Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szilva
  2022-04-09 21:18:24, szombat
 
   
  A Szilva

A szilva az egyik leggyakoribb gyümölcsünk, rendkívül változatos fajtái vannak, és általában nem igényel sok gondozást a termesztése. Ezt jelzi az is,... hogy nagyon sok vadon termő szilvafát találhatunk az erdőkben, de akár a lakott területek, lakótelepek zöldövezeteiben is.

Európában Magyarország a negyedik legnagyobb szilvatermelő ország Románia, Németország és Bulgária után. Hazánkban a gyümölcsfák egynegyede szilvafa. A szilva iránti vonzalmunkat számos helységnév (pl. Szilvásvárad, Szilvásszentmárton), népdal (pl. ,,Hull a szilva a fáról"), vagy családnév (pl. Szilvási) is tükrözi. A statisztikák alapján évente kb. 7 kg szilvát fogyasztunk cl fejenként, ami nem mondható túl nagy mennyiségnek ahhoz képest, hogy milyen bőséges a hazai kínálat. Csak a színük alapján kék, zöld, sárga, vörös és lila csoportra oszthatóak a gyümölcs fajtái, ez is jelzi rendkívüli változatosságukat. A kék, a vörös és a sárga szilvákat kevésbé értékesnek tartják, mivel magasabb a savtartalmuk, így ezekből kisebb mennyiség fogyasztása javasolt.

A szilva rendkívül gazdag káliumban és vasban, emellett bőségesen található benne A- és E-vitamin, valamint rostanyag. Aszalással, lekvár- készítéssel ezek az értékes alkotórészek még inkább bekoncentrálódnak, így pl. 100 g aszalt szilva, több mint 750 mg káliumot tartalmaz. Gazdag hatóanyagtartalmának megfelelően a szilva jelentős gyógyhatásokkal rendelkezik.

Antioxidáns hatás:
A szilva az antioxidáns vegyületek bőséges tárházát (fenolos vegyületek, lignánok, bipirrol vegyületek, fiavonoidok, A-, C- és E-vitamin) tartalmazza, melyek a szervezetet károsító ún. szabad gyökök hatástalanításában fontos szerepet játszanak, s ezáltal védelmet nyújthatnak az érfalkárosodással vagy akár a daganatos betegségek kialakulásával szemben. Különösen sok antioxidánst tartalmaznak a sárga színű szilvafajták.

Hashajtó hatás:
A szilva közismert ellenszere a székrekedésnek. Régóta használt módszer a szilvalekvár vagy aszalt szilva evése szorulásos panaszok esetén, valamint az is széles körben tudott, hogy a szilva és a tej együttes fogyasztása komoly hasmenést okozhat.

A gyümölcs hashajtó hatása több úton megy végbe. Egyrészt viszonylag magas a rosttartalma, mely a székletben vizet köt meg, és így lazítja az állagát. Ugyanakkor megfigyelték, hogy a szűrt szilvalé is hashajtó, pedig a szűréssel valamennyi rostanyagot eltávolítanak belőle. A vizsgálatok kimutatták, hogy a~szilvában található cukor, elsősorban magas gyümölcscukor és szorbit tartalma felelős a hashajtó hatásért. Ebből adódik a tejjel adott nagyon erős hatás, hiszen a tejben lévő tejcukornak is lehet szék- letürítést gyorsító képessége. Emellett a szilvában olyan fenolos vegyületek (klorogénsav, neoklorogénsav) is találhatóak, melyek szintén fokozzák a belek működését. Ezek alapján nem kell csodálkozni, hogy a szilvát évszázadok óta használjuk a székrekedés kezelésre.

Szív- és érrendszeri hatások:
A gyümölcs antioxidáns hatása révén védi az érfalakat a károsító hatásokkal szemben, magas káliumtartalma pedig kedvezően befolyásolja a keringést, különösen a vérnyomás tekintetében. Ismert, hogy a magas vérnyomás egyik fő oka az, hogy túl sok sót (nátrium-klorid) fogyasztunk. Ennek ellensúlyozására éppen a káliumsók alkalmasak. így a magas vérnyomás megelőzésében, de kezelésében is jó eredményt érhetünk el a szilva rendszeres fogyasztásával. Emellett rosttartalma révén csökkenti a bélből a koleszterin felszívódását is, ennek következtében a szilva rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkenéséhez vezethet.

Csontritkulás elleni hatás:
A csontritkulás kialakulásában számos tényező vesz részt, ezek közül az egyik a bór hiánya. A bór viszonylag ritkán fordul elő az élelmiszerekben, azonban a szilva rendkívül gazdagon tartalmazza, főleg aszalást követően. 10 dkg aszalt szilvában megtalálható a napi bórszükségletünk (2-3 mg), így az aszalt gyümölcs rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk csontjaink egészségéért is.

Vércukorcsökkentő hatás:
A szilvában található fenolos anyagok, valamint a rostok a hashajtó hatáson kívül késleltetik a szőlőcukor felszívódását a bélből, ezáltal elnyújtják annak bejutását a vérbe. Ennek következtében a szervezet cukorterhelése sokkal kiegyensúlyozottabbá válik, a hasnyálmirigy inzulin elválasztása kímélőbb és gazdaságosabb lesz. Ehhez járul még az a tény, hogy a gyümölcsben levő nagy mennyiségű szorbit és gyümölcscukor úgy szolgáltat energiát a szervezetnek, hogy egyáltalán nem használ inzulint. E hatás előnyös mind a cukorbetegség megelőzésében, mind pedig a már kialakult cukorbetegség kezelésében.

Népgyógyászati felhasználás:
A népgyógyászatban a szilvát több betegségre alkalmazzák. Többek között veseműködés serkentőként, belső vérzések csillapítójaként, valamint májbetegségek ellen használják.

Gyuri bácsitól, a füvesembertől megtudtuk, hogy egy magyar kutatócsoport székelyek és csángók lakta vidékeken vizsgálta, hogy ott mit használnak rákbetegségek kialakulása ellen. Nem kis meglepetést okozott, hogy a (hozzáadott cukor nélküli) szilvalekvár az egyik legelterjedtebb alapanyag az ilyenfajta elváltozások kezelésére. Bebizonyosodott, hogy a here- és a mellrák, illetve a vastagbéldaganat ellen is hatásos az édesség, leginkább a benne található magas számú antioxidáns miatt.

A szerkesztő, vagyis jómagam ajánlom, hogy időnként, mikor hozzájutunk némi szilvához, és dézsmálni kezdjük, törjük fel egy-két szilva magját, és azt is (jól megrágva) fogyasszuk el a gyümölcsével együtt. Nem kell az összes szilvamagot megenni, csak egyet-kettőt. A benne lévő hatóanyagok, drogok kis mértékben jótékony hatással vannak a szervezetre. A régiségben a porrá őrölt érett szilva magjából fogyasztottak a magas vérnyomásban szenvedők.

Néhány rég feledésbe merült régi Magyar ellenálló szilvafajta:
- Besztercei szilva
- Boldogasszony szilvája
- Duránci szilva
- Nyári aszaló szilva
- Sárga szilva
- Veres szilva
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Címkék: koleszterinszint, ellensúlyozására, vastagbéldaganat, csillapítójaként, népgyógyászatban, bórszükségletünk, zöldövezeteiben, élelmiszerekben, gyógyhatásokkal, legelterjedtebb, bebizonyosodott, népgyógyászati, fogyasztásával, káliumtartalma, kialakulásával, cukorterhelése, neoklorogénsav, székrekedésnek, kialakulásában, megelőzésében, kutatócsoport, gazdaságosabb, fogyasztottak, gyümölcscukor, rákbetegségek, cukorbetegség, eltávolítanak, szilvatermelő, csökkenéséhez, felszívódását, csontritkulás, következtében, hasnyálmirigy, boldogasszony, májbetegségek, füvesembertől, egyik leggyakoribb, lakott területek, negyedik legnagyobb, gyümölcsfák egynegyede, szilva iránti, statisztikák alapján, hazai kínálat, színük alapján, gyümölcs fajtái, sárga szilvákat, szilva rendkívül, értékes alkotórészek, szilva jelentős, antioxidáns vegyületek, szervezetet károsító, érfalkárosodással vagy, Európában Magyarország,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Hiányzik  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Png kislány  Alázat  Ne kapaszkodj magasabbra,  Éretlen vers  Szép estét kedves látogatóimna...  Fehér virág  Gonosz démon-álarc  Julian Brass gondolata  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Akarat  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akik bántanak téged  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Még csak most kezdődik a nap  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Png kislány  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Albert Einsteinről  Png lepke  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Garai Gábor - Takarítás  Fehér virág  Mindig jusson idő nevetni  Még csak most kezdődik a nap  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Albert Einsteinről  Nem tudhatod  Leonardo da Vinci gondolata  Paul David Tripp Április 20  Soha ne kedvezz...  Radikális szeretet  Jó éjszakát  Alázat  Elköszönt  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png fotel  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Fekete István - Akác  Esti kép  George Gordon Lord Byron: Inez...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png kislány  Akarat  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Esti kép  Png ház  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Alázat  Png férfi  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Albert Einsteinről  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Neked tudnod kell  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Png nő 
Bejegyzés Címkék
egyik leggyakoribb, lakott területek, negyedik legnagyobb, gyümölcsfák egynegyede, szilva iránti, statisztikák alapján, hazai kínálat, színük alapján, gyümölcs fajtái, sárga szilvákat, szilva rendkívül, értékes alkotórészek, szilva jelentős, antioxidáns vegyületek, szervezetet károsító, érfalkárosodással vagy, daganatos betegségek, sárga színű, szilva közismert, szilvalekvár vagy, gyümölcs hashajtó, székletben vizet, szűrt szilvalé, szűréssel valamennyi, vizsgálatok kimutatták, hashajtó hatásért, tejjel adott, tejben lévő, szilvában olyan, belek működését, szilvát évszázadok, székrekedés kezelésre, gyümölcs antioxidáns, károsító hatásokkal, vérnyomás tekintetében, magas vérnyomás, káliumsók alkalmasak, szilva rendszeres, koleszterin felszívódását, koleszterinszint csökkenéséhez, csontritkulás kialakulásában, napi bórszükségletünk, aszalt gyümölcs, szilvában található, hashajtó hatáson, szőlőcukor felszívódását, szervezet cukorterhelése, hasnyálmirigy inzulin, gyümölcsben levő, cukorbetegség megelőzésében, szilvát több, füvesembertől megtudtuk, magyar kutatócsoport, egyik legelterjedtebb, ilyenfajta elváltozások, vastagbéldaganat ellen, benne található, gyümölcsével együtt, összes szilvamagot, benne lévő, porrá őrölt, magas vérnyomásban, koleszterinszint, ellensúlyozására, vastagbéldaganat, csillapítójaként, népgyógyászatban, bórszükségletünk, zöldövezeteiben, élelmiszerekben, gyógyhatásokkal, legelterjedtebb, bebizonyosodott, népgyógyászati, fogyasztásával, káliumtartalma, kialakulásával, cukorterhelése, neoklorogénsav, székrekedésnek, kialakulásában, megelőzésében, kutatócsoport, gazdaságosabb, fogyasztottak, gyümölcscukor, rákbetegségek, cukorbetegség, eltávolítanak, szilvatermelő, csökkenéséhez, felszívódását, csontritkulás, következtében, hasnyálmirigy, boldogasszony, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1119
  • e Hét: 2603
  • e Hónap: 8975
  • e Év: 59766
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.