Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Eckhart Tolle : A PATOLOGIKUS (KÓROS) EGO
  2012-10-27 20:03:34, szombat
 
 
Az ego markának szorításában élő ember azonban nem szenvedésnek véli a szenvedést, hanem a bármely helyzetben adható, egyedül megfelelő reakciónak. Vaksága miatt az ego képtelen meglátni azt a szenvedést, amit magára és másokra mér. A boldogtalanság valójában olyan, ego teremtette mentális-emocionális betegség, ami immár járványos méreteket öltött.

Bolygónk környezetszennyezésének belső megfelelője. Olyan negatív állapotokról, mint amilyen például a harag, a szorongás, a gyűlölet, a neheztelés, az elégedetlenség, az irigység, a féltékenység, nem ismerik fel, hogy negatívak. Azokat teljesen indokolt jelenségeknek tekintik. Továbbá: nem veszik észre, hogy ezeket önmaguk teremtik meg, s tévesen valaki más, vagy ilyen-olyan külső tényező művének vélik. ,,Téged tartalak felelősnek a fájdalmamért." Kimondatlanul ezt állítja az ego.

Az ego nem tud különbséget tenni egy helyzet, annak értelmezése és a helyzetre adott reakciója közt. Azt mondod: ,,Milyen szörnyű nap!", s nem veszed észre, hogy a hideg szél és az eső - vagy bármilyen állapot, amire reagálsz - nem szörnyű. Olyan, amilyen. Ami szörnyű, az a reakciód, az állapottal szemben fellépő belső ellenállásod, és az érzelem, amit ez az ellenállás megteremt. Shakespeare szavaival: ,,Nincs sem jó, sem rossz, csak a gondolkodás teszi azzá." Ráadásul a szenvedést vagy negativitást az ego gyakran tévesen élvezetnek könyveli el, mert egy pontig annak révén erősítheti magát.

Például a harag vagy a megbántottság óriási mértékben erősíti az egót azzal, hogy növeli az elkülönültségtudatot, hangsúlyozza a többiek másságát, és megteremti a ,,nekem van igazam" látszólag megtámadhatatlan, erődítményszerű, mentális ,,hadállását". Ha látnád a testedben lezajló élettani változásokat, amelyek e negatív állapot valamelyikébe kerülve benned lezajlanak; ha tudnád, hogy azok miként befolyásolják a szíved, az emésztő- és az immunrendszered működését és számtalan egyéb testi funkciódat, akkor a napnál világosabb lenne számodra, hogy ezek az állapotok valójában kórosak: a szenvedésnek s nem az élvezetnek a formái. Valahányszor negatív állapotba kerülsz, van benned valami, ami akarja ezt a negativitást, ami azt élvezetesnek találja, vagy ami azt hiszi, hogy az megszerzi számodra azt, amire vágysz. Máskülönben ki akarna kitartani a negativitás mellett? Ki akarná magát és másokat nyomorulttá tenni? Ki akarna betegséget teremteni a testébe? Ezért valahányszor, amikor negativitás jelenik meg benned, ha tudatára tudsz ébredni annak, hogy van benned valami, ami abban élvezetet talál, vagy azt hiszi, hogy az hasznos célt szolgál, akkor közvetlenül az ego tudatára ébredtél. Abban a pillanatban, hogy ez megtörténik, identitásod az egóról a tudatosságra váltott át. Ez azt jelenti, hogy zsugorodik benned az ego, s nő a tudatosság.

Ha képes vagy a negativitás kellős közepén felismerni, hogy ,,ebben a pillanatban szenvedést teremtek magamnak", akkor az elegendő lesz ahhoz, hogy a kondicionált egós állapotok és reakciók korlátai fölé emelkedj. Ha tudatosság jelenik meg benned, akkor annak hatására végtelen sok lehetőség nyílik meg előtted, hogy bármely helyzetet végtelenszer értelmesebb módon kezelj. Abban a pillanatban képes leszel elengedni boldogtalanságodat, amint fölismered annak értelmetlenségét. A negativitás nem intelligens dolog. Az mindig az ego. Az ego lehet eszes, ám intelligens nem. Az eszesség a maga kis céljait kergeti. Az intelligencia látja a nagyobb egészet, amelyben minden összekapcsolódik. Az eszességet az önérdek motiválja, s az rendkívül rövidlátó. A legtöbb politikus és üzletember eszes. Közülük nagyon kevés az intelligens. Amit az eszesség elér, az kivétel nélkül rövid életű, és végül minden esetben önrombolónak bizonyul. Az eszesség megoszt; az intelligencia befogad."

" Megfelelően használva, az elme elsőrangú eszköz! Helytelen használattal azonban rendkívül rombolóvá válik! Pontosabban fogalmazva: nem is elsősorban arról van szó, hogy rosszul használod az elmédet, hanem hogy általában egyáltalán nem használod. Ő használ téged! Ez a betegség! Azt hiszed, hogy te vagy az elméd! Ez a tévhit! Az eszközöd átvette a hatalmat. Ez majdnem olyan, mintha tudtodon kívül megszállott lennél, és a téged megszálló lényről azt hinnéd, hogy az te vagy.

A szabadság kezdete annak fölismerése, hogy te nem a megszálló lény, tehát nem a gondolkodó vagy. Ez az ismeret lehetővé teszi, hogy megfigyeld ezt a lényt. Abban a pillanatban, ahogy elkezded figyelni a gondolkodót, egy magasabb szintű tudatosság kapcsolódik be a folyamatba. "

"A felébredés nélkülözhetetlen része: felismerni a föl nem ébredt énedet, az egódat, amint az gondolkozik, beszél és cselekszik; valamint felismerni a kollektívan kondicionált elmefolyamatokat, amelyek a föl nem ébredt állapotot fenntartják. Ezért mutatja be e könyv az ego fontosabb aspektusait, s hogy azok miként működnek individuálisan és kollektívan, tehát az egyedben és a közösségben. E kérdés vizsgálata két ok miatt fontos. Az első: amíg nem ismered az ego működése mögött megbúvó alapmechanizmust, addig azt nem veszed észre, s emiatt az újra és újra rászed: eléri, hogy újra és újra azonosulj vele. Ez azt jelenti, hogy a téged álnokul megtévesztő ,,lény" átveszi fölötted az uralmat, s úgy tesz, mintha ő te lennél. A másik ok: maga a felismerés is a felébredés egy módja. Amikor felismered magadban a tudattalant, akkor ami lehetővé teszi a felismerést: az a megjelenő tudat, az a fölébredés. Nem harcolhatsz az egóval, és nem győzheted le, ahogy a sötétséggel sem harcolhatsz. Mindössze a tudat fényére van szükség. Te az a fény vagy. "


Link...



 
 
0 komment , kategória:  Író - Eckhart Tolle   
Címkék: nélkülözhetetlen, elmefolyamatokat, alapmechanizmust, értelmetlenségét, összekapcsolódik, megtámadhatatlan, immunrendszered, erődítményszerű, individuálisan, boldogtalanság, elégedetlenség, kimondatlanul, valamelyikébe, intelligencia, befolyásolják, megbántottság, jelenségeknek, használattal, szenvedésnek, szorításában, állapotokról, fájdalmamért, változásokat, kondicionált, élvezetesnek, önrombolónak, féltékenység, hangsúlyozza, negativitást, valahányszor, tudatosságra, végtelenszer, ellenállásod, különbséget, pillanatban, negativitás, bármely helyzetben, boldogtalanság valójában, helyzetre adott, hideg szél, állapottal szemben, ellenállás megteremt, gondolkodás teszi, szenvedést vagy, pontig annak, harag vagy, megbántottság óriási, egót azzal, többiek másságát, testedben lezajló, immunrendszered működését, napnál világosabb, Eckhart Tolle,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alázat  Gonosz démon-álarc  Png rózsa csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Akarat  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Krisztinától  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Alvó cicák  Png lepke  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png telefon  George Byron - Ahogy itt jár -...  Mindig jusson idő nevetni  Png lepke  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A másik dolog,  Ne kapaszkodj magasabbra,  Mai harmónia kártyám  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szívem  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Kerüld el az evangélium örömén...  Bertolt Brecht -től idézet  Szép estét  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Png cica  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Akarat  Nagyi telefonál  Akarat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  képre írva  Soha ne kedvezz...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Éretlen vers  Png virág  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Akarat  Alázat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Paul David Tripp Április 21  Nem méltó hozzád  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Kaffka_Margit  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Akik bántanak téged  A Megváltó szolgálatában  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  A televizió nem a kultúrát kép...  Zilahy Lajos gondolata  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akik bántanak téged  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Paul David Tripp Április 20  Szép estét  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  A Megváltó szolgálatában  Adakozás  Julian Brass gondolata  A kételkedés kezelése  Adakozás  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Nagyon különös  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Png lepke  Mai harmónia kártyám  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... 
Bejegyzés Címkék
bármely helyzetben, boldogtalanság valójában, helyzetre adott, hideg szél, állapottal szemben, ellenállás megteremt, gondolkodás teszi, szenvedést vagy, pontig annak, harag vagy, megbántottság óriási, egót azzal, többiek másságát, testedben lezajló, immunrendszered működését, napnál világosabb, állapotok valójában, megszerzi számodra, negativitás mellett, hasznos célt, tudatosságra váltott, negativitás kellős, pillanatban szenvedést, elegendő lesz, kondicionált egós, pillanatban képes, intelligencia látja, nagyobb egészet, önérdek motiválja, rendkívül rövidlátó, legtöbb politikus, eszesség elér, kivétel nélkül, eszesség megoszt, intelligencia befogad, elme elsőrangú, eszközöd átvette, téged megszálló, szabadság kezdete, megszálló lény, gondolkodó vagy, ismeret lehetővé, magasabb szintű, felébredés nélkülözhetetlen, kollektívan kondicionált, téged álnokul, tudat fényére, nélkülözhetetlen, elmefolyamatokat, alapmechanizmust, értelmetlenségét, összekapcsolódik, megtámadhatatlan, immunrendszered, erődítményszerű, individuálisan, boldogtalanság, elégedetlenség, kimondatlanul, valamelyikébe, intelligencia, befolyásolják, megbántottság, jelenségeknek, használattal, szenvedésnek, szorításában, állapotokról, fájdalmamért, változásokat, kondicionált, élvezetesnek, önrombolónak, féltékenység, hangsúlyozza, negativitást, valahányszor, tudatosságra, végtelenszer, ellenállásod, különbséget, pillanatban, negativitás, értelmesebb, közösségben, kollektívan, gondolkozik, gondolkodás, közvetlenül, shakespeare, fölismerése, megszállott, intelligens, pontosabban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 203
  • e Hét: 4755
  • e Hónap: 13425
  • e Év: 69358
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.