Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ady Endre verseinek link gyüjteménye
  2014-08-03 22:13:44, vasárnap
 
  ...... ........... ..........


...... ..........



1877. november 22. (Érmindszent) - 1919. január 27.(Budapest 41 éves volt)
- A partiumi Érmindszenten született egy elszegényedett nemesi családban.
Édesapja diósadi Ady Lőrinc (1851-1929), kisparaszti gazdálkodó,
Édesanyja tiszaeszlári Pásztor Mária (1858-1937), református lelkipásztorok leszármazottja volt. Egy nővére (Ilona, aki még egyéves kora előtt meghalt) és egy öccse volt, Ady Lajos (1881-1940), aki magyar-latin szakos tanárként ábrándos nyelvészkedéssel nevüket Ond vezér nevéből eredeztette.
- Tanulmányait az érmindszenti református elemi iskolában kezdte 1883-ban, ahol Katona Károly tanította írásra, olvasásra, számolásra, bibliai történetekre és zsoltáros énekekre. Szülei idővel gimnáziumba szánták, ez volt az oka, hogy tanulmányait 1886-tól a katolikus népiskolában folytatta Hark István keze alatt: az elemi befejeztével, 1888-ban a nagykárolyi piarista gimnáziumba került. Ebben az iskolában voltak saját bevallása szerint a legszörnyűbb diákévei amellett, hogy itt erősödött meg a fizikailag addig gyengécske gyerek, itt írta első költeményeit is, amelyek többnyire verses csúfolódások voltak, és ezekből az évekből származik barátsága Jászi Oszkárral, akivel együtt jártak hittanra. 1892-től a zilahi református kollégium diákja volt, ahol 1896 júniusában jelesen érettségizett: csak görögből és matematikából kapott jó osztályzatot.
- 1908-ban a Nyugat című új irodalmi lap első számában megjelentek Ady versei és esszéi, ennek a lapnak lett élete végéig munkatársa, 1912-től pedig az egyik szerkesztője is. 1908-ban Nagyváradon A Holnap nevű irodalmi csoport egyik alapítója volt. Egy antológiát jelentettek meg Ady költeményeivel, valamint Babits Mihály, Balázs Béla, Dutka Ákos, Emőd Tamás, Juhász Gyula, Miklós Jutka műveivel. Ezeket a verseket rosszallással és értetlenséggel fogadták. A Nyugat kétségtelenül a magyar irodalom legfontosabb folyóirata, melynek Ady nemcsak szerkesztője volt, hanem szimbóluma is. Mivel a Nyugatban nem jelentek meg politikai cikkek, írt más lapokba is (például: Népszava, Világ). Keményen kritizálta a politikai helyzetet. Nem volt ínyére a vezető pártok nacionalizmusa, bírálta a szociáldemokraták antinacionalizmusát is; látta mennyire maradt el Magyarország a fejlett országok után, de rámutatott a nyugati országok fogyatékosságaira is.
- Életében az áttörést 1903 augusztusa hozta el: ekkor ismerkedett meg Diósyné Brüll Adéllal, egy Nagyváradról elszármazott gazdag férjes asszonnyal, aki ekkor Párizsban élt és látogatóba jött haza. Léda (Ady így nevezte őt el) lett a múzsája; az ugyanebben az évben megjelent Még egyszer című kötetében ,,A könnyek asszonya" című költeményt már ő ihlette. Lírai kibontakozásában Léda iránti szerelme és nála tett párizsi látogatásai segítették. A Léda-kapcsolat 9 évig tartott: 1903-1912-ig. Léda 1907-ben halott lánygyermeket hozott világra, vélhetőleg a költőtől. Kapcsolatuk 1912-re teljesen megromlott: Ady a Nyugatban publikált Elbocsátó szép üzenet című versével végleg szakított Lédával.

Költészete:
A 19-20. század fordulójának magyar költészetét a haldokló népi-nemzeti iskola határozta meg, mely Petőfi nyomain járt, utánozta népies hangját és nem tudta magát megújítani. Ady, ha nem is az első volt, aki szakított a hagyománnyal, de az első volt, aki utat tört egy új, modern stílusnak. Bár szívesen tetszelgett a magányos, meg nem értett forradalmár szerepében, a valóságban költőtársai támogatták őt és sokan utánozták verseit. Maga Ady nem kedvelte az utánzókat, és A duk-duk affér [6] című írásában ki is gúnyolta őket.
- Az első két kötete még nem jelentett semmi újat. Az új stílus elemei először esszéiben, publicisztikájában és más írásaiban mutatkoztak. Egy új költészeteszmény nevében lép fel, hangsúlyozva azt, hogy ő nem lesz a ,,szürkék hegedőse". Az ősi, magyaros költészet, kultúrkör és az új, forradalmi változást hozó költői program egyesítése a célja - ezáltal szakítva ki a magyar költészetet az elvadult Hunn táj virágtalan vidékéből
Sajátos technikával dolgozik: egyrészt megalkotja egyedi kevert ritmusát, mely a szimultán verselés egy kevert változata; a belső ritmus, ismétlések, halmozások, puritánabb versszerkezet és a zökkentés, tagolás jellemző e sajátos ritmikára. Továbbá új szavakat alkot az ,,el" igekötő igékhez való hozzátoldásával, ezáltal keltve egy vagy csak múltbeli vagy elszalasztott lehetőséget, történést vagy balul sikerült próbálkozást a múltban. Többé-kevésbé ezek az igéi a magyarság szomorú sorsára utalnak (elél, elmásol). tematikus-motivikus költő. Költészetében meghatározott motívumcsoportokat követhetünk végig, s ezzel Ady egyedülálló a világirodalomban. Tematikája, szimbólumrendszere: ars poeticák, szerelem (Léda, Csinszka), látomásos tájköltészet, Magyar Ugar, Istenes versek, magyarság - kuruc tematika, létharc - pénz motívuma, halál, forradalmi versek és világháborús költészet.
...... ........... .......


- A jézuska tisztelet /karácsonyi Link

- ......Hogy az egész szív Link

- A halottak Link

- A halottak élén Link

- A papok istene Link

- A szép húsvét Link

- A téli Magyarország Link

- Adja meg az Isten Link

- Álom, álom helyett Link

- Álom az Isten Link

- Az élet Link

- Az Illés szekerén Link

- Az Isten balján Link

- Az Úr érkezése Link
- Az Úr érkezése Link
- Az Úr érkezése + videó Link

- Az Ősz dicsérete Link
...... ........... .........



- Békesség ünnepén Link

- Boldog újévet! Link

- Boldogok az öregedők Link

- Dal a rózsáról Link

- Egy jövendő karácsony Link

- Elillant évek szőlőhegyén Link

- Elmaradt szomorúság Link

- Emlékezés március idusára Link

- Élni míg élünk... Link

- Érettségi Link
...... ........... .........


- Fagyosszentek Link

- Fedjük be a rózsát Link

- Félhomályban Link

- .Finíia Link

- Ha fölcsendül egy hang Link

- Halottak napján Link
- Halottak napján Link

- Hamvazó szerdán Link

- Három őszi könnycsepp Link

- Héja-nász az avaron Link

- Hiszek hiheteltenül Istenbe Link

- Imádság az úrvacsora előtt Link

- Imádság háború után Link

...... ........... .........



- Isten drága pénze Link

- Istenhez hanyatló árnyék Link

- Jóság síró vágya Link

- Karácsony Link

- Karácsonyi rege Link
- Harang csendül Link

- Kató a misén Link

- Kis karácsonyi ének Link
- Kis karácsonyi ének Link

- Könnyek asszonya Link

- Könyörgés egy kacagásér Link

- Köszönöm, köszönöm, köszönöm Link

- Köszönet az életért Link

- Márciusban Link

- Nem adom vissza Link

- Nem jön senki Link

- Menekülés az Úrhoz + videó Link
...... ........... .........



- Október Link

- Október 6. Link

- Őrizem a szemed Link

- Ősz felé Link

- Őszi éjszakán Link

- Párisban járt az ősz Link

- Szelid esti imádság Link

- Szent Lélek karavánja Link

- Szent Lélek ünnepére Link

- Szent Margit legendája Link

- Szép húsvét Link
...... ........... .........



- Szeress engem, Istenem Link

- Temetés Link

- Üzenet egykori iskolámba Link
- Üzenet egykori iskolámba Link

- Várás a tavasz-kunyhóban Link

- Vég után Link

- Virágos karácsonyi ének Link

- Volt egy Jézus Link

...... ........... .........


- Ady Endre összes verse Link

 
 
0 komment , kategória:  Ady Endre verseiből  
Címkék: kibontakozásában, nyelvészkedéssel, költészeteszmény, világirodalomban, hozzátoldásával, nacionalizmusa, leszármazottja, költeményeivel, elszegényedett, lelkipásztorok, értetlenséggel, versszerkezet, kétségtelenül, matematikából, lánygyermeket, fagyosszentek, elszalasztott, érettségizett, érmindszenten, rosszallással, meghatározott, költészetében, befejeztével, költeményeit, tanulmányait, legszörnyűbb, fordulójának, népiskolában, hagyománnyal, hangsúlyozva, történetekre, csúfolódások, érmindszenti, elszármazott, nagyváradról, magyarország, partiumi Érmindszenten, elszegényedett nemesi, öccse volt, érmindszenti református, katolikus népiskolában, elemi befejeztével, nagykárolyi piarista, iskolában voltak, legszörnyűbb diákévei, fizikailag addig, évekből származik, zilahi református, lapnak lett, egyik szerkesztője, antológiát jelentettek, verseket rosszallással, Pásztor Mária, Katona Károly, Hark István, Jászi Oszkárral, Nagyváradon Holnap, Babits Mihály, Balázs Béla, Dutka Ákos, Emőd Tamás, Juhász Gyula, Miklós Jutka, Diósyné Brüll Adéllal, Maga Ady, Magyar Ugar, Szent Lélek, Szent Margit,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Március 16  Sajnos ezt elBalogozták  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt...  Esti kép  Szép Álmokat  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Esti kép  Facebookon kaptam  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Keresd azt a valakit,...  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Por  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Imádkozás Krisztus értelméért  Facebookon kaptam  Mélységes szomorúsággal  Meghitt estéken . . .  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Dóró Sándor: Ma  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  1848. március 15-én  Facebookon kaptam  Ne engedd el kezem!  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Szabó Norbert – Szabadsá...  Sajnos ezt elBalogozták  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Keresd azt a valakit,...  Facebookon kaptam  Ne engedd el kezem!  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  William Shakespeare-től idéze...  Talpra vándor  Facebookon kaptam  A tékozló és Isten gondviselés...  Vágy, élet és sugár  Nem kellett volna!  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Isten áldja  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Amikor 5 éves voltam,  Imádkozás Krisztus értelméért  Szép estét kedves látogatóimna...  Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Dóró Sándor: Ma  képre írva Március 15 -re emlé...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Sötétség és világosság  Facebookon kaptam  A tékozló és Isten gondviselés...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  A közszereplő  Gősi Vali - Tükre lennék...  Rochefoucauld - a bölcs  Könnyáztatta asszonysorsok  Csörög a telefonom  Alvó baby  Facebookon kaptam  Atyám !  Mi a különbség  Csörög a telefonom  Imádkozás Krisztus értelméért  Nem kell ide békemenet  Az embernek fiatal korában van  Mély, puha álom - sárga féltés  A magyar sajtó napja március 1...  Szabó Norbert – Szabadsá...  Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam  Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne feledjük: a föld jóval több...  Magyarország ilyen hely.  Házi botox  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  mindent a népért...  Kokárda 
Bejegyzés Címkék
partiumi Érmindszenten, elszegényedett nemesi, öccse volt, érmindszenti református, katolikus népiskolában, elemi befejeztével, nagykárolyi piarista, iskolában voltak, legszörnyűbb diákévei, fizikailag addig, évekből származik, zilahi református, lapnak lett, egyik szerkesztője, antológiát jelentettek, verseket rosszallással, magyar irodalom, politikai helyzetet, vezető pártok, fejlett országok, nyugati országok, áttörést 1903, évben megjelent, könnyek asszonya&#8221, haldokló népi-nemzeti, első volt, valóságban költőtársai, duk-duk affér, célja &#8211, magyar költészetet, elvadult Hunn, szimultán verselés, kevert változata, belső ritmus, vagy csak, magyarság szomorú, jézuska tisztelet, egész szív, halottak élén, papok istene, szép húsvét, téli Magyarország, jövendő karácsony, úrvacsora előtt, kibontakozásában, nyelvészkedéssel, költészeteszmény, világirodalomban, hozzátoldásával, nacionalizmusa, leszármazottja, költeményeivel, elszegényedett, lelkipásztorok, értetlenséggel, versszerkezet, kétségtelenül, matematikából, lánygyermeket, fagyosszentek, elszalasztott, érettségizett, érmindszenten, rosszallással, meghatározott, költészetében, befejeztével, költeményeit, tanulmányait, legszörnyűbb, fordulójának, népiskolában, hagyománnyal, hangsúlyozva, történetekre, csúfolódások, érmindszenti, elszármazott, nagyváradról, magyarország, legfontosabb, tájköltészet, tiszaeszlári, szerkesztője, világháborús, félhomályban, próbálkozást, osztályzatot, hiheteltenül, lehetőséget, szőlőhegyén, költőtársai, kapcsolatuk, gimnáziumba, kisparaszti, megjelentek, jelentettek, látogatásai, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 309
  • e Hét: 3899
  • e Hónap: 24582
  • e Év: 227495
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.