Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Belefulladhatnak a magyar gazdák az importtejbe
  2014-06-30 19:57:14, hétfő
 
 
Belefulladhatnak a magyar gazdák az importtejbe

Origo2014. 06. 30. 06:53

A termelőket és a kis gyárakat is fojtogatja a növekvő tejimport, aminek fele ráadásul feketén érkezhet az országba. A magyar gazdák tüntetnének, miközben maguk is exportálnak, ezzel is elősegítve a kétes behozatalt.

,,Nem tudom, hogyan alakul a tejágazat helyzete, de a teheneimet nem adom, az üzemet nem fogom felszámolni" - válaszolja kérdésünkre Hegedűs Imre termelő, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. vezetője. Mint elmondja, ezer tehenet és még több borjút tartanak, emellett növénytermesztéssel, takarmányozással foglalkoznak. Utóbbi egyértelműen nyereséges a rizikós tejtermeléshez képest, de Hegedűs ragaszkodik az állataihoz, még ha 365 napot is kell dolgoznia miattuk egy évben.
hirdetés

A hazai tejipar az import miatt nem hoz biztos bevételt, a nyerstej árát lenyomja, a termelőket kényszerhelyzetbe hozza a konkurencia. Hegedűs Imre 118 alkalmazottat foglalkoztató társaságának is komoly károkat okoz a külföldi tejbehozatal: évről évre 100-150 milliós bevételtől esnek el - ebből a cégvezető szerint 25 új munkahelyet lehetne fenntartani.
A fix bevételt keresik

A fogyasztói igényeket bőven fedezhetné a hazai termelés, de a szakma maga is exportálásra rendezkedett be, mivel ez fix bevételt hoz - ebben látja a fő problémát Hegedűs Imre. ,,Magyarországon 1,6 milliárd kilogrammnyi tejet és tejterméket fogyasztanak évente. A hazai tejipar 1,4 milliárd kilót maga is termel, a mennyiségből pedig 300 millió kilogrammot nyersen, 100 millió kilónyit feldolgozott formában adunk el külföldön. Ezt viszont pótolni kell a hazai fogyasztók számára - szintén külföldről. Vagyis, évente 600 millió kilogrammnyi behozott, sokszor adócsalt tejterméket veszünk, pedig mi is elláthatnánk a belföldi igényeket."

Az import nagy részét a cseh, szlovák és lengyel UHT-tej adja: ezekből havonta 8-10 millió liternyi kerül a boltokba, tejipari forrásunk szerint zömében feketén. Ez esetben a beszállító Magyarországon az import tejet áfanövelt áron adja el egy fantomcégcsoport tagjainak, ők pedig végül a hipermarketeknek: az áfa a cégek mögött álló bűnszervezetnél marad, azt nem fizetik be az államnak. Legutóbb januárban bukott le az észak-alföldi régióban egy ilyen csoport. Körbeszámlázós technikájukkal egymilliárd forintos kárt okoztak.
Beárazott csalás

A csalást beárazza a vevő is, aki megpróbálja lefaragni a literenkénti összeget, tudva, hogy beszállítója még így is jól jár. Ezért kerülhet az üzletláncnak egy doboz tej végül 90 forintba, a magyar termelők pedig a nyomott árral csak úgy versenyezhetnének, ha 10-15 forinttal olcsóbban adnák a nyers tejet. Ebbe viszont hosszú távon biztosan belebuknának.

Bár a behozatal aránya 2010 után csökkent, az utóbbi hónapokban ismét meglódulni látszik - vannak boltok, amelyek már kizárólag külföldi tejterméket forgalmaznak.
Látszik a különbség
Körülnéztünk két budapesti üzletben, hogy a gyakorlatban láthassuk az árverseny alakulását: az import UHT-tej mindkét helyen olcsóbbnak bizonyult a magyar árunál. Az egy literes cseh Mlékárna Pragolaktost például 230 forintért megvehettük volna egy kis abc-ben, míg a dobozos 1 literes, 1,5 százalékos zsírtartalmú Mizót 340 forintért árulták ugyanott, a Fitt tej literje pedig 300 forintba került. A meglátogatott másik, nagyobb áruházban szintén a külföldi UHT-áru került a legkevesebbe. Az egyértelmű Milk nevet viselő, Szlovéniából származó dobozos terméket 190 forintért adták volna, míg az üzlet sajátmárkás egy literes, 1,5 százalékos zsírtartalmú tejéért 235 forintot kértek.

A tejjel foglalkozó beszélgetőtársaink arra nem vállalkoztak, hogy megbecsüljék, mennyit fizetünk majd a tejért hat hónap vagy egy év múlva.
A kicsiket fojtogatja

Az újra erősödő dömpinget a túltermelés okozza - állítja Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Míg 2012-ben nyerstejhiány jellemezte az európai piacokat, 2014 tavaszára mindenhol 6-7 százalékos többlet keletkezett, itthon is, az európai piac áprilisi mélyrepülése miatt viszont beragadtak a készletek. A hazai mennyiséget nyomott áron vették meg a helyi feldolgozók, a régió országai pedig szintén itt szabadultak meg a fölöslegtől.
hirdetés

A dömping a kis tejgyárakat is fojtogatja. A kizárólag magyar alapanyagot használó Dabas Tej Kft. például korábbi kapacitásának negyedét, hatezer liternyi tejet dolgoz fel naponta, és meg kellett hogy váljanak dolgozóik nyolcvan százalékától az import okozta árverseny miatt. A cég névtelenséget kérő munkatársa lapunknak elmondta, pluszterhet jelent nekik a nagykereskedők nyomása is - polcpénzt, folyamatos akciókat követelnek tőlük. Ezt nem tudják kigazdálkodni, sok üzletláncnak inkább nem szállítanak. ,,Minket is meghívtak a terméktanács ülésére, de kevesen vagyunk, az ilyen találkozókra nem mindig tudunk elmenni."
Demonstráció jöhet

A Millit forgalmazó Friesland Campina Zrt. határozottan tagadja, hogy egyre több import alapanyagot vennének. A cég szerint továbbra is 50-55 millió liter magyar nyerstejet vásárolnak, és érdekeltek a termelőkkel fenntartott stabil partneri viszonyban. Nemrég fejezték be a mátészalkai üzem építését, a 650 milliós beruházás ad otthont a Pöttyös Túró Rudi és egy desszertgyártó üzem gyártósorainak, mondták az Origónak.

A tejágazat szereplői demonstrációra készülnek, tiltakozva a nyomott árak miatt, és azért, mert érdekeiket figyelmen kívül hagyták. A terméktanács inkább a tárgyalásos formát választja: már többször egyeztettek a szakma és a kereskedelmi láncok képviselőivel az importdömping visszaszorításáról, legutóbb június 24-én, a Földművelésügyi Minisztériumban. ,,A kereskedők megígérték, hogy valamilyen formában mérséklik a külföldi behozatalt, a konkrét lépésekről azonban csak a jövő hét elején döntenek. Szülessen bármilyen megállapodás, a termelők valószínűleg megtartják tüntetésüket" - vélekedett a terméktanács elnöke.
Legális forrásból

Jelenleg átlagosan kilogrammonként 104,80 forintba kerül a magyar nyerstej, a terméktanács pedig azt valószínűsíti, hogy jövőre 103 forintot fizetnének kilónként. Kérdés, hogy mit hoz 2015 a hazai ágazatnak: az Európai Unió eltörölné a minden országra érvényes tejkvótát, ami azt jelenti, hogy bárki óriási többleteket halmozhat fel, és adhat el a kínálkozó piacokon. Hegedűs Imre úgy érzi, nem tudná tartani a tanács által jövőre prognosztizált összeget. Ő az árak normalizálásában bízik, abban, hogy a hazai termelők elérhetik majd a 120 forint/kilogrammos szintet, ami stabilitást jelentene számukra.

Az Origo több üzletlánctól is megkérdezte, hogy jelenleg mekkora náluk a behozott, illetve a hazai tejtermékek aránya. A Penny Market elzárkózott, mondván, üzleti titkokat firtatnánk, a Tesco pedig azt közölte, hogy friss tejet csakis magyar termelőktől vesznek. ,,Az UHT-tej esetében is növeltük a magyar részvételt, 2012 óta 22,5 százalékról 44,7 százalékra növeltük a hazai termékek arányát", írta a brit tulajdonú hipermarket, amely májustól tagja a Tej Terméktanácsnak. A Spar sem osztott meg konkrétumokat: levelükben hangsúlyozzák, hogy választékukban elhanyagolható az import tej aránya - csak a bio- és laktózmentes termékekhez használnak ilyet -, beszállítóik nyilvános cégjogi-gazdasági adatait pedig ellenőrzik, hogy mindig legális forrásból vásároljanak.


http://www.origo.hu/gazdasag/20140626-az-afacsalok-a-tejipart-is-fojtogatjak.html ?source=hirlevel

***************,,,,
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: belefulladhatnak, hipermarketeknek, normalizálásában, takarmányozással, fantomcégcsoport, terméktanácsnak, minisztériumban, földművelésügyi, kilogrammonként, bűnszervezetnél, demonstrációra, nagykereskedők, választékukban, magyarországon, gyártósorainak, elhanyagolható, körbeszámlázós, tejtermeléshez, desszertgyártó, technikájukkal, prognosztizált, meglátogatott, kapacitásának, névtelenséget, mezőgazdasági, hangsúlyozzák, konkrétumokat, importdömping, alkalmazottat, foglalkoztató, kigazdálkodni, valószínűsíti, képviselőivel, nyerstejhiány, kilogrammnyi, terméktanács, magyar gazdák, növekvő tejimport, kétes behozatalt, tejágazat helyzete, rizikós tejtermeléshez, hazai tejipar, import miatt, nyerstej árát, termelőket kényszerhelyzetbe, külföldi tejbehozatal, cégvezető szerint, fogyasztói igényeket, hazai termelés, szakma maga, mennyiségből pedig, hazai fogyasztók, Hegedűs Imre, Bicskei Mezőgazdasági Zrt, Mlékárna Pragolaktost, Mélykuti Tibor, Szakmaközi Szervezet, Dabas Tej Kft, Friesland Campina Zrt, Pöttyös Túró Rudi, Földművelésügyi Minisztériumban, Európai Unió, Penny Market,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Alvó cicák  Nem méltó hozzád  Mi lenne ha  Kellemes délutánt kívánok  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Még csak most kezdődik a nap  Még csak most kezdődik a nap  Leonardo da Vinci gondolata  Kerüld el az evangélium örömén...  Png virág  Akarat  képre írva  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Tanuld meg ezt a versemet  s immár én is felragyogva, ért...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Akarat  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  képre írva  Nem számIt  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Alázat  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Akarat  Julian Brass gondolata  Rátalálsz  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Julian Brass gondolata  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png csokor  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Akarat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Elköszönt  Bounty krémes  Boldog születésnapot a ma ünne...  Akarat  Szép napot kívánok  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png ház  A televizió nem a kultúrát kép...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Bertolt Brecht -től idézet  210 éve született a SZÓZAT meg...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Erdőn  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png férfi  Boldog születésnapot a ma ünne...  Leonardo da Vinci gondolata  Szép álmokat!  Szabolcska Mihály – Ákác... 
Bejegyzés Címkék
magyar gazdák, növekvő tejimport, kétes behozatalt, tejágazat helyzete, rizikós tejtermeléshez, hazai tejipar, import miatt, nyerstej árát, termelőket kényszerhelyzetbe, külföldi tejbehozatal, cégvezető szerint, fogyasztói igényeket, hazai termelés, szakma maga, mennyiségből pedig, hazai fogyasztók, belföldi igényeket, import nagy, beszállító Magyarországon, import tejet, fantomcégcsoport tagjainak, cégek mögött, észak-alföldi régióban, ilyen csoport, csalást beárazza, literenkénti összeget, magyar termelők, nyomott árral, nyers tejet, behozatal aránya, utóbbi hónapokban, gyakorlatban láthassuk, árverseny alakulását, import UHT-tej, magyar árunál, meglátogatott másik, külföldi UHT-áru, egyértelmű Milk, üzlet sajátmárkás, tejjel foglalkozó, kicsiket fojtogatja, újra erősödő, túltermelés okozza, európai piacokat, európai piac, hazai mennyiséget, helyi feldolgozók, régió országai, kizárólag magyar, import okozta, nagykereskedők nyomása, terméktanács ülésére, ilyen találkozókra, termelőkkel fenntartott, mátészalkai üzem, desszertgyártó üzem, tejágazat szereplői, nyomott árak, terméktanács inkább, tárgyalásos formát, kereskedelmi láncok, kereskedők megígérték, külföldi behozatalt, konkrét lépésekről, termelők valószínűleg, terméktanács elnöke, magyar nyerstej, terméktanács pedig, hazai ágazatnak, minden országra, kínálkozó piacokon, tanács által, árak normalizálásában, hazai termelők, hazai tejtermékek, magyar részvételt, hazai termékek, brit tulajdonú, belefulladhatnak, hipermarketeknek, normalizálásában, takarmányozással, fantomcégcsoport, terméktanácsnak, minisztériumban, földművelésügyi, kilogrammonként, bűnszervezetnél, demonstrációra, nagykereskedők, választékukban, magyarországon, gyártósorainak, elhanyagolható, körbeszámlázós, tejtermeléshez, desszertgyártó, technikájukkal, prognosztizált, meglátogatott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1064
  • e Hét: 4166
  • e Hónap: 15277
  • e Év: 168773
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.