Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
“Aprócska” eltérés-de Magyarország jobban teljes
  2014-01-06 20:56:57, hétfő
 
  “Aprócska" eltérés-de Magyarország jobban teljesit!

Posted on 2014/01/06 Szerző: Admin
A 2014-es költségvetés 77,4 százalékos GDP-arányos államadóssággal számol 2013 év végére. A jelenleg ismert adatokból kiindulva ezt az értéket biztosan nem teljesítettük.

Hatalmas, kétszámjegyű reál GDP-növekedést kellett volna elérnie a magyar gazdaságnak a negyedik negyedévben ahhoz, hogy teljesülhessen az a 77,4 százalékos GDP-arányos államadóssági cél, amelyet a kormány a 2014-es költségvetésben a 2013-as záróértékről feltételez. A jelenleg elérhető publikus adatok, illetve az mfor.hu kalkulációja alapján ugyanis az államháztartás teljes bruttó, konszolidált adóssága december végén 23 350 milliárd forint körül lehetett, ami a kormány által várt 29 200 milliárdos 2013-as év végi GDP-re vetítve 79,9 százalékot tesz ki. Ez az érték pedig 2,5 százalékponttal magasabb a 77,4-es célnál, sőt még a 2012-es év végi értéket is 0,1 százalékponttal meghaladja. De nézzük, hogy számítottuk ki a 23 350 milliárdos államadósságot!

22 380 milliárdnyi központi költségvetési adósság és 970 milliárd egyéb

Azt a jegybank múlt heti adataiból ismerjük, hogy 2013 szeptember végén a 28 774 milliárdnyi magyar GDP-re 23 089 milliárd konszolidált bruttó államadósság jutott, ami 80,2 százalékos GDP-arányos adósságot jelentett. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint ugyancsak szeptember végén 22 085 milliárd volt a központi költségvetés bruttó adóssága, vagyis az államháztartás további szereplőire (önkormányzatok, TB alapok) konszolidációt követően 1004 milliárdnyi egyéb adósság jutott. Ahhoz, hogy a december végi értékeket meg tudjuk becsülni, mind a központi költségvetés, mint az egyéb adósság utolsó három havi változását figyelembe kell vennünk.

Az ÁKK a központi költségvetés adósságára havonta egyszer közöl pontos számokat, illetve hetente közöl előzetes adatokat. A legfrissebb adatok december 20-ára datálódnak az ÁKK honlapján és 22 365,5 milliárdról szólnak. (A 280,5 milliárdos növekedés jelentős részben a 2 milliárd dolláros novemberi dollárkötvény-kibocsátásnak köszönhető.) Az adósságkezelő október és december közötti időszakára vonatkozó frissített kibocsátási terve alapján december 27-én volt egy 40 milliárdos összegű háromhónapos diszkontkincstárjegy (DKJ) lejárat, míg 31-én egy 0,8 milliárdnyi kötvénylejárat. Ezek a tételek apasztották az állományt, míg a december 23-i, illetve 30-i háromhónapos DKJ-kibocsátások 50, illetve 55 milliárdos értéke növelték azt. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy december 20-án volt egy nagyobb, 128 milliárdos kötvénylejárat is, de az ÁKK heti adatainak változása alapján feltételezzük, hogy ezt a december 20-i állapotra közölt adataiban az adósságkezelő figyelembe vette.)

A lejáratok és az új kibocsátások mellett azzal is kell számolni, hogy a december 20-i 298,47 forintos euróárfolyam szilveszterre 296,91-re csökkent, vagyis a november végi 30,7 milliárd eurós devizaállományon forintban kifejezve szűk 50 milliárdnyi “nyereség" képződhetett. Ezek alapján a központi költségvetés adóssága december végén 22 380 milliárd forint lehetett, hacsak valami nagy átrendezés, például kisebb előtörlesztések a likvid tartalékok terhére nem történtek.

Ehhez jön még hozzá az önkormányzati, a társadalombiztosítási, és egyéb, államszférába sorolt szervezetek adóssága, ami mint fentebb írtuk, szeptember végén 1000 milliárd forint volt. Mivel önkormányzati adósságátvállalás a publikus adatok szerint az év utolsó negyedévében nem valósult meg, így ezt a tételt csak azzal a 30 milliárddal csökkentettük, amelyre Varga Mihály utalt múlt héten, vagyis a 30 milliárdnyi kórházi adósságátvállalással. Így a saját számításaink szerint december végén a teljes államadósság 23 350 milliárd forint volt (22 380 központi + 970 egyéb).

És mennyi lesz a GDP?

Ahhoz tehát, hogy a 23 350 milliárdnyi adósság 77,4 százalékos GDP-arányos adósságállományt jelentsen, év végén 30 170 (23 350/0,774) milliárdos GDP-re lett volna szükség. Na ez az, ami teljességgel kizárt. Az év első három negyedében folyóáron 21 174 milliárd volt a GDP, tehát az utolsó három hónapban 8997 milliárd (30 168-21 174) bruttó terméket kellett volna előállítanunk, miközben 2012-ben ugyanezen időszak alatt 7601-re futotta. Vagyis nominálisan 18 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt. Bár ebből a 18 százalékból valamennyit az árak emelkedése is magára “vállal", de ha ugyanannyi 2 százalékos éves deflátorral (a GDP számításnál használt árindex) kalkulálunk, mint ami a harmadik negyedévben volt, akkor is 16 százalékos éves reálnövekedésre lett volna szükség, ami ugye a lehetetlen kategória.

Egyébként, ha a deflátor valóban 2 százalék lesz az utolsó negyedében is, akkor éves összevetésben 3,5 százalékos növekedés kellene a 29 200 milliárdos éves GDP-hez is, ami szintén igencsak optimista forgatókönyvnek tűnik. Így bár nincs kizárva, hogy bizonyos technikai műveletekkel (pl. kisebb előtörlesztésekkel) valamivel alacsonyabb lesz az államadósság év végi értéke az általunk számoltnál, de az alacsony infláció miatt könnyen lehet, hogy a nominális GDP is kisebb lesz a várt 29 200 milliárdnál. Ez pedig azt jelentené, hogy nemcsak a 77,4 százalékos célt, de a 2012-es év végi 79,8 százalékos értéket sem tudtuk tartani tavaly.
(mfor.hu)

Bal-Rad komm: Néhány dolog csak: “...16 százalékos éves reálnövekedésre lett volna szükség, ami ugye a lehetetlen kategória... 2 milliárd dolláros novemberi dollárkötvény-kibocsátásnak...hogy 2013 szeptember végén a 28 774 milliárdnyi magyar GDP-re 23 089 milliárd konszolidált bruttó államadósság jutott, ami 80,2 százalékos GDP-arányos adósságot jelentett."

-Pedig Döbrögiék tákolmányukba vésték, hogy az államadósság bizony nem haladhatja meg a 80 százalékot, mert akkor aki ezt okozza...na annak annyi!

Ám a leggyönyörűbb mondat ez: “...22 380 milliárdnyi központi költségvetési adósság és 970 milliárd egyéb."

-És 970 milliárd “egyéb"!

Az idei év második felére akkora bukta fog bekövetkezni, hogy maga a Jóisten is pénzért nézheti csak! Mert olyan előadást ritkán látni!
A Birkamenet oszloposai pedig boldogan bégetnek!


https://balrad.wordpress.com/2014/01/06/aprocska-elteres-de-magyarorszag-jobban-t eljesit/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: adósságállományt, devizaállományon, forgatókönyvnek, államadóssággal, százalékponttal, költségvetésben, reálnövekedésre, előtörlesztések, államháztartás, kötvénylejárat, államadósságot, konszolidációt, önkormányzatok, teljesülhessen, feltételezzük, dollárkötvény, államadóssági, önkormányzati, kibocsátásnak, költségvetési, tákolmányukba, adósságkezelő, összevetésben, leggyönyörűbb, szilveszterre, előállítanunk, államszférába, teljesítettük, csökkentettük, bekövetkezni, képződhetett, euróárfolyam, kalkulációja, konszolidált, költségvetés, magyarország, 2014-es költségvetés, jelenleg ismert, értéket biztosan, magyar gazdaságnak, negyedik negyedévben, 2014-es költségvetésben, 2013-as záróértékről, jelenleg elérhető, államháztartás teljes, kormány által, érték pedig, jegybank múlt, központi költségvetés, államháztartás további, december végi, egyéb adósság, Államadósság Kezelő Központ, Varga Mihály,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
2004-es kivégzés után  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam Krisztinától  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  A haj állapotának javítása egy...  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam Krisztinától  Levél lány  képre írva  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Az angyali üdvözlet  Esti kép  Kövesd a vezetőt  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Apu  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Devecsery László - Húsvét  Heltai Jenő: Március  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Képes idézet !  Az erdőterápia egészségre gyak...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Esti kép  Idővel az ember megérti, hogy ...  Heltai Jenő: Március  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Paul David Tripp Március 26  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Március 25  Karinthy Frigyes: Almafa  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Esti kép  Agárdi Gábor gondolata  Levél lány  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam  Nem azt látja  Soli Deo gloria  Karinthy Frigyes: Almafa  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  Óraállítás  Nem azt látja  Idővel az ember megérti, hogy ...  A haj állapotának javítása egy...  Alvó baby  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Jó éjszakát  Sonka vásár  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Aki belekortyol  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  Boldogság 
Bejegyzés Címkék
2014-es költségvetés, jelenleg ismert, értéket biztosan, magyar gazdaságnak, negyedik negyedévben, 2014-es költségvetésben, 2013-as záróértékről, jelenleg elérhető, államháztartás teljes, kormány által, érték pedig, jegybank múlt, központi költségvetés, államháztartás további, december végi, egyéb adósság, legfrissebb adatok, adósságkezelő október, tételek apasztották, december 23-i, december 20-i, adósságkezelő figyelembe, november végi, likvid tartalékok, publikus adatok, tételt csak, saját számításaink, teljes államadósság, utolsó három, évvel ezelőtt, árak emelkedése, harmadik negyedévben, lehetetlen kategória, deflátor valóban, utolsó negyedében, általunk számoltnál, alacsony infláció, lehetetlen kategória&#8230, államadósság bizony, leggyönyörűbb mondat, adósságállományt, devizaállományon, forgatókönyvnek, államadóssággal, százalékponttal, költségvetésben, reálnövekedésre, előtörlesztések, államháztartás, kötvénylejárat, államadósságot, konszolidációt, önkormányzatok, teljesülhessen, feltételezzük, dollárkötvény, államadóssági, önkormányzati, kibocsátásnak, költségvetési, tákolmányukba, adósságkezelő, összevetésben, leggyönyörűbb, szilveszterre, előállítanunk, államszférába, teljesítettük, csökkentettük, bekövetkezni, képződhetett, euróárfolyam, kalkulációja, konszolidált, költségvetés, magyarország, teljességgel, kibocsátások, háromhónapos, műveletekkel, záróértékről, államadósság, számításaink, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 230
  • e Hét: 2490
  • e Hónap: 19283
  • e Év: 152200
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.