Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kettészakadt Magyarország – a gazdag négyszer többet k
  2014-03-31 20:42:15, hétfő
 
  Kettészakadt Magyarország - a gazdag négyszer többet költhet, mint a szegény

2014. március 31. 13:34



Tovább nőtt a legszegényebb és a legmódosabb családok fogyasztása közötti szakadék. Régiós szinten is igen nagy az aránytalanság.

Tavaly a legszegényebbek ismét kénytelenek voltak egy kicsivel visszafogni a fogyasztásukat, a legkedvezőbb anyagi helyzetben lévők pedig végre növelhették a költéseiket - derült ki a KSH legújabb adataiból.

Havi átlagban nettó minimálbérnyit költöttünk fejenként

2013-ban az egy főre jutó fogyasztás havi összege 67 ezer forint volt. 2013-ban nominálértéken az előző évinél többet költöttek a háztartások, az inflációs hatásokat is figyelembe véve viszont a fogyasztás szintje az előző
évivel azonos volt.

Az élelmiszer-fogyasztás összehasonlító áron számítva nem változott, és reálértéken számítva csak az élvezeti cikkekre (szeszes italokra és dohánytermékekre), valamint az egyéb termékekre (testápolásra, személyes használati cikkekre, biztosításokra és pénzügyi szolgáltatásokra) költöttek kevesebbet a háztartások a 2012. évinél.
Éhezésben

Jobban teljesít Magyarország

A legszegényebbek negyedannyit költhettek, mint a leggazdagabbak

A legszegényebb és a leggazdagabb háztartások fogyasztási színvonala és szerkezete tavaly is jelentősen eltért egymástól. A legalsó (legszegényebb) jövedelmi ötödbe tartozó háztartások összes egy főre jutó havi fogyasztása 2013-ban 35 ezer forint volt. Vagyis alig valamivel több, mint az átlag fele. Míg a legfelső (leggazdagabb) jövedelmi ötödbe eső családoké 126 ezer forint volt, tehát majdnem az átlag duplája.



Ez egyben azt is jelenti, hogy a leggazdagabb családok majdnem négyszer (3,6-szor) annyit költhettek fejenként átlagban, mint a legszegényebbek.

A legszegényebbek kevesebbet költhettek, mint egy éve

2013-ban kismértékben tovább nyílt az olló a legkedvezőtlenebb és a legkedvezőbb anyagi helyzetben lévő háztartások között: a családok fogyasztásának volumene reálértéken az alsó három jövedelmi ötödben csökkent (0,8, 1,8 illetve 0,6 százalékkal). A felső két ötödben viszont növekedett (1,5, illetve 0,7 százakkal).

Régiók szerint is szétszakadva

Az egyes régiókban nagyon eltérő jövedelmi helyzetben vannak a háztartások. Országosan minden jövedelmi ötödbe a háztartások 20 százaléka tartozik. Ezzel szemben a legkedvezőbb helyzetben lévő közép-magyarországi háztartások 60 százaléka a két felső (4. és 5.) jövedelmi ötödbe, míg az alsó két (1. és a 2.) jövedelmi ötödbe együtt csak negyedük tartozik.

A legkedvezőtlenebb anyagi körülmények között élő észak-magyarországi háztartások jövedelmi ötödök szerinti megoszlása éppen fordított: az alsó két (1. és a 2., vagyis a legszegényebb) jövedelmi ötödbe tartozik 60 százalékuk, a két felső (4. és 5.) jövedelmi ötödbe pedig csak a negyedük tartozott. Észak-Alföldön és Dél-Alföldön is ehhez hasonlóak az arányok.

Ahol átlagban több jut, és ahol kevesebb

A jövedelmi helyzet természetesen meghatározza a fogyasztás színvonalát is. Így a közép-magyarországi háztartások egy főre jutó havi fogyasztása a legmagasabb, 82,3 ezer forint, az országos átlag 123 százaléka. A közép-dunántúli és a nyugat-dunántúli háztartások fogyasztása kismértékben (0,9 és 1,8 százalékkal) meghaladja az országos átlagot, míg a többi régió háztartásai kevesebbet költöttek annál.

A leghátrányosabb helyzetben az Észak-Alföldön és az Észak-Magyarországon élők vannak, ugyanis egy főre jutó fogyasztásuk az országos átlag 83, illetve 86 százalékával egyenlő, 2013-ban havi 55 ezer, illetve 57 ezer forint volt.

Mire költöttek többet a szegényebbek és a gazdagabbak?

2013-ban az élelmiszerre, a szeszes italra és a dohányárura, továbbá a közlekedésre fordított kiadások volumene az alsó jövedelmi ötödben nőtt, míg a legfelső jövedelmi ötödben csökkent az előző évhez képest.

Ezzel szemben a magasabb jövedelműek egészségügyi és oktatási kiadásai reálértéken nőttek, míg a legalsó ötödbe
tartozóké csökkentek.

Az élelmiszerek aránya a legalsó jövedelmi ötödben még nőtt, a legfelső ötöd esetében viszont már csökkent a tavalyi évhez viszonyítva.

A lakásfenntartás aránya viszont a jövedelmi skála mindkét végén csökkent, amiben jelentős szerepet játszott a háztartási energia árának csökkentése.

Cigaretta - átalakult szokások

A dohánytermékek új értékesítési hálózatának a kialakítása és jelentős áremelkedése (2013-ben e termékeknél volt a legmagasabb áremelkedés, 12,4 százalékos) még inkább arra ösztönözte a dohányzókat, hogy változtassanak a szokásaikon. Cigarettavásárlásra összehasonlító áron az előző évinél 21 százalékkal kevesebbet fordítottak a háztartások, míg a cigarettadohány-, pipadohány-vásárlások volumene egy év alatt 10 százalékkal nőtt.
2013-ban jelentősen megváltozott a vásárolt dohányáruk összetétele, a cigarettán kívüli egyéb dohányáruk aránya 4,4 százalékponttal emelkedett, és így már a dohánytermékek közel ötöde tartozik e csoportba.

Többet költöttünk a nem alap dolgokra

A háztartások helyzetének javulását jelezheti, hogy már a nem alapvető szükségletekre; ruházkodásra, lakberendezésre, kultúrára és szórakozásra, valamint vendéglátásra és üdülésekre is változatlan áron a 2012. évinél többet költöttek. De azért ehhez az alacsonyabb bázis is hozzájárult.

A háztartásoknak az alapvető szükségletek (az étkezés, a lakhatás, a munkába és az iskolába járás költségeinek) fedezése után, a többi szükségletük kielégítésére fordítható összeg aránya mind a legszegényebbeknél, mind a legtehetősebbeknél emelkedett: az alsó ötödben 1 százalékponttal, 31,7 százalékra, a felső ötödben pedig 2,7 százalékponttal, 46 százalékra.

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2014/03/31/ketteszakadt-magyarorszag-a-gazdag-negysze r-tobbet-kolthet-mint-a-szegeny/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&u tm_content=napi&utm_campaign=fn_2014-03-31
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: dohánytermékekre, szolgáltatásokra, lakásfenntartás, cigarettadohány, lakberendezésre, százalékponttal, leghátrányosabb, legszegényebbek, fogyasztásának, minimálbérnyit, dohánytermékek, magyarországon, leggazdagabbak, összehasonlító, változtassanak, háztartásoknak, szükségletekre, fogyasztásukat, nominálértéken, biztosításokra, magyarországi, kielégítésére, legszegényebb, vendéglátásra, természetesen, aránytalanság, leggazdagabb, ruházkodásra, egészségügyi, kismértékben, áremelkedése, ketteszakadt, magyarorszag, százalékával, szegényebbek, élelmiszerre, gazdag négyszer, legmódosabb családok, legszegényebbek ismét, kicsivel visszafogni, legkedvezőbb anyagi, költéseiket –, előző évinél, inflációs hatásokat, fogyasztás szintje, élvezeti cikkekre, egyéb termékekre, legszegényebbek negyedannyit, leggazdagabb háztartások, főre jutó, átlag fele, átlag duplája, Kettészakadt Magyarország,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Szép estét  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Minden harmadik...  Alázat  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az engedelmesség miért nem vál...  Kaffka_Margit  Szép estét kedves látogatóimna...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Png lepke  Facebookon kaptam  Png csokor  Nem méltó hozzád  Paul David Tripp Április 21  Régi emberek, akikre máig büsz...  Adakozás  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Albert Einsteinről  Szép estét  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Szívem  Idő  Zilahy Lajos gondolata  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alázat  Png virág  A boldog családok mind hasonló...  Alázat  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Fekete-erdő desszert  Albert Einsteinről  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Reggel van  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png ház  Németh László tollából  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Neked tudnod kell  Paul David Tripp Április 21  Png cica  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Rátalálsz  Akarat  Minden harmadik...  Mindig jusson idő nevetni  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nem számIt  Png kislány  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Nagyon különös  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A televizió nem a kultúrát kép...  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Mai harmónia kártyám  210 éve született a SZÓZAT meg... 
Bejegyzés Címkék
gazdag négyszer, legmódosabb családok, legszegényebbek ismét, kicsivel visszafogni, legkedvezőbb anyagi, költéseiket &#8211, előző évinél, inflációs hatásokat, fogyasztás szintje, élvezeti cikkekre, egyéb termékekre, legszegényebbek negyedannyit, leggazdagabb háztartások, főre jutó, átlag fele, átlag duplája, leggazdagabb családok, legszegényebbek kevesebbet, családok fogyasztásának, alsó három, egyes régiókban, legkedvezőbb helyzetben, legkedvezőtlenebb anyagi, negyedük tartozott, jövedelmi helyzet, fogyasztás színvonalát, országos átlag, nyugat-dunántúli háztartások, országos átlagot, többi régió, leghátrányosabb helyzetben, szeszes italra, közlekedésre fordított, alsó jövedelmi, legfelső jövedelmi, előző évhez, magasabb jövedelműek, legalsó ötödbe, élelmiszerek aránya, legalsó jövedelmi, legfelső ötöd, tavalyi évhez, lakásfenntartás aránya, jövedelmi skála, háztartási energia, legmagasabb áremelkedés, vásárolt dohányáruk, cigarettán kívüli, dohánytermékek közel, háztartások helyzetének, alacsonyabb bázis, alapvető szükségletek, iskolába járás, többi szükségletük, alsó ötödben, felső ötödben, dohánytermékekre, szolgáltatásokra, lakásfenntartás, cigarettadohány, lakberendezésre, százalékponttal, leghátrányosabb, legszegényebbek, fogyasztásának, minimálbérnyit, dohánytermékek, magyarországon, leggazdagabbak, összehasonlító, változtassanak, háztartásoknak, szükségletekre, fogyasztásukat, nominálértéken, biztosításokra, magyarországi, kielégítésére, legszegényebb, vendéglátásra, természetesen, aránytalanság, leggazdagabb, ruházkodásra, egészségügyi, kismértékben, áremelkedése, ketteszakadt, magyarorszag, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4372
  • e Hét: 10104
  • e Hónap: 21215
  • e Év: 174711
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.