Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elhunyt Paskai László bíboros
  2015-08-21 22:37:15, péntek
 
  Életének 89. évében, augusztus 17-én reggel Paskai László bíboros, nyugalmazott Esztergom-budapesti érsek visszaadta lelkét Teremtőjének - tájékoztatta szerkesztőségünket Kovács Zoltán, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye irodaigazgatója.
.........



- Erdő Péter bíboros Paskai László a képen /korábbi felvételen
........


- Erdő Péter bíboros Paskai Lászlóra emlékezik
Megrendülten értesültünk Paskai László bíboros úr haláláról. Nehéz években vezette az Esztergomi, majd az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyét, olyan időszakban, amikor megváltozott az ország és az egyház egész élete. Ez az az időszak, amikor a rendszerváltozással új intézményes lehetőségek nyíltak az egyházak előtt is, amikor hazatért Mindszenty bíboros úr, és újratemették Esztergomban. Ez az időszak, amikor kétszer is pápalátogatásra került sor Magyarországon: először 1991-ben, aztán 1996-ban. Ez az időszak, amikor rengeteg új egyházi intézmény kezdhette meg ismét a munkáját. Olyan idők voltak azok, amelyek mindenkitől állóképességet, nyitottságot, új ötleteket kívántak. Olyan személyes tulajdonságokat, amelyek valóban különlegesek. Paskai bíboros úr egyébként tanárként, filozófiatanáromként is emlékezetes és kedves személyisége volt a felnövekvő papi nemzedékek történetének. Szemináriumi elöljárói munkájában éppen úgy, mint tanári tevékenységben, azt hiszem, nagyon sok szép emléket hagyott sokakban.
Paskai László bíboros a hit embere volt, a legfontosabbnak tartotta az egyházmegye életében az Oltáriszentség és a Szűzanya tiszteletét. Minden elsőcsütörtökön és -szombaton közös imádságot tartott a papi és szerzetesi hivatásokért, a magyar ifjúságért és a családokért. Különösen szívén viselte a kárpátaljai misszió ügyét.
Nagyon kedves és közvetlen volt a nyugalomba vonulása után is. A papok nagyon szerették, részt vett az egyházmegye közös eseményeiben, méltósággal és szeretettel viselte az évek terhét, a fokozódó betegségek terheit is. Amikor tudtuk ugyan, hogy már súlyosan megromlott az egészsége, mégis váratlanul ért bennünket halálának a híre. Szeretettel őrizzük az emlékét, imádkozunk érte mindannyian: egyházmegyénk és a magyar egyház számára a gyásznak, az együtt érző szeretetnek és az emlékezésnek az alkalma lesz augusztus 22-én, szombaton délelőtt fél 11-kor az esztergomi bazilikában bíboros prímásunk temetése.

- Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye és a Veszprémi Főegyházmegye, valamint a Főszékesegyházi Káptalan és a magam nevében is megrendült lélekkel, de Isten akaratában megnyugodva tudatom, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye volt főpásztora, Dr. Paskai László Pacifik OFM bíboros, nyugalmazott prímás-érsek életének 89., rendi fogadalmának 66., áldozópapságának 65., püspökségének 38. évében, 2015. augusztus 17-én az örökkévalóságba költözött.
Elhunyt korábbi főpásztorunk lelki üdvéért 2015. augusztus 22-én, szombaton 10.00 órakor - végakaratának megfelelően - koporsója előtt rózsafüzért imádkozunk, majd 10.30 órakor szentmisét mutatunk be az Esztergomi Főszékesegyházban. Ezt követően helyezzük földi maradványait örök nyugalomra a főpásztorok temetkezési helyén, a Bazilika altemplomában.
,,A Lélek erejében" (Lk 4,14)

- A volt prímás-érsek atyánk elhunyta alkalmából gyászunk kifejezésére a következő intézkedéseket teszem [az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében]:
1. Egyházi épületeken gyászlobogó kitűzése a temetés napjáig bezárólag.
2. A halált követő 30 napon belül, valamely hétköznapon valamennyi plébániai és lelkészségi templomban ünnepélyes requiem tartandó, melyet a hívekkel előzően közölni kell.
3. A temetés napján, augusztus 22-én az esti harangszó után negyedórás harangozást rendelek el.
Dr. Erdő Péter
bíboros, prímás, érsek


 
 
2 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Címkék: áldozópapságának, főegyházmegyében, főszékesegyházi, legfontosabbnak, örökkévalóságba, irodaigazgatója, tulajdonságokat, elsőcsütörtökön, pápalátogatásra, magyarországon, tevékenységben, intézkedéseket, oltáriszentség, állóképességet, főegyházmegyét, egyházmegyénk, főegyházmegye, végakaratának, altemplomában, püspökségének, esztergomban, újratemették, eseményeiben, nyitottságot, hivatásokért, különlegesek, szemináriumi, megrendülten, történetének, személyisége, megváltozott, emlékezésnek, főpásztorunk, fogadalmának, tájékoztatta, maradványait, egyház egész, egyházak előtt, felnövekvő papi, legfontosabbnak tartotta, egyházmegye életében, magyar ifjúságért, kárpátaljai misszió, nyugalomba vonulása, papok nagyon, egyházmegye közös, évek terhét, fokozódó betegségek, magyar egyház, együtt érző, alkalma lesz, esztergomi bazilikában, Elhunyt Paskai László, Paskai László, Kovács Zoltán, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, Erdő Péter, Paskai Lászlóra, Esztergom-Budapesti Főegyházmegyét, Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, Veszprémi Főegyházmegye, Főszékesegyházi Káptalan, Paskai László Pacifik OFM, Esztergomi Főszékesegyházban, Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében,
Nagy Ferencné (#1)   2015-08-21 22:41:39
Szia ... ez komoly ??? - nem is hallottam .. nagyon megdöbbentett

jó éjt .. szép hétvégét kívánok ... Rózsa
Antal Mária (#2)   2015-08-21 22:52:47
Több párt is részvétet nyilvánított

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség tisztelettel adózik Paskai László egész életét végigkísérő áldozatos munkája és rendíthetetlen hite előtt. A nagyobbik kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: mély megrendüléssel értesültek arról, hogy elhunyt Paskai László bíboros.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: mély megrendüléssel fogadták a mélyen hívő, egyházát és hazáját szerető lelkipásztor halálhírét. Paskai László nehéz időkben állt a Magyar Katolikus Egyház élén, megbízatását elkötelezetten, bölcsen és jó diplomáciai érzékkel teljesítette - tették hozzá.

Az MSZP az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: szomorú szívvel vették a hírt, hogy elhunyt az általuk nagyra becsült Paskai László. A Tóbiás József, a szocialista párt elnöke által jegyzett közleményben felidézték: a bíboros a rendszerváltás idején és a következő években "bölcs, kompromisszumkereső magatartásával hozzájárult az ország nyugalmának megőrzéséhez". Az MSZP elnöksége együtt érez a gyászolókkal, a hívekkel és Magyar Katolikus Egyház vezetésével.

Az Együtt az MTI-hez eljuttatott közleményében részvétét fejezte ki Paskai László halála miatt a Magyar Katolikus Egyház vezetésének, papjainak és híveinek. A Szigetvári Viktor, a párt elnöke által jegyzett közleményben azt írták: Paskai László egy nehéz időszakban, a rendszerváltás évtizedeiben vezette Magyarország római katolikus közösségét. Halálával egy olyan embert veszített el az ország, akinek élettörténetére egyházvezetői eredményei mellett "rányomta a bélyegét az elmúlt évszázad magyar történelme" - tették hozzá.
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png fotel  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Csak a fogyatkozás látható  Lóhere  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png telefon  Szép álmokat!  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Makszim Gorkij gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A Megváltó szolgálatában  Zilahy Lajos gondolata  Hiányzik  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Mindig jusson idő nevetni  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Elköszönt  Alázat  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Jó éjszakát  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A sors  Németh László tollából  Adakozás  Akarat  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Minden harmadik...  Nem tudhatod  Egy maradéktalanul uralt világ  Ágai Ágnes – Csendélet  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png cica  Ami embereknek lehetetlen, az...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Akarat  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Neked tudnod kell  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Szép napot kívánok  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Fehér virág  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png virág  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Gonosz démon-álarc  Akarat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Fehér virág  Mit beszél, nem értem, hogy m...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Paul David Tripp Április 21  Sokan azt tartják  Boldog születésnapot a ma ünne... 
Bejegyzés Címkék
egyház egész, egyházak előtt, felnövekvő papi, legfontosabbnak tartotta, egyházmegye életében, magyar ifjúságért, kárpátaljai misszió, nyugalomba vonulása, papok nagyon, egyházmegye közös, évek terhét, fokozódó betegségek, magyar egyház, együtt érző, alkalma lesz, esztergomi bazilikában, magam nevében, örökkévalóságba költözött, főpásztorok temetkezési, volt prímás-érsek, következő intézkedéseket, temetés napjáig, halált követő, hívekkel előzően, temetés napján, esti harangszó, áldozópapságának, főegyházmegyében, főszékesegyházi, legfontosabbnak, örökkévalóságba, irodaigazgatója, tulajdonságokat, elsőcsütörtökön, pápalátogatásra, magyarországon, tevékenységben, intézkedéseket, oltáriszentség, állóképességet, főegyházmegyét, egyházmegyénk, főegyházmegye, végakaratának, altemplomában, püspökségének, esztergomban, újratemették, eseményeiben, nyitottságot, hivatásokért, különlegesek, szemináriumi, megrendülten, történetének, személyisége, megváltozott, emlékezésnek, főpásztorunk, fogadalmának, tájékoztatta, maradványait, kifejezésére, nyugalmazott, teremtőjének, mindenkitől, szeretettel, temetkezési, méltósággal, gyászlobogó, hétköznapon, intézményes, lehetőségek, harangozást, lelkészségi, főpásztorok, mindannyian, szeretetnek, bazilikában, egyházmegye, megnyugodva, családokért, kárpátaljai, rózsafüzért, megfelelően, emlékezetes, tiszteletét, értesültünk, nyugalomra, időszakban, megromlott, váratlanul, imádkozunk, felnövekvő, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 580
  • e Hét: 23640
  • e Hónap: 56794
  • e Év: 290541
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.