|
2019-01-04 06:56:58, péntek
|
|
|
A likopin az egyik leghatékonyabb antioxidáns melyik a karotinoidok vegyületcsoportjába tartozik. Zsírban oldódó anyag, nem ürül ki a szervezetből, mint a C-vitamin, hanem felhalmozódik a szervekben, különösen a mellékvese kéregben, a májban, a herében és a prosztatában. Az ember által fogyasztott élelmiszerek között a paradicsomban található a legnagyobb mennyiségben, bár a fajtától, a termesztés módjától és az érettség fokától függően változik 3,93 - 17,1 mg/100 g között. Vetélytársa a görögdinnye csak 3,6 - 6,2 mg/100 g mennyiségben tartalmaz likopint, amihez hozzá kell tegyük azt a tényt is hogy a görögdinnyét sosem esszük főzve, emiatt a likopinnak csak kis része hasznosul, a paradicsom ivóléből, és a ketchupból jól hasznosuló változattal szemben.
Kutatási eredmények azt mutatják, hogy a vér likopin-koncentrációja és a táplálékkal bevitt likopintartalmú zöldségek, gyümölcsök fogyasztása között egyenes arányú összefüggés mutatható ki. Vagyis a gyümölcsökkel és zöldségekkel szervezetünkbe juttatott likopin pont oda kerül, ahol arra a legnagyobb szükség van.
A likopin hatásai
A kedvező élettani hatás legfőbb oka a likopinmolekula antioxidáns tulajdonsága. A likopin kétszer olyan gyorsan képes befogni a szabad gyököket, mint a sárgarépából és sütőtökből ismert β-karotin. A bőrben az UV sugárzás káros hatását elsősorban a likopin fogja fel. Ismertek olyan tanulmányok is, amelyek a likopin egyéb, nem antioxidáns tulajdonságával összefüggő értékes biológiai hatását támasztják alá, viszont a kutatók nagy része alátámasztja azt a tényt hogy igenis nyáron, a napozás által bőrben kialakult szabadgyökök miatt, fontos likopinban gazdag táplálékot bevinni a szervezetbe.
- Véd a vastag- és végbél, a prosztata-, a mell-, a tüdő-, és a hasnyálmirigyrák ellen.
- Védelmet nyújt a szürkehályog és makuladegeneráció kialakulása ellen.
- A likopin gátolja a koleszterinszintézist, ily módon közvetve csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
- A likopin fontos szerepet játszik a daganatos megbetegedések megelőzésében, ugyanakkor a korábbi feltételezésekkel ellentétben nem vesz részt az A-vitamin szintézisében.
Mennyi kellene legyen a napi likopin szükségletünk?
A napi likopinszükséglet átlagosan 3 mg/fő. A paradicsom ivólé likopintartalma 150 mg/kg, a ketchupé 100 mg/kg. Ha tökéletesen hasznosulna, akkor 1 kg (kb.1liter) ivólé 50 napi szükségletet fedezne. A gyakorlatban azonban napi 1,5- 2,0 dl elfogyasztását ajánlják.
Egy felmérés szerint az USA-ban a likopinbevitel 90 %-a paradicsomból készült termékekből származik.
Milyen mértékben hasznosul a táplálékkal bevitt likopin?
Sajnos a nyersen fogyasztott paradicsomból nagyon kevés hasznosul, ám a hőkezelt paradicsomtermékekből 2,5-szer több szívódik fel az ember szervezetébe, mint a nyers paradicsomból.
Túladagolási tünetet nem tapasztaltak. A jó hatékonyságot segíti, ha a paradicsom termékeket a jó zsírokban gazdag mogyorófélékkel, olíva olajjal fogyasztják.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gyümölcs 1. |
|
Címkék: hasnyálmirigyrák, mogyorófélékkel, likopintartalma, tulajdonságával, likopintartalmú, likopinmolekula, elfogyasztását, likopinbevitel, koncentrációja, szervezetünkbe, megbetegedések, leghatékonyabb, megelőzésében, szintézisében, hatékonyságot, paradicsomból, paradicsomban, szükségletünk, gyümölcsökkel, felhalmozódik, szabadgyökök, zöldségekkel, élelmiszerek, mennyiségben, sárgarépából, túladagolási, alátámasztja, szürkehályog, tulajdonsága, karotinoidok, szükségletet, prosztatában, görögdinnyét, gyakorlatban, szervezetébe, szervezetből, egyik leghatékonyabb, mellékvese kéregben, ember által, paradicsomban található, legnagyobb mennyiségben, termesztés módjától, érettség fokától, görögdinnye csak, görögdinnyét sosem, likopinnak csak, paradicsom ivóléből, táplálékkal bevitt, legnagyobb szükség, likopin hatásai, kedvező élettani, likopinmolekula antioxidáns,
|
|
|
|
egyik leghatékonyabb, mellékvese kéregben, ember által, paradicsomban található, legnagyobb mennyiségben, termesztés módjától, érettség fokától, görögdinnye csak, görögdinnyét sosem, likopinnak csak, paradicsom ivóléből, táplálékkal bevitt, legnagyobb szükség, likopin hatásai, kedvező élettani, likopinmolekula antioxidáns, likopin kétszer, szabad gyököket, likopin fogja, likopin egyéb, kutatók nagy, tényt hogy, napozás által, hasnyálmirigyrák ellen, likopin gátolja, likopin fontos, daganatos megbetegedések, korábbi feltételezésekkel, napi likopin, napi likopinszükséglet, paradicsom ivólé, gyakorlatban azonban, felmérés szerint, nyersen fogyasztott, ember szervezetébe, nyers paradicsomból, paradicsom termékeket, hasnyálmirigyrák, mogyorófélékkel, likopintartalma, tulajdonságával, likopintartalmú, likopinmolekula, elfogyasztását, likopinbevitel, koncentrációja, szervezetünkbe, megbetegedések, leghatékonyabb, megelőzésében, szintézisében, hatékonyságot, paradicsomból, paradicsomban, szükségletünk, gyümölcsökkel, felhalmozódik, szabadgyökök, zöldségekkel, élelmiszerek, mennyiségben, sárgarépából, túladagolási, alátámasztja, szürkehályog, tulajdonsága, karotinoidok, szükségletet, prosztatában, görögdinnyét, gyakorlatban, szervezetébe, szervezetből, tapasztaltak, görögdinnye, fogyasztják, összefüggés, fogyasztása, táplálékkal, változattal, szervezetbe, termékekből, tökéletesen, hasznosulna, ellentétben, fogyasztott, tanulmányok, kialakulása, érrendszeri, vetélytársa, antioxidáns, ugyanakkor, paradicsom, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
1 db bejegyzés |
e hónap: |
75 db bejegyzés |
e év: |
582 db bejegyzés |
Összes: |
34593 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4199
- e Hét: 11770
- e Hónap: 34037
- e Év: 166591
|
|
|