Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az utolsó Karácsony
  2018-12-06 10:03:41, csütörtök
 
   
 


Rossz érzése volt, amikor kibontotta a géppel címzett levelet. Amikor a borítékból a földre hullott a két ropogós ötezres, megint erőt vett rajta az, az erős, szúrós fájdalommal járó szívdobogás, ami az utóbbi napokban, olyan ijesztően sűrűn jelentkezett.
Nehezen hajolt le érte. Leült, és olvasni kezdte a rövid levelet.
,,Bocsáss meg Anyuka, de most sem jött össze a dolog, sajnos Péternek halaszthatatlan elfoglaltsága jött közbe, így idén sem tölthetjük együtt a Karácsonyt..."
Mária néni óvatosan az ölébe eresztette a levelet, és észre sem vette, hogy ideges ujjai összevissza gyűrték a hófehér lapot.

Hátát nekifeszítette az egyenes támlájú régi, faragott széknek, száját összeszorította, szemeit behunyta. Sehogy nem jöttek a megváltó könnyek, már nem tudott sírni.
Csöndben, egyetlen zokszó nélkül, csak befelé sírt. Aztán erőt véve magán, végigolvasta a levelet, egyszer, kétszer, háromszor.
Nehezen állt fel a székről, már nagyon beteg volt. Nem írta meg a gyerekeknek, hogy milyen rossz az állapota, dehogy is rémítette volna őket halálra, van nekik gondjuk éppen elég.
Az építkezés, a sok munka, meg bizony a háromszáz kilométeres távolság, ami elválasztotta őket, az apró kis falucskát, a fővárostól.
- Még jó, hogy nincs semmi bajuk, legalább nekik nincs - nyugtázta magában.

Rápillantott a feldíszített kis karácsonyfára. A kertjében nevelte fel, nagyon nagy gonddal, a szíve szakadt meg, amikor kivágta, de megtette, hiszen Őértük tette meg.
Tekintete rátévedt a fa alatt elhelyezett kis csomagokra. Előre odakészítette, hogy erre se legyen gondja. Péteré, Éváé, és Kispetié.
Mikor is látta utoljára? Hat hónapja, vagy talán már nyolc is eltelt amióta találkoztak. Milyen nagyfiú lehet már...
- Tiszta Péter, mintha őt látná kicsi korában - nézett meghatódva a kis aranyozott keretbe foglalt családi fotóra.
Huncut fekete szemek, és azok az aranyló göndör fürtök, mint egy kisangyal.
- Nagymami! Ugye, eljöhetek majd máskor is hozzád, hogy együtt szedhessük újra a cseresznyét a fáról - kérdezte a legutóbbi látogatáskor. Milyen aranyos volt, milyen kedves...

Megigazította a váza alatt a keményre vasalt hímzett terítőt.
- Milyen szép - gondolta -, még Éva is megcsodálta. Két hónapig hímezte neki a garnitúrát, sietett, hogy Karácsonyra készen legyen vele. Sokszor abba kellett hagynia, gyakran elzsibbadtak az ujjai, és az a szörnyű, szorító érzés, jaj, csak az ne, csak az ne jöjjön újra!

Kicsit elbóbiskolhatott, mert teljesen besötétedett már. Odacsoszogott a fához, felkattintotta az apró kis égőket. Bekapcsolta a régi lemezjátszót. A recsegő lemez hálásan dúdolta a ,,Csendes éjt". Gyufa után nyúlt, meggyújtotta a vékony viaszgyertyát.
Sokáig mereven nézte az ingadozó kis gyertyafényt, s közben arcát, megváltó, forró könnyek öntötték el. A magány könnyei voltak ezek, élete utolsó, szívszaggató, fájdalmas könnyei...

Úgy halt meg, ahogyan élt, csöndesen, és magányosan.
Egyetlen hang siratta csak Mária nénit, az elakadt, régi, recsegő lemez hangja, s mintha azt ismételgette volna, hogy; - nem ezt érdemelted, nem ezt érdemelted...


H.Gábor Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő  
Címkék: elbóbiskolhatott, halaszthatatlan, összeszorította, nekifeszítette, felkattintotta, odacsoszogott, elfoglaltsága, elválasztotta, viaszgyertyát, odakészítette, megigazította, karácsonyfára, jelentkezett, besötétedett, szívszaggató, elzsibbadtak, végigolvasta, gyertyafényt, ismételgette, meggyújtotta, lemezjátszót, feldíszített, rápillantott, látogatáskor, találkoztak, gyerekeknek, összevissza, bekapcsolta, karácsonyra, megcsodálta, elhelyezett, cseresznyét, kilométeres, szívdobogás, fájdalommal, szedhessük, géppel címzett, földre hullott, utóbbi napokban, rövid levelet, ölébe eresztette, hófehér lapot, egyenes támlájú, megváltó könnyek, háromszáz kilométeres, kertjében nevelte, szíve szakadt, aranyló göndör, legutóbbi látogatáskor, váza alatt, keményre vasalt, régi lemezjátszót, Tiszta Péter, Gábor Erzsébet,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Intelem  Alvó baby  Aztán itt van egy másik szerep...  A magukat nyílt és őszinte emb...  Evan Esar tollából  Esti kép  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem mindegy  A csonk és a facsemete  Aztán itt van egy másik szerep...  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  Törött csészék  Üdvözöllek az oldalamon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeüleidtől tanultad  Amikor 5 éves voltam,  A gyomorrontás tojással is kez...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  William Shakespeare-től idéze...  Amikor 5 éves voltam,  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Intelem  Csendes éjszakán  ...és mégis ráismersz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Tavaszról álmodom,  Könnyáztatta asszonysorsok  A szív és a cselekvés egységes...  Facebookon kaptam  A halolaj és a hal még a migré...  Facebookon kaptam  A magukat nyílt és őszinte emb...  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Nem mindegy  A csonk és a facsemete  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Fújjad márciusi szél . . .  Facebookon kaptam  Nem mindegy  Isteni zsebkendők  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  Ne engedd el kezem!  Ibolya  Esti kép  Fújjad márciusi szél . . .  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Mélységes szomorúsággal  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Szeretettel  Gősi Vali - Tükre lennék...  Március  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Esti kép  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Nagy László - Szerelem emléke  Facebookon kaptam  Üdvözöllek az oldalamon  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 17  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  Facebookon kaptam  Szép Álmokat  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  A közszereplő  Minden jónak végeszakad egysze...  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam  Az élet  Fújjad márciusi szél . . . 
Bejegyzés Címkék
géppel címzett, földre hullott, utóbbi napokban, rövid levelet, ölébe eresztette, hófehér lapot, egyenes támlájú, megváltó könnyek, háromszáz kilométeres, kertjében nevelte, szíve szakadt, aranyló göndör, legutóbbi látogatáskor, váza alatt, keményre vasalt, régi lemezjátszót, recsegő lemez, vékony viaszgyertyát, magány könnyei, elbóbiskolhatott, halaszthatatlan, összeszorította, nekifeszítette, felkattintotta, odacsoszogott, elfoglaltsága, elválasztotta, viaszgyertyát, odakészítette, megigazította, karácsonyfára, jelentkezett, besötétedett, szívszaggató, elzsibbadtak, végigolvasta, gyertyafényt, ismételgette, meggyújtotta, lemezjátszót, feldíszített, rápillantott, látogatáskor, találkoztak, gyerekeknek, összevissza, bekapcsolta, karácsonyra, megcsodálta, elhelyezett, cseresznyét, kilométeres, szívdobogás, fájdalommal, szedhessük, aranyozott, csomagokra, érdemelted, borítékból, fővárostól, tölthetjük, karácsonyt, garnitúrát, magányosan, meghatódva, eresztette, kibontotta, eljöhetek, tekintete, csöndesen, ijesztően, kisangyal, kertjében, építkezés, falucskát, rémítette, nyugtázta, fájdalmas, legutóbbi, háromszáz, háromszor, megtette, egyetlen, gondolta, távolság, állapota, keményre, kérdezte, csöndben, rátévedt, faragott, nagymami, behunyta, teljesen, legalább, megváltó, utoljára, ingadozó, napokban, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 109
  • e Hét: 661
  • e Hónap: 12048
  • e Év: 49796
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.