2018-09-24 21:22:27, hétfő
|
|
|
|
|
|
Epres sütemény
ozzávalók
Hozzávalók egy 20 x 30 cm-es tepsihez:
A tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg zsír (vagy 15 dkg vaj)
5 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
2 db tojássárgája
1/2 csomag sütőpor
1 evőkanál tejföl
reszelt citromhéj
csipet só
A töltelékhez:
20 dkg eper
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
4 db tojás
10 dkg liszt
1/2 citrom leve
A díszítéshez:
félbevágott eperszemek
1 csomag tortazselé (a tasakon lévő leírás szerint elkészítve)
Elkészítés
Elkészítés: A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a zsírt (vagy vajat), és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojás sárgáját és a tejfölt. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (Ha túl száraz lenne a tészta, akkor még egy kevés tejfölt tehetünk hozzá).
Az összegyúrt tésztát nyújtsuk ki, majd helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe (én a sütőpapíron nyújtom ki, és azzal együtt emelem át a tepsibe). Előmelegített sütőbe tegyük be, majd közepes hőfokon 15 perc alatt süssük elő a tésztát. Ezután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk egy kicsit hűlni.
Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és botmixerrel pépesítsük. A pépesített epret tegyük bele egy tálba, adjuk hozzá az egész tojás okat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet, és kézi habverővel keverjük simára. Ezután állandó keverés mellett, öntsük hozzá a lisztet, majd szintén keverjük csomómentesre.
Az elősütött és langyosra hűtött tészta tetejére öntsük rá a simára kevert töltelékek. Tegyük vissza a sütőbe, és közepes hőfokon 30-35 perc alatt süssük készre. (A sütési idő felénél takarjuk le sütőpapírral a tetejét, nehogy túlbarnuljon, esetleg megégjen a teteje.)
A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben félig kihűlni, majd helyezzük egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Ezután tegyük vissza a tepsibe, majd a sütemény tetejét rakjuk ki félbevágott eperszemekkel, és öntsük le tortazselével. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen megdermedni.
|
|
|
0 komment
, kategória: SÜTEMÉNYRECEPTEK |
|
Címkék: összemorzsolni, előmelegített, csomómentesre, mozdulatokkal, tortazselével, eperszemekkel, citromhéjjal, csepegtessük, sütőpapírral, túlbarnuljon, tojássárgája, citromlevet, sütőpapíron, díszítéshez, megdermedni, botmixerrel, töltelékhez, félbevágott, morzsalékos, összegyúrt, elkészítve, pépesített, pépesítsük, sütőporral, elkészítés, tortazselé, habverővel, eperszemek, töltelékek, szeletelés, hozzávalók, tésztához, langyosra, porcukrot, helyezzük, elősütött, tasakon lévő, lisztet keverjük, csipet sóval, reszelt citromhéjjal, vaníliás cukrot, tojás sárgáját, kevés tejfölt, összegyúrt tésztát, sütőpapíron nyújtom, kicsit hűlni, epret alaposan, pépesített epret, egész tojás, simára kevert, sütőből kivéve, tepsiben félig,
|
|