Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Már tíz éve, hogy meghalt legjobb barátom...
  2013-01-02 04:01:14, szerda
 
   
  akihez az alábbi levelet írtam évekkel ezelőtt:



Levél "volt" Barátomhoz!

Végtelenül sajnálom, hogy csalódást okoztam Neked! Pedig annyira fontos lett volna személyesen nekem, valamint annak az "ügynek", amit - egész nemzedékünk érdekében - képviselek, hogy megnyerjelek! Ez nem "jött össze", vagyis nem sikerült.

Talán azért, mert elvártad volna tőlem, hogy mindazt, amiért fél évszázada küzdök, adjam fel!
Igaz, ezt, így soha nem mondtad ki, de tudnod kell a következőkről:

1./ A mellékelt, Nemzet és anyanyelv című írásom azért küldöm meg Neked, mert szeretném azzal a csökönyös-magyar fejeddel megértetni, hogy akkor is közös a sorsunk, ha ezt nem ismered be, vagy el!

2./ A magyarázatot az említett hozzászólás hatodik oldalának, utolsó bekezdésének zárójeles mondatában találod! Ugyanis Te is ugyanolyan (lesajnált, lenézett) eltartottja lettél a társadalomnak - a rendszerváltozást követően, mint én!

3./ Közöttünk az az alapvető különbség, hogy - míg én a férjemmel közvetlen vagyok kénytelen eltartatni magam, addig Téged, mint rokkant nyugdíjast, - közvetett módon - a sikeres, "jól keresők adójából tart el a rendszer"!

4./ Addig, míg én tökéletesen megértem haragodat e "méltatlan" és "megalázó", helyzeteddel szemben és tudom rá a megoldást, addig Te arra akartál rávenni engem, hogy ne foglalkozzak a múlttal, éljek a mának, és ne törődjek a jövővel!
Csakhogy lehetetlent kértél tőlem, mert a múltban gyökerezik a jelen problémája is és a jövő milyensége is, vagyis mindannyiunk jövőjének milyensége is!
Ahelyett, hogy tanultál volna egy kis felelősséget - tőlem - önmagad-, gyermekeid- és sorstársaid jövőjét illetően, megharagudtál rám!

5./ Az pedig, hogy modern rabszolgaként kellett leélnem ifjúságomat, - megváltoztathatatlan tény!

6./ Azért írtam meg a történetemet, mert szerettem volna rávenni környezetemet (és főleg Téged!) az együtt-gondolkodásra azzal kapcsolatban, hogy vajon mennyire- (mily módon) tehetett a mindenkori hatalom és mennyire a "családi" környezet a rabszolga-sorba taszíttatásról?

7./ Az 1998-ban elkészített szakdolgozatomnak is azért választottam a felnőttképzés feltérképezését Budapest XX. és XXIII. kerületében, mert megéreztem, hogy a rendszerváltozás ezt a népréteget (korosztályt) egészen egyszerűen magára hagyta!
Magára hagyta azzal, hogy semmilyen alternatívát nem kínált arra, hogy a váltáshoz szükséges eszközöket - tudást, induló tőkét, valódi kárpótlást - megszerezhesse!
Tette ezt akkor, amikor felemelték a nyugdíjkorhatárt, egységesen 62 évre!

8./ Pedig, meggyőződésem, hogy a "rabszolga"-sorból - folyamatos tanulással és önműveléssel - ki lehet emelkedni! Példa erre "Bízó Katalin" sorsa és a falujából kiszakított, diák-munkásszálló életutat megjárt férje élete, aki az élethosszig tartó tanulással, mint "háromdiplomás köztisztviselő", sikerrel alkalmazhatja a tanultakat!


A pesti utcákon, aluljárókban - jártomban-keltemben - minduntalan hajléktalan középkorú, de aggastyánnak látszó emberek látványa szorítja össze szívemet.
Erről, újra és újra az a kép ötlik fel bennem, amikor az amerikai polgárháborúban, a rabszolgák felszabadítását követően ellepték az utakat a "gondoskodó gazda" nélkül maradt rabszolgák!

"Az emberéletben bekövetkezett veszteség és az anyagi kár hatalmas volt. A legnagyobb változást az jelentette, hogy megszűnt a rabszolgaság, és vele az abból élő rendszer. Megszüntetésével úgy látszott, hogy a feketéknek az am. társadalomban elfoglalt helye gyökeresen megváltozik. Ennek a reménynek a megvalósulásáig azonban majdnem egy teljes évszázadot kellett még várni."
(Cambridge Enciklopédia/Maecenas K./Bp./1992.)


Az előbbi idézetet azért éreztem szükségesnek kimásolni az Enciklopédiából, mert tanúsíthatom, hogy a proletárdiktatúrának nem voltam - több-ezer munkás-sorstársammal együtt - a kedvezményezettje, hanem sokkal inkább voltam az áldozata!

Egészen pontosan, nem az én nemzedékem (közvetlen a háború után születettek) valósította meg a proletárdiktatúrát, hanem rajtunk, rajtuk valósult meg az!

Bizonyíthatóan kitermelte a háború utáni kemény diktatúra is és az 1956-ot követően, a "puha" diktatúra is a maga elitjét! Ebbe az elitbe érzed tartozónak magad (emeszpé tagságoddal) miközben - valójában - ugyanolyan áldozattá váltál családoddal együtt, mint amilyen áldozattá váltak az én szüleim is és miattuk én is!

A szívem szakad meg Érted, mert a saját helyzeted rossz meghatározása meggátol abban, hogy "alulról és belülről" építsd meg a "sajátos kultúrörökségnek", (ami családodban, édesapáddal sírba szállt) "az európai kultúrkinccsel való egészséges összeforrasztásával a magyar műveltséget."!

Ha haragszom, akkor Érted is haragszom! "Haragom" azonban annak szolgálatába igyekszem állítani, hogy nálunk ne száz évet vegyen igénybe "modern rabszolga"-sorstársaim életének jobbra fordulása, hanem már a közeli jövőben megtörténjen az!


Ezért, kérlek Téged próbáld megérteni, hogy "a leszakadók helyzetének javításához eszközök, módszerek és folyamatos feltáró vizsgálat" szükséges, melynek "működtetése feltétlenül állami feladat, amely akkor valósítható meg hatékonyan, ha az kormányprogram szintjére emelkedik. E programnak a feladata a veszélyeztetett rétegek leszakadásának megelőzése, megakadályozása. A program szerves része kell, legyen a felnőttoktatást is magába foglaló átfogó oktatási program"!


Bp. 2001. szeptember 25.

Baráti üdvözlettel:
Bóna Mária Ilona



Volt barátom azóta a halálba itta magát. Én, viszont beláttam, hogy nem lehetséges valódi rendszerváltozás a ,,szocializmusban" kompetenciát szerzett elitek meggyőzése, megnyerése nélkül! Annál is inkább szüksége van a társadalomnak rájuk, mert közülük kerültek ki a rendszert megváltoztatni akaró, alapos szakmai: alap- közép- és fölsőfokú képzettséggel rendelkezők! Hiszen, az ő tudásuk nélkül soha nem jutottunk volna el az előző rendszer ,,leváltásához"!
Csakhogy, megfeledkeztünk azokról, akik a szocializmusnak nevezett időszakban is önös célra használták kompetenciájukat!
* Ők azok, akik másodszor is elrabolták, ,,kiprivatizálták magáncélra" az 1945 után kisajátított és un. ,,társadalmi tulajdonba" vett magánvagyonokat jogos tulajdonosaiktól, vagy azok örököseitől!
* Ők azok, akiknek az az érdekük, hogy a lebutított - történelmi-, genealógiai múltja ismerete nélküli- tudatlanságban élő - néprétegek belepusztuljanak a rendszerváltozásba!
Bp. 2005. ápr. 21.
Bóna Mária Ilona





 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kompetenciájukat, tulajdonosaiktól, rendszerváltozás, nyugdíjkorhatárt, belepusztuljanak, megszüntetésével, kultúrörökségnek, felszabadítását, felnőttoktatást, polgárháborúban, megakadályozása, kiprivatizálták, megfeledkeztünk, szocializmusban, veszélyeztetett, enciklopédiából, megvalósulásáig, feltérképezését, szocializmusnak, magánvagyonokat, taszíttatásról, kormányprogram, leszakadásának, köztisztviselő, megszerezhesse, bizonyíthatóan, megváltoztatni, tudatlanságban, kultúrkinccsel, megharagudtál, társadalomnak, következőkről, rabszolgaként, alkalmazhatja, társadalomban, sorstársammal, alábbi levelet, csökönyös-magyar fejeddel, említett hozzászólás, rendszerváltozást követően, férjemmel közvetlen, múltban gyökerezik, jelen problémája, jövő milyensége, mindenkori hatalom, rabszolga-sorba taszíttatásról, 1998-ban elkészített, felnőttképzés feltérképezését, váltáshoz szükséges, falujából kiszakított, élethosszig tartó, pesti utcákon, Ugyanis Te, Budapest XX, Bízó Katalin, Cambridge Enciklopédia, Maecenas, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kövesd a cowboyt!  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Akarat  Png virág  Alázat  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Paul David Tripp Április 19  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Tavaszi kép  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png virág  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png telefon  Hogy lehet megtartani  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Mindig jusson idő nevetni  Png virág  Png rózsa csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Hogy lehet megtartani  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Annuska bar...  Zilahy Lajos gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Alázat  A televizió nem a kultúrát kép...  Png fotel  Fehér virág  képre írva  Julian Brass gondolata  Egy hatékony szolga  Png kutya  Nevem  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Alázat  Hazára minden embernek szükség...  Png lepke  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Hiányzik  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Akik bántanak téged  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Minden harmadik...  Próbálj meg ...  Png kutya  Szép estét kedves látogatóimna...  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png telefon  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
alábbi levelet, csökönyös-magyar fejeddel, említett hozzászólás, rendszerváltozást követően, férjemmel közvetlen, múltban gyökerezik, jelen problémája, jövő milyensége, mindenkori hatalom, rabszolga-sorba taszíttatásról, 1998-ban elkészített, felnőttképzés feltérképezését, váltáshoz szükséges, falujából kiszakított, élethosszig tartó, pesti utcákon, amerikai polgárháborúban, rabszolgák felszabadítását, emberéletben bekövetkezett, legnagyobb változást, megvalósulásáig azonban, teljes évszázadot, háború után, háború utáni, 1956-ot követően, maga elitjét, elitbe érzed, szívem szakad, saját helyzeted, európai kultúrkinccsel, magyar műveltséget, közeli jövőben, leszakadók helyzetének, kormányprogram szintjére, veszélyeztetett rétegek, program szerves, halálba itta, társadalomnak rájuk, rendszert megváltoztatni, előző rendszer, szocializmusnak nevezett, 1945 után, lebutított &#8211, kompetenciájukat, tulajdonosaiktól, rendszerváltozás, nyugdíjkorhatárt, belepusztuljanak, megszüntetésével, kultúrörökségnek, felszabadítását, felnőttoktatást, polgárháborúban, megakadályozása, kiprivatizálták, megfeledkeztünk, szocializmusban, veszélyeztetett, enciklopédiából, megvalósulásáig, feltérképezését, szocializmusnak, magánvagyonokat, taszíttatásról, kormányprogram, leszakadásának, köztisztviselő, megszerezhesse, bizonyíthatóan, megváltoztatni, tudatlanságban, kultúrkinccsel, megharagudtál, társadalomnak, következőkről, rabszolgaként, alkalmazhatja, társadalomban, sorstársammal, meghatározása, bekövetkezett, háromdiplomás, gondolkodásra, felnőttképzés, képzettséggel, környezetemet, meggyőződésem, megnyerjelek, alternatívát, önműveléssel, enciklopédia, választottam, tanúsíthatom, kompetenciát, rabszolgaság, megtörténjen, magyarázatot, aluljárókban, aggastyánnak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1092
  • e Hét: 2802
  • e Hónap: 11406
  • e Év: 47347
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.