Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
kert
  2018-03-17 20:39:38, szombat
 
  Aki szereti a növényeket, az szeretne minél többet látni maga körül. Kert nélküli otthonokban többnyire mindennek gátat vet a helyhiány. Erre ma már tökéletes megoldást nyújt a falikert, növényfal vagy más néven vertikális, azaz függőleges kert. Ezzel a módszerrel a tér magasságát is kihasználva helyet tudunk spórolni, ráadásként a látvány is különleges lesz. A kertekben már egyre több helyen bevetik ezt a praktikus megoldást, most az otthonokban is elkezdte hódító útját.

Milyen előnyei vannak egy fali kertnek otthonunkban?
legfőbb előnye a környezetre gyakorolt légszűrő, levegőtisztító hatás, hiszen megszűrik a környezetből a szén-dioxid és más káros anyagok koncentrációját
a zöld látványa, közelsége frissítőként hat a mai kor betondzsungelében
javítják a helyiség páratartalmát, ami különösen fontos a téli fűtési szezonban
helytakarékos és praktikus elhelyezése a növényeknek
A függőleges kert tehát az egyik legjobb megoldás a otthonunk szépítésére és egészségünk védelme érdekében. Természetesen erkélyünk szabad falára is tervezhetünk függőleges kertet, így az ott töltött idő még inkább élményteli lehet. Egy másik praktikus módja ha a konyhánkba tervezzük, ahol friss fűszernövényeink mindig kéznél lehetnek.
A növényfalat, illetve a hozzá szükséges elemeket ma már szakáruházakban beszerezhetjük, de a barkácsolás szerelmesei otthon is elkészíthetik. Ha valaki az utóbbi mellett dönt, jó, ha tudja, hogy egy ilyen kert szereléséhez némi kertészeti ismeret is szükséges. A falikert ugyanis növénynevelés nagyban, így ugyanazok a kellékek szükségesek hozzá, mint például virágtartó, földkeverék, növény, csak a virágtartó része különleges. Tudni kell tehát, hogy egy-egy adott növénynek milyen igényei vannak, és ahhoz kell tervezni a szerkezetet. Olyan tartó az ideális, amit egyrészt könnyen a falra lehet akasztani, van elég hely a növénynek is benne, és az öntözés is egyszerűen megoldható.
Milyen növényt ültethetünk a növényfalba?
A válasz egyszerűnek tűnhet: bármilyet. Mielőtt azonban elhamarkodnánk a döntést, nézzük meg, hogy a hely, ahová a növények kerülnek, milyen feltételeket biztosít. Néhány szempont:

Fényigényes növényt ne tegyünk árnyékba.
A kisebb növények, melyekből több egyformát is tudunk ültetni, egységesebb felületet ad.
A konyhában nagyszerű megoldás a fűszernövényekből készült falikert.
Az alábbi fűszernövények jó szolgálatot tehetnek a konyhában:

Petrezselyem - A magyar konyha nélkülözhetetlen fűszere.
Bazsalikom - Univerzális dísz-, fűszer- és gyógynövény. Kiválóan alkalmas levesek, saláták, főzelékek, szószok, sültek elkészítéséhez, sőt szörpök és öntetek ízvilágát is megbolondítja.
Borsmenta - Szörpök, teák , saláták, hústöltelékek, sültek ízesítésére, és még sok egyéb hasznos dologra is felhasználhatjuk a háztartásban.
Citromfű - A borsmenta mellett az egyik legkedveltebb teanövény. Friss levelét felhasználhatjuk salátákba, levesekbe, szószokba, de fűszerezhetünk vele húsokat és szárnyasokat is, és készíthetünk belőle karmelita vizet is.
Levendula - A konyhában főleg előételekhez és desszertekhez illik, de készíthetünk még belőle, teát, szörpöt, likőrt és még fagylaltot is.
Majoranna - Az egyik legnépszerűbb fűszer, libasültekhez, vagdalt húsokhoz, máj mellé, egytálételekhez, valamint a paradicsomhoz is illik, de a krumplifőzelék is elképzelhetetlen nélküle.
Rozmaring - Sokoldalúan alkalmazható, intenzív fűszernövény, pizza tészta, burgonya, szárnyas, gombás- halételekhez illik, ráadásként az illata memóriajavító is.
Oregánó - A görög konyha alapfűszere, de a legkülönfélébb hal- és húsételek fűszerezésére is használjuk. Egészségmegőrző hatása is említésre méltó.
Kakukkfű - A kakukkfű alkalmas levesek, szószok, pástétomok, vadak, szárnyasok, egytálételek, gombák, paradicsomos ételek és természetesen a pizza ízesítésére.
Zsálya - Jól illeszkedik a paradicsomos ételekhez, főleg az olasz paradicsommártásokhoz.
 
 
0 komment , kategória:  kertészet  
Címkék: felhasználhatjuk, nélkülözhetetlen, elképzelhetetlen, fűszernövényeink, koncentrációját, egytálételekhez, egészségmegőrző, szakáruházakban, beszerezhetjük, fűszerezhetünk, elkészítéséhez, elhamarkodnánk, levegőtisztító, legkülönfélébb, fűszernövények, krumplifőzelék, legkedveltebb, helytakarékos, fűszerezésére, természetesen, paradicsomhoz, elkészíthetik, desszertekhez, páratartalmát, hústöltelékek, megbolondítja, legnépszerűbb, libasültekhez, növénynevelés, memóriajavító, előételekhez, otthonunkban, frissítőként, petrezselyem, egytálételek, fűszernövény, szeretne minél, praktikus megoldást, fali kertnek, környezetre gyakorolt, zöld látványa, helyiség páratartalmát, téli fűtési, függőleges kert, egyik legjobb, otthonunk szépítésére, másik praktikus, konyhánkba tervezzük, hozzá szükséges, barkácsolás szerelmesei, utóbbi mellett, ilyen kert,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Miért kiabálunk amikor dühösek...  Albert Einsteinről  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Zilahy Lajos gondolata  Makszim Gorkij gondolata  Jó éjszakát  Egy lelki imádság  Makszim Gorkij gondolata  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png lepke  Egy maradéktalanul uralt világ  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Örülök, hogy látlak!  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png nő  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png telefon  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Alázat  Örülök, hogy látlak!  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Png csokor  Mai harmónia kártyám  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Paul David Tripp Április 20  Akarat  Bounty krémes  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hogy lehet megtartani  Fekete-erdő desszert  Nevem  A kételkedés kezelése  Örülök, hogy látlak!  Elköszönt  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Png cica  Tanuld meg ezt a versemet  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Akarat  Még csak most kezdődik a nap  Julian Brass gondolata  Hazára minden embernek szükség...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam Annuska bar...  Radikális szeretet  Alázat  Png fotel 
Bejegyzés Címkék
szeretne minél, praktikus megoldást, fali kertnek, környezetre gyakorolt, zöld látványa, helyiség páratartalmát, téli fűtési, függőleges kert, egyik legjobb, otthonunk szépítésére, másik praktikus, konyhánkba tervezzük, hozzá szükséges, barkácsolás szerelmesei, utóbbi mellett, ilyen kert, falikert ugyanis, kellékek szükségesek, virágtartó része, falra lehet, válasz egyszerűnek, növények kerülnek, kisebb növények, konyhában nagyszerű, fűszernövényekből készült, alábbi fűszernövények, magyar konyha, borsmenta mellett, egyik legkedveltebb, konyhában főleg, egyik legnépszerűbb, illata memóriajavító, görög konyha, legkülönfélébb hal-, kakukkfű alkalmas, pizza ízesítésére, paradicsomos ételekhez, felhasználhatjuk, nélkülözhetetlen, elképzelhetetlen, fűszernövényeink, koncentrációját, egytálételekhez, egészségmegőrző, szakáruházakban, beszerezhetjük, fűszerezhetünk, elkészítéséhez, elhamarkodnánk, levegőtisztító, legkülönfélébb, fűszernövények, krumplifőzelék, legkedveltebb, helytakarékos, fűszerezésére, természetesen, paradicsomhoz, elkészíthetik, desszertekhez, páratartalmát, hústöltelékek, megbolondítja, legnépszerűbb, libasültekhez, növénynevelés, memóriajavító, előételekhez, otthonunkban, frissítőként, petrezselyem, egytálételek, fűszernövény, készíthetünk, szereléséhez, szárnyasokat, paradicsomos, tervezhetünk, halételekhez, háztartásban, feltételeket, alkalmazható, környezetből, ültethetünk, gyógynövény, otthonokban, fényigényes, növényfalat, szerelmesei, barkácsolás, környezetre, ízesítésére, egységesebb, egészségünk, univerzális, földkeverék, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1206
  • e Hét: 3105
  • e Hónap: 7509
  • e Év: 39238
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.