Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jobbágysors: A közmunka bebetonozza a nyomort
  2014-09-23 07:21:43, kedd
 
  2014-09-22 09:53:00
Jobbágysors: A közmunka bebetonozza a nyomort

Eltérő eredménnyel látott nemrég napvilágot két kutatás a közmunkások helyzetéről, melyeknek közös pontja, hogy az érintettek többsége úgy véli: nettó 50 632 forintos közmunkabérért dolgozni jobb ugyan, mint a 22 800 forintos segélyen tengődni, de ez is megalázóan kevés a megélhetéshez.

A jelenlegi viszonyok között nem megszüntetni kell a közmunkarendszert, hanem egyes részeit korrigálni: így, a nemegyszer embertelen munkakörülményeken kellene javítani, valamint a teljes minimálbért, nem pedig annak 80 százalékát illene újból megadni a közmunkásoknak - hangzott el a Közfoglalkoztatási csapda című kutatási jelentés bemutatóján, amit a Magyar Szegénységellenes Hálózat mutatott be a napokban. A közfoglalkoztatottak helyzetét és lehetőségeit vizsgáló kismintás kutatás keretében tavaly 533 kérdőívet töltettek ki és 42 interjút készítettek főként borsodi és szabolcsi települések érintettjeivel.

A bemutatón a kutatók - Ferge Zsuzsa, Molnár György és Farkas Zsombor - leszögezték, hogy a vizsgálat ugyan nem reprezentatív, de a közfoglalkoztatás visszásságait jól tükrözi. A legfőbb negatívum, hogy a közfoglalkoztatás rendszere csapda, mert nincs belőle kiút. Már a szocialista kormány által 2009-ben elindított Út a munkába közmunkaprogram hatásvizsgálata során kiderült, hogy azok a munkanélküliek, akik nem vesznek részt a közmunkában, két és félszer nagyobb eséllyel jutnak álláshoz (24 százalék), mint a közmunkások, akiknek csak az egytizede tudott elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. 2011-ben a KSH szerint már csak 5 százalék volt a nyílt munkaerőpiacra átlépő közfoglalkoztatottak aránya. A közmunkás státusz ,,lefelé húzó spirál", ami megnehezíti az egyéb álláskeresést, már csak azért is, mert a közmunkák többsége képzettséget nem igénylő fizikai munka, ami semmilyen módon nem növeli a foglalkoztatási esélyeket. Ugyanezt tükrözték a tavaly téli közmunkásképzési programok is.

ferge zsuzsaFerge Zsuzsa

Tíz kilométer gyaloglás

A közmunkások szűk mozgásterét jól mutatja az a gyakori jelenség, amikor a megkérdezettek például gyalog teszik meg a munkaügyi központba vezető 8-10 kilométeres utat, mert nem tudják megelőlegezni a buszköltséget. A cél ilyenkor a kötelező adminisztráció, mert állást csak elvétve tudnak ajánlani nekik. A havi 22 800 forint segély feltétele pedig az évi minimum 30 nap közmunka, havi 50 632 forintért, aminek előnye, hogy helyben van.

A kormányzati propaganda szerint így ,,segély helyett munkát" adnak az aluliskolázott embereknek, ami megélhetést biztosít, és segít nekik visszailleszkedni a munka világába. A Magyar Szegénységellenes Hálózat szerint viszont a közfoglalkoztatás jelenlegi rendszere egyáltalán nem ezt a célt szolgálja, hanem a főleg tartós munkanélküliekből álló több százezres tömeget a perifériába betonozza, nemzedékeken át konzerválva nyomorát és kiszolgáltatott helyzetét, a segélyeken és az alkalmi, főleg feketemunkákon való tengődését.

Harmaduk roma

A megkérdezett közmunkások 41 százalékának legfeljebb nyolc általánosa van, de csak alig egytizede nem dolgozott soha rendszeresen, viszont a fele már 16-18 éves korától dolgozik, a közmunka mellett is, és 72 százaléka jelentkezett az elmúlt öt évben álláshirdetésre, de csak ötödük kapta meg a megpályázott állást - tehát nem önhibájából munkanélküli. Elmondható, hogy mindenféle szempontból a romáknak a legnehezebb, a megkérdezettek 30 százaléka vallotta magát cigánynak, de a szerzők szerint ennél nagyobb volt az arányuk. ,,Ezeknek a családoknak a többsége a szegénység és a mélyszegénység határán él, az elmúlt három évben rosszabbodott a helyzetük, méltóságvesztéssel, adósságcsapdával súlyosbodva" - fogalmazott Ferge Zsuzsa.

A felmérés szerint a közfoglalkoztatottak bére jóval alatta van mindenféle küszöbnek (minimálbér, szegénységi küszöb, létminimum), amely az emberek minimális megélhetését számszerűsíti. A megkérdezett közmunkások és családtagjaik 62 százaléka él a szegénységi küszöb, 91 százaléka pedig a létminimum alatt, a gyermekes családok esetében ez 72 és 97 százalék - a teljes népességben 15 és 37 százalék -, mindezek alapján a kutatók a gyermekszegénység döbbenetes mértékére hívták fel a figyelmet a közfoglalkoztatottak körében, ami becslések szerint 2-300 ezer gyermeket érint. Kiderült: a gyerekes családok ötöde képtelen a gyerekek megfelelő táplálkozásához és egészségéhez (gyógyszerkiváltás) szükséges feltételeket biztosítani, és rendkívül rossz lakáskörülmények között él.

Nem hozott változást

Beszédes adat, hogy a közmunka a megkérdezettek kétharmadának életében - saját megítélésük szerint - semmilyen változást nem hozott. Ötödének inkább pozitív, tizedének pedig negatív változást jelentett, vélhetően attól is függően, hogy munkanélküli vagy foglalkoztatott pozícióból kényszerült-e a közmunka világába. A leggyakrabban említett probléma az alacsony bér volt, továbbá kiderült, hogy gyakran hiányoznak az alapvető munkaeszközök, nem beszélve az elemi biztonsági és higiéniai feltételek hiányáról, az olykor megalázó bánásmódról vagy a rövid távú és gyakran csak részmunkaidős szerződésekről. A közfoglalkoztatás jellegzetes válfaja az önkormányzati alkalmazottak közmunkásokra cserélése, ami leginkább a szegényebb, kistelepülési önkormányzatokra jellemző. A válaszadók ötöde sérelmezte, hogy ugyanazt a szakképzettséget igénylő munkát végzi az önkormányzat alkalmazásában közfoglalkoztatottként és kevesebbért, mint amit korábban normál alkalmazottként végzett. Ez spórolás az önkormányzatnak, hiszen a közfoglalkoztatás keretében 90-95 százalékos állami támogatással megoldható a kötelező önkormányzati feladatok ellátása.

Polgármesteri kegy

Mindeközben a megkérdezettek 40 százaléka tapasztalja, hogy a közmunkákhoz egyre nehezebb hozzáférni, különösen egyes kistérségekben. A jelentés szerint a közmunka-lehetőségek szűkössége, illetve a hozzájutás feltételeinek szigorítása következtében erős függőségi viszonyok jöttek létre, a polgármesterek kegyként osztanak segélyt, közmunkát, a szociológusok szerint 400-500 ezer szegény szinte jobbágysorba csúszott le. Molnár György elmondta: a szegények helyzete jórészt attól is függ, hogy a helyi polgármester megfélemlítéssel vagy épp jóindulattal igyekszik-e megnyerni a választópolgárokat, s ez teljesen esetleges. Ferge Zsuzsa hozzátette: a közfoglalkoztatás a politikai fegyelmezés eszköze is, hiszen a helyi választások kimenetelétől is függ, hogy az adott település elnyer-e közmunkaprogramot.

(fotó: vaol.hu)(Fotó: vaol.hu)

A minisztérium derűlátóbb

A BM kutatását az idei téli közmunkaprogramok idején, március-áprilisban folytatták le, és a mintegy 215 ezer érintettből 178 ezren válaszoltak a kérdésekre, melyek a közfoglalkoztatással kapcsolatos magas elégedettséget mértek, javaslatokat gyűjtöttek, de a közmunkások életkörülményeire nem tértek ki. A válaszadás anonim és önkéntes volt - a települések neve fel volt tüntetve -, a kutatás nem tekinthető reprezentatívnak. Az objektivitást sérti, hogy a felmérést nem egy külső szervezet, hanem maga a munkáltató, pontosabban annak alkalmazottai - oktatók és önkormányzati dolgozók - végezték el, ráadásul az aluliskolázott emberek aligha tudták egymaguk kitölteni a négyoldalas kérdőívet.

Több az elégedett

A BM-kutatásban - amely sok ponton egybecseng a másikkal, például szintén kihozza, hogy a legszegényebbek hátrányba kerülnek a közfoglalkoztatásban is - a válaszadók több mint kétharmada összességében pozitívan ítélte meg a közfoglalkoztatást, és mintegy négyötödük más munkanélkülinek is ajánlaná. A megkérdezettek több mint 90 százaléka szerint jobban megéri közfoglalkoztatottként dolgozni, mint az alacsonyabb összegű szociális ellátással otthon maradni. A közfoglalkoztatási programokat a válaszadók négyötöde hasznosnak tartotta, és a közfoglalkoztatásban szerzett ismereteket négy-ötödük a hétköznapokban is tudja hasznosítani. Magukat a képzéseket a résztvevők kétharmada értékelte hasznosnak, de csupán a fele vélte úgy, hogy azok hozzásegítik a munkába álláshoz.


http://www.atv.hu/belfold/20140921-jobbagysors-a-kozmunka-bebetonozza-a-nyomort
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: adósságcsapdával, megfélemlítéssel, reprezentatívnak, önkormányzatokra, lakáskörülmények, közmunkásképzési, szakképzettséget, önkormányzatnak, alkalmazottként, táplálkozásához, foglalkoztatási, foglalkoztatott, munkanélkülinek, álláshirdetésre, hatásvizsgálata, kiszolgáltatott, legszegényebbek, közmunkaprogram, közmunkásoknak, megkérdezettek, adminisztráció, hétköznapokban, kistérségekben, közmunkabérért, mélyszegénység, munkaerőpiacon, aluliskolázott, feketemunkákon, polgármesterek, érintettjeivel, alkalmazásában, szerződésekről, elégedettséget, munkaerőpiacra, munkanélküliek, elhelyezkedni, közmunka bebetonozza, közmunkások helyzetéről, érintettek többsége, jelenlegi viszonyok, nemegyszer embertelen, teljes minimálbért, közmunkásoknak –, kutatók –, vizsgálat ugyan, közfoglalkoztatás visszásságait, legfőbb negatívum, közfoglalkoztatás rendszere, szocialista kormány, munkába közmunkaprogram, egytizede tudott, elsődleges munkaerőpiacon, Magyar Szegénységellenes Hálózat, Ferge Zsuzsa, Molnár György, Farkas Zsombor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A jó emberek mindig szépek mar...  Nagyi telefonál  Alázat  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Minden harmadik...  Németh László tollából  Minden harmadik...  Csak a fogyatkozás látható  s immár én is felragyogva, ért...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png férfi  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Akarat  Png csokor  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png telefon  Facebookon kaptam  Idő  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Alázat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nagyi telefonál  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Julian Brass gondolata  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Akarat  Facebookon kaptam  Hiányzik  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  George Gordon Lord Byron: Inez...  Őrizkednünk kell...  Ágai Ágnes – Csendélet  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Idő  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Rátalálsz  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  s immár én is felragyogva, ért...  Kövesd a cowboyt!  Png kislány  Png fotel  Jónás Tamás – Végtelen b...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Az engedelmesség miért nem vál...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Alázat  Akarat  Julian Brass gondolata  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
közmunka bebetonozza, közmunkások helyzetéről, érintettek többsége, jelenlegi viszonyok, nemegyszer embertelen, teljes minimálbért, közmunkásoknak &#8211, kutatók &#8211, vizsgálat ugyan, közfoglalkoztatás visszásságait, legfőbb negatívum, közfoglalkoztatás rendszere, szocialista kormány, munkába közmunkaprogram, egytizede tudott, elsődleges munkaerőpiacon, nyílt munkaerőpiacra, közmunkás státusz, egyéb álláskeresést, közmunkák többsége, foglalkoztatási esélyeket, tavaly téli, közmunkások szűk, megkérdezettek például, munkaügyi központba, kötelező adminisztráció, havi 22&#8201, kormányzati propaganda, aluliskolázott embereknek, munka világába, közfoglalkoztatás jelenlegi, célt szolgálja, főleg tartós, perifériába betonozza, megkérdezett közmunkások, közmunka mellett, megpályázott állást, szerzők szerint, mélyszegénység határán, elmúlt három, felmérés szerint, emberek minimális, szegénységi küszöb, létminimum alatt, gyermekes családok, teljes népességben, gyermekszegénység döbbenetes, gyerekes családok, gyerekek megfelelő, megkérdezettek kétharmadának, közmunka világába, leggyakrabban említett, alapvető munkaeszközök, elemi biztonsági, olykor megalázó, rövid távú, közfoglalkoztatás jellegzetes, önkormányzati alkalmazottak, válaszadók ötöde, szakképzettséget igénylő, önkormányzat alkalmazásában, közfoglalkoztatás keretében, kötelező önkormányzati, közmunkákhoz egyre, jelentés szerint, hozzájutás feltételeinek, polgármesterek kegyként, szociológusok szerint, szegények helyzete, helyi polgármester, politikai fegyelmezés, helyi választások, adott település, minisztérium derűlátóbb, idei téli, közmunkások életkörülményeire, válaszadás anonim, települések neve, objektivitást sérti, külső szervezet, aluliskolázott emberek, négyoldalas kérdőívet, legszegényebbek hátrányba, válaszadók több, megkérdezettek több, alacsonyabb összegű, válaszadók négyötöde, résztvevők kétharmada, fele vélte, munkába álláshoz, adósságcsapdával, megfélemlítéssel, reprezentatívnak, önkormányzatokra, lakáskörülmények, közmunkásképzési, szakképzettséget, önkormányzatnak, alkalmazottként, táplálkozásához, foglalkoztatási, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2497
  • e Hét: 5599
  • e Hónap: 16710
  • e Év: 170206
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.