|
2014-11-10 19:55:51, hétfő
|
|
|
Nagyobb fotó Link
...... .....
Hozzávalók kb. 5 személyre:
A leveshez:
Kb. 1,3 kg libaaprólék (pl. szárnytő, nyaka, zúza, szív)
35 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa)
10 dkg zellergumó
10-10 dkg (mélyhűtött) zöldborsó és gomba
1 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál egész fekete bors (teatojásba zárva)
1 kis babérlevél
1 teáskanál lestyán
1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
A rizshez:
35 dkg (basmati) rizs
4-5 evőkanál libazsír
1 kis vöröshagyma
őrölt fekete bors (bővebben mint más esetben)
2 csokor petrezselyem
só
Elkészítés:
Az aprólékot megtisztítom, langyos vízben megmosom, fazékba téve 1,5 liter vízzel felöntöm. Sózom, a teatojást beleteszem. A keletkezett habját a tetejéről leszedem.
Közben a zöldségeket megtisztítom, nagyjából feldarabolom, a vöröshagymával, fokhagymával, babérral, lestyánnal, szerecsendióval a leveshez adom, gyöngyöző forralással puhulásig főzöm. A gombát a végén adom hozzá egészben.
A levest egy kis fazékba szűröm, a visszamaradt húsdarabokat és a zöldségeket külön-külön tányérokban hűlni hagyom.
A leves tetejéről kb. 5 evőkanál zsiradékot evőkanállal leszedek, a levest tovább forralom (kb. 1 literre lesz szükség, jó, ha a felesleget elfőni, mert intezívebb ízű lesz).
A langyosra hűlt húst és a kihűlt zöldségeket, gombát kis darabokra aprítom.
Egy nagy tapadásmentes serpenyőben a levesről leszedett zsírt felhevítem, a rizst benne üvegesre futtatom. Beledinsztelem a kis fej finomra aprított vöröshagymát, a zöldborsót elkeverem benne, felöntöm háromszoros mennyiségű forró levessel. Sózom, bőven borsozom, lassan puhulásig párolom, kb. 15-20 percig (nem kell kevergetni, és a fedőt emelgetni). Finoman belekeverem az aprított húst, a zöldségeket, gombát és az aprított petrezselymet.
Pihentetem, frissen sütött kis darabokra aprított libatöpörtyűvel (véletlen lemaradt a fényképezésnél), házi vegyes savanyúsággal tálalom.
Megjegyzés:
Lehet, hogy kicsit soknak tartjátok a rizshez adott leves mennyiségét!
Horváth Ilona receptje szerint szoktam főzni ezt az ételt, a hozzávalókban némi eltéréssel. Én is fontosnak tartom, hogy ne legyen száraz a rizs, véleményem szerint is elbírja a háromszoros folyadék mennyiséget.
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Hamár lúd, legyen kövér: Libaleves és Ludaskása egy füst alatt
Recept leírása Link |
|
|
0 komment
, kategória: Márton napi |
|
Címkék: libatöpörtyűvel, szerecsendióval, fényképezésnél, beledinsztelem, vöröshagymával, savanyúsággal, tapadásmentes, petrezselymet, hozzávalókban, leveszöldség, fokhagymával, szerecsendió, húsdarabokat, megtisztítom, petrezselyem, feldarabolom, vöröshagymát, visszamaradt, tányérokban, evőkanállal, zöldségeket, keletkezett, mokkáskanál, vöröshagyma, forralással, serpenyőben, libaaprólék, mennyiségét, háromszoros, mennyiséget, belekeverem, véleményem, eltéréssel, zsiradékot, elkészítés, beleteszem, aprólékot megtisztítom, teatojást beleteszem, keletkezett habját, tetejéről leszedem, zöldségeket megtisztítom, leveshez adom, végén adom, visszamaradt húsdarabokat, zöldségeket külön-külön, leves tetejéről, levest tovább, felesleget elfőni, langyosra hűlt, kihűlt zöldségeket, nagy tapadásmentes, levesről leszedett, Horváth Ilona,
|
|
|
|
aprólékot megtisztítom, teatojást beleteszem, keletkezett habját, tetejéről leszedem, zöldségeket megtisztítom, leveshez adom, végén adom, visszamaradt húsdarabokat, zöldségeket külön-külön, leves tetejéről, levest tovább, felesleget elfőni, langyosra hűlt, kihűlt zöldségeket, nagy tapadásmentes, levesről leszedett, rizst benne, zöldborsót elkeverem, fedőt emelgetni, aprított húst, aprított petrezselymet, rizshez adott, hozzávalókban némi, háromszoros folyadék, fotót Gaby53, füst alatt, libatöpörtyűvel, szerecsendióval, fényképezésnél, beledinsztelem, vöröshagymával, savanyúsággal, tapadásmentes, petrezselymet, hozzávalókban, leveszöldség, fokhagymával, szerecsendió, húsdarabokat, megtisztítom, petrezselyem, feldarabolom, vöröshagymát, visszamaradt, tányérokban, evőkanállal, zöldségeket, keletkezett, mokkáskanál, vöröshagyma, forralással, serpenyőben, libaaprólék, mennyiségét, háromszoros, mennyiséget, belekeverem, véleményem, eltéréssel, zsiradékot, elkészítés, beleteszem, megjegyzés, lestyánnal, kevergetni, felesleget, zöldborsót, felhevítem, pihentetem, mennyiségű, intezívebb, teatojásba, babérlevél, mélyhűtött, zellergumó, hozzávalók, fontosnak, személyre, darabokra, teatojást, tetejéről, nagyjából, gyöngyöző, puhulásig, teáskanál, fokhagyma, emelgetni, tartjátok, sárgarépa, langyosra, fehérrépa, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
47466 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3646
- e Hét: 15276
- e Hónap: 48430
- e Év: 282177
|
|
|