2018-10-24 21:02:59, szerda
|
|
|
|
|
|
Szilvás-túrós pite
Hozzávalók
Hozzávalók egy 22 x 32 cm-es tepsihez:
A tésztához:
30 dkg liszt
2 tojássárgája
1 evőkanál porcukor
2 csomag vaníliás cukor
15 dkg vaj
0,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
csipet só
reszelt citromhéj
A töltelékhez:
50 dkg túró
1 kg szilva
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag vaníliás pudingpor
2 tojásfehérje
5 dkg mazsola
reszelt citromhéj
A szóráshoz :
10 dkg darált dió
őrölt fahéj
1/2 csomag vaníliás pudingpor
Elkészítés: A langyos cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. A liszthez adjuk hozzá a csipet sót, majd a vajat, és az ujjunkkal morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, majd a tojássárgákat és a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd vegyük ketté a tésztát, és formáljuk 2 gombóccá. Ezután tegyük be a hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük.
A szilvát alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe, és távolítsuk el belőle a magot.
A túrót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a pudingporral és a mazsolával. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a túrós masszához.
A darált diót keverjük össze a vaníliás pudingporral, és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahéjjal.
Vegyük ki az egyik tésztagombócot a hűtőből, majd nyújtsuk ki tepsi méretűre. Ezután helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Én a sütőpapíron nyújtom ki a tésztát, majd úgy helyezem bele a tepsibe.
Az előzőleg összekevert diós keveréket egyenletesen szórjuk rá a tésztára, majd kanalazzuk rá a túrós tölteléket, és simítsuk el a tetejét egyenletesen. Ezután rakjuk ki a túrós töltelék tetejét a félbevágott szilvaszemekkel, szorosan egymás mellett legyenek a szilvaszemek.
A másik tésztagombócot is vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki szintén tepsi méretűre. Ezután helyezzük rá a szilva tetejére úgy, hogy teljesen befedje. Egy ecsettel vékonyan kenjük le a tésztát tejjel, majd egy villával sűrűn böködjük meg.
Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a tepsit, és közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép pirosra (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem). A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt szórjuk meg a sütemény tetejét porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel.
|
|
|
0 komment
, kategória: SÜTEMÉNYRECEPTEK |
|
Címkék: szilvaszemekkel, tojásfehérjéket, tésztagombócot, mozdulatokkal, légkeverésnél, hőmérsékleten, tojássárgákat, egyenletesen, tojássárgája, pudingporral, sütőpapírral, citromhéjjal, szilvaszemek, tojásfehérje, felfuttatott, összekevert, sütőpapíron, töltelékhez, félbevágott, elkészítjük, citromhéjat, szeleteljük, porcukorral, tölteléket, melegítsük, morzsoljuk, hozzávalók, elkészítés, távolítsuk, mennyiségű, kanalazzuk, lisztezett, mazsolával, porcukrot, szóráshoz, formáljuk, langyos cukros, liszthez adjuk, ujjunkkal morzsoljuk, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, felfuttatott élesztőt, tölteléket elkészítjük, szilvát alaposan, túrót keverjük, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, tojásfehérjéket verjük, túrós masszához, darált diót, vaníliás pudingporral, egyik tésztagombócot,
|
|