Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
25 érv a teafogyasztás mellett
  2018-10-10 20:19:07, szerda
 
   
 





25 érv a teafogyasztás mellett


Imádjuk a bögre teánkat reggelente, nem igaz? Amellett, hogy finom és kellemes, a tea sokféle betegség gyógyításában is hasznos lehet, legyen az székrekedés vagy rák. Emellett a bőr és a haj egészségét is javítja.
Különböző teafajták

Zöld tea

A kínai és a buddhista írásokban a Camellia sinensis-t hatékony orvosságként említik, amely ráadásul meghosszabbítja az élettartamot is. Habár az összes teafajta rendelkezik gyógyhatásokkal, vannak fajok, amelyek több polifenolt és antioxidánst tartalmaznak, mint mások. Ideális esetben a teák összes variációját rendszeresen kellene fogyasztanunk, hogy kiaknázzuk a jó tulajdonságaikat. Tudjon meg többet a különböző teafajtákról, mielőtt megismeri a gyógyhatásaikat!

A zöld teát gőzölt tealevelekből készítik. A leveleket közvetlenül szüret után kiszárítják és felmelegítik, így megelőzik a levelek fermentációját. Egy csésze zöld tea kb. 25 mg koffeint tartalmaz, és a fekete teához képest enyhébb íze van. Katekinekből, koffeinből, teaninból és sokféle vitaminból és ásványi anyagból áll.

Fekete tea

A világ teafogyasztásának 75 %-áért a fekete tea a felelős. A Camellia sinensis leveleiből készítik: felgöngyölik, megerjesztik, kiszárítják, majd felmorzsolják őket. Ebben a teában van a legtöbb koffein (kb. 40 mg csészénként), és enyhén kesernyés íze van. A koffein érzékenyek kerüljék a fogyasztását; remek ital azonban azoknak, akik egy gyors energialöketre vágynak.

Gyógynövénytea

A gyógyteák a szó szoros értelmében nem nevezhetők teának, mert nem a Camellie sinensis-ből készítik. Más, gyógyhatásokkal rendelkező növények leveleiből, gyökeréből, magjaiból, kérgéből és virágaiból készülnek. Nem tartalmaznak koffeint, így gyermekek is fogyaszthatják őket. A fogyni vágyók kerüljék a gyógyteákat, mert veszélyes hashajtókat tartalmazhatnak. A gyógyteák gazdagok C-vitaminban és antioxidánsokban. A levendulatea nyugtató hatású: lecsendesíti a testet és az elmét. A kamillatea is erősen nyugtató hatású, és természetes fájdalomcsillapító.

A borsmentatea javítja az emésztést és segít az orrduguláson. A gyógynövényteákat a nap bármely szakaszában fogyaszthatjuk.

Fehér tea

A fehér tea a legkevésbé oxidálódott teafajta. Mivel a leveleket nagyon fiatalon szüretelik, ennek a teának van a legenyhébb íze. A fehér tea hatékony rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyon kevés koffeint, csészénként kb. 15 mg-ot tartalmaz, így a koffein érzékenyek is fogyaszthatják. Antioxidáns-tartalma viszont igen magas, mert a leveleket kevésbé dolgozzák fel. A fehér tea kiváló kiegészítője mindenki étrendjének.

Ízesített tea

Az ízesített teát gyógynövények, fűszerek, virágok és illatok hozzáadásával készítik. Rengeteg variációjuk létezik, az áfonyától a fahéjon át a narancshéj- és a levendula ízű teákig. Ezekhez a teákhoz fekete, zöld vagy fehér tea leveleit adják. Az ízesített teák ugyanúgy tartalmaznak antioxidánsokat és más gyógyhatású elemeket, mint az ízesítetlenek.

Oolong tea

Az oolong tea a fekete teához hasonlít, és kevés ideig fermentálják - ettől kapja a különleges ízét. A koffeintartalma változó. A zöld oolong tea kevesebbet, a sötétebb verziók többet tartalmaznak (kb. 30 mg-ot csészénként). Az oolong teában több antioxidáns van, mint a zöld teában.

Pu-Erh tea

A pu-erh teát erjesztett és fonnyasztott levelekből készítik. Kevés koffeint és sok flavonoidot tartalmaz. A pu-erh leveleit lepényekbe nyomva árulják.
A tea gyógyhatásai

Oldja a stresszt és a szorongást

A golgotavirágból készült tea sok krizin nevű flavont tartalmaz, amely stresszoldó hatásairól ismert. Ideális választás a stresszre, álmatlanságra és szorongásra hajlamos emberek számára. Igyunk mindennap egy csésze golgotavirág teát lefekvés előtt az elme lenyugtatására. A fekete tea csökkenti a stresszhormonok szintjét a testben, valamint csökkenti a szisztolés vérnyomást is.

Segít a fogyásban

Kutatók kimutatták, hogy a teában található polifenolok, a koffeinnel együtt, növelik az energiaráfordítást és a zsírok oxidációját, amely fogyáshoz vezet. Az oolong tea cukor nélkül az egyik legjobb ital fogyáshoz. A matétea is segíthet a fogyásban. A teákban, különösen a zöld teában található egy matein nevű vegyület, amely felgyorsítja az anyagcserét, ezzel is hozzájárulva a fogyáshoz.

Elégeti a hasi zsírt

Több tanulmány kimutatta, hogy az oolong tea rendszeres fogyasztása fogyáshoz és kisebb csípőmérethez vezet. Katekineket és koffeint tartalmaz, amely beizzítja a test belső zsírégető kemencéit, és akár két órára felgyorsítja az anyagcserét. Emellett polifenolokat is tartalmaz, amelyek segítenek meggátolni a zsírépítő enzimeket. A jázmintea is jó választás azoknak, akik karcsúbb vonalakat szeretnének.

Öregedésellenes hatások

A fehér tea kevésbé feldolgozott állapotban kerül elénk, mint a többi teafajta. Erős antioxidánsokat tartalmaz, polifenolokat és ECGC-t, amelyek csökkentik az öregedés jeleit, a bőrhibákat és a kisebb ráncokat. Erősítik az elasztint és a kollagént, megakadályozva a ráncok kialakulását.

Védi a májat

Az oxidatív stressz és a gyulladások akut májbetegségeket okozhatnak. A zöld teában található katekinek elnyomják és csökkentik a májproblémák súlyosságát.

Megelőzi és kezeli a rákot

A fehér és a zöld tea sok EGCG-t tartalmaz, ezért hatékony rákellenes hatásuk van. A polifenolokban gazdag teák lassítják bizonyos rákok, pl. a gyomor-, a vastagbél-, a mell-, a máj-, a prosztata-, a végbél- és a bőrrák előrehaladását. A zöld tea gyakori fogyasztásával hatástalaníthatjuk a dohányzás káros hatásait, ezzel is csökkentve a tüdőrák kockázatát. A fekete tea is tartalmaz EGCG-t, de sokkal kisebb mennyiségben. A zöld teát fogyasztó nőknél ritkábban alakul ki mellrák.

Jót tesz a fogaknak

A fehér tea sok kalciumot és fluort tartalmaz - két alapvető tápanyagot, amely nagyon fontos a fogak és az így egészségének megtartásában. A fekete tea magas polifenol-tartalma megelőzi a rossz leheletet és gyógyítja a fogínysorvadást. A polifenolok ezen kívül megakadályozzák a baktériumok szaporodását a szájüregben, ezzel is megelőzve az ínybetegségeket, a fogszuvasodást és a fogkőlerakódást.

Jót tesz a cukorbetegeknek

Amellett, hogy javítja az inzulinérzékenységet, a zöld tea rendszeres fogyasztása szinten tartja a vércukrot is. A teában lévő poliszacharidok meggátolják a glükóz felszívódását, ezzel csökkentve a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Csillapítja a fejfájást

A gyömbértea meggátolja a kémiai jelátviteleket, amelyek a fejfájáshoz vezető agyi duzzanatokat okozzák. Az aszpirinhoz hasonló gyorsasággal csillapítja a gyulladást. A fejfájás első észlelésekor igyunk gyömbérteát a gyors megkönnyebbülésért.

Természetes vágyfokozó

A ginzengtea fellendíti a libidót és a nemi hormonok működését, ezzel leküzdve a merevedési zavarokat. Ginzenozidokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az ivarmirigy szöveteire és serkentik a spermatermelést.

Javítja a szellemi egészséget

Tanulmányok szerint a tea megelőzi és kezeli a degeneratív természetű idegrendszeri betegségeket. A tea természetes összetevői javítják a memóriát és a tanulási képességeket. A zöld tea rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük és lelassíthatjuk az időskori demenciát. Az L-teanin nevű aminosav és a koffein fellendítik az agyműködést és nyugodt, koncentrált állapothoz vezetnek. A tea mindemellett csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát férfiaknál és nőknél is.

Anti-allergén

A zöld tea antihisztamin tulajdonságainak köszönhetően megelőzi és csillapítja az allergiás reakciókat és a szénanáthát. A benne lévő antioxidánsok blokkolják az allergiás reakciókhoz vezető biokémiai folyamatokat. Többféle, tüsszögéssel járó allergia kezelésében hasznos lehet, többek között az állatszőr, a por és a pollen okozta allergia esetében. Emellett csökkenti az olyan allergiás tüneteket, mint a tüsszögés, a megduzzadt orr-nyálkahártya és a szemek pirossága.

Javítja a bélmozgást

Fogyasszunk napi két alkalommal borsmentateát a székrekedés kezelésére. Elősegíti a jótékony baktériumok működését a belekben, ezzel javítva a bélmozgást. Emellett elpusztítja a belekben az ételekkel bejutó kártékony baktériumokat.

Fenntartja a folyadékegyensúlyt

A tea segít fenntartani a test folyadékegyensúlyát és biztosítja az energia egyenletes eloszlatását a szervek között. Az egészséges folyadékegyensúly azért fontos, mert több energiát és kitartást biztosít számunkra a mindennapi tevékenységeinkhez.

Javítja a bőr egészségét

A zöld tea antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatóanyagai elpusztítják az akné baktériumait, csökkentve a duzzadást és a bőr pirosságát. Az EGCG és a polifenolok védik a bőrt az ultraviola sugárzástól, ezzel megelőzve a bőrrákot. A sejtek oxidálódását és sérülését is megakadályozza, fiatalosabb bőrt biztosítva számunkra.

Természetes vízhajtó

Napi 2 dl tea fogyasztása akár 8%-kal csökkentheti a vesekő kialakulásának kockázatát. A tea vízhajtó, így stimulálja a vizelet áramlását, ezzel megelőzve az epekövet is.

HIV-terápia

A zöld tea aktív összetevője, az EGCG antivirális, antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és segít megállítani a HIV vírust.

Természetesen kezeli az alvászavarokat

A macskagyökértea a tökéletes választás az alvászavarokban szenvedők számára. Ez a gyökér több összetevőt is tartalmaz, amely nyugtató hatásával elősegíti az elalvást. Igyunk egy csésze macskagyökérteát pár órával lefekvés előtt a gyors elalváshoz.

Gazdag antioxidáns-forrás

A tea több változata rengeteg antioxidánst tartalmaz. Ezek megvédik a testet a szennyeződésektől és betegségektől, erősítik az immunrendszert és leküzdik a fertőzéseket. Az antioxidánsok elpusztítják a testben lévő szabadgyököket, amelyek erősen instabil szerkezetek, és hajlamosak kárt okozni a DNS-ben és a sejtek működésében.

Védi a szívet

Egy japán kutatás során kimutatták, hogy a zöld tea jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Rendszeres fogyasztásával 46%-kal csökkenthető a magas vérnyomás kockázata. Meggátolja a vérrögképződést, ezzel megelőzve a stroke-ot és a szívrohamot. Egy másik, holland tanulmány szerint napi két csésze fekete tea fogyasztásával csökkenthető a szívroham kockázata. A tea rengeteg flavonoidot, kempferolt, kvercetint és miricetint tartalmaz, amelyek segítségével csökkenthető a halálos szívizominfarktus esélye.

Szinten tartja a vérnyomást

A fekete tea csökkenti a vérnyomást és semlegesíti a magas zsírtartalmú ételek negatív hatásait az erekre. A fehér tea rendszeres fogyasztása csökkenti az alacsony sűrűségű fehérjék, és növeli a jótékony koleszterinek szintjét a testben. Napi fél csésze oolong teával majdnem 50%-kal csökkenthetjük a magas vérnyomás kockázatát.

Erősíti a csontokat

A teában lévő tápanyagok és polifenolok javítják a csontok minőségét, és csökkentik a csontritkulás esélyét. A zöld tea javítja a csontok ásványianyag-sűrűségét férfiaknál és nőknél is. A zöld teában található katekinek jót tesznek az ízületi gyulladásos betegeknek: csökkentik a gyulladást és lassítják a porcok elkopását, ezzel megelőzve a reumás arthritiszt.

Javítja a szem egészségét

A zöld tea magas antioxidáns-tartalma pozitív hatással van a szem szöveteire és a retinára. Csökkenti a szemben az oxidatív stressz mértékét, ezzel csökkentve a sárgafolt sorvadás esélyét is.

Fellendíti az anyagcserét

A zöld tea katekinjei rendkívüli hatással vannak az anyagcserére. Akár 24 órára fellendíthetik az anyagcserét. Egy év alatt akár 4 kg-ot is leadhatunk csupán a zöld tea fogyasztásával. A tea emellett növeli a kitartást testmozgás közben. A katekinek növelik a test zsírégető képességét, ezzel javítva az izmok teherbírását is.

Legyőzi az influenzát

A fekete tea hatékony védelmet nyújt az influenza ellen. Nemrég kimutatták, hogy aki napi kétszer gargalizál fekete tea kivonattal, könnyebben ellenáll a vírusnak.

A tea rendkívül sokoldalú ital, ihatjuk jéghidegen vagy melegen. Több mint 1500 fajta tea létezik a világon - találjuk meg a számunkra legkedvezőbbet, és élvezzük ki a gyógyhatásait!

 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
Címkék: tulajdonságaikat, tulajdonságokkal, antioxidánsokban, tulajdonságainak, macskagyökérteát, alvászavarokban, antioxidánsokat, spermatermelést, golgotavirágból, meghosszabbítja, gyógyhatásokkal, antibakteriális, gyógyhatásaikat, májbetegségeket, macskagyökértea, cukorbetegeknek, fogkőlerakódást, vérrögképződést, poliszacharidok, fogínysorvadást, stresszhormonok, öregedésellenes, megakadályozzák, koffeintartalma, ínybetegségeket, tartalmazhatnak, fellendíthetik, megakadályozva, fogyasztásával, gyógynövénytea, energialöketre, fogyaszthatják, kialakulásának, fermentációját, lelassíthatjuk, fogszuvasodást, teafogyasztás mellett, bögre teánkat, székrekedés vagy, buddhista írásokban, összes teafajta, teák összes, különböző teafajtákról, zöld teát, leveleket közvetlenül, levelek fermentációját, csésze zöld, fekete teához, világ teafogyasztásának, legtöbb koffein, koffein érzékenyek, gyors energialöketre,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Képes idézet !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam Krisztinától  üdvözöllek!  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Színház az egész világ,  Az angyali üdvözlet  Nem hazudnak  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Képes idézet !  A haj állapotának javítása egy...  Szép estét kedves látogatóimna...  A máj egészségét biztosító és ...  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Játékos kis cicák  Facebookon kaptam  Boldogság  Sonka vásár  Amikor még kicsi voltál...  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Szép estét  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  képre írva  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Esti képek  Virágvasárnap: az élet és a re...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  Szép estét kedves látogatóimna...  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Alvó cica  A máj egészségét biztosító és ...  Válaszok a halál után  Manna OWell tollából  képre írva  Ne hagyd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  A pálma a győzelem és a diadal...  Egy hét kihagyás  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Minden kedves látogatómnak sze...  Nem jár  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Most - segíts meg Mária ,  Haja van  Alvó baby  Facebookon kaptam  Képes idézet !  Esti képek  A csend aranyat ért  Az időszakos böjt és a vérnyom...  A jó kedv a világon  Alvó kisfiú 
Bejegyzés Címkék
teafogyasztás mellett, bögre teánkat, székrekedés vagy, buddhista írásokban, összes teafajta, teák összes, különböző teafajtákról, zöld teát, leveleket közvetlenül, levelek fermentációját, csésze zöld, fekete teához, világ teafogyasztásának, legtöbb koffein, koffein érzékenyek, gyors energialöketre, fogyni vágyók, gyógyteák gazdagok, levendulatea nyugtató, borsmentatea javítja, legkevésbé oxidálódott, leveleket nagyon, leveleket kevésbé, ízesített teát, teákhoz fekete, ízesített teák, különleges ízét, koffeintartalma változó, zöld oolong, sötétebb verziók, oolong teában, zöld teában, pu-erh teát, pu-erh leveleit, golgotavirágból készült, csésze golgotavirág, elme lenyugtatására, stresszhormonok szintjét, szisztolés vérnyomást, teában található, koffeinnel együtt, zsírok oxidációját, egyik legjobb, matein nevű, hasi zsírt, test belső, zsírépítő enzimeket, többi teafajta, öregedés jeleit, kisebb ráncokat, ráncok kialakulását, oxidatív stressz, gyulladások akut, májproblémák súlyosságát, polifenolokban gazdag, bőrrák előrehaladását, dohányzás káros, tüdőrák kockázatát, rossz leheletet, polifenolok ezen, baktériumok szaporodását, teában lévő, glükóz felszívódását, cukorbetegség kialakulásának, gyömbértea meggátolja, kémiai jelátviteleket, fejfájáshoz vezető, aszpirinhoz hasonló, fejfájás első, ginzengtea fellendíti, nemi hormonok, merevedési zavarokat, ivarmirigy szöveteire, szellemi egészséget, degeneratív természetű, tanulási képességeket, időskori demenciát, koffein fellendítik, allergiás reakciókat, benne lévő, allergiás reakciókhoz, pollen okozta, olyan allergiás, megduzzadt orr-nyálkahártya, szemek pirossága, székrekedés kezelésére, jótékony baktériumok, ételekkel bejutó, energia egyenletes, szervek között, egészséges folyadékegyensúly, akné baktériumait, polifenolok védik, ultraviola sugárzástól, sejtek oxidálódását, vesekő kialakulásának, vizelet áramlását, tökéletes választás, alvászavarokban szenvedők, gyökér több, csésze macskagyökérteát, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 120
  • e Hét: 1984
  • e Hónap: 8258
  • e Év: 57916
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.