Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Története
  2018-08-20 10:24:25, hétfő
 
   
 


Története


Uralkodása idején István király augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját tekintette kiemelt ünnepnek: ezen a napon tartott törvénykezést (törvénylátó napok) a Fehérvárra összehívott királyi tanáccsal, és 1038-ban, halálos ágyán szintén Nagyboldogasszony ünnepén ajánlotta fel Magyarországot Szűz Máriának.

1092-ben a Szent László vezette szabolcsi zsinat rendelte el István király oltárra emelése napjának, vagyis augusztus 20-nak ünneplését.Szent István kultuszának az uralkodó általi erősítése az Árpád-ház megszentelését jelentette, ami az királyi dinasztia egyházi közreműködéssel történt szakrális legitimációját szolgálta. A 12. századtól a szigorú, de igazságos fejedelem kultuszát a legendák elterjedése jelentősen átalakította: ekkor terjedt el, hogy István király felajánlotta Magyarországot Szűz Máriának. A Szent István képével összefonódó Mária-tiszteletegyre inkább megerősítette az ünnep vallási jellegét.

A középkor folyamán az egész Kárpát-medencében nagy hagyománya volt István király tiszteletének, de a kultusz a török hódoltságra elveszítette az Árpád-ház idején fontos dinasztikus erejét.

1683-ban XI. Ince pápa kiterjesztette az egész egyházra István király tiszteletét, majd 1686-ban Buda visszafoglalása alkalmából elrendelte, hogy a katolikus világ évente emlékezzen meg Szent Istvánról. Az ünnep dátuma az egyetemes egyházban 1969 óta augusztus 16., a király halálának napját követő nap, hogy ne ütközzön Nagyboldogasszony ünnepével.

1771-ben XIV. Benedek pápa rendelkezése nyomán - sok más nappal együtt - Szent István ünnepe is kikerült a kalendáriumból. Mária Terézia- a magyar arisztokrácia felé nyújtott gesztusként - szinte azonnal nemzeti ünnepnek minősítette augusztus 20-át, és Raguzából Bécsbehozatta a Szent Jobbot, melyet Győrön és Pannonhalmán keresztül vittek Budára. A közszemlére állított ereklye kifejezte a Habsburgok legitimitását magyar uralkodókként és elősegítette a magyar nemesség integrációját a Habsburg Birodalomba. Ünnepi körmenetet ekkor még nem tartottak, az első processzió 1818-ban (más forrás szerint 1819-ben) történt, melyet 1945-ig a budai várban rendeztek.

Az 1848-as forradalom évében a Batthyány-kormány tagjai is részt vettek a körmeneten a nemzeti politikai kultúra kialakításának jegyében. A szabadságharc leverésétől 1860-ig a Habsburg hatalom nem engedélyezte a független magyar államot jelképező Szent István király ünneplését. Az enyhülést követően ismét megtarthatták az ünnepet, amely egyre több hívőt vonzott a főváros környékéről. 1891-ben Ferenc Józsefmunkaszüneti nappá nyilvánította augusztus 20-át, 1895-ben pedig belügyminiszteri rendelet írta elő a középületek fellobogózását címeres zászlóval. Ezekben az években már százezres tömeg érkezett a fővárosba a nemzeti ünnepen rendezett körmenetre, és az azt követő ,,Szent István-napi vásár"-ra.







Huszadik század

A trianoni békeszerződés után az addig elsősorban egyházi ünnep nemzeti tartalommal egészült ki: lehetőséget adott a területében és népességében is jelentősen megfogyatkozott magyarságnak a Szent István-i Magyarország visszaállítására való emlékezésre. Az ünnep megtartása kibővült tisztavatással, ünnepélyes őrségváltással, a néphagyományok ápolásával, és 1927 óta minden évben tűzijátékkal. A több napig tartó látványosságok külföldiek ezreit vonzották az országba, elsősorban Budapestre. Augusztus 20. ebben az időszakban vált a nemzeti egység jelképévé, a magyarság egyetemes ünnepévé, melyet már nem csak az anyaországban és közvetlenül a határon túl ünnepeltek, hanem a más országokba kivándorolt magyarok is. Szent István halálának 900. évfordulóján az 1938. évi székesfehérvári országgyűléstörvénybe foglalta a király ,,dicső emlékének megörökítését".

A második világháború alatt a tűzijáték megrendezése szünetelt. 1947-ben mintegy félmillió résztvevővel és Mindszenty József bíboros vezetésével tartották meg a Szent Jobb-körmenetet a pesti bazilikától a Hősök teréig, amit a következő évben (más forrás szerint 1950-ben) a Rákosi-rendszer betiltott. Megszüntették az ünnep egyházi és nemzeti jellegét, de nem törölték el munkaszüneti nap jellegét (mint március 15-éét), hanem a tartalmát változtatták meg. Először az évtizedek óta aratóbálokkal, aratási felvonulással megtartott új kenyér ünnepéneknevezték, a ,,dolgozó parasztságot" előtérbe helyezve. 1949-ben pedig erre a napra időzítették az új, szovjet mintájú alkotmány hatályba lépését, az új - szocialista - államalapítást, ezért a következő évben az Elnöki Tanács törvényerejű rendeletben a Népköztársaság ünnepévé, illetve a Magyar Népköztársaság Alkotmányának ünnepévé nyilvánította augusztus 20-át.
 
 
0 komment , kategória:  ÜNNEP - AUGUSZTUS 20  
Címkék: belügyminiszteri, visszaállítására, visszafoglalása, székesfehérvári, megfogyatkozott, közreműködéssel, magyarországot, kiterjesztette, népköztársaság, tiszteletegyre, látványosságok, megszentelését, államalapítást, kalendáriumból, őrségváltással, tisztavatással, fellobogózását, kialakításának, néphagyományok, legitimációját, alkotmányának, megerősítette, integrációját, megtarthatták, uralkodókként, nyilvánította, legitimitását, megörökítését, bécsbehozatta, békeszerződés, törvénykezést, felvonulással, szabadságharc, anyaországban, arisztokrácia, megszüntették, napon tartott, uralkodó általi, királyi dinasztia, legendák elterjedése, ünnep vallási, középkor folyamán, egész Kárpát-medencében, török hódoltságra, egész egyházra, katolikus világ, ünnep dátuma, egyetemes egyházban, király halálának, magyar arisztokrácia, közszemlére állított, magyar nemesség, Magyarországot Szűz Máriának, Szent László, Szent István, Szent Istvánról, Mária Terézia–, Raguzából Bécsbehozatta, Szent Jobbot, Habsburg Birodalomba, Ferenc Józsefmunkaszüneti, Szent István-napi, Szent István-i Magyarország, Mindszenty József, Szent Jobb-körmenetet, Elnöki Tanács, Magyar Népköztársaság Alkotmányának,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Keresd azt a valakit,...  Jó éjszakát  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Törött csészék  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  A magukat nyílt és őszinte emb...  Paul David Tripp Március 15  Isteni zsebkendők  Alvó cica  Nemzeti  Facebookon kaptam  Tavaszról álmodom,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Akinek vaj van a fején...  Rejtő Jenő versei  Paul David Tripp Március 17  Rőzsehordó nő szobra  Esti kép  Gősi Vali - Tükre lennék...  Facebookon kaptam  Ez a miénk!  A csonk és a facsemete  Nagy László - Szerelem emléke  A csonk és a facsemete  Március  A közszereplő  Mai harmónia kártyám  Amikor még rangja volt...  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Jóga férfiaknak  Nyíljatok meg  Facebookon kaptam  1848. március 15-én  Ibolya  Facebookon kaptam  Atyám !  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Isteni zsebkendők  Alvó cica  képre írva Március 15 -re emlé...  Március 15-re emlékve  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Nyíljatok meg  A kávé  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Csörög a telefonom  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Benned is ezerféle szín van  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Az embernek fiatal korában van  Magyarország ilyen hely.  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne feledjük: a föld jóval több...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Benned is ezerféle szín van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyet értesz?  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Facebookon kaptam  Házi botox  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ünnepről  A kávé  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten áldja  Minden jónak végeszakad egysze...  A szív és a cselekvés egységes...  Őri István - Dal az életről  Heltai Jenő: Szabadság  Síró nő  Cicus virággal  Esti kép  Evan Esar tollából  Alvó cica  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt... 
Bejegyzés Címkék
napon tartott, uralkodó általi, királyi dinasztia, legendák elterjedése, ünnep vallási, középkor folyamán, egész Kárpát-medencében, török hódoltságra, egész egyházra, katolikus világ, ünnep dátuma, egyetemes egyházban, király halálának, magyar arisztokrácia, közszemlére állított, magyar nemesség, első processzió, budai várban, 1848-as forradalom, nemzeti politikai, szabadságharc leverésétől, független magyar, enyhülést követően, főváros környékéről, középületek fellobogózását, nemzeti ünnepen, trianoni békeszerződés, addig elsősorban, ünnep megtartása, néphagyományok ápolásával, több napig, időszakban vált, nemzeti egység, magyarság egyetemes, király &#8222, második világháború, tűzijáték megrendezése, pesti bazilikától, következő évben, ünnep egyházi, tartalmát változtatták, napra időzítették, belügyminiszteri, visszaállítására, visszafoglalása, székesfehérvári, megfogyatkozott, közreműködéssel, magyarországot, kiterjesztette, népköztársaság, tiszteletegyre, látványosságok, megszentelését, államalapítást, kalendáriumból, őrségváltással, tisztavatással, fellobogózását, kialakításának, néphagyományok, legitimációját, alkotmányának, megerősítette, integrációját, megtarthatták, uralkodókként, nyilvánította, legitimitását, megörökítését, bécsbehozatta, békeszerződés, törvénykezést, felvonulással, szabadságharc, anyaországban, arisztokrácia, megszüntették, aratóbálokkal, tiszteletének, résztvevővel, átalakította, magyarország, magyarságnak, népességében, rendelkezése, megrendezése, parasztságot, évfordulóján, elveszítette, törvényerejű, pannonhalmán, tűzijátékkal, elősegítette, felajánlotta, engedélyezte, változtatták, munkaszüneti, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 205
  • e Hét: 1369
  • e Hónap: 7643
  • e Év: 57301
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.