Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ünnepeljünk igazi sonkával!
  2012-03-28 22:08:39, szerda
 
   
  Ünnepeljünk igazi sonkával!


Időszámításunk előtt 9000 évvel már készítettek sonkát Mezopotámiában illetve Kínában, a sonka tehát igazi ősi eledelünk.


Milyen sonkát vegyünk?

A magyar parasztsonka sózással vagy sós pácolással és füstöléssel, míg a híres mediterrán sonkák - az éghajlati adottságok miatt - sózással és szárítással készülnek.

A gyorsérleléssel, gyorspácolással, műfüsttel készült sonkákat - véleményünk szerint - érdemes elkerülni. Inkább tényleg böjtöljünk pár hétig, de a húsvéti sonka legyen a legjobb minőségű, drágább háztáji sonka vagy a még drágább, vékonyra szeletelt, levegőn szárított külföldi sonka. Aki jó sonkát szeretne enni, ne dőljön be a sonkának nevezett, kötözött húsárunak, melyet akciós áron dobnak az ember után.




Sonkaáruda valahol Európában

Készül a húsvéti főtt sonka:

A falusi disznóvágáskor a combot sóban tartósítják néhány hétig, lemossák, majd füstölik. A megfüstölt sonkát üstben felteszik főni, az első forrás után a főzőlevét leöntik, majd annyi óráig főzik gyöngyözve forró vízben, ahány kilós a sonka.

Húsvét táján szokás a sonkát a többi húsvéti étellel együtt megszentelni, és minden grammját felhasználni. A sonka csontját például a gyümölcsfákra kötik fel a jó termés reményében.

Mire használjuk az igazi sonkát?

Bablevesbe főzzük, természetesen, de nagyon jó szendvicsbe is, mondjuk úgy, ahogy a spanyolok eszik, a kenyeret félbevágott paradicsommal bedörzsölve, fokhagymagerezddel megkenve, átlátszóra szeletelt sonkát rátéve. Bolondíthatjuk egy kis rukolával is.




Dinnyével fenséges előétel

Sonkás ragukat készíthetünk tésztaételekhez, csíkozva levesbetétként nagyszerű, de salátákat is feldob. Kihagyhatatlan persze a sonkás tojás, a ,,hemendegz". Előételhez sem kell feltétlenül pármai sonkának lennie, sárgadinnyével a parasztsonka is nagyon finom, de vágjuk jó vékonyra.

És persze együk egyszerűen főtt tojással, újhagymával, tormával húsvéti reggelire.




Sonkaszeletek

Híres külföldi sonkafajták
Híresek a spanyol sonkák, például a Serrano sonka és Ibériai sonka. És fantasztikus olasz sonkák is: a prosciutto crudo (ejtsd prosutto) (nyers sonka, például a pármai és a prosciutto cotto (főtt sonka).
A franciák Bayonne-i sonkája és a német feketeerdei sonka is igazán finom, a sor hosszan folytatható, szinte minden országnak megvan a maga specialitása, az angoloknak a yorki sonka, a horvátoknál az igazi prsut az Isztriáról.




Pármai sonka

SB

Forrás:Mindmegette.hu-Húsvét
 
 
1 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: tésztaételekhez, gyorsérleléssel, gyorspácolással, kihagyhatatlan, bolondíthatjuk, disznóvágáskor, sárgadinnyével, mezopotámiában, levesbetétként, időszámításunk, gyümölcsfákra, sonkaszeletek, paradicsommal, természetesen, készíthetünk, parasztsonka, specialitása, megszentelni, felhasználni, fantasztikus, véleményünk, újhagymával, tartósítják, feltétlenül, félbevágott, szárítással, bedörzsölve, horvátoknál, ünnepeljünk, füstöléssel, szendvicsbe, feketeerdei, készítettek, folytatható, sonkafajták, mindmegette, sonka tehát, magyar parasztsonka, híres mediterrán, éghajlati adottságok, húsvéti sonka, legjobb minőségű, sonkának nevezett, ember után, húsvéti főtt, falusi disznóvágáskor, combot sóban, megfüstölt sonkát, első forrás, főzőlevét leöntik, többi húsvéti, sonka csontját,
1vargaildyko (#1)   2012-03-29 10:30:43






Szia Drága Gabika! Nagyon kellemes és szépséges napot kívánok! Puszillak: Ildykó
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Fekete István - Akác  Adakozás  Tóth Ágnes - Szervusz pad  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Png kislány  Neked tudnod kell  Fekete István - Akác  Erdőn  képre írva  Fehér virág  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Mai harmónia kártyám  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Éretlen vers  Alázat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Paul David Tripp Április 21  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Png csokor  Akik bántanak téged  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Az engedelmesség miért nem vál...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hogy lehet megtartani  Alázat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Reggel van  Egy lelki imádság  Nagyi telefonál  Paul David Tripp Április 20  Boldog születésnapot a ma ünne...  Éretlen vers  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Alázat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Őrizkednünk kell...  Hogy lehet megtartani  Németh László tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png kislány  Ágai Ágnes – Csendélet  Popper Péter szavai  Akarat  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szép estét kedves látogatóimna...  Tavaszi kép  Akarat  s immár én is felragyogva, ért...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
sonka tehát, magyar parasztsonka, híres mediterrán, éghajlati adottságok, húsvéti sonka, legjobb minőségű, sonkának nevezett, ember után, húsvéti főtt, falusi disznóvágáskor, combot sóban, megfüstölt sonkát, első forrás, főzőlevét leöntik, többi húsvéti, sonka csontját, gyümölcsfákra kötik, igazi sonkát, spanyolok eszik, kenyeret félbevágott, sonkás tojás, spanyol sonkák, prosciutto crudo, prosciutto cotto, franciák Bayonne-i, német feketeerdei, maga specialitása, yorki sonka, igazi prsut, tésztaételekhez, gyorsérleléssel, gyorspácolással, kihagyhatatlan, bolondíthatjuk, disznóvágáskor, sárgadinnyével, mezopotámiában, levesbetétként, időszámításunk, gyümölcsfákra, sonkaszeletek, paradicsommal, természetesen, készíthetünk, parasztsonka, specialitása, megszentelni, felhasználni, fantasztikus, véleményünk, újhagymával, tartósítják, feltétlenül, félbevágott, szárítással, bedörzsölve, horvátoknál, ünnepeljünk, füstöléssel, szendvicsbe, feketeerdei, készítettek, folytatható, sonkafajták, mindmegette, reményében, egyszerűen, isztriáról, bablevesbe, használjuk, prosciutto, átlátszóra, böjtöljünk, gyöngyözve, előételhez, megfüstölt, sonkaáruda, angoloknak, mediterrán, adottságok, pácolással, eledelünk, készülnek, reggelire, szeletelt, dinnyével, nagyszerű, szárított, húsárunak, felteszik, salátákat, országnak, főzőlevét, hemendegz, elkerülni, európában, rukolával, spanyolok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1099
  • e Hét: 3313
  • e Hónap: 17218
  • e Év: 146925
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.