Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Számvetés
  2007-03-16 16:51:06, péntek
 
  SZÁMVETÉS


Tizenhét év. Ez a történelemben semmicske, apró idő néha megtelik nemzetpusztító tragédiákkal, mint egykor Mohácstól a török berendezkedéséig, de megtelhet nemzetet felemelő építkezéssel, mint máskor: az 1832-es reform-országgyűléstől a szabadságharcig eltelt több mint másfél évtized.

Épp ennyi, tizenhét évünk adódott - hatalmas csapások sora után - végre újból egy független Magyarország felépítésére.
Nem volt könnyű: infláció, munkanélküliség, válságok, kis háborúk, merényletek környékeztek bennünket, nagyhatalmak és kelletlen szomszédaink acsarkodtak ránk.
De sikerült.

Hazánk lakossága e másfél évtizednél alig több idő alatt 1.639.479 fővel növekedett.
Alap- és középfokú iskoláink száma 7418-ról csaknem a duplájára: 13780-ra; óvodáinké 975-ről 1140-re emelkedett.
Új kórházat 160-at is építettünk a kezdetekkor meglévő 187 mellé, s bennük megkétszereződött az orvosok száma.
2628 km. elsőrendű országutat építettünk, vasútvonalaink hossza 8671 km-re nőtt, ebből 243 km-t villamosítottunk - magyar találmány alapján. Dieselmozdonyok gyártásában pedig világelsők lettünk!
Duna-tengerjáró flottánk összeköti víziútjainkat a világtengerekkel.
Államadósságunkat az időszak felére kifizettük, sőt el tudtuk engedni a gazdák összes tartozását.
Megteremtettük a mindenkire egyaránt vonatkozó szociális ellátórendszert, biztonságos működéshez szükséges vagyonnal látva el a nyugdíj- és betegségbiztosítókat.
Ingyenes gyógyszert kapnak az egyre növekvő számú cukorbetegek.
Budapest (gyógy)fürdővárossá vált.

Nyaralótelepeket építettünk a munkásoknak a Dunakanyarban, a Soroksári Dunaágban; a tisztviselőknek a hegyvidékeken és a Balatonnál.
Filléres vonatok szolgálják a hétvégi kikapcsolódást.
A köz szolgáinak (közüzemek dolgozó, köztisztviselők, közalkalmazottak) vasúti, üdülési, biztosítási, közüzemi díjbéli és egyéb kedvezményekkel honoráltuk áldozatos munkáját.
Mindehhez a világ egyik legértékállóbb valutájának megteremtése is járult.
Politikai téren önállóságra törekedtünk.
Korlátok közé szorítottuk a szélsőséges pártok működését, megtiltottuk a horogkereszt használatát, és az Egyesült Államokat másfél évtizeddel megelőzve (!) eltöröltük a máskülönben csupán ideiglenesen bevezetett numerus clausust.

No persze nem az 1990-2007 közötti tizenhét évről szólnak ezek az adatok, hanem egy másik időszakról.
Horthy Miklós kormányozta ekkor a világháborút elszenvedett, spanyolnáthát, eszeveszett vörösterrort, és Trianont elszenvedő Magyarországot - vagyis a 1920 és 1937 közötti, a még új világháborútól mentes korszakról szól az írás.

Adataim pontosak.
A boldog Kádár-korszak alatt kiadott enciklopédiafélékből szemelgettem őket, legfőképp az 1982-ben megjelent Magyar Történelmi Kronológiából (Akadémiai Kiadó).

A milliószámra előforduló munkásmozgalmár szócikk közé nyilván nem a gaz horthyfasiszta érát dicsérendően pöttyentették ezt a néhány adatot, így bátran elfogadhatjuk hitelesnek mindet.

Természetesen felhasználtam saját jegyzetanyagomat is.

Lássunk ezekből is egyet!

Nagyanyám, Sárközy Istvánné, született Bleszkányi Irén - a Csobánc utcai elemi iskola tanítónője 275 pengő nyugdíjra volt jogosult.
Egy pengő ma 1200-1300 Ft-nak felel meg, bár az írásom megjelenésig ez még változhat gyurcsányilag.

Unokája (kétszer hosszabb munkaviszonnyal, néhány diplomával és egy vasas szakmával) mintegy a negyedét-ötödét kapja ennek a nyugdíjnak.
Jó-jó - mondhatja az iskolázott olvasó - de az elnyomó értelmiség (tanítónő) kivételezett helyzetben volt, a szegény munkások pedig folyamatosan nyomorogtak.

No, jómagam egy megbélyegzett osztályban érettségizvén (Antall József volt az osztályfőnökünk) kényszerűségből Angyalföldön dolgoztam évekig, s tanultam szakmát. S nemcsak szakmát tanultam az öreg szakiktól, hanem azt is, hogy az esztergályos kétszeres úr volt (Herr Dréher/r/), és glaszékesztyűben, keménykalapban ment be dolgozni a Lángba, Ganz-Mávagba - s az általa gyártott diesel-vonatok máig vidáman szolgálják a dél-amerikai közlekedést.
Üres óráiban nem maszekolt, hanem énekelt a gyár kórusában, evezett a gyár csónakházában, sportolt a kötelezően (úgy bizony!) előírt s felépített gyári sportpályán - tehette, mert a feleségének nem kellett dolgoznia.

Gyermekei pedig - óh, borzalom! - a hazáról tanultak az iskolában. A hazáról. Természetesen - mai szóval - "vesztesei" is voltak e kornak.

Gyámolításukra ott voltak az ONCSA-házak, az ínség-akciók, a tehetségmentő szolgálatok... Tehettünk, amennyit tehettünk.
Hisz ne feledjük: ebből a tragédiákkal induló 17 évből 3-4 év a Nagy Gazdasági Világválság - épp a közepén! Hogyne lettek volna "vesztesek"!
Hisz az egész Magyarország vesztes volt!

És hogyan is állunk azzal a rémületes Horthy-fasizmussal?
Mindenekelőtt szögezzük le: a fasizmus és nácizmus két különböző dolog, elemi tudatlanság és gonosz indulat összekeverni a kettőt. Horthy alatt nálunk se fasizmus, se nemzeti szocializmus nem volt!
Szálasi más eset: az valóban náci típusú rendszer volt. Később, és idegen hatalom katonai megszállása alatt. (Csupán zárójelben, dőlt betűkkel fűzöm ide: ma Magyarországon új politikai fogalom született meg: a nemzeti szocializmus ikertestvére, a nemzetellenes szocializmus).

Nem volt hivatalos ideológia a történelmi jog- és szokásrendszer durva leváltására, majd erőszakolt helyettesítésére. Nem uralta egy, egyetlenegy politikai irányzat a médiumokat, és hallatlan választék: 1500 lap, s ebből mintegy 400 politikai jellegű jelent meg e korban!

És bizony nem tartotta rettegésben semmiféle terrorrendszer a lakosságot.
Csupán az értékeket tisztelő, azokat megőrző s továbbadó konzervatív világ volt. Beszélő a neve: értékkonzervatív.
Természetesen nem volt XXI. századi értelemben vett demokrácia, már csak azért sem, mert a XX. század elejéről van szó.
A mai fogalmak visszavetítése egy más korra elemi tudatlanság vagy gonosz indulat - valószínűleg mind a kettő!
Mai politikailag korrekt mércénk szerint valóban antidemokratikus a szélsőséges pártok korlátozása. Akkor nemzetet mentett.

Valóban volt cenzus (1920-tól 50 %), viszont nem döntötte el végzetesen az ország és a nemzet sorsát néhány tányér levessel vagy lejárt szavatosságú tésztacsomaggal, esetleg a nyugdíjasoknak adott 500 Ft-os utalvánnyal vásárolt szavazat.
Tekintélyuralmi rendszer? A Kormányzó csupán egyszer küldhette vissza megfontolásra a képviselőháznak a törvényjavaslatokat - emlékezzünk Göncz papára, mit művelhetett az Antall-kormány törvényeivel! A puszta tekintélyt pedig megérdemelte, mint tisztakezű, becsületes, erős akaratú magyar vezető!


Barátaim!
Egyszer végre el kellett mondani mindezt.
Csak azt kérem: adjátok tovább!

Szombathely,
2007. Böjtelő Havának 7. napján
Sárközy Csaba
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: jegyzetanyagomat, értékkonzervatív, helyettesítésére, berendezkedéséig, antidemokratikus, közalkalmazottak, villamosítottunk, világtengerekkel, nyaralótelepeket, glaszékesztyűben, tésztacsomaggal, osztályfőnökünk, köztisztviselők, tisztviselőknek, szabadságharcig, országgyűléstől, ellátórendszert, munkásmozgalmár, tekintélyuralmi, munkanélküliség, dieselmozdonyok, munkaviszonnyal, képviselőháznak, kényszerűségből, kedvezményekkel, szokásrendszer, legértékállóbb, horthyfasiszta, keménykalapban, magyarországot, nyugdíjasoknak, nemzetpusztító, terrorrendszer, visszavetítése, vasútvonalaink, magyarországon, történelemben semmicske, török berendezkedéséig, szabadságharcig eltelt, független Magyarország, kezdetekkor meglévő, orvosok száma, időszak felére, gazdák összes, mindenkire egyaránt, egyre növekvő, hétvégi kikapcsolódást, világ egyik, szélsőséges pártok, horogkereszt használatát, máskülönben csupán, 1990-2007 közötti, Soroksári Dunaágban, Egyesült Államokat, Horthy Miklós, Magyar Történelmi Kronológiából, Akadémiai Kiadó, Sárközy Istvánné, Bleszkányi Irén, Antall József, Herr Dréher, Nagy Gazdasági Világválság, Böjtelő Havának, Sárközy Csaba,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Nem látom őket  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Nárcisz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó kisfiú  Paul David Tripp Március 28  Alvó kutya  Apu  Facebookon kaptam  Szép estét  Levél lány  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam Krisztinától  Odaadja  Az izmaink nem csak testmozgás...  A pálma a győzelem és a diadal...  A pálma a győzelem és a diadal...  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A szeretetről  Aki belekortyol  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Paul David Tripp Március 25  Jó éjszakát  Az erdőterápia egészségre gyak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagy természet  Facebookon kaptam  A nagy természet  Virágvasárnap: az élet és a re...  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Márciuzs 24.  Heltai Jenő: Március  Paul David Tripp Március 28  üdvözöllek!  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Benedek Elek - Virágvasárnap  képre írva  képre írva  A tavasz nem csak önmagában sz...  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Képes idézet !  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó baby  Nem látom őket  Az idegen országok éghajlata  Agárdi Gábor gondolata  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A szeretetről  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Odaadja  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Ratkós beszületései a szereplő...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Idővel az ember megérti, hogy ... 
Bejegyzés Címkék
történelemben semmicske, török berendezkedéséig, szabadságharcig eltelt, független Magyarország, kezdetekkor meglévő, orvosok száma, időszak felére, gazdák összes, mindenkire egyaránt, egyre növekvő, hétvégi kikapcsolódást, világ egyik, szélsőséges pártok, horogkereszt használatát, máskülönben csupán, 1990-2007 közötti, másik időszakról, világháborút elszenvedett, boldog Kádár-korszak, 1982-ben megjelent, milliószámra előforduló, néhány adatot, írásom megjelenésig, vasas szakmával, negyedét-ötödét kapja, iskolázott olvasó, elnyomó értelmiség, szegény munkások, megbélyegzett osztályban, öreg szakiktól, esztergályos kétszeres, általa gyártott, dél-amerikai közlekedést, gyár kórusában, gyár csónakházában, hazáról tanultak, tehetségmentő szolgálatok, tragédiákkal induló, egész Magyarország, valóban náci, nemzeti szocializmus, nemzetellenes szocializmus, történelmi jog-, értékeket tisztelő, nemzet sorsát, nyugdíjasoknak adott, puszta tekintélyt, jegyzetanyagomat, értékkonzervatív, helyettesítésére, berendezkedéséig, antidemokratikus, közalkalmazottak, villamosítottunk, világtengerekkel, nyaralótelepeket, glaszékesztyűben, tésztacsomaggal, osztályfőnökünk, köztisztviselők, tisztviselőknek, szabadságharcig, országgyűléstől, ellátórendszert, munkásmozgalmár, tekintélyuralmi, munkanélküliség, dieselmozdonyok, munkaviszonnyal, képviselőháznak, kényszerűségből, kedvezményekkel, szokásrendszer, legértékállóbb, horthyfasiszta, keménykalapban, magyarországot, nyugdíjasoknak, nemzetpusztító, terrorrendszer, visszavetítése, vasútvonalaink, magyarországon, kikapcsolódást, világháborútól, gyámolításukra, megteremtettük, természetesen, érettségizvén, felhasználtam, pöttyentették, csónakházában, elfogadhatjuk, megfontolásra, dunakanyarban, mindenekelőtt, spanyolnáthát, víziútjainkat, gyurcsányilag, hegyvidékeken, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 421
  • e Hét: 2681
  • e Hónap: 19474
  • e Év: 152391
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.