Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kiderült!Négymillió feletti fizetések a jegybanknál
  2014-06-19 07:22:06, csütörtök
 
 
Kiderült!Négymillió feletti fizetések a jegybanknál
Népszava|2014. márc 20. 18:47


Tízen vannak a nemzeti bankban, akiknek több a havi bruttó bérük, mint kétmillió forint

Kiugró, a kétmillió forintos fizetési plafont is messze túllépő havi személyi alapbért kapnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezető tisztségviselői. A jegybank honlapján olvasható adatok szerint több vezető havi bruttó alapfizetése a négymillió forintot is meghaladja, és a jegybankelnöknél is többet visznek haza. Információink szerint a jegybank felügyelőbizottságának következő ülésén is napirendre kerül a kérdés, mert többek szerint törvénysértő a bérplafon feletti javadalmazás.

A kétmillió forintos fizetési plafont, amelyet a kormány az állami alkalmazottakra állapított meg, az MNB vezető alkalmazottainak egy részénél nem veszik figyelembe. A legjobban a jegybank ügyvezető igazgatói járnak, ők a főigazgató Nagy Rózához hasonlóan 4,2 millió forintos havi személyi alapbért kapnak, de az igazgatók fizetése is túllépi ezt a küszöböt. Őket bruttó havi 2 millió 250 ezer forintos bérrel javadalmazzák. Bár a jegybank honlapján fellelhető táblázat hallgat az éves teljesítmény alapján folyósítható bónuszokról, azonban a pluszjövedelmek e nélkül sem csekélyek. Minden alkalmazott egységesen évi 678 500 forintos cafetéria-juttatásra jogosult, emellett önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulásként az alapbér évi 3,8-5,5 százalékát kitevő pénzbeli juttatásban is részesülnek.

Jó volt tavaly jegybanki alkalmazottnak lenni. Matolcsy György jegybankelnök nemrégiben Tóbiás József szocialista képviselő kérdésére azt közölte, hogy az MNB alkalmazásában állók havi átlagbére 2013. márciustól novemberig 587 148 forintról 623 500 forintra változott úgy, hogy a bértábla alsó egyharmadába eső legalacsonyabb keresetű munkavállalók munkabére jelentősebben, legalább a minimálbér 250 százalékára emelkedett. A nem kevés szociális érzékenységről számot adó válasz szerint egy ügyintéző 286-376 ezer forintos havi alapbérre számíthat. A honatyának adott válaszból az is kiderül, hogy az MNB-nél tíz olyan alkalmazott van, "akinek az MNB-vel fennálló jogviszonyára tekintettel a havi bére meghaladja a 2 millió forintot." Matolcsy György kiemelte, hogy a képviselő által kért számadatok részben nem értelmezhetők, és több okból nem is összehasonlíthatók.

Az sem kevésbé rejtélyes, amit az elnök azzal kapcsolatban írt, hogy "a PSZÁF-tól az MNB-hez 2013. október 1-jén átkerült foglalkoztatottak bérét az Országgyűlés határozta meg, és az ő munkabérük megállapításánál a munkaszerződések megkötésekor az MNB maradéktalanul betartotta a törvényi előírást." Ebből Matolcsy azt a következtetést vonta le, hogy a jelenlegi és a korábbi bérek összehasonlítását lehetetlenné teszi, hogy a közszolgálati tisztviselők illetménymeghatározási rendszere alapvetően eltér a Munka törvénykönyve szerinti bérstruktúrától. Az elnöknek ez a megállapítása azért is érthetetlen, mert bért bérrel összehasonlítani aligha olyan bonyolult feladat, hogy ezt az MNB-nél ne tudnák megoldani.

Matolcsy György korábban nem tartozott azok közé, akik tűzbe mentek volna a jegybank választott tisztségviselőinek, a korábbi elnöknek, Simor Andrásnak és két alelnökének, Karvalits Ferencnek és Király Júliának a javadalmazásáért. Orbán Viktor kormányfővel karöltve azért kardoskodott közvetlenül a 2010-es kormányváltást követően, hogy Simor fizetését mérsékelni kell, mivel a jegybanki vezetőket is azok közé az állami vezetők közé sorolták, akiknek bruttó havi jövedelme nem haladhatja meg a kétmillió forintot. Simor bruttó fizetése a lefaragást megelőzően 8 millió 11 ezer 800 forint volt, Karvalitsé 6 millió 409 ezer 500, Királyé pedig 5 millió 608 ezer 200 forint, sőt a a többi Monetáris Tanács-tagé is elérte a 2 millió 804 ezer forintot.

A korábbi jegybanktörvény szerint ,,az elnök MNB-től származó tárgyévi összes keresete az elnök részére előző évre megállapított összes keresetnek az Európai Unió Bizottságának a tárgyévet megelőző évben benyújtott konvergencia-programban a tárgyévre vonatkozó várható fogyasztói árindex értékével megemelt összege." Ez a szabály egyébként az első Orbán-kormány óta volt érvényes, igaz hogy az akkori jegybanktörvény javadalmazásról szóló paragrafusát a Fideszhez közelálló Járai Zsigmondra, a jelenlegi felügyelő bizottsági elnökre szabták - az Európai Központi Bankkal (EKB) egyetértésben.

Amikor 2010-ben hozzányúltak Simor András és a többi monetáristanács-tag fizetéséhez, akkor erről - a kötelezettségét megszegve - a kormány nem egyeztetett előzetesen az EKB-val. Így nem csoda, hogy az Európai Bizottság illetékes főtisztviselője és az EKB is rosszallását fejezte ki a bércsökkentés miatt. A frankfurti székhelyű pénzintézet leszögezte, hogy az MNB-döntéshozók fizetésének módosítása nem változtathatja meg a kinevezésükkor érvényes feltételeket, ezért a törvénynek rendelkeznie kell arról, hogy a módosítás csak jövőbeni kinevezésekre vonatkozhat.

,,A jelek szerint a Fidesz nem tudja, vagy nem akarja felfogni, hogy a kizárólag erőből folytatott politizálás csak idehaza kivihető, ahol a kétharmados többségük birtokában mindaddig bármit megtehetnek, amíg a választók ezt eltűrik, a nemzetközi kapcsolatokban azonban ez még a szuperhatalmaknak sem mindig sikerül - írta annak idején Lengyel László politológus. "Márpedig mi egy viszonylag jelentéktelen, a külső környezettől meghatározóan függő ország vagyunk, és ezen a nagymellényű nemzetieskedő szólamok sem változtatnak, illik tehát betartanunk a korábban általunk is elfogadott, általános játékszabályokat. Ne higgyük azt, hogy ezek figyelmen kívül hagyása következmények nélkül megúszható, a partnerek bizalmának elvesztése minden területen, de mindenekelőtt pénzügyi téren gyorsan érezteti a hatását" - olvasható Lengyel írásában.

Az új jegybanktörvényben már az áll, hogy az elnök fizetése a KSH által megállapított előző évi, átlagos bruttó kereset tízszerese, ami tavaly 230 664 volt, így Matolcsy Györgynek bruttó 2 306 640 forintos személyi alapbér jár havonta. (Ugyanakkor az Európai Unió belenyugodott abba, hogy Simor bérét is ilyen számítás alapján állapítsák meg mandátuma lejártáig, vagyis 2013. márciusáig is.)

A Fidesz viszont kiállt Járai Zsigmond mellett. A felügyelőbizottsági elnök korábban a jegybankelnök pénzének 15 százalékát kapta. Ez a szocialista kormány idején bruttó 1 millió 201 ezer 770 forintot jelentett. Amikor az egykori jegybankelnök fizetését lefaragták, akkor Járai Zsigmond bére is 300 ezer forintra apadt. Orbán Viktor azonban nem hagyta cserben egykori hűséges pénzügyminiszterét, és a takarékosság jelszavát félredobva javadalmazását havi bruttó 1,2 millió forintban állapíttatta meg a kétharmados fideszes többségű Országgyűléssel. Járai annak idején a felügyelőbizottság nevében kifakadt a magas jegybanki jövedelmek ellen, holott akkor ezek nem lépték túl a törvényben megengedettet, most azonban, mióta Matolcsy György áll a bank élén, hallgat. Az MNB humánpolitikai vezetője egyébként nem más, mint Polt-Palásthy Mariann, a törvényesség őrének, a legfőbb ügyésznek a felesége. Ilyenkor az sem számít, hogy a Monetáris Tanács külső tagjainak állandó gépkocsihasználat jár.

A kimagasló bérekkel kapcsolatos kérdéseinket feltettük az MNB-nek is, szűkre szabott válaszukban azonban csak a jegybankelnökre és alelnökökre vonatkozó passzus beidézésére vállalkoztak.

Bonta Miklós

http://nepszava.hu/cikk/1014502-kiderultnegymillio-feletti-fizetesek-a-jegybankna l
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: javadalmazásáért, munkaszerződések, alkalmazottainak, összehasonlítani, jegybankelnöknél, játékszabályokat, hozzájárulásként, megállapításánál, jegybankelnökre, országgyűléssel, alkalmazottakra, tisztségviselői, kötelezettségét, bérstruktúrától, jegybanktörvény, javadalmazásról, monetáristanács, főtisztviselője, nyugdíjpénztári, pluszjövedelmek, kinevezésükkor, érzékenységről, változtathatja, alkalmazásában, következmények, kapcsolatokban, kormányváltást, maradéktalanul, humánpolitikai, legalacsonyabb, következtetést, javadalmazását, alkalmazottnak, jegybankelnök, értelmezhetők, információink, nemzeti bankban, havi bruttó, kétmillió forintos, jegybank honlapján, négymillió forintot, bérplafon feletti, állami alkalmazottakra, jegybank ügyvezető, főigazgató Nagy, igazgatók fizetése, éves teljesítmény, bértábla alsó, ügyintéző 286-376, honatyának adott, havi bére, képviselő által, Magyar Nemzeti Bank, Nagy Rózához, Matolcsy György, Tóbiás József, Ebből Matolcsy, Simor Andrásnak, Karvalits Ferencnek, Király Júliának, Orbán Viktor, Monetáris Tanács-tagé, Európai Unió Bizottságának, Járai Zsigmondra, Európai Központi Bankkal, Simor András, Európai Bizottság, Lengyel László, Matolcsy Györgynek, Európai Unió, Járai Zsigmond, Polt-Palásthy Mariann, Monetáris Tanács, Bonta Miklós,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  képre írva  Facebookon kaptam  IGEN így  Hamvas Béla  Borzasztó  Magyar költészet napja  Otthon  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Anyák napjára  Előfordul, hogy  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  A sorsod  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Robin Wight pitypang szobra  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Szép estét kedves látogatóimn...  Nevelőszülőkhöz adták,  Jó éjszakát  Azért kaptad  Töröld le  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Eduardo Sacheri gondolata  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Magamnak  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Csend  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Otthon  Facebookon kaptam  IGEN így  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Robin Wight pitypang szobra  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Vito Giaquinto gondolata  A sorsod  Reményik Sándor: Pierrot &...  Eduardo Sacheri gondolata  Bársony székben  Martin Buber, A haszidim meséi  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Tanmese  Előfordul, hogy  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Reményik Sándor: Pierrot &...  James Allen  Hogyan válunk hűségesekké?  Paul Éluard - És egy mosoly  Isten hűségének mértéke  Alvó cica  Facebookon kaptam  Csend  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Nagy és kis csodák  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Kertem  József Attila - Kopogtatás nél...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
nemzeti bankban, havi bruttó, kétmillió forintos, jegybank honlapján, négymillió forintot, bérplafon feletti, állami alkalmazottakra, jegybank ügyvezető, főigazgató Nagy, igazgatók fizetése, éves teljesítmény, bértábla alsó, ügyintéző 286-376, honatyának adott, havi bére, képviselő által, elnök azzal, munkaszerződések megkötésekor, törvényi előírást, következtetést vonta, korábbi bérek, közszolgálati tisztviselők, megállapítása azért, jegybank választott, korábbi elnöknek, 2010-es kormányváltást, jegybanki vezetőket, állami vezetők, kétmillió forintot, lefaragást megelőzően, korábbi jegybanktörvény, elnök MNB-től, elnök részére, tárgyévet megelőző, tárgyévre vonatkozó, szabály egyébként, első Orbán-kormány, akkori jegybanktörvény, jelenlegi felügyelő, kötelezettségét megszegve, bércsökkentés miatt, frankfurti székhelyű, kinevezésükkor érvényes, törvénynek rendelkeznie, módosítás csak, jelek szerint, kizárólag erőből, kétharmados többségük, nemzetközi kapcsolatokban, viszonylag jelentéktelen, külső környezettől, nagymellényű nemzetieskedő, korábban általunk, partnerek bizalmának, elnök fizetése, jegybankelnök pénzének, szocialista kormány, egykori jegybankelnök, takarékosság jelszavát, kétharmados fideszes, magas jegybanki, törvényben megengedettet, bank élén, törvényesség őrének, legfőbb ügyésznek, kimagasló bérekkel, javadalmazásáért, munkaszerződések, alkalmazottainak, összehasonlítani, jegybankelnöknél, játékszabályokat, hozzájárulásként, megállapításánál, jegybankelnökre, országgyűléssel, alkalmazottakra, tisztségviselői, kötelezettségét, bérstruktúrától, jegybanktörvény, javadalmazásról, monetáristanács, főtisztviselője, nyugdíjpénztári, pluszjövedelmek, kinevezésükkor, érzékenységről, változtathatja, alkalmazásában, következmények, kapcsolatokban, kormányváltást, maradéktalanul, humánpolitikai, legalacsonyabb, következtetést, javadalmazását, alkalmazottnak, jegybankelnök, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 471
  • e Hét: 6223
  • e Hónap: 9968
  • e Év: 163464
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.