Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kitörés!
  2008-02-08 18:45:03, péntek
 
  Kitörés!

A XX. század közepén az ezeréves Magyar Apostoli Királyság gyakorlati fennállása végveszélybe került. A kommunista Szovjetúnió vörös hordái 1944. szeptemberére elérték az ország határát. Útjukat Románia augusztus 23-ai árulása könnyítette meg jelentősen. A védelem jelentős részét magára vállaló szövetséges III. Birodalommal vállvetve küzdöttek a magyar csapatok a gyakran hét-nyolcszoros túlerővel szemben. Nem volt választási lehetőség. A marxisták szövetségeseinek esetleges partraszállásában bízva a Kormányzó megkísérelte a fegyvertárs háta mögött kötött fegyverszünettel a Királyság elpusztítására törő ellenséget harc nélkül beengedni az országba. Ezenkívül még arra is hajlandó lett volna, hogy szövetségesének csapatait lefegyverezze, majd hadat üzenjen Németországnak. Lehet, hogy Sztálin nem adta volna Romániának Észak-Erdélyt, ezenkívül talán a kommunista forradalmat sem zsidó, hanem magyar soviniszták hajtották volna végre úgy, mint ahogy Romániában történt. Utóbbi esetben a magyar nemzet részben önszántából zuhant volna a soha nem látott szellemi, erkölcsi, kulturális mélységekbe. A Kormányzó jobb esetben a Svájcba menekült Mihály, román király, rosszabb esetben a román árulásban szintén nagy szerepet játszó, később a kommunisták által kivégzett Mihail Antonescu miniszterelnök-helyettes sorsára jutott volna.

Minderre azonban nem került sor, Horthy Miklós erős nyomásra lemondott, előbb azonban Szálasi Ferencet bízta meg a miniszterelnöki teendők ideiglenes ellátásával. Azt, hogy az ország és a hadsereg ki mellett állt, példásan mutatja az a tény, hogy október 16-án csak egy-két magas rangú tiszt ment át a kommunistákhoz - például Dálnoki Miklós Béla, a szovjetek bábjaként működő szégyenteljes úgynevezett "Ideiglenes kormány" későbbi "elnöke". Mindeközben a magyar és a német csapatok vért, áldozatot nem kímélve harcban álltak a sokszoros túlerőben lévő, még saját parancsnokaik által is vágóhídi barmokként kezelt vörös csapatokkal. Állati hordáik október végére végigrabolva és pusztítva az országot, elérték a fővárost. A német-magyar csapatok a kezdeti bizonytalanságok után védelemre rendezkedtek be azzal, hogy vagy itt állítják meg az ellenséget, vagy sehol, de az önfeláldozó harccal leköthetik az Európát délkelet felől támadó ellenséges erők legnagyobb részét, megakadályozva a szovjetek vészterhes nagyságú térnyerését a kontinensen. A magyarországi harctér kiesése esetén - amiben központi szerepe volt Budapestnek - az angol amerikai közös erők - mint kisebbik rossz - Európának túl kicsiny hányadát tudták volna hatalmuk alá hajtani. Az így létrejövő rendkívül erős szovjet túlsúly miatt a Szovjetúnió kétségkívül egészen más - méghozzá jóval agresszívabb - politikát folytatott volna a II. Világháború után, nem pusztán Ausztria, hanem egész Európa tekintetében. Nem elképzelhetetlen, hogy ezzel a háttérrel hatalmát az Atlanti-óceánig terjesztette volna, a maradék Nyugat-Európában véghezvitt belső bomlasztás vagy külső erőszak által - esetleg a kettőt együtt alkalmazva, amint az 1956. novemberében Magyarországon vagy 1980-ban Afganisztánban történt, esetleg ahogy az Chilében történt volna.

Az ostrom Sztálin közvetlen parancsára 1944. október 29-én kezdődött meg. Ekkor a támadás még csak a pesti oldalon folyt, a Malinovszkij vezette 2. Ukrán Front csapatai azonban a túlerejük ellenére nem tudtak komolyabb eredményt elérni. Kellő erő hiányában nem lehetett megakadályozni a Vörös Hadsereg átkelését a Dunán és Budapest körülzárását. Ezt a feladatot a Tolbuhin által vezetett 3. Ukrán front hajtotta végre, amely a teljesen védtelen Dél-Dunántúlon szinte akadály nélkül haladt előre. 1944. karácsonyára azonban ez is bekövetkezett, a német-magyar csapatoknak immár körkörös védelemre kellett berendezkedniük. Ám a védőknek sikerült megakadályozni, hogy a kommunista erők november 7-ére elfoglalják a fővárost, ahogy azt azok tervezték, sőt, sem november harmadik, sem december első, sem negyedik hetén sem sikerült bevenni, bár az egyre türelmetlenebb Sztálinnak a küldött ígéretekben ezen időpontokat jelölték meg. Időközben - november 11-én - az Országgyűlés ellenszavazat és tartózkodás nélkül Nemzetvezetővé választotta Szálasi Ferencet, aki ebben a rendkívül vészterhes időszakban, semmilyen áldozatot sem kímélve vállalta a feladatot. A kudarc esetén bekövetkező kommunista bosszú ellenére folytatta a harcot.

A védők - akiket német részről Karl-Pfeffer Wildenbruch Obergruppenführer, magyar részről Hindy Iván vezérezredes vezetett - hősies helytállása folytán az ostrom rendkívül hosszan elhúzódott, értékes heteket, ezzel együtt Európában értékes területeket mentve meg a szovjet csapatok elől. Azonban az erős támadások alatt a védősereg száma jelentősen lecsökkent. Pest megmaradt területeit január 18-án fel kellett adni, amikor a vörös hordák már majdnem teljesen elfoglalták a sokszáz éves hagyománnyal rendelkező városrészt. A védelem már csak Budára összpontosult. A város felmentésére indított három német hadművelet is kudarcot vallott. A védők már szinte csak a Várhegyet tartották ellenőrzésük alatt. Február 10-ére az élelem teljesen elfogyott, lőszer már alig volt. A német-magyar csapatok választhattak: vagy megadják magukat, esetleg harc nélkül lemészárolják őket, vagy kitörnek. A fegyverletétel teljesen érthető lett volna. A három hónapja szinte egyfolytában harcban álló, éhező katonák a teljes kimerültség határán álltak. Ha kitörnek, egy nap alatt kell megtenniük azt a távolságot, amit a szovjet csapatoknak 50 nap alatt sikerült. Mindezt tüzérségi előkészítés és fedezet nélkül, az emeleteken és háztetőkön lévő ellenséges lövészekkel, beásott és mozgó harckocsikkal szemben, csupán egy-két saját harckocsival támogatva úgy, hogy a kézifegyvereikhez is csak pár darab lőszer maradt. Ha megadják magukat, talán egyszer valahogy hazakerülnek, de valószínűleg életben maradnak, hiszen a megszállók "csak" az SS katonákat és a sebesülteket mészárolták le azonnal. De ők nem ezt az utat választották. Ha megadják magukat, annak a hatalomnak a lába elé teszik le a fegyvert, amelynél bestiálisabb még soha, sehol nem fordult elő a történelemben. Hindy Iván szavaival: "A kommunizmus az én szememben és elképzelésemben csak a rablást, a gyilkosságot, és mindenekelőtt a teljes vallástalanságot és ezen túlmenően az erkölcsi fertőt jelentette." Egy ilyen hatalom elé még akkor sem voltak hajlandók letenni a fegyvert, ha a kitörés rendkívüli kockázatokkal járt.

1945. február 11-én este 8 órakor megindult a kitörés. A 43900 katona közül körülbelül fele-fele arányban oszlanak meg a magyarok és a németek, az összlétszám negyedrésze sebesült. Három lépcsőben tervezték végrehajtani a hadműveletet. Az első lépcsőben a jobbszárnyon a 13. páncélos hadosztály, balszárnyon a 8. Florian Geyer SS-hadosztály maradék egységei indultak rohamra. Őket követte a 22. Mária Terézia SS-lovas hadosztály, a Feldherrnhalle páncélgránátos hadosztály maradványai, valamint a magyar egységek. Végül a járóképes sebesültek következtek volna. A főparancsnok és a vezérkar 500 SS katona kíséretében próbálkozott meg a kitöréssel az Ördögárkon keresztül. A vörös csapatok azonban számítottak a kitörésre és az is elképzelhető, hogy a hadműveletet részleteiben elárulták. Három védelmi lépcsőt alakítottak ki. Az első a Széll Kálmán térnél (ma Moszkva tér) volt - erre haladtak a tengelyhatalmak csapatainak fő részei. A házak tetején és felső emeletein elhelyezett géppuskák iszonyatos tüzet zúdítottak a nyugat felé igyekvő katonákra, amelyek kiváló célpontot nyújtottak a fentről tüzelő oroszoknak. Ugyanez történt az Olasz fasorban is (ma Szilágyi Erzsébet fasor), ahol az áttörés szintén rendkívüli véráldozatot követelt, és a fasor végén, a Szent János kórháznál beásott T-34-esek és nehézfegyverek várták a német-magyar csapatokat. Viszonylag könnyen ment az áttörés délnyugat felé, igaz, arra nem is terveztek kitörési útvonalat, Wolff alezredes akkor vezette arra csapatait, amikor már látszottak az Olasz fasor veszélyei. Egyes csapatok a fogaskerekű vonalán igyekeztek nyugat felé, kevés sikerrel - arra található a legtöbb tömegsír. Az Ördögárokban haladó vezérkarnak a jelentős szovjet erőösszpontosítás miatt nem sikerült a kijutás, kénytelenek voltak más kijáratot keresni, Wildenbruch egy budai villában, Hindy a Várban esett fogságba. A rendkívüli veszteségek ellenére körülbelül 16 000 embernek sikerült Buda határát elérnie. A csata közben elesett, vagy a kilátástalan helyzetben öngyilkos lett: Schmidhuber tábornok, a 13. páncélos hadosztály parancsnoka, Zehender, a 22. SS-lovas hadosztály parancsnoka, Rumohr, a 8. SS-lovas hadosztály parancsnoka, Vannay László őrnagy, aki egy önkéntes rohamzászlóaljnak volt a parancsnoka, és a legendás Prónay Pál is.

A Buda határát elérő német-magyar alakulatok kisebb csoportokban próbálták a frontvonalhoz küzdeni magukat. Egy részük nyugat felé haladt, más részük Esztergom irányában próbálta elérni a saját csapatokat. Nehézfegyverzet és páncélosok hiányában azonban nem tudták keresztülverekedni magukat a jól megerősített szovjet csapatokon. Bár az erdők viszonylagos biztonságot nyújtottak a szovjet csapatok és páncélosok elől - csatarepülők ott is támadták őket -, de az erdőkből kiérve semmilyen fedezék nem állt rendelkezésükre. A Budapestet ostromló ellenséges csapatok megfordultak és az áttörőkre vadásztak.

A Pilisben húzódó német-magyar vonalakat csak kevesen, mintegy 700-an érték el. Közülük legtöbben a Wolff alezredes által vezetett csapatba tartoztak. A sebesültek és pár ezer ember el sem indult - ez utóbbiak nem vállalták a kitörést, de szép számmal voltak köztük olyanok is, akikhez a kitörési parancs el sem ért. Velük együtt a szovjet hadsereg összesen 20 000 foglyot ejtett a harcok során. A többiek valószínűleg mind meghaltak, bár a tömegsírokban csak töredéküket találták meg. Ezek a hősök, akik minden veszély ellenére vállalták a kitörést, és akiknek küzdelmeit vagy siker koronázta, vagy minden igyekezetük ellenére nem tudták elérni saját csapataikat, tettükkel örök példát mutatnak.

Emlékük örökké éljen!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: vallástalanságot, elképzelhetetlen, fegyverszünettel, bizonytalanságok, szövetségeseinek, tengelyhatalmak, miniszterelnöki, szövetségesének, berendezkedniük, nehézfegyverzet, rendelkezésükre, elképzelésemben, feldherrnhalle, megakadályozni, magyarországon, elpusztítására, türelmetlenebb, kommunistákhoz, afganisztánban, megakadályozva, miniszterelnök, páncélgránátos, nehézfegyverek, németországnak, fegyverletétel, nemzetvezetővé, történelemben, frontvonalhoz, szeptemberére, tömegsírokban, kockázatokkal, bekövetkezett, mindenekelőtt, szégyenteljes, parancsnokaik, ellenszavazat, ezeréves Magyar, kommunista Szovjetúnió, ország határát, védelem jelentős, magyar csapatok, gyakran hét-nyolcszoros, marxisták szövetségeseinek, fegyvertárs háta, kommunista forradalmat, magyar nemzet, román árulásban, kommunisták által, miniszterelnöki teendők, szovjetek bábjaként, német csapatok, sokszoros túlerőben, Magyar Apostoli Királyság, Útjukat Románia, Romániának Észak-Erdélyt, Mihail Antonescu, Horthy Miklós, Szálasi Ferencet, Dálnoki Miklós Béla, Ukrán Front, Vörös Hadsereg, Karl-Pfeffer Wildenbruch Obergruppenführer, Hindy Iván, Florian Geyer SS-hadosztály, Mária Terézia SS-lovas, Széll Kálmán, Szilágyi Erzsébet, Szent János, Vannay László, Prónay Pál,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Jó éjszakát  Png fotel  A kételkedés kezelése  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  képre írva  Adakozás  Png csokor  Akarat  Facebookon kaptam  Adakozás  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png férfi  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png férfi  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  képre írva  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Mai harmónia kártyám  Paul David Tripp Április 20  A jó emberek mindig szépek mar...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nagyi telefonál  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akarat  Radikális szeretet  Kaffka_Margit  Segítsük barátainkat, hogy meg...  s immár én is felragyogva, ért...  Julian Brass gondolata  Esti kép  Rátalálsz  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Varga János Veniam - Fontos sz...  A másik dolog,  Zilahy Lajos gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Rátalálsz  Tanuld meg ezt a versemet  Szép álmokat!  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Leonardo da Vinci gondolata  Png nő  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Az engedelmesség miért nem vál...  Alázat  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Alázat  Png csokor  Hazára minden embernek szükség...  Rátalálsz  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 20  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Fekete-erdő desszert  Tanuld meg ezt a versemet  Albert Einsteinről  Jónás Tamás – Végtelen b...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png ház  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Erdőn  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Idő  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Nem méltó hozzád 
Bejegyzés Címkék
ezeréves Magyar, kommunista Szovjetúnió, ország határát, védelem jelentős, magyar csapatok, gyakran hét-nyolcszoros, marxisták szövetségeseinek, fegyvertárs háta, kommunista forradalmat, magyar nemzet, román árulásban, kommunisták által, miniszterelnöki teendők, szovjetek bábjaként, német csapatok, sokszoros túlerőben, német-magyar csapatok, kezdeti bizonytalanságok, önfeláldozó harccal, szovjetek vészterhes, magyarországi harctér, angol amerikai, háttérrel hatalmát, maradék Nyugat-Európában, kettőt együtt, ostrom Sztálin, pesti oldalon, túlerejük ellenére, teljesen védtelen, német-magyar csapatoknak, védőknek sikerült, kommunista erők, egyre türelmetlenebb, küldött ígéretekben, rendkívül vészterhes, kudarc esetén, ostrom rendkívül, szovjet csapatok, erős támadások, védősereg száma, vörös hordák, sokszáz éves, város felmentésére, élelem teljesen, fegyverletétel teljesen, három hónapja, teljes kimerültség, szovjet csapatoknak, sebesülteket mészárolták, utat választották, teljes vallástalanságot, erkölcsi fertőt, ilyen hatalom, kitörés rendkívüli, 43900 katona, összlétszám negyedrésze, első lépcsőben, magyar egységek, járóképes sebesültek, vörös csapatok, hadműveletet részleteiben, tengelyhatalmak csapatainak, házak tetején, nyugat felé, fentről tüzelő, áttörés szintén, fasor végén, német-magyar csapatokat, áttörés délnyugat, fogaskerekű vonalán, legtöbb tömegsír, jelentős szovjet, budai villában, rendkívüli veszteségek, csata közben, kilátástalan helyzetben, önkéntes rohamzászlóaljnak, legendás Prónay, frontvonalhoz küzdeni, részük nyugat, saját csapatokat, erdők viszonylagos, erdőkből kiérve, áttörőkre vadásztak, kitörési parancs, szovjet hadsereg, harcok során, többiek valószínűleg, tömegsírokban csak, vallástalanságot, elképzelhetetlen, fegyverszünettel, bizonytalanságok, szövetségeseinek, tengelyhatalmak, miniszterelnöki, szövetségesének, berendezkedniük, nehézfegyverzet, rendelkezésükre, elképzelésemben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 117
  • e Hét: 5849
  • e Hónap: 16960
  • e Év: 170456
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.