Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Húsokról
  2018-12-23 06:46:00, vasárnap
 
  Egészségügyi szempontból nézve: ez tévedés. Amennyiben 5 fok alatti hőmérséklet van a mélyhűtőben, bármilyen ételt újra lehet fagyasztani, miután kiolvadt. Csak arra kell figyelni, hogy a két fagyasztás között meg ne romoljon. A tévhit abból ered, hogy az újrafagyasztott hús sejtjei picit megtörnek, ettől az állaga vizesebb lesz, de ez nem jelenti azt, hogy egészségtelen lenne. A kiolvasztásnál jobb előre gondolkodni, és hagyni, hogy a hús a hűtőben engedjen fel, mert szobahőmérsékleten könnyen elszaporodhatnak a felszínén a mikroorganizmusok.
Elkészítés előtt a húst mindig meg kell mosni

Legyen szó bármilyen húsról, nem túl jó ötlet megmosni őket. A felesleges nedvességgel csak fokozzuk a mikroorganizmusok elszaporodásának kockázatát. Csak a zöldséget és gyümölcsöt érdemes megmosni: minél közelebb nőnek a földhöz, annál inkább, a kosz ugyanis tartalmazhat baktériumokat.

Csak a már kihűlt ételt szabad a hűtőbe tenni

Az ételeket nem túl jó ötlet hosszú időre, akár egész éjszakára szobahőmérsékleten hagyni. A baktériumok nagyon gyorsan szaporodnak 5 és 60 Celsius fok közötti hőmérsékleten, különösen az ételekben. Minél romlandóbb valami, annál kevésbé tanácsos ebben a hőmérséklet-tartományban hagyni. Abszolút nem érdemes megvárni, amíg valami teljesen ki nem hűl. A páralecsapódás elkerülése miatt, csak addig várjunk, amíg az étel már nem gőzölög, aztán már mehet is a hidegre.
Ha az illata rendben van, akkor tutira ehető

Gondoljon bele egy picit, és ön is egészen abszurdnak fogja találni, hogy az ételek minőségbiztosítását az orrára bízza. Az igaz, hogy a rothadásért felelős baktériumok, az élesztőgombák vagy a penész jellegzetes szagokat gerjesztenek, ám nem minden veszélyes mikroorganizmus figyelmezteti a veszélyre az embert. Vannak azonban kórokozók, amik minden érzékelhető jel nélkül elszaporodhatnak az ételeken. A legjobb védekezés ellenük az állandó hűtés.
Az olajban tartósított ételek szobahőmérsékleten is tarthatók

Az olaj ősi tartósítószer, és az utóbbi időben egyre népszerűbb: különböző zöldségeket tárolunk benne a fokhagymától, a csípős paprikákig. Az elv lényege, hogy levegő nélkül a mikroorganizmusok nem szaporodnak. Ez azonban így nem igaz. Vannak anaerob baktériumok, mint a konzervmérgezésért felelős clostridium botulinum, amik kiválóan elvannak oxigénes környezeten kívül is. A megfelelő védekezés ismét csak: az 5-60 fokos veszélyzóna kerülése.

A legegyszerűbb megoldás omlós sültekhez - a titok, amitől a puha, szaftos hús szinte elolvad a szájban

Legyen szó akár egy finom, szaftos steakről, akár egy ízletes karajról, ami könnyedén leválik a csontról, a puha, omlós hús mindenképpen a jól elkészített sült ismertetőjele.

Puha, omlós szerkezet: ez a cél minden alkalommal, akár főzzük, akár sütőben, akár serpenyőben, vagy grillen készítjük a húst. Van néhány trükk, amivel bármikor elérhetjük a kívánt eredményt.

Marhahús
Bármilyen módszerrel készítjük is - akár sütjük, akár főzzük - ahhoz, hogy a hús szerkezete kellemesen omlós legyen, adjunk hozzá egy kevés ecetet, bort vagy citromlevet. Ezt akkor is érdemes megtenni, ha főzzük a húst, ilyenkor 1 kg húshoz számoljunk 1 teáskanál ecetet.

Csirkehús
A csirkemell meglehetősen száraz tud lenni, és van, aki emiatt nem is szereti. Pedig van rá mód, hogy omlós, szaftos eredményt érjünk el: klopfoljuk ki a szeleteket, ezután fűszerezzük és itassuk át egy kevés olívaolajjal.

Disznóhús
Legyen szó akár nyakas karajról, combról, vagy bélszínről, a sertéshús akkor finom, ha szaftos és omlós.

Ehhez készítsünk pácot, a következő módon: egy mélyebb tálban keverjünk össze 500 ml fehérbort, 50 ml olívaolajat, egy felszeletelt lilahagymát, 3 gerezd zúzott fokhagymát, egy kisebb sárgarépát és zellert lereszelve, szemes borsot, 4-5 darab szegfűszeget, 2 babérlevelet és fél teáskanál szárított borsikafüvet vagy kakukkfüvet. Ezt a páclevet öntsük a hússzeletekre, úgy, hogy teljesen ellepje azokat, és hagyjuk állni a hűtőben egy éjszakára.

A hús puhításának egy másik módja a fagyasztás. Egy a Kansas City University által készített tanulmány szerint a fagyasztás hatására az izomrostok kitágulnak és felszakadoznak, ezáltal a hús szerkezete lazább lesz.

A tanulmány szerzője, John Unruh, szerint az omlós pecsenye titka az előzetes fagyasztásban, és a közvetlenül sütés előtti kiolvasztásban rejlik.

Sütés előtt mindig készítsük elő a húst
Soha ne tegyük a húst a mélyhűtőből egyenesen a serpenyőbe. Helyezzük azt egy tányérra, és hagyjuk állni 15 percig. Ez lehetővé teszi, hogy a hideg, fagyos fehérjék alkalmazkodjanak a szobahőmérséklethez, így a hús külső része nem szárad ki és ég oda sütéskor, mielőtt a belseje megsülhetne. Ezután szárítsuk meg a húsdarabot papírtörlővel.

Sütés után mindig pihentessük a húst: vegyük ki a serpenyőből, helyezzük egy vágódeszkára és várjunk körülbelül 5 percet mielőtt felszeletelnénk. Ha azonnal felszeleteljük sütés után, a benne található szaft kifolyik, ahelyett, hogy a húsban maradna.

Ha még ízletesebb sültre vágyunk, azt is megtehetjük, hogy egy kis tálban összekeverünk olívaolajat, tengeri sót és egy kevés apróra vágott friss rozmaringot, és ezt a keveréket eloszlatjuk a vágódeszkán, mielőtt ráhelyeznénk az elkészült húst. Így az a pihentetés ideje alatt átveszi az ízeket





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák ötletek  
Címkék: elszaporodhatnak, alkalmazkodjanak, elszaporodásának, mikroorganizmus, felszeletelnénk, újrafagyasztott, felszakadoznak, kiolvasztásnál, kiolvasztásban, felszeleteljük, páralecsapódás, baktériumokat, összekeverünk, élesztőgombák, hőmérsékleten, figyelmezteti, legegyszerűbb, ismertetőjele, papírtörlővel, egészségtelen, hússzeletekre, tartósítószer, fagyasztásban, babérlevelet, nedvességgel, ráhelyeznénk, szegfűszeget, borsikafüvet, meglehetősen, gerjesztenek, fokhagymától, vágódeszkára, tartományban, tartalmazhat, olívaolajjal, felszeletelt, tévhit abból, állaga vizesebb, kiolvasztásnál jobb, hűtőben engedjen, húst mindig, felesleges nedvességgel, mikroorganizmusok elszaporodásának, kosz ugyanis, hűtőbe tenni, baktériumok nagyon, páralecsapódás elkerülése, illata rendben, orrára bízza, rothadásért felelős, élesztőgombák vagy, penész jellegzetes, Kansas City University, John Unruh,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Anyák napjára  Szép estét kedves látogatóimna...  IGEN így  A felvilágosodás...  Paul David Tripp Április 15  Szép estét kedves látogatóimna...  Emlékezz  Szívek  Paul David Tripp Április 15  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Tanmese  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Annyira tisztelem a szabadságo...  Eduardo Sacheri gondolata  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam Krisztina b...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  A hagyma antibakteriális hatás...  Vidámság  Isten hűségének mértéke  Alvó cicák  Vannak emberek  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy tavasz  Egy barátság története  Azért kaptad  Robert Merle tollából  József Attila – Keresek ...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Müller Péter tollából  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  különleges  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Gebhardt Nóra versei II.  Tavaszi este  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Magamnak  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó kislány  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Alvó cica  Anyák napjára  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Szép estét  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Alvó cica  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Horváth Szilvia tollából  Csend  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Martin Buber, A haszidim meséi  Walter Chrysler mondta  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Jó éjszakát  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esterházy Péterre emlékezünk  Bársony székben  Szép estét kedves látogatóimna...  Pitypang szökőkút  Szabó T. Anna - Pitypang  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Paul David Tripp Április 14  Jó nap volt  különleges  Jan Twardowski - Siessünk 
Bejegyzés Címkék
tévhit abból, állaga vizesebb, kiolvasztásnál jobb, hűtőben engedjen, húst mindig, felesleges nedvességgel, mikroorganizmusok elszaporodásának, kosz ugyanis, hűtőbe tenni, baktériumok nagyon, páralecsapódás elkerülése, illata rendben, orrára bízza, rothadásért felelős, élesztőgombák vagy, penész jellegzetes, legjobb védekezés, állandó hűtés, olajban tartósított, utóbbi időben, csípős paprikákig, megfelelő védekezés, 5-60 fokos, legegyszerűbb megoldás, ízletes karajról, kívánt eredményt, kevés ecetet, csirkemell meglehetősen, kevés olívaolajjal, sertéshús akkor, következő módon, mélyebb tálban, felszeletelt lilahagymát, kisebb sárgarépát, páclevet öntsük, másik módja, fagyasztás hatására, izomrostok kitágulnak, tanulmány szerzője, omlós pecsenye, előzetes fagyasztásban, közvetlenül sütés, mélyhűtőből egyenesen, belseje megsülhetne, húsdarabot papírtörlővel, benne található, húsban maradna, kevés apróra, keveréket eloszlatjuk, elkészült húst, elszaporodhatnak, alkalmazkodjanak, elszaporodásának, mikroorganizmus, felszeletelnénk, újrafagyasztott, felszakadoznak, kiolvasztásnál, kiolvasztásban, felszeleteljük, páralecsapódás, baktériumokat, összekeverünk, élesztőgombák, hőmérsékleten, figyelmezteti, legegyszerűbb, ismertetőjele, papírtörlővel, egészségtelen, hússzeletekre, tartósítószer, fagyasztásban, babérlevelet, nedvességgel, ráhelyeznénk, szegfűszeget, borsikafüvet, meglehetősen, gerjesztenek, fokhagymától, vágódeszkára, tartományban, tartalmazhat, olívaolajjal, felszeletelt, mindenképpen, egészségügyi, clostridium, környezeten, baktériumok, puhításának, zöldségeket, szaporodnak, veszélyzóna, kakukkfüvet, olívaolajat, szempontból, elkészített, lilahagymát, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 59 db bejegyzés
e év: 566 db bejegyzés
Összes: 34577 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2146
  • e Hét: 9022
  • e Hónap: 18406
  • e Év: 150960
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.