|
2022-06-30 23:22:06, csütörtök
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók
Tésztához:
1500 g búzafinomliszt
75 g friss élesztő
850 ml tej
3 kk. só
9 ek. cukor
250 g vaj vagy ráma
Töltelék:
tejföl (a kinyújtott tésztát megkenni)
töltelék ízlés szerint
Tetejére:
1 nagy méretű tojás kenni
Leírás
Előkészítés:
Kb. 100 ml langyos tejbe bemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk. cukrot, félretesszük.
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk sót, cukrot és elkeverjük. Ehhez adjuk továbbá a puha vajat vagy rámát és az időközben felfutott élesztőt, és a többi tejet. Összekeverjük, majd dagasztjuk.
Kézzel 15-20 percig dagasztom. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adhatunk hozzá.
Kb. 1-1,5 órára letakarva félretettem kelni. Ha hűvösebb van, hosszabb a kelesztési idő.
A kemencét közben felfűtjük, úgy hogy mire a kalácsok sütésre készen lesznek, a kemencénkben kb. 180-200 fok legyen. (Nálunk ez a fiúk dolga, nekem már csak a sütésre kész kalácsokat kell kivinnem és betennem a meleg kemencébe.)
Tepsiket sütőpapírral kibéleltem. A töltelékeket előkészítettem.
Gesztenyés: a natur gesztenyemasszát kiolvasztottam, adtam hozzá 1 ek. vajat, 1 ek. tejfölt, 2 ek. rumaromát, 2-3 ek. porcukrot (ízlés szerint). Alaposan kikevertem.
Kakaós: Nesquik kakaóport használtam (alá tejfölt kentem a tésztára).
Fahéjas: Ízlés szerint a fahéjat porcukorral vagy kristálycukorral elkeverjük (alá tejfölt kentem a tésztára).
Elkészítés:
Amikor a tészta kb. kétszeresére megkelt, enyhén lisztezett nyújtólapra borítottam, majd 9 egyforma részre osztottam.
Az első adag tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtottam, tetejét vékonyan tejföllel megkentem, kakaóporral megszórtam. Majd hosszú oldalakon 1-1 cm felhajtottam a tésztából és feltekertem a kalácsot, úgy hogy a tészta vége a kalács aljára essen.
Így jártam el az össze tésztával. (1 gesztenyemasszából 2 gesztenyés kalács lett.)
Majd felvert tojással a kalácsokat alaposan megkentem. Végül fa saslik nyárssal a kalácsokat meg szúrkáltam, hogy a gőz majd sütés közben kijöhessen, ne repedjenek meg.
Az első tepsin lévő kalácsok már süthetők is, aztán sorban a többi.
Mi 180-200 fokon sütjük. Érdemes azért egy darab alufóliát kikészíteni, hogy ha a teteje nagyon pirulna, le tudjuk takarni. Sütési idő kb. 20 perc.
Kocsis Hajnalka
Recept és fázisfotók: https://www.mokuslekvar.hu/kemences-kalacs/
|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
Címkék: gesztenyemasszát, kristálycukorral, kiolvasztottam, búzafinomliszt, előkészítettem, összekeverjük, felhajtottam, félretesszük, sütőpapírral, kétszeresére, töltelékeket, bemorzsoljuk, kemencénkben, porcukorral, mokuslekvar, előkészítés, kakaóporral, nyújtólapra, kikészíteni, átszitáljuk, félretettem, feltekertem, szúrkáltam, hozzáadjuk, lisztezett, kalácsokat, hozzáadunk, megszórtam, kijöhessen, borítottam, repedjenek, gesztenyés, elkeverjük, nyújtottam, használtam, kikevertem, kinyújtott tésztát, lisztet átszitáljuk, puha vajat, időközben felfutott, többi tejet, kemencét közben, kalácsok sütésre, fiúk dolga, sütésre kész, meleg kemencébe, töltelékeket előkészítettem, natur gesztenyemasszát, fahéjat porcukorral, első adag, tészta vége, kalács aljára, Kocsis Hajnalka,
|
|
|
|
kinyújtott tésztát, lisztet átszitáljuk, puha vajat, időközben felfutott, többi tejet, kemencét közben, kalácsok sütésre, fiúk dolga, sütésre kész, meleg kemencébe, töltelékeket előkészítettem, natur gesztenyemasszát, fahéjat porcukorral, első adag, tészta vége, kalács aljára, össze tésztával, kalácsokat alaposan, első tepsin, darab alufóliát, teteje nagyon, gesztenyemasszát, kristálycukorral, kiolvasztottam, búzafinomliszt, előkészítettem, összekeverjük, felhajtottam, félretesszük, sütőpapírral, kétszeresére, töltelékeket, bemorzsoljuk, kemencénkben, porcukorral, mokuslekvar, előkészítés, kakaóporral, nyújtólapra, kikészíteni, átszitáljuk, félretettem, feltekertem, szúrkáltam, hozzáadjuk, lisztezett, kalácsokat, hozzáadunk, megszórtam, kijöhessen, borítottam, repedjenek, gesztenyés, elkeverjük, nyújtottam, használtam, kikevertem, elkészítés, kibéleltem, kinyújtott, kelesztési, hozzávalók, fázisfotók, dagasztjuk, osztottam, tésztához, felfűtjük, időközben, dagasztom, felfutott, keménynek, alufóliát, tésztával, kakaóport, rumaromát, letakarva, porcukrot, megkentem, felületen, tésztából, tejföllel, oldalakon, kemencébe, tésztára, alaposan, adhatunk, hűvösebb, hosszabb, kemencét, vékonyan, töltelék, nyárssal, megkenni, kalácsok, , ,
|
|
|
|
2024. Március
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
1 db bejegyzés |
e év: |
37 db bejegyzés |
Összes: |
8763 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (65)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (20)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (93)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 62
- e Hét: 1048
- e Hónap: 12435
- e Év: 50183
|
|
|