Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tipikus tavaszi betegségek
  2018-04-10 12:31:07, kedd
 
  Minden évszaknak megvan a maga jellemző betegsége, melyben az adott időszakban a legtöbben szenvednek. Télen az influenza a legjellegzetesebb, nyáron a különböző ,,strandbetegségek" (bőrgomba, ételmérgezés, leégés...), ősszel a megfázással kapcsolatos tünetek fordulnak elő legnagyobb számban. Természetesen a tavasznak is vannak sajátos megbetegedései melyeket röviden ismertetünk és röviden jellemezzük a tavaszi fáradtság specifikus okait, tüneteit és kezelési lehetőségeit Dr. Novák Attilával, a Benu gyógyszerészével.

Tavaszi pollenallergia

Ahogy a sötét téli napok átalakulnak napsütéses, virágzó, melegebb tavaszra és ahogy természet felébred szinte azonnal megjelenik korunk egyik népbetegsége az allergia is. A tavaszi allergia tünetei főleg szénanátha formájában jelentkeznek, de gyakran egészül ki kötőhártya-gyulladással, sőt akár ételallergiával is párosulhat.


Tünetei:
orrfolyás, orrdugulás
tüsszögés, ritkán asztmás roham
vörös, viszkető, könnyes szem

Kezelés:

Az időben elkezdett antihisztamin szedés segítségével a kellemetlenségek enyhíthetők, de a már kialakult problémák tüneti kezeléssel oldhatók csak meg (orrcsepp, orrspray, szemcsepp...)

Gyomorfekély

Meglepő ugyan, de bizonyított tény, hogy a gyomorfekély intenzitása, kialakulása vagy kiújulása sokkal jellemzőbb a tavaszi (esetleg őszi) hónapokban. Veszélyes betegségről beszélünk, hiszen a következményei és szövődményei nagyon súlyosak lehetnek (hashártyagyulladás, gyomorrák) és a fekély akár érfalat is elérhet, amely vérzést okozhat.

Tünetei:
erős gyomortájéki égő fájdalom
savas felbüfögés
gyomorégés

Kezelés:

Leggyakrabban idegi alapú betegségnek tartják, de kialakulásában a stressz mellett számos egyéb tényező is szerepet játszik (Helicobacter pylori nevű baktérium, gyógyszer-mellékhatás, dohányzás). A tünetek érzékelése esetén azonnal forduljon szakorvoshoz, aki a fekély kialakulásának megfelelően gyógyszeres kezelésben részesíti!

Vírus fertőzések

Idén is kitolódott az influenza-szezon, sőt február-márciusi időszakban tetőzött hazánkban, de a vírusfertőzések a tavaszi hónapokban is nagy számban előfordulnak. Nevezhetjük tavaszi náthának és megfázásnak is, hiszen ekkor még nagyon ingadozó az időjárás, a nappali 18-20 fok körüli hőmérséklet éjszakára 10 fok alattira esik, mely jelentős hatás gyakorol a szervezetünkre.

Tünetei:
enyhe tünetekkel indul (orrdugulás, torokfájás, kismértékű láz)
később magas láz, hidegrázás
felső-légúti panaszok, köhögés, fejfájás
rossz közérzet, gyengeség

Kezelés:

Megfelelő réteges öltözködés és erős immunrendszer segítségével elkerülhető, de a már kialakult betegség esetén fontos a megfelelő folyadékmennyiség és minőség (akár több liter szénsavmentes víz, gyümölcstea, vitamindús gyümölcslé). Nagy mennyiségű C-vitamin, immunerősítő gyógynövényekkel kiegészítve (propolisz, echinacea, fokhagyma...). Súlyosabb tünetek esetén keresse fel kezelőorvosát, vagy kérdezze gyógyszerészét!

Egyéb tavaszi betegségek

Felfázás

Tavaszi hónapokra jellemző betegség, hiszen ekkor még immunrendszerünk is gyengébb és az időjárás is még ,,csalóka". Jellegzetes tünetei között a gyakori vizelési ingert, a fájdalmas vizelést, alhasi fájdalmat és a sötétebb színű vizeletet említhetjük meg. Ha a természetes gyógynövényes (tőzegáfonya, csalán...) alkalmazása már kevésnek bizonyul orvosi kezelés szükséges.

Bélférgesség

A kisgyermekek jellemző betegsége, akik a játszótereken, homokozókban találkoznak a bélférgekkel, melyek kellemetlen tünet-együttest okoznak. Hasfájás, felpuffadt has, szelesség, hasmenés, hányás, végbélkörnyéki viszketés és az apró giliszták megjelenése a székletben kísérheti a betegséget. Kezelése az orvos által felírt féreghajtó tabletták segítségével történhet.

Tavaszi fáradtság

Sokan érezzük magunkat kora tavasszal fáradékonynak, aluszékonynak, bágyadtnak, sokszor fáj a fejünk, szédülünk, ingerlékenyek vagyunk. A felsorolt tüneteket sokan tapasztalják mostanság, hiszen a ,,tavaszi fáradtság" sajátságait jelentik, mely nem egy konkrét betegség, csupán a nyáron felhalmozott vitamin és energiatartalékaink téli hónapokban történő kiürülését jelenti. Tehát szerveztünk normális reakciójáról van szó, hogy a téli üzemmódból kapcsoljunk át tavaszira és töltsük fel kiürült raktárainkat.

Biokémiai háttere:

Hormonháztartásunkban lezajló változások okozzák a tavaszi fáradtság tüneteit. Az ,,alvási hormonként" emlegetett melatonin és a ,,boldogsághormonnak" titulált szerotonin szezonális ingadozása tehető felelőssé a tünetek kialakulásában. A rövid téli nappalokban a kevesebb fénynek köszönhetően fokozódik a melatonin-képződés és így nő az alvásigény. Tavasszal meghosszabbodnak a nappalok, csökken a melatonin képződés, zavart okozva az alvási bioritmusunkban. A szerotonin képződését is a fény fokozza, így télen szervezetünkben szerotonin hiány alakul ki, mely ,,boldogtalanságot" akár depressziót is okozhat.

Kezelés:
legfontosabb az életmód-változtatás
testmozgás a szabadban
napi többszöri kiegyensúlyozott étkezés
nagy mennyiségű friss gyümölcs és zöldség
nagy mennyiségű folyadék fogyasztása
megfelelő mennyiségű alvás (min. napi 7 óra)
reggeli váltózuhany alkalmazása
szaunázás
kevesebb stressz, dohányzás és koffein

Mivel a tünetek bekövetkezésének oka egyrészt vitaminhiány, ami akkor lép fel, ha a szervezet nem jut megfelelő mennyiségű vitaminhoz és a raktáraink is kiürültek, vitaminpótlás szükséges! A patikákban már tengernyi mono és komplex vitaminkészítmény elérhető, a szakdolgozók segítenek kiválasztani a nekünk megfelelőt.

Az esetek többségében az alapprobléma a fent említett kezelési lehetőségek segítségével megszüntethetők, viszont ha nem segítettek a tünetcsoport enyhítésében sürgős orvosi kivizsgálás szükséges, hiszen a problémákat okozhatja vérszegénység, vagy akár depresszió is. Nagyfokú teljesítmény-csökkenés akár pajzsmirigy alulműködésre is okot adhat, sőt szívbetegség lehetősége is felmerülhet!


Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Címkék: strandbetegségek, immunrendszerünk, gyógyszerészével, gyógynövényekkel, kiegyensúlyozott, bekövetkezésének, meghosszabbodnak, kellemetlenségek, boldogtalanságot, vírusfertőzések, ételallergiával, megszüntethetők, bioritmusunkban, szervezetünkben, következményei, végbélkörnyéki, megbetegedései, szervezetünkre, kialakulásának, kialakulásában, pollenallergia, gyógyszerészét, antihisztamin, vitaminpótlás, vérszegénység, fáradékonynak, alulműködésre, aluszékonynak, ingerlékenyek, immunrendszer, kezelőorvosát, játszótereken, leggyakrabban, természetesen, gyógynövényes, szénsavmentes, maga jellemző, adott időszakban, legtöbben szenvednek, különböző „, megfázással kapcsolatos, tavaszi fáradtság, sötét téli, tavaszi allergia, időben elkezdett, kellemetlenségek enyhíthetők, gyomorfekély intenzitása, fekély akár, stressz mellett, tünetek érzékelése, fekély kialakulásának, tavaszi hónapokban, Novák Attilával,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  IGEN így  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Otthon  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Robert Merle tollából  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Azért kaptad  Nevelőszülőkhöz adták,  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Nevelőszülőkhöz adták,  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  A sorsod  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Előfordul, hogy  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  különleges  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  képre írva  James Allen  Egyszerű  James Allen  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szívek  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  IGEN így  Esterházy Péter: Harmonia c...  Mindig lesz olyan  Szép estét  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Egy tavasz  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Különleges  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztina b...  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Ott van  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Esterházy Péterre emlékezünk  Van néhány kérdés, amin gondol...  képre írva  Facebookon kaptam  Borzasztó  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Gebhardt Nóra versei II.  Annyira tisztelem a szabadságo...  A sorsod  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  A sorsod  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  James Allen  Robert Merle tollából  Vannak emberek  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Segíts neki dicsérni Téged 
Bejegyzés Címkék
maga jellemző, adott időszakban, legtöbben szenvednek, különböző &#8222, megfázással kapcsolatos, tavaszi fáradtság, sötét téli, tavaszi allergia, időben elkezdett, kellemetlenségek enyhíthetők, gyomorfekély intenzitása, fekély akár, stressz mellett, tünetek érzékelése, fekély kialakulásának, tavaszi hónapokban, nappali 18-20, megfelelő folyadékmennyiség, gyakori vizelési, fájdalmas vizelést, sötétebb színű, természetes gyógynövényes, kisgyermekek jellemző, apró giliszták, székletben kísérheti, orvos által, felsorolt tüneteket, konkrét betegség, nyáron felhalmozott, téli üzemmódból, tünetek kialakulásában, rövid téli, kevesebb fénynek, melatonin képződés, alvási bioritmusunkban, szerotonin képződését, fény fokozza, tünetek bekövetkezésének, szakdolgozók segítenek, nekünk megfelelőt, esetek többségében, fent említett, tünetcsoport enyhítésében, problémákat okozhatja, strandbetegségek, immunrendszerünk, gyógyszerészével, gyógynövényekkel, kiegyensúlyozott, bekövetkezésének, meghosszabbodnak, kellemetlenségek, boldogtalanságot, vírusfertőzések, ételallergiával, megszüntethetők, bioritmusunkban, szervezetünkben, következményei, végbélkörnyéki, megbetegedései, szervezetünkre, kialakulásának, kialakulásában, pollenallergia, gyógyszerészét, antihisztamin, vitaminpótlás, vérszegénység, fáradékonynak, alulműködésre, aluszékonynak, ingerlékenyek, immunrendszer, kezelőorvosát, játszótereken, leggyakrabban, természetesen, gyógynövényes, szénsavmentes, raktárainkat, reakciójáról, köszönhetően, jelentkeznek, gyulladással, népbetegsége, bélférgekkel, gyomortájéki, bélférgesség, szövődményei, előfordulnak, immunerősítő, helicobacter, segítségével, kisgyermekek, homokozókban, tapasztalják, gyomorfekély, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 401 db bejegyzés
e év: 2735 db bejegyzés
Összes: 127965 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3869
  • e Hét: 28981
  • e Hónap: 51084
  • e Év: 329309
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.