Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A magyar közbeszerzések felénél egyetlen ajánlat között dönt
  2014-07-17 07:42:20, csütörtök
 
 
A magyar közbeszerzések felénél egyetlen ajánlat között döntenek
erdelyip

erdelyip
bűnügy
ma 7:27

“Azt az egyet kéne meghívni, akire szükségünk van (...) így is a közbeszerzési törvény gúzsba köti ezt az országot."

Ezt L. Simon László, fideszes országgyűlési képviselő, a reklámadó benyújtója fejtegette a hónap elején.

Róla derült ki, hogy baráti cégeket hívott meg különböző állami közbeszerzésekre. Volt olyan kommunikáció szerződés, amit már azelőtt aláírtak, hogy a meghívásos pályázat eredménye megjelent a Közbeszerzési Értesítőben. L. Simon szerint már az is “vicces", hogy egyáltalán 3 céget kell meghívnia egy pályázatra, mikor ő tudja előre, hogy kivel akar dolgozni.

“Igen, a jogállam az drága és macerás. Közben mégis az a helyzet, hogy az állam akkor tudja beszerezni a legjobb minőségű szolgáltatásokat a lehető legolcsóbban, ha verseny van."

Ezt már Ligeti Miklós, a Transparency International (TI) jogi igazgatója mondja. Meg azt is, hogy a jó minőségen és az alacsony áron túl az igazi verseny azért is jó, mert a résztvevők mind érdekeltek benne, hogy szabályszerű legyen egy beszerzés. Nehezebb korruptnak lenni, mikor a konkurencia is árgus szemekkel figyel.

A piacon a fogyasztók a verseny miatt többnyire jobb és olcsóbb szolgáltatást kapnak, ezért az államnak rá kell kényszerítenie magát, hogy versenyhelyzetet teremtsen.

“A politikusok sajnos sürgősségre, nemzetbiztonsági érdekekre vagy a saját bölcsességükre hivatkozva korlátozzák a versenyt az állami beszerzéseknél."

Ez a korlátozás annyira durva, hogy az EU 2014-es korrupciós jelentése szerint

Magyarországon 2010-ben a közbeszerzések 54,3 százalékánál, 2011-ben 49,1 százalékánál csak egy ajánlat volt.

A TI megkereste a magyar Közbeszerzési Hatóságot, ahol ennél jóval kedvezőbb számokról tudtak. Az ő adataik szerint a 2010-es 32,8 százalékról 2013-ra 19,9 százalékra csökkent az egy ajánlatos eljárások száma.

Ligeti szerint a különbség oka az lehet, hogy az eu-nál azokat a pályázatokat is egy indulósnak tekintik, ahol ugyan több ajánlat érkezett, de aztán egy pályázó kivételével mindenkit kizártak vagy visszalépett, míg itthon csak azokat az eljárásokat számolják ide, ahol ténylegesen csak egy cég tett ajánlatot.

Szerinte vannak olyan speciális esetek, mikor tényleg nem lehet versenyeztetni. Például atomenergiával kapcsolatos szolgáltatást Magyarországon Paks, esetleg a Műegyetem vagy valamelyik akadémiai kutatóintézet tud nyújtani. Vannak olyan informatikai beszerzések, amikor egy program forráskódjába kell belenyúlni, ezt pedig jóformán csak az a programozó tudja megcsinálni, aki a kódot írta. De az összes ilyen eset sem érheti el a közbeszerzések 20 vagy még kevésbé az 50 százalékát, ami ugye az uniós jelentésben szerepel.

A verseny ilyen mértékű korlátozása, az egy ajánlatos beszerzések ennyire magas aránya, a rendszer hibájára, és szabálytalanságokra utal.

Az állam szerinte 3 ponton akadályozza a versenyt. A jogi szolgáltatásokat kivették a közbeszerzések hatálya alól, pedig erre sokat költenek a különböző hivatalok. A nyílt pályázatok alsó értékhatárát 8 millió forintról 25 millióra emelték, így az alatt könnyebb a haveroknak juttatni pénzt. Ezen kívül nemzetbiztonsági okokra hivatkozva rendszeresen százmilliós, milliárdos pályázatokat vesznek ki a normál közbeszerzések alól.

Egy titkosszolgálati rejtjelező szoba berendezéseinek beszerzését joggal titkosítják. A Ludovika kertrendezésére kiírt pályázatot nem. Ráadásul Magyarországon nincs olyan független bírói eljárás, amiben egy állampolgár kérheti, hogy egy bíró nézze meg, hogy indokolt volt-e a titkosítás.

A parlamentben, például nemzetbiztonsági vagy katonai érdekekre hivatkozva, jószerével olyan beszerzéseket titkosítanak, amilyeneket akarnak

- mondja Ligeti.
Milliárdos beszerzésre százezres büntetés

A már említett korrupciós jelentése nyomán a TI utánanézett, hogy ha szabálytalanság történik egy beszerzésnél, akkor milyen büntetésre számíthatnak a vétkesek Magyarországon. Mint kiderült leginkább semmilyenre.

2013-ban a Közbeszerzési Döntőbizottság 259 ügyben állapított meg jogsértést. Az átlagos bírság 800 ezer forint volt, a legmagasabb 15 millió forint.

“Amikor százmilliós, vagy milliárdos közbeszerzéseknél pármilliós vagy ennél is alacsonyabb összegű bírságot szabnak ki, annak semmilyen visszatartó ereje sincsen. Egy ilyen összeg nem látható, nem érzékelhető ezen a szinten. Betervezik. A GVH nemrég 8 milliárd forintos büntetést szabott ki a bankokra kartellezés miatt. Annak van elrettentő ereje. 800 ezer forintnak nincsen."

Ligeti szerint nem csak az alacsony bírságok kedveznek a korrupciónak. A közbeszerzési törvény kimondja, hogy egy év elteltével már nem lehet érvényteleníteni egy szerződést azon a címen, hogy bár közbeszerzést kellett volna kiírni, azt mégis mellőzték, és a beruházást, vásárlást megoldották haverokkal.

Egy vidéki településen a polgármester közel 60 millió forintért szereltetett be fűtőrendszert, közbeszerzés nélkül. Az utódja gyanította, hogy ez túlárazott volt, utánanézetett, és kiderítette, hogy az egész 10 milliót se ér. De mivel eltelt egy év, azon a címen már nem lehetett visszacsinálni az ügyletet, hogy nem volt közbeszerzés. Sőt a rendőrség sem gondolta úgy, hogy a közpénzek közbeszerzés nélküli, pazarló költése hűtlen kezelés lenne.

“Elég baj, hogy egy rossz jogszabály miatt a közbeszerzés törvénysértő mellőzése egy év elteltével már nem támadható. De hogy a rendőrség is emögé próbáljon elbújni? A kötelező közbeszerzés elmulasztása önmagában gyanút kellene keltsen, hogy hűtlen vagy a hanyag kezelés történhetett."

Végül a TI nyomására nemrég gyanúsították meg a volt polgármestert. Ha a civilek nem rugóznak rajta, a rendőrséget nem érdekelte volna az ügy.

“Sajnos még a legjobb szabályok mellett is csak akkor előzhető meg a korrupció, ha a döntéshozók és az állami vezetők valóban elkötelezettek a verseny és az átláthatóság mellett. Amíg egy politikus felesleges nyűgnek tartja a közbeszerzést, és ezt büszkén mondogathatja, addig nem lesz nagy változás."

http://444.hu/2014/07/17/a-magyar-kozbeszerzesek-felenel-csak-egy-ajanlat-van/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szolgáltatásokat, nemzetbiztonsági, közbeszerzésekre, titkosszolgálati, versenyhelyzetet, érvényteleníteni, kertrendezésére, szabálytalanság, berendezéseinek, közbeszerzések, döntőbizottság, elkötelezettek, beszerzéseknél, magyarországon, visszacsinálni, versenyeztetni, kozbeszerzesek, atomenergiával, bölcsességükre, kényszerítenie, utánanézetett, forráskódjába, szolgáltatást, international, közbeszerzést, közbeszerzési, gyanúsították, fűtőrendszert, kutatóintézet, polgármestert, beszerzéseket, országgyűlési, mondogathatja, szabályszerű, közbeszerzés, informatikai, magyar közbeszerzések, egyet kéne, közbeszerzési törvény, reklámadó benyújtója, hónap elején, meghívásos pályázat, állam akkor, legjobb minőségű, lehető legolcsóbban, alacsony áron, igazi verseny, résztvevők mind, verseny miatt, politikusok sajnos, saját bölcsességükre, állami beszerzéseknél, Simon László, Közbeszerzési Értesítőben, Ligeti Miklós, Transparency International, Közbeszerzési Hatóságot, Magyarországon Paks, Ráadásul Magyarországon, Közbeszerzési Döntőbizottság,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Március 15  képre írva Március 15 -re emlé...  Isten áldja  Atyám !  Fújjad márciusi szél . . .  Könnyáztatta asszonysorsok  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Kakaós piskóta  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Facebookon kaptam  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Facebookon kaptam  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Heltai Jenő: Szabadság  Szép Álmokat  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Jóga férfiaknak  Por  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Facebookon kaptam  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Keresd azt a valakit,...  Éljen a magyar szabadság!  Esti kép  Szeüleidtől tanultad  Isten áldja  Ez a miénk!  Alvó baby  Jó éjszakát  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Március 15 emlékére virágba bo...  Rochefoucauld - a bölcs  Atyám !  A közszereplő  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Március 17  A közszereplő  Facebookon kaptam  A tékozló és Isten gondviselés...  Ez a miénk!  A tékozló és Isten gondviselés...  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Tétova lét  Dóró Sándor: Tétova lét  képre írva Március 15 -re emlé...  William Shakespeare-től idéze...  Paul David Tripp Március 16  A magyar sajtó napja március 1...  Facebookon kaptam  Nemzeti  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 16  A Mindenható Istenben bízva  Alvó cica  Síró nő  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Facebookon kaptam  A nemzet csak akkor...  Az agyat és a csontokat is erő...  Kakaós piskóta  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Könnyáztatta asszonysorsok  Kezdet  Törött csészék  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Ne feledjük: a föld jóval több...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Mély, puha álom - sárga féltés  Facebookon kaptam  Sötétség és világosság  Talpra vándor  Házi botox  Mi a különbség  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Rőzsehordó nő szobra  Minden jónak végeszakad egysze...  Aztán itt van egy másik szerep...  Üdvözöllek az oldalamon  Heltai Jenő: Szabadság  Testünk a szenvedélyek izzó f...  A Mindenható Istenben bízva  A kávé  Facebookon kaptam  Ibolya 
Bejegyzés Címkék
magyar közbeszerzések, egyet kéne, közbeszerzési törvény, reklámadó benyújtója, hónap elején, meghívásos pályázat, állam akkor, legjobb minőségű, lehető legolcsóbban, alacsony áron, igazi verseny, résztvevők mind, verseny miatt, politikusok sajnos, saját bölcsességükre, állami beszerzéseknél, korlátozás annyira, ajánlat volt, magyar Közbeszerzési, eu-nál azokat, indulósnak tekintik, pályázó kivételével, eljárásokat számolják, program forráskódjába, kódot írta, összes ilyen, uniós jelentésben, verseny ilyen, rendszer hibájára, állam szerinte, jogi szolgáltatásokat, közbeszerzések hatálya, különböző hivatalok, nyílt pályázatok, alatt könnyebb, haveroknak juttatni, normál közbeszerzések, titkosszolgálati rejtjelező, állampolgár kérheti, bíró nézze, vétkesek Magyarországon, átlagos bírság, ilyen összeg, bankokra kartellezés, alacsony bírságok, szerződést azon, vidéki településen, polgármester közel, utódja gyanította, közpénzek közbeszerzés, rossz jogszabály, közbeszerzés törvénysértő, kötelező közbeszerzés, hanyag kezelés, volt polgármestert, legjobb szabályok, állami vezetők, átláthatóság mellett, politikus felesleges, szolgáltatásokat, nemzetbiztonsági, közbeszerzésekre, titkosszolgálati, versenyhelyzetet, érvényteleníteni, kertrendezésére, szabálytalanság, berendezéseinek, közbeszerzések, döntőbizottság, elkötelezettek, beszerzéseknél, magyarországon, visszacsinálni, versenyeztetni, kozbeszerzesek, atomenergiával, bölcsességükre, kényszerítenie, utánanézetett, forráskódjába, szolgáltatást, international, közbeszerzést, közbeszerzési, gyanúsították, fűtőrendszert, kutatóintézet, polgármestert, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 216
  • e Hét: 1874
  • e Hónap: 18667
  • e Év: 151584
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.