Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Burda Zsuzsa üzent
  2011-11-28 20:14:19, hétfő
 
   
  Egy e-mail, amelyben Zsuzsa elküldte blogja elérhetőségét. Nagyon kedves, egy recenzió volt benne korábbi könyvemről.
Idemásolom:


Böröndi Lajos költői fele: A páva szeme

Mindig a teljesség igényével nyúl a toll és a papír után. Sokat ír! Aki azt állítja, hogy rosszul ír azért van, mert jól ír.

,,Fekszem az idő hűvösében
Iszonyú fáradt vagyok
Valamit akart velem az Isten
Hogy belém értelmet álmodott?"

Kérdőjeles a versrészlet: Böröndi biztosan tudja, hogy Isten nem álmodik. Isten Teremt!

,,Hogy még jobban tudjon fájni
A magány az elhagyatottságban"

És ez önmagának válasza. A csend nem lüktet, aki túl sokat ,,van" egyedül, mégis annak érzi. Dead bírd, című (Koppány Attilának) jegyzett versében, talán a kép csendjében érezte a lüktetést. Böröndi költészete csendes, nem hivalkodó, mégsem találja meg azt a csendet, amire vágyik.
,,Külön világunk védelmez, megóv, hogy ne vesszen a gyermek belőlünk ki." Lassan, énekelve versében érzi ő, érezteti velünk, kell a külön világ, hogy lélegezni tudjunk! Jütland májusi fényben, e versében újra éled a természettel, a hitével ,,Élettel telik meg az öreg test is, /s vágyakozással lesz teli."
,,Átvérzel rajtam /Az elragadtatottságban" akár hihetnénk, hogy az előző vers, folytatás. Nem, ez újrakezdés az Elragadottság című vers első versszak két utolsó sorában, majd az őszi hangulat - ban ,,Élvezi az őszből itt maradt pillanatot."
Olyan esendő versben: ,,De védekezni nem tud, nem mer /Fölsebzik durva rossz szavak" /Amikor földre rogy még érzi/ a vér ízét s az alkonyat / Olyan esendő az ember amikor /Ruhái lehullanak." Itt a civil embert, a hétköznapot és a forradalmat érzem hasonlítani az esendőségben ,,De védekezni nem tud, nem mer"
,,Ha elhallgat egy pillanatra minden, hallom még: belül egy / pásztorfiúcska énekel" mondja a költő: Tágra nyílt pupilla című versében, mert a világ mindig kinyílik a költő előtt, az újrakezdés lehetőségének látásával.
Állandó a múlt olvasása, kutatása, keresése? Maga elé vetíti Böröndi, honfitársai, nem sorstársai1956-véres zászlaját, ,,amit már régen / a történelem lapjaira kellett volna/ száműzni." írja: Keserű versében ,,Magyarnak lenni sorscsapás./Magyarként nem magyarnak lehetetlen" Sirám csupán? Sorsvállalás? Magyarsághordozás? Kérdezhetné, az olvasó.
Az Október csöndje versében érezzük a folytatást, a költői sorsvállalást:"Október csöndje súlyos nehéz ólomkabát."
Böröndi Lajos ,,pávaszemében" hullámzik egy ,,szerelmesvers" így kisbetűvel, egybe írva fonódva, akár a szerelem maga. Kedvencem ez a vers, mint sokan kérdezném a múzsája nevét, nem árulja el. A vers minden sora a gyengédségé, érzéki simogatás az ,,éhező" olvasónak.
,,ebben a versben megsimogatlak/ mezítelen szégyenlős tenyeremmel" a világirodalom legszebb szerelmes verse díjat, akár odaítélhetjük a költőnek. Emeli a díjra ítélést az Ezüst című vers utolsó két sora ,,Tengerzúgás van és szomjúság/ Meg szívverés és semmi más nincsen" Azután, mint a hóesés, amikor betakarja a tájat. Fölzengeni vélem versében fedi-óvja az érzést, a szerelmet ,,Hányféle nem emberi nyelven/ mondható el, hogy szeretlek?/ Szótlan, fény nélküli szobában,/ véletlen érintéssel."/ Egy zongora leütött billentyűjében/ fölzengeni vélem a himnuszt, / amit majd hozzád írok."
A lecsendesülés a kötet harmadában Sarkady Sándor köszöntő. ,,Igazság pajzsával jöttél vad- keletről a vadnyugatra./ Paripád meseszép volt!/ Írja múlt időben: ,,Ló sincs most, elfogyott a zab is, mégis gazdag vagy Sándor!" Gazdagnak érzi, akinek lecsendesültek a vágyai az elmúlottak, hangyaként gyűjtögetett verseket, két vaskos kötete summázza munkáját, amit őriz Lajos könyvespolca.
Konok embernek vallja magát Böröndi Lajos a" töredék" című verse igazolja. ,,Isten szomorúan tekint rám/ neki fáj igazán konokságom.../ vallomásféle, magábanézés, mint a ,,vallomás az anyanyelvről" mi ez, ha nem a verse igaza. ,,ha fáj csak magyarul/ Könyörögsz, hogy legyen már elég!" Folytatja az önmaga előtt takargatott érzéseit a ,,Nem jön válasz" című versében ,,Kín és gyönyör, miért ez a két/ testvérérzés uralta az életem?" ,,S nem a másodperc tűzében égni, /elvérezni egy mozdulaton! Böröndi, Folyamatos az ösztönszerű feltámadásban hitével, hazájával való vívódásaival. Szeretem - nemszeretem mégis Haza, érzi ,,gyanakvóan, folyton becsapott nemzedék/ gyermekeként" a ,,Nincs választás" versben.
Mire a kötet végére érek, felfedezem a költő jövőbe látását az ,,Alámerülő nyár"- ban."A domboldal rozsdabarna tűzben ég, /gyönyörködünk a pusztulásban, míg/ az idő végül az egészet elnyeli." - itt a vörös iszapra gondolok én! ,,Vígasztalnak? Ki kit vígasztal?/ Nehéz a törvényt elfogadni./ a szív lázad ameddig teheti."

Kerestem természet könyvekben, madarak, szárnyasok között a Páva micsoda madár is lehet?
(Rikácsoló hangú fácánféle madár. Pulykát ingerlő játékos mondókát ismerünk, gyermeki csúfolódásokat, ,,Szebb a páva, mint a pulyka, mert a ......." Páváskodik: Cifra ruhába jár, hivalkodik, pöffeszkedik. A pávaszem jelentése: Páva farktollának végén levő, kerekded, színes rajzolat. Akár díszítő elem a Népművészetben. A hím páva díszes farktolla.)
Böröndi Lajos költő versei kiteljesítik, szembefordítják a Pávát és a Pulykát, majd összegezi kettőjük örök harcát: A páva szeme, című verse soraiban.
,,Olyan a páva szeme
Téged néz, de te látsz vele
Mert a páva is te vagy
Megdermedt vágy és indulat"
Én így szeretem a költő Böröndi verseit, amikor olvashatom a páva szemével.

L. Burda Zsuzsanna

Böröndi Lajos költő: következő kötete elé:Elpereg lassan címmel. Bemutatója 2011. december 1. 17-órakor a Huszár Gál Könyvtárban. Beszélgető partnere: Dr. Nagy István Mosonmagyaróvár polgármestere
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szembefordítják, mosonmagyaróvár, lecsendesültek, pásztorfiúcska, billentyűjében, népművészetben, csúfolódásokat, lehetőségének, polgármestere, vágyakozással, elragadottság, sorsvállalást, gyönyörködünk, lecsendesülés, világirodalom, megsimogatlak, szerelmesvers, feltámadásban, odaítélhetjük, elérhetőségét, könyvespolca, pöffeszkedik, vallomásféle, gyermekeként, gyűjtögetett, vígasztalnak, farktollának, sorsvállalás, esendőségben, kiteljesítik, anyanyelvről, pusztulásban, testvérérzés, pávaszemében, természettel, vívódásaival, recenzió volt, páva szeme, teljesség igényével, papír után, gyermek belőlünk, külön világ, öreg test, előző vers, őszi hangulat, ember amikor, civil embert, forradalmat érzem, pillanatra minden, világ mindig, költő előtt, újrakezdés lehetőségének, Burda Zsuzsa, Isten Teremt, Koppány Attilának, Böröndi Lajos, Sarkady Sándor, Burda Zsuzsanna, Huszár Gál Könyvtárban, Nagy István Mosonmagyaróvár,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Annuska bar...  Elköszönt  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Alázat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Alázat  Nem számIt  Hazára minden embernek szükség...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Png fotel  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Szívem  Soha ne kedvezz...  Egy maradéktalanul uralt világ  Nagyi telefonál  Szép álmokat!  Radikális szeretet  A sors  Egy hatékony szolga  Tóth Ágnes - Szervusz pad  210 éve született a SZÓZAT meg...  Tavaszi kép  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Soha ne kedvezz...  Szívem tiéd  Akarat  Esti kép  A Megváltó szolgálatában  Alázat  Facebookon kaptam  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Reggel van  Png virág  A boldog családok mind hasonló...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nem méltó hozzád  George Gordon Lord Byron: Inez...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Nagyon különös  Akarat  Facebookon kaptam  Hiányzik  A boldog családok mind hasonló...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nem számIt  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Reménység és erő Krisztustól e...  Paul David Tripp Április 19  Sose bánj semmit  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Albert Einstein gondolata  Alázat  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Leonardo da Vinci gondolata  Hazára minden embernek szükség...  Egy maradéktalanul uralt világ  Reménység és erő Krisztustól e...  Németh László tollából  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Albert Einstein gondolata  Régi emberek, akikre máig büsz...  A boldog családok mind hasonló...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szép napot kívánok  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Sose bánj semmit  Nevem 
Bejegyzés Címkék
recenzió volt, páva szeme, teljesség igényével, papír után, gyermek belőlünk, külön világ, öreg test, előző vers, őszi hangulat, ember amikor, civil embert, forradalmat érzem, pillanatra minden, világ mindig, költő előtt, újrakezdés lehetőségének, múlt olvasása, történelem lapjaira, költői sorsvállalást, szerelem maga, múzsája nevét, vers minden, versben megsimogatlak, világirodalom legszebb, díjra ítélést, zongora leütött, kötet harmadában, verse igaza, önmaga előtt, másodperc tűzében, ösztönszerű feltámadásban, kötet végére, költő jövőbe, domboldal rozsdabarna, egészet elnyeli, vörös iszapra, törvényt elfogadni, szív lázad, pávaszem jelentése, költő Böröndi, páva szemével, szembefordítják, mosonmagyaróvár, lecsendesültek, pásztorfiúcska, billentyűjében, népművészetben, csúfolódásokat, lehetőségének, polgármestere, vágyakozással, elragadottság, sorsvállalást, gyönyörködünk, lecsendesülés, világirodalom, megsimogatlak, szerelmesvers, feltámadásban, odaítélhetjük, elérhetőségét, könyvespolca, pöffeszkedik, vallomásféle, gyermekeként, gyűjtögetett, vígasztalnak, farktollának, sorsvállalás, esendőségben, kiteljesítik, anyanyelvről, pusztulásban, testvérérzés, pávaszemében, természettel, vívódásaival, ösztönszerű, könyvtárban, hasonlítani, takargatott, vadnyugatra, honfitársai, versrészlet, gyengédségé, kérdezhetné, forradalmat, tengerzúgás, tenyeremmel, hétköznapot, nemszeretem, magábanézés, rozsdabarna, folytatást, hivalkodik, lehullanak, páváskodik, lehetetlen, könyvekben, harmadában, elmúlottak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 45 db bejegyzés
Összes: 3564 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 82
  • e Hét: 3226
  • e Hónap: 13189
  • e Év: 58162
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.