Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tél végi vitaminforrások
  2012-02-28 15:25:28, kedd
 
   
  Tél végi vitaminforrások


Mivel a téli hónapokban jóval kevesebb fajta friss zöldég és gyümölcs közül válogathatunk, érdemes ilyenkor fokozottan figyelni a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag bevitelére. A pótlás történhet étrend-kiegészítők útján, de a télálló zöldségek és a téli gyümölcsök is kiváló tápanyagforrások.

Segítségükkel olyan menüt állíthatunk össze, amely képes fedezni napi tápanyagszükségletünket. Fontosságukat azért is kell hangsúlyozni, mivel a téli időszakban általában zsírosabb ételek fogyasztása kerül előtérbe, ráadásul ez gyakran kevesebb mozgással párosul. A tavasz közeledtével egyre kényelmetlenebbé váló plusz kilók ellen pedig a kalóriaszegény zöldségek és gyümölcsök fogyasztása kiváló ,,orvosság".


Káposzta: a kalóriaszegény vitaminbomba

Legjobb téli vitaminforrásaink a káposztafélék családjába tartozó zöldségek közül kerülnek ki. Nagyon finomak, ráadásul egyáltalán nem drágák, ezért akár hetente többször is kerülhet fejes-, kel-, és vöröskáposzta az asztalra. Legtöbbjük nyersen is igen ízletes, így a hőkezelés elhagyásával számos értékes tápanyagot őrizhetünk meg szervezetünk számára.
A savanyított változat fogyasztása szintén előnyös, hiszen a benne lévő C-vitamin mennyisége az eljárás következtében nem csökken. Emellett ki kell emelnünk még magas A-vitamin és B-komplex, valamint niacin, biotin, foszfor, kalcium, kálium és magnézium tartalmát. Már napi száz gramm nyers káposzta elfogyasztásával fedezhetjük szervezetünk A-, B-, és C-vitamin szükségletét. Ráadásul ez a növény élelmi rostban is bővelkedik (2,47g/100g), így jelentősen hozzájárul a napi ajánlott rostmennyiség beviteléhez, valamint hatékony segítséget nyújt székrekedés esetén. Mivel szénhidráttartalma alacsony, fogyókúrázók számára is kiváló táplálék.


Tudta?
A káposzta nem csupán ízletes, hanem kiváló egészségvédő tulajdonságokkal is bír. Kéntartalmának köszönhetően lassítja a daganatok kifejlődését, így kiváló komponense lehet a rákmegelőző étrendnek. Ráadásul leve sárgarépa lével keverve a gyomorfekély gyógyulását is segíti.


Elsősorban nyersen és savanyítva érdemes fogyasztani, de olykor enyhén párolva, vagy egyéb ételek komponenseként szintén az asztalra kerülhet. Kiváló salátát készíthetünk belőle, amely magában, vagy akár szendvicsbe téve is nagyon ízletes.

Diétázóknak köretként is ajánlatos fogyasztása, hiszen kiváltható vele a szénhidrátban bővelkedő burgonya, a tészta és a rizs. A párolt vöröskáposzta sült húsokhoz passzol leginkább, de egyéb fogásokkal szintén kombinálható. Élvezeti értékét növelhetjük, ha köménymag hozzáadásával készítjük el. Sőt, az emésztési problémákat is megelőzhetjük e fűszer alkalmazásával!


Túróval töltött kelkáposzta:

Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, ½ kg sovány túró, 3 dl tejföl, 5 dkg vaj, kapor, só, 1 tojás

Elkészítés: A kelkáposztát leveleire szedjük, majd sós vízben megfőzzük és leszűrjük. Az áttört túrót
enyhén megsózzuk, összekeverjük a tojással, 1 dl tejföllel és 1 evőkanál apróra vágott kaporral. A kelkáposzta leveleiről eltávolítjuk a vastagabb ereket, majd megtöltjük őket a masszával (felcsavarjuk, de a végeit nem tűrjük be). Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd beletesszük a töltött káposztaleveleket. Ráöntjük a maradék (2dl) tejfölt, és forró sütőbe tesszük, amíg a teteje megpirul.


A jótékony fekete retek:

Ez a növény főzve, sütve, vagy akár nyersen, salátaként is fogyasztható. Bővelkedik C-vitaminban, valamint nagyobb mennyiségben tartalmaz B1-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot és vasat. Számos jótékony hatása ismeretes, ezért a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Kiváló orvosság lehet epebántalmak esetén, de nagyanyáink szamárköhögés és tuberkolózis ellen szintén alkalmazták. Mivel a bélműködést is serkenti, székrekedésben szenvedőknek különösen ajánlott a fogyasztása.

Feketeretek-krém:

Hozzávalók: 2 feketeretek, 2 kemény tojás, fél csokor snidling, 1 ek. olívaolaj, 1 kis fel vöröshagyma, vagy 1 negyed szál póréhagyma, kevés só

Elkészítés: A feketeretket meghámozzuk, lereszeljük, és enyhén megsózzuk. A vöröshagymát (ill. a póréhagymát) finomra vágjuk. A főtt tojást felaprítjuk, összekeverjük a többi hozzávalóval, majd az egészet meglocsoljuk egy evőkanál olívaolajjal. Teljes kiőrlésű kenyérre, vagy rozscipóra kenve fogyaszthatjuk.


Száraz hüvelyesek:

A száraz hüvelyesek közül hazánkban a sárgaborsó, a lencse és szárazbab a legkedveltebb téli zöldség. Ezek különösen a vegánok számára jelentenek fontos táplálékot, hiszen fehérje összetételük igen hasonló az állati eredetű komplett fehérjékéhez, így kiváló húspótló ételek készülhetnek belőlük.

A sárgaborsó jelentős mennyiségű B1-, B2-, és E-vitamint, pantoténsavat, biotint és folsavat tartalmaz. Ezen kívül található benne kálium-, kalcium-, foszfor, magnézium, vas, cink és mangán. A szárazbab és a lencse pedig magas A- és B1-vitamin- valamint szeléntartalma miatt fontos táplálék. Érdemes legalább hetente egyszer fogyasztani ezeket valamilyen formában, a diétázók azonban számoljanak magas energia- és szénhidráttartalmukkal!

A felsorolt növények mellett persze még számos egyéb fajta fellelhető a téli hónapokban. Kiváló hozzávaló lehet például a béta-karotinban bővelkedő sárgarépa, a C- és B-vitaminokban gazdag burgonya, a B- és E-vitaminban dús pasztinák, valamint a vérképző tulajdonsággal rendelkező cékla (erről a növényről ide kattintva olvashat bővebben). Nem szabad megfeledkeznünk a déli gyümölcsökről sem, hiszen magas C-vitamin tartalmuk a téli időszakban különösen fontos szervezetünk számára.
(Források: Horváth Ilona: Szakácskönyv, 1995.)

Forrás:Vitamin Sziget - Őri Katalin


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Címkék: tulajdonságokkal, elfogyasztásával, tápanyagforrások, kényelmetlenebbé, vitaminforrások, zsemlemorzsával, megfeledkeznünk, komponenseként, tulajdonsággal, kéntartalmának, alkalmazásával, szeléntartalma, székrekedésben, kalóriaszegény, előszeretettel, fogyaszthatjuk, káposztafélék, vöröskáposzta, pantoténsavat, rostmennyiség, szamárköhögés, összekeverjük, fontosságukat, segítségükkel, következtében, hozzáadásával, válogathatunk, megelőzhetjük, szénhidrátban, legkedveltebb, gyümölcsökről, közeledtével, epebántalmak, fogyókúrázók, szükségletét, olívaolajjal, téli hónapokban, megfelelő mennyiségű, pótlás történhet, télálló zöldségek, téli gyümölcsök, téli időszakban, tavasz közeledtével, kalóriaszegény zöldségek, kalóriaszegény vitaminbomba, káposztafélék családjába, hőkezelés elhagyásával, savanyított változat, benne lévő, eljárás következtében, növény élelmi, napi ajánlott, Bővelkedik C-vitaminban, Horváth Ilona, Vitamin Sziget,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Paul David Tripp Április 12  Jan Twardowski - Siessünk  Alvó cicák  Borzasztó  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Bársony székben  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  képre írva  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  József Attila – Keresek ...  Egy gondolat  Erdei gyöngyvirág  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Esterházy Péterre emlékezünk  különleges  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  IGEN így  Paul David Tripp Április 12  József Attila - Kopogtatás nél...  Szép estét kedves látogatóimna...  A Magyar Költészet napja alkal...  Egyszerű  Nevelőszülőkhöz adták,  Szép estét  Walter Chrysler mondta  József Attila – Keresek ...  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Töröld le  Szívek  Facebookon kaptam  Tanmese  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Szabó T. Anna - Pitypang  Egyszerű  A felvilágosodás...  Csend  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Magamnak  Előfordul, hogy  Bársony székben  Sík Sándor - Ha jő a perc  Otthon  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Esterházy Péterre emlékezünk  Otthon  Anyámról való emlékek  Az ókori görögök sebkezelésre ... 
Bejegyzés Címkék
téli hónapokban, megfelelő mennyiségű, pótlás történhet, télálló zöldségek, téli gyümölcsök, téli időszakban, tavasz közeledtével, kalóriaszegény zöldségek, kalóriaszegény vitaminbomba, káposztafélék családjába, hőkezelés elhagyásával, savanyított változat, benne lévő, eljárás következtében, növény élelmi, napi ajánlott, daganatok kifejlődését, rákmegelőző étrendnek, gyomorfekély gyógyulását, asztalra kerülhet, szénhidrátban bővelkedő, párolt vöröskáposzta, emésztési problémákat, kelkáposztát leveleire, áttört túrót, kelkáposzta leveleiről, vastagabb ereket, tűzálló tálat, töltött káposztaleveleket, teteje megpirul, jótékony fekete, növény főzve, népi gyógyászat, feketeretket meghámozzuk, főtt tojást, többi hozzávalóval, egészet meglocsoljuk, evőkanál olívaolajjal, száraz hüvelyesek, legkedveltebb téli, vegánok számára, állati eredetű, sárgaborsó jelentős, lencse pedig, diétázók azonban, felsorolt növények, béta-karotinban bővelkedő, vérképző tulajdonsággal, déli gyümölcsökről, tulajdonságokkal, elfogyasztásával, tápanyagforrások, kényelmetlenebbé, vitaminforrások, zsemlemorzsával, megfeledkeznünk, komponenseként, tulajdonsággal, kéntartalmának, alkalmazásával, szeléntartalma, székrekedésben, kalóriaszegény, előszeretettel, fogyaszthatjuk, káposztafélék, vöröskáposzta, pantoténsavat, rostmennyiség, szamárköhögés, összekeverjük, fontosságukat, segítségükkel, következtében, hozzáadásával, válogathatunk, megelőzhetjük, szénhidrátban, legkedveltebb, gyümölcsökről, közeledtével, epebántalmak, fogyókúrázók, szükségletét, olívaolajjal, hozzávalóval, meglocsoljuk, összetételük, tuberkolózis, kombinálható, feketeretket, vöröshagymát, készülhetnek, szakácskönyv, vitaminbomba, szervezetünk, szenvedőknek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1968
  • e Hét: 6482
  • e Hónap: 11520
  • e Év: 141227
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.