznak: a fájdalmast letérdelve, az örvendetest járva, a dicsőségest ülve. Nagyszombaton 40 Miatyánkot mondanak annak emlékére, hogy Jézus 40 óráig maradt a koporsóban. Húsvét napján 40 Miatyánkkal emlékeznek arra, hogy az Úr Jézus feltámadása után 40 napig még tanítványaival maradt.
Forrás: Magyar Katolikus Lexikon
magyarno.com
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: virágvasárnapján, virágvasárnaptól, melléképületeket, megoltalmazására, megtisztították, nagycsütörtökön, rendteremtésben, kifényesítették, közhivatalokban, tanítványaival, elválasztották, összegyűjtötte, megtisztította, szentáldozásra, megfiatalodott, távoltartására, magyarországon, tisztálkodásra, felkoszorúzták, munkaszünetet, nyilvánította, biztosítására, nagyszombaton, hozzátartozók, munkaeszközét, nagyszombatig, újjászületése, öregasszonyok, valentinianus, házszentelés, emlékezetére, rendeltetése, megmozgattak, frissítették, ezüstpénzért, gondoskodott, nagyböjt utolsó, húsvéti szent, hétre munkaszünetet, nagyhét napjait, nagyhét neve, természet tavaszi, betegségek távoltartására, jószágok megoltalmazására, legkisebb dolognak, udvaron összegyűjtötte, hozzátartozók sírját, temetőt frissítették, általános rendteremtésben, ember uralma, rábízottak fölött, édesanya szigorúan, Magyar Katolikus Lexikon,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Esterházy Péterre emlékezünk  Hamvas Béla  Mindent de mindent visszakap  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  József Attila – Keresek ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  A pitypang legendája  képre írva  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Jó éjszakát  képre írva  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  képre írva  "Ez egy csoda"  "Ez egy csoda"  Töröld le  Előfordul, hogy  Hamvas Béla  Paul David Tripp Április 12  A felvilágosodás...  ajándék, mellyel meglepem  Van néhány kérdés, amin gondol...  képre írva  James Allen  Ott van  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Tavaszi este  Borzasztó  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Szép estét kedves látogatóimn...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Különleges  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Hamvas Béla  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  James Allen  Dóró Sándor: Embernek maradni  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kertem  Facebookon kaptam  Töröld le  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  40 felett  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Tanmese  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Otthon  Zilahy Lajos gondolata  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Anyámról való emlékek  Az ember emlékekből áll  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Horváth Szilvia tollából  Előfordul, hogy  Bornyi Veronika haiku verse  Jó éjszakát  Pitypang szökőkút  jó reggelt  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
nagyböjt utolsó, húsvéti szent, hétre munkaszünetet, nagyhét napjait, nagyhét neve, természet tavaszi, betegségek távoltartására, jószágok megoltalmazására, legkisebb dolognak, udvaron összegyűjtötte, hozzátartozók sírját, temetőt frissítették, általános rendteremtésben, ember uralma, rábízottak fölött, édesanya szigorúan, húsvét táján, paptól kapott, gyónócédulát régi, vízkereszti házszentelés, asztalra készítették, plnos jelenlétében, sekrestyés cérnára, húsvéti gyónást, föltámadás ünnepére, töviskorona okozta, fájdalmast letérdelve, örvendetest járva, dicsőségest ülve, virágvasárnapján, virágvasárnaptól, melléképületeket, megoltalmazására, megtisztították, nagycsütörtökön, rendteremtésben, kifényesítették, közhivatalokban, tanítványaival, elválasztották, összegyűjtötte, megtisztította, szentáldozásra, megfiatalodott, távoltartására, magyarországon, tisztálkodásra, felkoszorúzták, munkaszünetet, nyilvánította, biztosítására, nagyszombaton, hozzátartozók, munkaeszközét, nagyszombatig, újjászületése, öregasszonyok, valentinianus, házszentelés, emlékezetére, rendeltetése, megmozgattak, frissítették, ezüstpénzért, gondoskodott, magyarpolány, confessionis, gyónócédulát, tisztaságtól, szerszámokat, barkacsokrot, rendbehozták, hűtlenségére, nagypénteken, jelenlétében, mentesítette, rabszolgákat, gyónócédula, lusztrációs, dicsőségest, vízkereszti, nagyszerdán, töviskorona, hétköznappá, örvendetest, kijavította, miatyánkkal, cselekvésre, feltámadása, készítették, megújulásra, imádkoznak, rábízottak, emlékeznek, nagykedden, tapasztott, valamilyen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 340 db bejegyzés
e év: 2674 db bejegyzés
Összes: 127904 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 208
  • e Hét: 7248
  • e Hónap: 29351
  • e Év: 307576
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.