|
2018-12-25 05:48:40, kedd
|
|
|
A gesztenyés pulyka egy jellegzetesen angolszász karácsonyi fogás,
de az utóbbi időben a magyar karácsonyi asztalokon is gyakran jelenik
meg. Nem is baj ez hisz pulykánk van, gesztenyénk van, miért ne lehetne
gesztenyés pulykánk is?! Általában egész bébi pulykából készítik, de
egyszerűbb változata, ha pulykamellből készítjük el. Ebben az esetben
csak arra kell vigyázni, hogy ne száradjon ki! Ebben a receptben kétféle
szalonnát is használok, de helyettesíthető a füstölt zsírszalonna liba bőrös
vagy testhájjal, a bacon pedig valamilyen szárnyas bőrrel pl. libanyak, vagy
a pulyka felső combjáról illetve a melléről leszedett bőr. Ha bőrrel borítjuk
be a sültet, figyeljünk rá hogy a bőrt varrjuk össze vagy hústűvel tűzzük
meg mert különben összeugrik és elszakad.
Hozzávalók
4 adagra
200 g gesztenye (párolt, pucolt)
100 g zsírszalonna
1 fej vöröshagyma
10 g gyömbér (friss, hámozott)
1 db zsemle (szikkadt)
150 ml 2,8%-os tej
só
feketebors (őrölt)
szerecsendió (őrölt)
400 g pulykamellfilé
250 g pulyka felsőcomb - darált
130 g szalonna, bacon (nyers)
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
Elkészítés 320 perc
A gesztenyét hideg vízben megmossuk, héját bevágjuk X alakban,
és puhára főzzük (kb. 40 perc).
A szalonnát szeletekre, csíkokra majd kockákra vágjuk.
A hagymát is apróra vágjuk.
Egy serpenyőben kis lángon a szalonnát üvegesre pirítjuk, majd
hozzáadjuk a hagymát és együtt kb. 30 percig kis lángon pirítjuk.
A szalonna nem sülhet ropogósra. Ezután félretesszük.
Közben a gyömbért szeleteljük, csíkokra vágjuk, majd apró
kockákra vágjuk. Szóval aprítsuk finomra.
A zsemlét a tejbe beáztatjuk.
A gesztenyét meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk.
A töltelékhez összekeverjük a darált pulykahúst, a szalonnával
összepirított hagymát, a kinyomkodott zsemlét, a gyömbért,
a fűszereket, sót, a gesztenyét és kézzel kb. 5 percig keverjük,
majd 2 órára hűtőbe tesszük.
A pulykamell szeleteket folpack alatt vékonyra klopfoljuk.
Két réteg olajjal megkent alufóliára fektetjük a bacon szeleteket,
erre tesszük a hús szeleteket.
A tölteléket keresztbe a húsra halmozzuk és a húst a fóliával
együtt óvatosan feltekerjük.
Az alufólia mindkét végét megcsavarjuk, ezzel formázzuk a
roládot.
Egy tepsibe tesszük a húst és aláöntünk 150 ml vizet.
Előmelegített 180 C-os sütőben 30-40 percig sütjük.
Kicsomagoljuk az alufóliából és 20-30 perc alatt pirosra sütjük.
Az elpárolgott vizet pótoljuk és sütés közben a sültet locsolgatjuk vele.
Ha elkészült mielőtt felvágnánk, langyos helyen 15 percig pihentetjük.
Burgonyapürével, kompóttal, bogyós gyümölcs lekvárral tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
Címkék: helyettesíthető, burgonyapürével, pulykamellfilé, összepirított, előmelegített, kicsomagoljuk, pulykamellből, összekeverjük, jellegzetesen, kinyomkodott, szerecsendió, félretesszük, zsírszalonna, megcsavarjuk, locsolgatjuk, vöröshagyma, töltelékhez, elpárolgott, gesztenyénk, pihentetjük, szalonnával, szeleteljük, feltekerjük, alufóliából, serpenyőben, meghámozzuk, szeleteket, egyszerűbb, beáztatjuk, klopfoljuk, valamilyen, tölteléket, testhájjal, feketebors, alufóliára, gesztenyét, gesztenyés pulyka, jellegzetesen angolszász, utóbbi időben, magyar karácsonyi, receptben kétféle, füstölt zsírszalonna, bacon pedig, pulyka felső, melléről leszedett, bőrt varrjuk, gesztenyét hideg, szalonnát szeletekre, szalonnát üvegesre, gyömbért szeleteljük, tejbe beáztatjuk, gesztenyét meghámozzuk,
|
|
|
|
gesztenyés pulyka, jellegzetesen angolszász, utóbbi időben, magyar karácsonyi, receptben kétféle, füstölt zsírszalonna, bacon pedig, pulyka felső, melléről leszedett, bőrt varrjuk, gesztenyét hideg, szalonnát szeletekre, szalonnát üvegesre, gyömbért szeleteljük, tejbe beáztatjuk, gesztenyét meghámozzuk, töltelékhez összekeverjük, darált pulykahúst, kinyomkodott zsemlét, pulykamell szeleteket, bacon szeleteket, tölteléket keresztbe, húsra halmozzuk, alufólia mindkét, tepsibe tesszük, elpárolgott vizet, sültet locsolgatjuk, helyettesíthető, burgonyapürével, pulykamellfilé, összepirított, előmelegített, kicsomagoljuk, pulykamellből, összekeverjük, jellegzetesen, kinyomkodott, szerecsendió, félretesszük, zsírszalonna, megcsavarjuk, locsolgatjuk, vöröshagyma, töltelékhez, elpárolgott, gesztenyénk, pihentetjük, szalonnával, szeleteljük, feltekerjük, alufóliából, serpenyőben, meghámozzuk, szeleteket, egyszerűbb, beáztatjuk, klopfoljuk, valamilyen, tölteléket, testhájjal, feketebors, alufóliára, gesztenyét, összeugrik, hozzáadjuk, pulykahúst, felvágnánk, asztalokon, szeletekre, hozzávalók, karácsonyi, fűszereket, gesztenyés, pulykamell, elkészítés, figyeljünk, angolszász, halmozzuk, keresztbe, fektetjük, combjáról, szalonnát, leszedett, használok, gesztenye, receptben, elkészült, készítjük, kompóttal, változata, megmossuk, általában, pulykából, , ,
|
|
|
|
2024. Március
| | |
|
|
ma: |
10 db bejegyzés |
e hónap: |
111 db bejegyzés |
e év: |
499 db bejegyzés |
Összes: |
34510 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1177
- e Hét: 3989
- e Hónap: 20670
- e Év: 129314
|
|
|