Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Albert Schweitzer élete és idézetei.
  2014-08-24 13:55:35, vasárnap
 
 

Az emberiség kimagasló egyénisége!






Albert Schweitzer élete, munkássága!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából:

Link



Albert Schweitzer
alias Oganga, avagy Nagy Fehér Varázsló



Született: 1875. január 14.
Kaysersberg, Németország (ma Franciaország.)

Elhunyt: 1965. szeptember 4.(90 évesen)
Lambaréne, Gabon

Foglalkozása:
teológus
lelkész
filozófus
tanár
orvos
orgonaművész
Polihisztor
szerző
író
Nobel-békedíjas (1952).

Iskolái:Tübingeni Egyetem






Idézetek Albert Schweitzertől:


Az igazság nincs időponthoz kötve. Mindig időszerű, kiváltképp akkor, amikor időszerűtlennek látszik.

,, A nagy titok: úgy járni végig életutunkat, hogy ne kopjunk el. Erre az olyan ember képes, aki nem az embereket és a tényeket veszi számításba, hanem minden élményét önmagára vetíti vissza, és a dolgok végső okát önmagában keresi. Aki a saját megtisztulásán munkálkodik, attól senki sem rabolhatja el eszméjét."



,,Aki nem ismeri azt az emelkedettséget, amit akkor élünk át, amikor a pusztítási kényszer szörnyű éjszakájába beragyog a segítés lehetőségének csodálatos fénye -, az nem tudja, milyen gazdag lehet az élet."


,,Ahogyan a hullám nem önmagáért van, hanem hogy az óceán hullámzásában állandóan részt vegyen, életem sem lehet soha önmagáért, mindig csak annak átélésében, ami körülöttem van."


,, Jónak maradni azt jelenti: ébernek maradni. Valamennyien hasonlítunk ahhoz az emberhez, aki lakatlan helyen jár nagy hidegben és hóban. Jaj neki, ha leül, hogy bágyadtságát kipihenje! Elalszik, s nem ébred fel többé. Így hal meg az erkölcsös ember is bennünk, ha belefáradunk a körülöttünk élők sorsának átélésébe, elszenvedésébe. Jaj nekünk, ha eltompul ez az érzékünk! Ezzel a legtágabb értelemben vett lelkiismeretünk megy tönkre, vagyis annak tudata, hogy mi az erkölcsi kötelességünk."


,,Aki jó cselekedetekre szánja el magát, nem számíthat arra, hogy az emberek eltakarítják útjából az akadályokat. Sőt el kell viselnie, hogy újabbakat gördítenek elébe. Csak az az erő győzheti le őket, amely a nehézségek közepette megacélozódik és megtisztul; az az erő, amely a lázadást ismeri, kimerül."






,,A bennünket körülvevő létben csak akkor találhatjuk meg a helyünket, ha egyéni életünkben átéljük a bennünket körülvevő létben érvényesülő és uralkodó egyetemes életet. A rajtam kívül létező élet természetét csak a bennem létező élet által ismerhetem meg."



,,Csak akkor igazán erkölcsös az ember, ha engedelmeskedik annak a belső kényszernek, hogy minden hozzáférhető életnek segítségére legyen, s fél attól, hogy bármely élőnek ártson. Nem kérdezi meg, hogy egyik vagy másik élet - értéke szerint - mennyire érdemel részvétet... Neki maga az élet, mint olyan, szent."


,,Az aktív szerepet játszó ember azonban egészen másfajta szellemi viszonyba kerül a világgal: nem csupán önmagának él. Ellenkezőleg: egynek érzi magát az összes környező élettel, átéli sorsukat, mint sajátját, minden erejével segíti őket, és nincs nagyobb öröme, mint kivenni részét az élet kibontakoztatásában vagy megmentésében."


,,Szükség van arra is, hogy mint emberek jelentsünk valamit a többi embernek. Tehát ki kell lépnünk önmagunkból, hivatásunkból, környezetünkből, ha azt keressük, hogy amellett valahol még emberi módon hasznossá tegyük magunkat."



,,Sok jellemvonásunkat, amelyek már a sajátunkká váltak, a gyengédséget, jóságot, szerénységet, a megbocsátás hajlandóságát, az igazságszeretetet, a hűséget vagy a lemondást azoknak az embereknek köszönhetjük, akik cselekedeteikkel megmutatták nekünk ezeket az erényeket, néha a fenségesen nagyban, néha a kicsiben. A tetté vált gondolat belénk esett, mint a sziporka, és új lángot gyújtott."



,,Csak az öregszik meg, aki lemond eszményeiről. Az évek múlásával ráncos lesz az arcod, de ha kialszik benned a lelkesedés, akkor a lelked ráncosodik meg. ... Az ember - akár tizenhat éves, akár hatvanhat - csodára szomjazik, elámul a csillagok örökkévalóságán, a gondolatok és a dolgok szépségén: nem fél a kockázattól, gyermeki kíváncsisággal várja, mi lesz holnap, szabadon örül mindennek"



,,Olyan fiatal vagy, mint a reményeid, olyan öreg, mint a kétségeid. Olyan fiatal vagy, mint az önbizalmad, olyan öreg, mint a félelmed. Fiatal, mint a hited, öreg, mint a csüggedésed."







 
 
0 komment , kategória:  Albert Schweitzer  
Címkék: jellemvonásunkat, cselekedeteikkel, örökkévalóságán, enciklopédiából, környezetünkből, engedelmeskedik, lelkiismeretünk, emelkedettséget, időszerűtlennek, kíváncsisággal, megtisztulásán, cselekedetekre, elszenvedésébe, megacélozódik, kötelességünk, hullámzásában, lehetőségének, franciaország, megmentésében, hajlandóságát, schweitzertől, hivatásunkból, belefáradunk, foglalkozása, eltakarítják, köszönhetjük, valamennyien, orgonaművész, eszményeiről, wikipédiából, bágyadtságát, ellenkezőleg, gyengédséget, hozzáférhető, szerénységet, munkálkodik, emberiség kimagasló, szabad enciklopédiából, igazság nincs, nagy titok, olyan ember, tényeket veszi, dolgok végső, saját megtisztulásán, pusztítási kényszer, segítés lehetőségének, óceán hullámzásában, erkölcsös ember, körülöttünk élők, legtágabb értelemben, erkölcsi kötelességünk, emberek eltakarítják, Albert Schweitzer, Nagy Fehér Varázsló, Tübingeni Egyetem, Idézetek Albert Schweitzertől,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 15  Szabó T. Anna - Pitypang  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Emlékezz  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Kertem  Esterházy Péterre emlékezünk  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csend  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Az ember emlékekből áll  39 ígéret  Pitypang szökőkút  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Magamnak  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Csend  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Hogyan válunk hűségesekké?  Vidámság  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Tanácsok egy pszichológustól  Szép estét  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  jó reggelt  Bornyi Veronika haiku verse  Egy barátság története  Magamnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Egyszerű  Pitypang szökőkút  39 ígéret  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szívek  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  képre írva  Vito Giaquinto gondolata  Szabó T. Anna - Pitypang  Ismeretlen: Ikarusz monda  Csend  Egy párkányon  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Különleges  Reményik Sándor: Pierrot &...  Magamnak  Pitypang szökőkút  Nagy és kis csodák  A pitypang legendája  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
emberiség kimagasló, szabad enciklopédiából, igazság nincs, nagy titok, olyan ember, tényeket veszi, dolgok végső, saját megtisztulásán, pusztítási kényszer, segítés lehetőségének, óceán hullámzásában, erkölcsös ember, körülöttünk élők, legtágabb értelemben, erkölcsi kötelességünk, emberek eltakarítják, nehézségek közepette, lázadást ismeri, bennünket körülvevő, rajtam kívül, bennem létező, belső kényszernek, aktív szerepet, összes környező, többi embernek, sajátunkká váltak, megbocsátás hajlandóságát, hűséget vagy, lemondást azoknak, embereknek köszönhetjük, fenségesen nagyban, tetté vált, évek múlásával, lelked ráncosodik, ember &#8211, csillagok örökkévalóságán, dolgok szépségén, jellemvonásunkat, cselekedeteikkel, örökkévalóságán, enciklopédiából, környezetünkből, engedelmeskedik, lelkiismeretünk, emelkedettséget, időszerűtlennek, kíváncsisággal, megtisztulásán, cselekedetekre, elszenvedésébe, megacélozódik, kötelességünk, hullámzásában, lehetőségének, franciaország, megmentésében, hajlandóságát, schweitzertől, hivatásunkból, belefáradunk, foglalkozása, eltakarítják, köszönhetjük, valamennyien, orgonaművész, eszményeiről, wikipédiából, bágyadtságát, ellenkezőleg, gyengédséget, hozzáférhető, szerénységet, munkálkodik, hasonlítunk, éjszakájába, életutunkat, kényszernek, megbocsátás, megmutatták, kockázattól, csüggedésed, önmagunkból, segítségére, akadályokat, érvényesülő, természetét, körülöttünk, találhatjuk, németország, polihisztor, kaysersberg, szeptember, jelentsünk, egyénisége, értelemben, számításba, gondolatok, ráncosodik, schweitzer, munkássága, ismerhetem, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 49 db bejegyzés
e év: 500 db bejegyzés
Összes: 12990 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 362
  • e Hét: 8333
  • e Hónap: 15806
  • e Év: 133052
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.