Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Karácsonyi fohász a gyökereinkért
  2012-12-23 10:11:56, vasárnap
 
   
  Adjátok vissza a gyökereinket!

(Karácsonyi fohász Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet! c. versének ihletésére, átköltés)

Jászolban fekvő édes pici Jézus,
Bús magyar gyermek imádkozik Hozzád.
A Kárpátok fáit hópihék takarják.

Havas fejükkel Hozzád intenek fel,
A drága, védő, őrködő hegyek fái,
Add vissza nékünk, add a fák GYÖKEREIT!


Első generációs életstratégiák lakótelepi környezetben

(Részlet: Tudósítás Magyarországról 1972-1981 c. fejezetéből)

,,De leginkább az az ellenségesség volt a legelviselhetetlenebb, amellyel az őslakosok fogadták a "lakótelepi betolakodókat". Mintha ők tehettek volna arról, hogy mindenki aki "kiérdemelte" a lakáshoz jutás, lakásvásárlás lehetőségét az eredeti lakóhelyétől a lehetséges legtávolabbi lakótelepen juthatott hozzá álmai netovábbjához a lakáshoz! És hogy ez nem véletlen volt, hanem igen is a magyar identitástudat módszeres kiirtására való törekvés része, semmi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ezzel a módszerrel találkozhatunk - főleg Erdélyben a határainkon túli magyarok lakta településeken is.


Az Erdélyi-középhegységben, a lezúduló hó-olvadék áradó folyóvá duzzasztva a kis hegyi-patak vizét, elsodorta az erősnek látszó hidat, de az ott honos fák erős gyökerükkel megkapaszkodva, szálegyenesen, zöldellve megmaradtak!

Aki már látta a csakis arra a településre jellemző hagyományokat tükröző építkezési stílusú házakat, annak összeszorul a szíve a helyére épített betonkalodákat tartalmazó épületblokkok láttán. Olyanok ezek a betonmonstrumok, bennük az eredeti lakhelyükről "kiszanált őslakos" magyarokkal, mint távoli idegenben épült lakótelepre telepített, gyökér nélkül tengődő élőlények gettója. Összehasonlítva a kétféle életteret: nyilvánvaló, hogy mindez mementója egy újfajta genocídiumnak, ami évtizedek óta folyik a magyarság ellen - határainkon innen és túl!

Katalin érezte, hogy képtelen "az idegen talajban gyökeret ereszteni" és ha neki nem sikerül, akkor hogyan tudja gyermekeit megtanítani rá? Megtanulta a tanyán, hogy a satnya gyökerű, vagy gyökér nélküli palánta életképtelen.
- "Csak nyújtózkodik világnak, de megkapaszkodni, sok termést hozni nem fog!"
Mondta anyja-helyett-anyja-nagynénje, miközben a szép, mutatós szárú levelű, de satnya gyökerűt egyszerűen kidobta.
Erkölcsi érzéke azt diktálta, hogy: ha már, mint veszélyeztetett terhes "kikényszerített" három gyereket ettől az élettől, be kell bizonyítania életképességüket.
Soha nem vágyódott úgy vissza gyermekkora színhelyére - abba a pesti városrészbe ahol, ha kiment az utcára mindenki ismerős volt akivel csak találkozott - mint akkor! Oda vágyódott, de nagyon ahol nem volt illetlenség a "Hogy tetszik lenni?" kérdésre őszintén és részletesen válaszolni!
Oda, ahova elért, ismerős illatokat hozva a kunsági tavaszi szél. Oda, ahol eső után a földnek hasonló illata van, mint a tanyán volt. Oda, ahol a hó olyan sokáig tiszta fehér marad, hogy csak ki kell menni az utcára, és máris lehet szánkózni, hógolyózni, a letaposott részeken még korcsolyázni is!
Ezek azonban megszokható identitásbéli lelki problémák. Meg lehet tanulni velük együtt élni. Az azonban igazi tragédiát okozott, amikor a GYES alatt "egykeresővé" vált a család."
(Részlet vége)

Ezen írással ,,Anyám", ,,Apám" nemzedékének szerettem volna emléket állítani. E nemzedék képviselői még itt élnek közöttünk. Igaz, már öregek, betegek és sokan eltemették ,,vágott-virág" rövid életű, 1945 után született gyermekeiket is...
Ők azok, akik soha nem meséltek gyerekkorukról, szüleikről, családi múltjukról, vagyis: elhallgatták családi gyökereiket utódaik elől. Ez az elhallgatás a leghatékonyabb módja a hagyományok- a nemzeti- és nemzetiségi kultúra gyökeres kihalásának. Ők azok, akik számára a politikai változás még elhozhatja az öregkor méltóságát! Hogyan? Ennek megválaszolására, pontokba szedve leírtam egy-két ötletet.

Tudomásul kell vennünk, hogy a világ nemzetállamaiban - évszázadok óta -úgy élik meg az emberek hovatartozásukat, történelmüket, hogy - többnyire - ISMERIK CSALÁDI ŐSEIK TÖRTÉNETÉT, TÖRTÉNELMÉT, vagyis: ÉLETÜK GYÖKEREIT.

El kellene érni, hogy ezek az egyéni sorsok - a család, a munka, a jövő szempontjából - megismerhetők legyenek a családokban!

Tudatosítani kellene, hogy az egyéni sorsok, történetek, maga a történelem, a család történelme!

Hazánk történelme, viszont a családi történelmek összessége!

Jó, hogy van Terrorháza Múzeum, de az ott látottak, a fiatalabbak számára - úgymond: ,,lógnak a levegőben". Miért? Azért, mert az oda látogató ifjú honpolgárnak fogalma sincs arról, hogy saját családján belül kije-kije hogyan élte túl, vagy halt bele az egyik, vagy a másik terrorizmusba! Addig, bizony ezek az ismeretek - borzalmasságuk miatt - csak még jobban elidegenítik utódaikat saját, családi történelmüktől! Azt a hamis illúziót kelti bennük, hogy: ,,NEKEM EHHEZ SEMMI KÖZÖM!"

Az ösztönzők sokaságát kellene kitalálni, hogy az utánunk születettekben is felébredjen a vágy a családi múlt, a családi történelem megismerésére!

Alapvető igény kellene, hogy legyen - most, a génkutatások óriási eredményeinek elérésekor különösképpen - saját, genealógiai múltunk ismerete! Egyszerűbben fogalmazva: szükségesnek tartom, hogy mindenki képes legyen - felnőtt korára, legalább dédszülőkig visszamenőleg - a saját családfáját megrajzolni! Még egyszerűbben fogalmazva: jó lenne tudni, hogy ki fia-borja is az ember valójában!


(A rabszolgatartó társadalmak rabszolgái sem ismerték genealógiai múltjukat.)

A ,,TUDÁS" birtokában aztán nem élhetnénk ,,csak úgy" felelőtlenül bele a világba, vagyis az Európai Unióba, mert a MÚLT KÖTELEZ! KIT ARRA, HOGY ŐSEI HIBÁIBÓL OKULVA ALAKÍTSA KI CSALÁDI ÉLETPROGRAMJÁT, ÉLETSTRATÉGIÁJÁT - KIT ARRA, HOGY MÉLTÓ UTÓDJA LEHESSEN ELŐDEINEK!

Ezek: maguktól értetődőek a világ nemzetállamaiban.. Ebből következik, hogy akkor leszünk igazán (genealógiai múltunk ismerete által is) egyenrangú polgárai saját hazánknak és csakis ezután bármilyen más nemzetállamok közösségének!

Bizony, akkor még az is előfordulhat, hogy a ,,tudás" birtokában felelősséggel tudnánk
v á l a s z-t a n i!

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: életképességüket, hovatartozásukat, nemzetállamaiban, megválaszolására, életstratégiáját, veszélyeztetett, betonmonstrumok, magyarországról, középhegységben, összehasonlítva, kikényszerített, történelmüktől, megkapaszkodni, borzalmasságuk, születettekben, betonkalodákat, életstratégiák, identitástudat, életprogramját, gyerekkorukról, leghatékonyabb, találkozhatunk, rabszolgatartó, megkapaszkodva, identitásbéli, ellenségesség, történelmüket, szempontjából, betolakodókat, megismerhetők, genocídiumnak, szálegyenesen, hagyományokat, visszamenőleg, nemzetállamok, netovábbjához, őslakosok fogadták, lakáshoz jutás, eredeti lakóhelyétől, lehetséges legtávolabbi, magyar identitástudat, módszerrel találkozhatunk, határainkon túli, lezúduló hó-olvadék, erősnek látszó, csakis arra, településre jellemző, helyére épített, eredeti lakhelyükről, kétféle életteret, újfajta genocídiumnak, magyarság ellen, Wass Albert, Tudósítás Magyarországról, ISMERIK CSALÁDI ŐSEIK TÖRTÉNETÉT, ÉLETÜK GYÖKEREIT, Terrorháza Múzeum, NEKEM EHHEZ SEMMI KÖZÖM, Európai Unióba, MÚLT KÖTELEZ, HOGY ŐSEI HIBÁIBÓL OKULVA ALAKÍTSA KI CSALÁDI ÉLETPROGRAMJÁT, HOGY MÉLTÓ UTÓDJA LEHESSEN ELŐDEINEK, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét  Mindent de mindent visszakap  Sorsunk miatt...  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Jázmin  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Mindig lesz olyan  Esterházy Péterre emlékezünk  Tanácsok egy pszichológustól  Hogyan válunk hűségesekké?  Sík Sándor - Ha jő a perc  Alvó kislány  Szép estét kedves látogatóimna...  Bornyi Veronika haiku verse  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Tavaszi este  Sorsunk miatt...  39 ígéret  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Mindig lesz olyan  Zilahy Lajos gondolata  Különleges  Szép estét kedves látogatóimna...  Ott van  Jó éjszakát  Nagy és kis csodák  A gyulladáscsökkentő és csonte...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Horváth Szilvia tollából  Különleges  Jánosházy György: Fogd a kezem  Erdei gyöngyvirág  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  képre írva  Ott van  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Töröld le  Otthon  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Emlékezz  Szép estét  Facebookon kaptam  képre írva  Szívek  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  James Allen  Emlékezz  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Van néhány kérdés, amin gondol...  Gebhardt Nóra versei II.  Csend  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Esterházy Péterre emlékezünk  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Magyar költészet napja  Az ember  Reményik Sándor: Pierrot &...  Spenót fasírttal  Hegedüs Géza: Magyar költészet  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  képre írva  Szívek  képre írva  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Facebookon kaptam  különleges  Magyar költészet napja  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Paul David Tripp Április 13  Andrássy Réka - A bolond Böske 
Bejegyzés Címkék
őslakosok fogadták, lakáshoz jutás, eredeti lakóhelyétől, lehetséges legtávolabbi, magyar identitástudat, módszerrel találkozhatunk, határainkon túli, lezúduló hó-olvadék, erősnek látszó, csakis arra, településre jellemző, helyére épített, eredeti lakhelyükről, kétféle életteret, újfajta genocídiumnak, magyarság ellen, idegen talajban, satnya gyökerű, pesti városrészbe, utcára mindenki, kunsági tavaszi, földnek hasonló, tanyán volt, letaposott részeken, azonban igazi, leghatékonyabb módja, politikai változás, öregkor méltóságát, világ nemzetállamaiban, emberek hovatartozásukat, egyéni sorsok, jövő szempontjából, család történelme, családi történelmek, fiatalabbak számára, másik terrorizmusba, ismeretek &#8211, hamis illúziót, ösztönzők sokaságát, utánunk születettekben, családi múlt, családi történelem, génkutatások óriási, saját családfáját, ember valójában, rabszolgatartó társadalmak, életképességüket, hovatartozásukat, nemzetállamaiban, megválaszolására, életstratégiáját, veszélyeztetett, betonmonstrumok, magyarországról, középhegységben, összehasonlítva, kikényszerített, történelmüktől, megkapaszkodni, borzalmasságuk, születettekben, betonkalodákat, életstratégiák, identitástudat, életprogramját, gyerekkorukról, leghatékonyabb, találkozhatunk, rabszolgatartó, megkapaszkodva, identitásbéli, ellenségesség, történelmüket, szempontjából, betolakodókat, megismerhetők, genocídiumnak, szálegyenesen, hagyományokat, visszamenőleg, nemzetállamok, netovábbjához, felelősséggel, településeken, épületblokkok, lakásvásárlás, megismerésére, eredményeinek, különösképpen, terrorizmusba, nemzedékének, életképtelen, legtávolabbi, nyújtózkodik, bizonyítania, lakóhelyétől, lakhelyükről, korcsolyázni, elhallgatták, egyszerűbben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 80
  • e Hét: 7078
  • e Hónap: 8025
  • e Év: 43966
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.