Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A bazsalikom bőrre, hajra és egészségre ...
  2018-10-08 18:43:07, hétfő
 
   
 




A bazsalikom bőrre, hajra és egészségre gyakorolt jótékony hatása


A bazsalikom kivonattal számos betegség gyógyítható, mint például a megfázás, gyulladás, malária, szívbaj, stb. A bazsalikom gazdag vegyületekben és erős antioxidánsokat tartalmaz, valamint antibakteriális, vírusölő, adaptogén és immunerősítő hatású. Adaptogén tulajdonságának köszönhetően stabilizálja a szervezetben végbemenő folyamatokat és segít a szervezetnek a stressz feldolgozásában. Erős aromája miatt az Ajurvédikus gyógyászatban az ,,élet elixírjének" tartják, mely meghosszabbítja az élettartamot.

A bazsalikom jótékony hatása

Indiában sok rágcsálnak nyers bazsalikom levelet, mivel azok energiával töltik fel és megfiatalítják a szervezetet.

A bazsalikom latin neve Ocimum Tenuiflorum és általában a levelét, magját és szárított gyökereit használják fel.

Ezenkívül felfrissíti az agy működését is.

1. Láz és megfázás:

A bazsalikom levelével kezelhetőek a láz különböző típusai.
• A felfőzött bazsalikomlevél megakadályozza a malária és a náthaláz kialakulását.
• Az akut láz esetén, a levelekből készült főzetet főzze fel őrölt kardámommal egy fél liter vízben, és keverje össze cukorral és tejjel, ami így hatékonyan leviszi a lázat.

A bazsalikom jó fertőtlenítő anyag, amely megvédi a szervezet a vírusos fertőzésekkel szemben.

2. Köhögés és légzőszervi problémák:

Rágcsáljon bazsalikomlevelet, így megszüntetheti a köhögést és a megfázást. Továbbá a bazsalikom jó hatással van a nyálkahártyára a hörghurut és asztmás fulladás esetében. A levelekből készült főzet mézzel és gyömbérrel hatékony házi orvosság a hörghurut, asztma, influenza és megfázás ellen. A levelekből készült főzet, a fokhagyma és a só is enyhíti az influenza tüneteit.

A bazsalikomlevéllel felforralt víz jó hatással van a torokfájásra - fogyassza a keveréket vagy gargalizáljon vele, hogy enyhítse a fájdalmat. A bazsalikomot gyakran használják a köhögés elleni szirupok és a köptetők elkészítésénél.

3. Epekövek:

A bazsalikom levele erősíti a veséket. A vesekövek esetében a bazsalikomlevelekből készült főzetet fogyassza mézzel, így megszabadulhat a vesekövektől. A bazsalikom méregtelenít és csökkenti a húgysav szintjét a szervezetben.

4. Szívbaj:

A bazsalikommal hatékonyan megelőzhető a szívbaj kialakulása és az ebből eredő gyengeség. Ezenkívül csökkenti a vérben a koleszterinszintet. A bazsalikom C-vitamint és olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint az eugenol, amely megvédi a szívet a szabadgyökök káros hatásaitól.

5. Gyerekek számára:

• Az általános gyermekgyógyászati problémák, mint a köhögés, megfázás, hasmenés és hányás jól kezelhető a bazsalikom főzettel.
• A mézzel fogyasztott bazsalikomlevél távol tartja a bárányhimlőt.
• Ha a kisbaba fogínyét rendszeresen bekenik bazsalikomfőzettel és mézzel a fogzást megelőzően, a fogak könnyebben nőnek ki.
• A mézes bazsalikomfőzet enyhülést nyújt a gyerekek köhögésére és fájó torkára.
• A meleg bazsalikomfőzet megszabadít a bélférgektől.

6. Fogak:

A bazsalikom levelével a fogproblémák is kezelhetőek. Szárítva és őrölve megtisztítja a fogakat, mustárolajjal keverve pedig fogkrém készíthető belőle. Segít a fogíny egészségének megőrzésében és megszabadít a rossz lehelettől, fogínysorvadástól és más fogproblémáktól. Fogkrémként dörzsölje a fogínyre, így csökkentheti a fogíny gyulladását. Továbbá a bazsalikom szájvíz használva enyhíti a fogfájást, és kiváló szájfrissítő és -fertőtlenítő, mivel a szájban található baktériumok és kórokozók 99%-át elpusztítja. Ezen tulajdonságaiból kifolyólag az olyan szájfertőzések is megszüntethetők vele, mint az afta.

7. Fejfájás:

A bazsalikom levele jó hatással van a fejfájásra. Az őrölt levelek szantálfa krémmel elkeverve enyhítik a fejfájást - csak kenje a krémet a homlokára.

8. Szemproblémák:

A bazsalikomfőzettel hatékonyan kezelhetőek a fáradt szemek és a farkasvakság, amelyet az A-vitamin hiány okoz. Elég két csepp bazsalikomfőzet: nem csak nyugtatja a szemet, de a stresszt is csökkenti. Véd a kötőhártya-gyulladás és más szemproblémák kialakulása ellen, amelyek bakteriális vagy gombás fertőzés útján jönnek létre. Ezek megelőzése érdekében mossa meg a szemét bazsalikomfőzettel.

9. Gyomorproblémák:

A bazsalikomlevéllel kezelhetőek az olyan gyomorbántalmak, mint a savasság, székrekedés és a puffadás. A bazsalikom serkenti az emésztést és csökkenti a puffadást. Ezenkívül enyhíti a hányást és növeli az étvágyat is.

10. Cukorbetegség:

A bazsalikom szabályozza a vércukorszintet.

11. Fájdalomcsillapító:

A bazsalikom enyhíti a fájdalmat, mivel a benne található vegyületek csökkentik a gyulladást és az idegi fájdalmat, továbbá, nincs semmiféle mellékhatásuk. A bazsalikommal kezelhetőek a fekélyek, vágások és sebek is, mivel fertőtlenítő és gyógyító hatású.

12. Meggátolja a rák kialakulását:

A bazsalikom rákellenes hatású, ezért a rák néhány formája hatékonyan kezelhető vele, például a mellrák. A bazsalikom beszűkíti azokat az ereket, amelyek a tumorokat táplálják, valamint gátolják a szájban lévő rákos sejtek növekedését, amelyet a cigizés okoz. Fontos azonban megjegyezni, hogy a bazsalikom önmagában nem használható a rák kezelésére.

13. Enyhíti a stresszt:

A bazsalikomban lévő antioxidánsok segítenek a szervezet különböző folyamatainak szabályozásában. A bazsalikom kivonat napi fogyasztása nyugtatja az idegrendszert és enyhíti a stresszt.

14. Tüdőproblémák:

A bazsalikomban található vegyületek, például a C-vitamin, a kamfén és eugenol jó hatással van a tüdőre, mivel enyhítik a dohányzás okozta károkat, mint például a tuberkulózist.

15. Rovarcsípés:

A bazsalikom enyhíti a rovarcsípéseket is. Egy teáskanál friss bazsalikom főzetet vigyen fel az érintett területre, majd néhány óra elteltével megint vigyen fel egy kis főzetet. A rovarcsípésekre a friss bazsalikomgyökérből készült krém is hatásos.

16. Segít a dohányzásról való leszokásban:

A bazsalikom sokat segíthet, ha szeretne leszokni a dohányzásról. Tartson néhány friss bazsalikomlevelet a zsebében, és ha vágyat érez arra, hogy rágyújtson, rágcsáljon egy kis bazsalikomlevelet. A bazsalikom leve felfrissíti a torkát, mint a mentolos cukrok, a rágás pedig elvonja a figyelmét - az antioxidánsok pedig helyrehozzák a károkat, amiket a dohányzás okozott.

A bazsalikom bőrre gyakorolt jótékony hatása

A bazsalikom segít az egészséges bőr és fényes haj fenntartásában. Fertőtlenítő és tisztító tulajdonságainak köszönhetően megelőzi a bőrbetegségek kialakulását.

17. Bőrproblémák:

A bazsalikom jó hatással van az ekcémára és pattanásra, ezért sok szépségipari termékben megtalálható. A bőrápoló szerekben az antibakteriális hatása a legkiemelkedőbb. Akik rühességgel vagy ekcémával küzdenek, fogyasszanak bazsalikom főzetet.

18. Pattanások:

A bazsalikom jótékony hatással van bőrre, akár nyersen fogyasztja a levelét, akár külsőleg használva a bőrére keni. Nyersen fogyasztva megtisztítja a vért a méreganyagoktól és megakadályozza a pattanások kialakulását. A bazsalikomlevelek felfőzésével tonikot is készíthet. A főzetet hagyja 15 percig hűlni, majd vigye fel a pattanásos területekre. A tonik nem csak eltünteti a pattanásokat, de azonnal ragyogóvá és puhává teszi a bőrt.

19. Elhalványítja a sebhelyeket és szépséghibákat:

A csicseriborsós és bazsalikomos arcpakolás elhalványítja a sebhelyeket, megtisztítja a bőrt és egyenletesebbé teszi a bőrszínt. A csicseriborsó világosítja a bőrt, ezért elhalványítja a sebhelyeket és a szépséghibákat. Ezenkívül a bazsalikom elpusztítja azokat a baktériumokat, amelyek a pattanások kialakulásához vezetnek.

20. Ragyogóvá teszi az arcot:

Dörzsölje be az arcát finomra őrölt száraz bazsalikommal, így az őrlemény ragyogóvá teszi az arcát és eltünteti a szépséghibákat.

21. Gyulladásgátló:

A bazsalikom levele antibakteriális és gombaölő vegyületeket tartalmaz. A bazsalikomlevelek szantálfa krémmel és rózsavízzel keverve olyan krémet képeznek, amely az arca felkenve megakadályozza a gyulladás kialakulását.

22. Friss és fiatalos bőr:

A bazsalikomban lévő antioxidánsoktól a bőr felfrissül és fiatalosabb lesz. Ezenkívül a bazsalikom hidratálja a bőrt és a hajat is.

23. Összehúzza a pórusokat:

A bazsalikomlevél hatékonyan eltünteti a szépséghibákat. Készítsen arcpakolást egy tojásfehérjéből és bazsalikomlevelekből. Ezzel a keverékkel aztán gyengéden dörzsölje be az arcát, különösen az érintett területeken. Az arcpakolást 20 percig hagyja fent, majd óvatosan dörzsölve az arcát mossa le. A tojásfehérje összehúzza a pórusokat, míg a bazsalikom fertőtleníti a bőrt és megelőzi a pattanások kialakulását.

24. Megszabadít az ótvartól:

A bazsalikomkrém és citrom megszabadít az ótvartól.

25. Bőrbetegségek:

Az őrölt bazsalikomgyökér és -levél fogyasztásával kezelhetőek a bőrbetegségek.

26. Gyorsítja a gyógyulást:

A bőrbetegségekre jó hatással van a mustárolajban megfőzött bazsalikom - főzze, míg az olaj meg nem feketedik. Hagyja kihűlni, szűrje le az olajat, és vigye fel az egész testére a téli időszak alatt. Az olaj gyorsítja a gyógyulást.

27. Enyhíti a bőrirritációt:

Vigyen fel bazsalikomkrémet a borotválkozás utáni irritált bőrre.

28. Gyógyítja a sebeket, vágásokat és égéseket:

Árnyékban szárítsa ki a bazsalikomot, adjon hozzá timsót, majd őrölje meg, és tegye egy tiszta, üveg tartóba. A porral hintse be a sebeket és vágásokat. Az égés okozta fájdalom enyhíthető bazsalikomos főzet és kókuszolaj keverékével.

29. Enyhíti a viszketést:

Dörzsöljön bazsalikomlevelet a viszkető területekre, így azonnal enyhítheti a viszketést. A viszketést a bazsalikom és citromlé keveréke is elmulasztja.

A bazsalikom hajra gyakorolt jótékony hatása

A száraz és károsodott haj problémája sok embert érint. A városok szennyezettsége és egyéb más faktorok együtt gyengítik és egészen a tövéig károsítják a hajat. Ezért kifejezetten fontos, hogy a szervezet hidratált maradjon, és sokféle tápanyaghoz jusson hozzá, mivel csak így lehet megszabadulni a hajproblémáktól. Inkább válassza a házilag készített pakolásokat és gyógynövényeket, mivel a szépségipari termékek sok vegyszert tartalmaznak. A bazsalikommal a haj fényes és egészséges lesz.

30. Korpásodás és száraz fejbőr:

A hajhullás egyik legfőbb oka a korpásodás és a száraz fejbőr. Adjon egy kis bazsalikomolajat olyan hordozóolajhoz, mint például a kókuszolaj, és jól masszírozza a keveréket a fejbőrébe. A bazsalikom serkenti a vérkeringést és enyhíti a fejbőr viszketését, valamint csökkenti a korpásodást és segíti a haj növekedését. Bazsalikomkrémet is használhat, ami megtisztítja a fejbőrt és távol tartja a korpát.

31. Az egészséges fejbőrért:

A bazsalikom, hibiszkusz és indiai margosolaj leveleiből készült krémet vigye fel a hajára, így az egészséges marad és a viszketés is távol marad.

32. Energetizálja a hajat:

Masszírozza át a fejbőrt rendszeresen bazsalikomolajjal, így energetizálja a hajat.

33. Erősíti az immunrendszert:

A bazsalikom erősíti az immunrendszert, valamit adaptogéneket és antioxidánsokat tartalmaz, ezért a hetente alkalmazott bazsalikomfőzettől a fejbőr egészséges és hidratált marad.
 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
Címkék: tulajdonságaiból, bazsalikomolajat, bazsalikomkrémet, antioxidánsoktól, bazsalikomgyökér, tulajdonságainak, rovarcsípéseket, antioxidánsokat, szennyezettsége, bazsalikomfőzet, bazsalikomlevél, meghosszabbítja, bőrbetegségekre, megszüntethetők, feldolgozásában, rovarcsípésekre, tojásfehérjéből, tulajdonságának, szabályozásában, fogproblémáktól, hajproblémáktól, legkiemelkedőbb, vércukorszintet, gyógynövényeket, méreganyagoktól, antibakteriális, gyomorbántalmak, gyomorproblémák, megakadályozza, hordozóolajhoz, megszüntetheti, kialakulásához, fenntartásában, megfiatalítják, szépséghibákat, szájfertőzések, bazsalikom bőrre, bazsalikom kivonattal, bazsalikom gazdag, szervezetben végbemenő, stressz feldolgozásában, bazsalikom jótékony, bazsalikom latin, bazsalikom levelével, felfőzött bazsalikomlevél, náthaláz kialakulását, levelekből készült, vírusos fertőzésekkel, influenza tüneteit, torokfájásra –, keveréket vagy, bazsalikomot gyakran, Ocimum Tenuiflorum,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A közszereplő  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Esti kép  Facebookon kaptam  Éljen a magyar szabadság!  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Március 15 emlékére virágba bo...  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tékozló és Isten gondviselés...  Csendes éjszakán  Mai harmónia kártyám  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Magyarország ilyen hely.  Március 15 emlékére virágba bo...  Vágy, élet és sugár  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A halolaj és a hal még a migré...  Törött csészék  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  Talpra vándor  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Szent Pio atya!  Mindig tud adni ,  Facebookon kaptam  A tékozló és Isten gondviselés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  ...és mégis ráismersz  A csonk és a facsemete  Isten áldja  Amikor még rangja volt...  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Egyet értesz?  Könnyáztatta asszonysorsok  A Mindenható Istenben bízva  Mélységes szomorúsággal  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Gősi Vali - Tükre lennék...  Mi a különbség  Facebookon kaptam  Amikor 5 éves voltam,  Szép estét kedves látogatóimna...  Magyarország ilyen hely.  Vágy, élet és sugár  Minden jónak végeszakad egysze...  Törött csészék  Március 15-re emlékve  Mély, puha álom - sárga féltés  Alvó cica  Müller Péter tollából  Sötétség és világosság  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Szép Álmokat  Sötétség és világosság  Ne engedd el kezem!  Facebookon kaptam  A Mindenható Istenben bízva  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam  Éljen a magyar szabadság!  Csendes éjszakán  Március 15-re emlékve  Március 15 emlékére virágba bo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sötétség és világosság  Ez a miénk!  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Atyám !  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Isteni zsebkendők  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam  Az ünnepről  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö... 
Bejegyzés Címkék
bazsalikom bőrre, bazsalikom kivonattal, bazsalikom gazdag, szervezetben végbemenő, stressz feldolgozásában, bazsalikom jótékony, bazsalikom latin, bazsalikom levelével, felfőzött bazsalikomlevél, náthaláz kialakulását, levelekből készült, vírusos fertőzésekkel, influenza tüneteit, torokfájásra &#8211, keveréket vagy, bazsalikomot gyakran, köhögés elleni, köptetők elkészítésénél, bazsalikom levele, vesekövek esetében, bazsalikom méregtelenít, húgysav szintjét, bazsalikommal hatékonyan, szívbaj kialakulása, ebből eredő, bazsalikom C-vitamint, szabadgyökök káros, bazsalikom főzettel, mézzel fogyasztott, kisbaba fogínyét, fogzást megelőzően, fogak könnyebben, mézes bazsalikomfőzet, gyerekek köhögésére, meleg bazsalikomfőzet, fogíny egészségének, rossz lehelettől, fogíny gyulladását, bazsalikom szájvíz, szájban található, olyan szájfertőzések, őrölt levelek, fejfájást &#8211, fáradt szemek, olyan gyomorbántalmak, bazsalikom serkenti, bazsalikom szabályozza, bazsalikom enyhíti, benne található, idegi fájdalmat, bazsalikommal kezelhetőek, bazsalikom rákellenes, bazsalikom beszűkíti, tumorokat táplálják, szájban lévő, cigizés okoz, bazsalikom önmagában, bazsalikomban lévő, szervezet különböző, bazsalikom kivonat, bazsalikomban található, dohányzás okozta, teáskanál friss, érintett területre, dohányzásról való, bazsalikom sokat, bazsalikom leve, mentolos cukrok, rágás pedig, figyelmét &#8211, antioxidánsok pedig, dohányzás okozott, bazsalikom segít, bőrbetegségek kialakulását, bőrápoló szerekben, antibakteriális hatása, bőrére keni, pattanások kialakulását, bazsalikomlevelek felfőzésével, főzetet hagyja, pattanásos területekre, csicseriborsó világosítja, bazsalikom elpusztítja, pattanások kialakulásához, arcát finomra, őrlemény ragyogóvá, bazsalikomlevelek szantálfa, arca felkenve, gyulladás kialakulását, bazsalikom hidratálja, bazsalikomlevél hatékonyan, keverékkel aztán, érintett területeken, arcát mossa, tojásfehérje összehúzza, bazsalikom fertőtleníti, őrölt bazsalikomgyökér, mustárolajban megfőzött, egész testére, téli időszak, olaj gyorsítja, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 300
  • e Hét: 1464
  • e Hónap: 7738
  • e Év: 57396
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.