Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért fáj a hatalomnak Kishantos?
  2014-10-17 19:01:55, péntek
 
  Miért fáj a hatalomnak Kishantos?


A 452 hektárnyi biogazdaság ellehetetlenítésére nincs racionális magyarázat. Hacsak nem az, hogy kapcsolatban áll Ángyán József egykor államtitkárral. De miért büntetik Ángyánt?

Hadat üzent a hatalom a Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak, másként ugyanis nehezen értelmezhető, hogy a biogazdálkodást folytató intézményt megfosztották földjétől. Kishantos 452 hektár területtel rendelkezett, ennek nagyobb részét az államtól bérelte. Az állam azonban újrapályáztatta a földet, és furcsa mód nem a kishantosiak nyertek. Bár a vesztesek több pert indítottak, melyek még nem zárultak le, az új bérlő a nyáron beszántotta a termést, majd néhány hete permettel és vegyszerrel ment a földre, ezzel tönkretéve a biominősítést.

Ez a hajó elment

Ha a kishantosiak vissza is kapnák földjüket, csak hosszú évek munkájával állíthatnák helyre a terület egészségét.

Kishantos 15 embernek adott megélhetést, emellett népfőiskoláján bárki elsajátíthatja a biogazdálkodást. Különös, hogy miközben országszerte 65 ezer hektár állami földet pályáztatnak, valamiért égető szükség lett a kishantosiak 452 hektárára is.

A gazdaság egyik megálmodója és vezetője, Ács Sándorné azt mondja, azért támadtak rájuk, mert az önfenntartó biogazdaság már a létezésével megkérdőjelezte a nagybirtokrendszer aránytalan támogatását. A K-Monitor és Ángyán József egykori vidékfejlesztési államtitkár kimutatása szerint az elmúlt négy évben ugyanaz a hat érdekcsoport kapja a legtöbb támogatást.

A legfrissebb sorrend a dobogón: a Nyerges Zsolthoz és Simicska Lajoshoz köthető Mezort-csoport (összesen 8,9 milliárd), a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm-csoport (összesen 8,8 milliárd forint), a Leisztinger Tamáshoz köthető Forrás-csoport (összesen 5,8 milliárd forint). (A támogatások összegében a területalapú és a beruházási támogatások is benne vannak.)

A nyertesek

Amint a VS.hu megírta, az első hat érdekcsoport két év alatt összességében 76 százalékkal növelte támogatott területének nagyságát, 38 százalékkal a támogatások összegét. A terület jelentős része az államtól bérelt föld.

Ácsné szerint ráadásul a nagybirtokosok ellehetetlenítik a helyben lakó embereket. A szakember a Kishantosi gazdasághoz közeli Hantos település példáját említette az atv.hu-nak:

,,Hantos községben körülbelül ezer ember él. A faluhoz tartozó földeket egy külföldi érdekeltségű cég és egy másik, két család kezében lévő cég műveli. A falu lakói vagy eljárnak a városba dolgozni, vagy élelmiszer segély csomagért állnak sorban az önkormányzatnál.

Karácsonykor a 350 családból 320 jelentkezett tartós élelmiszer segélyre, mert a faluban csak a földek jövedelméből lehetne megélni, de az idegeneknek terem. Ha a földeket elviszik, akkor a faluban nincs megélhetés. Mi tehát azért küzdünk, hogy a földből ne 1-2 ember tudjon meggazdagodni, aki ráadásul nem is itt él, nem itt adózik. Mi azért küzdünk, hogy a föld a helyben lakó embereknek adjon megélhetést."

Kormány a kormányprogram ellen

A ,,kishantosiak" céljai gyakorlatilag megegyeznek a kormányprogram vonatkozó részével, hiszen utóbbiban is az szerepel, hogy a helyben lakó, fiatal gazdákat kívánják támogatni, földhöz, megélhetéshez juttatni. Ennek fényében még érthetetlenebb, miért akarják szó szerint a földbe döngölni Kishantost.

A megoldás valószínűleg Ángyán József személyében keresendő. Ángyán jó kapcsolatot ápol a biogazdaság vezetőivel, a 2014-es választásra létrehozott mozgalma Ács Sándorné képviselőjelöltségét is támogatta. Ángyán a Magosz szakértőjeként és fideszes országgyűlési képviselőként 2006-tól sokat tett a gazdatársadalom megnyeréséért, a Fidesz mellé állításáért. Ácsné szerint Ángyán tevékenysége számottevően hozzájárult a 2010-es kétharmados győzelemhez is. Ezt az is igazolhatja, hogy Orbán Viktor vidékfejlesztési államtitkárrá nevezte második kormányában.

Csak a bosszú

Ángyán azonban rövidesen, 2012 márciusában már nyílt színen is bírálta a kormányt, mert az a nagybirtokosok támogatásával szerinte megtagadta saját programját. Az atv.hu Magosz-közeli forrása szerint azonban nem emiatt állnak most bosszút Kishantoson.

Azt informátorunk is elismerte, hogy bosszúállásként is felfogható az Ángyán hátországaként értelmezhető Kishantos ellehetetlenítése, mint ahogy erről van szó az Ángyán másik bázisát jelentő gödöllői Környezet és Tájgazdálkodási Intézet ledarálásakor is.

Forrásunk szerint azonban Ángyánt nem a kormánykritikái miatt büntetik pusztán: többet nyom a latban, hogy miután a politikus lemondott államtitkári posztjáról, elkezdett közeledni a Jobbik felé. Úgy tudjuk, a Magosz vezetőségében akkor komoly veszélyként értékelték, hogy a népszerű, szavazathozó képességét 2010-ben már bizonyított Ángyán a szélsőjobbos párt támogatására is képes lesz tömegeket megnyerni. Ezt pedig nem hagyhatta a Jakab István fideszes parlamenti képviselő által vezetett agrárszervezet.

Arról nem beszélt forrásunk, mi módon sikerült megakadályozni, hogy az egykori államtitkár a Jobbiknál kössön ki - de sikerült. Mindez azonban, tette hozzá, nem jelenti azt, hogy a Magoszban egyetértenének a gödöllői intézet és Kishantos ellehetetlenítésével. Forrásunk szerint a hatalom beindította a gépezetet, és mindaddig működésben is marad, amíg le nem állítják.

Arra a kérdésre, hogy a családi gazdálkodókat preferáló Magosz egyébként hol áll a nagybirtokosok kontra helyi gazdák vitában, informátorunk azt mondta: továbbra is a családi gazdaságok pártján, ám a vidékfejlesztésben folyamatos lobbi harc zajlik a nagybirtokosok, a családi gazdálkodások, termelőszövetkezetek, biogazdálkodók, illetve a kormány között, és ebben nem lehet egyértelmű győztest hirdetni. Felvetésünkre, miszerint a nagybirtokosok eléggé nyerő pozícióban vannak, forrásunk azt mondta, éppen a közelmúltban döntött róla a kormány, hogy az 1200 hektár feletti földek támogatását brutálisan megadóztatják.

http://www.atv.hu/belfold/20141016-miert-faj-a-hatalomnak-kishantos
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: vidékfejlesztési, ellehetetlenítik, újrapályáztatta, tájgazdálkodási, biogazdálkodást, megkérdőjelezte, bosszúállásként, kormánykritikái, gazdatársadalom, önkormányzatnál, biogazdálkodók, egyetértenének, nagybirtokosok, megakadályozni, agrárszervezet, népfőiskoláján, elsajátíthatja, hátországaként, érdekeltségébe, szakértőjeként, államtitkárral, kormányprogram, érthetetlenebb, összességében, megadóztatják, gazdálkodókat, informátorunk, vezetőségében, ledarálásakor, megélhetéshez, biominősítést, meggazdagodni, gazdálkodások, államtitkárrá, felvetésünkre, képviselőként, hatalomnak Kishantos, biogazdálkodást folytató, államtól bérelte, állam azonban, kishantosiak nyertek, vesztesek több, nyáron beszántotta, hajó elment, kishantosiak vissza, terület egészségét, gazdaság egyik, önfenntartó biogazdaság, létezésével megkérdőjelezte, elmúlt négy, legtöbb támogatást, legfrissebb sorrend, Ángyán József, Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak, Nyerges Zsolthoz, Simicska Lajoshoz, Csányi Sándor, Leisztinger Tamáshoz, Orbán Viktor, Tájgazdálkodási Intézet, Jakab István,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nevem  Akarat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Akarat  Nem méltó hozzád  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Éretlen vers  Még csak most kezdődik a nap  Fehér virág  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Reménység és erő Krisztustól e...  Hazára minden embernek szükség...  Alázat  Nevem  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Mai harmónia kártyám  képre írva  Szép napot kívánok  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Idő  Kaffka_Margit  Reménység és erő Krisztustól e...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png csokor  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png virág  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Őrizkednünk kell...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Az engedelmesség miért nem vál...  Éretlen vers  Nevem  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Fekete-erdő desszert  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Szép napot kívánok  Png virág  Fekete István - Akác  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Nagyi telefonál  Png nő  Png fotel  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Hogy lehet megtartani  Mi lenne ha  Nem számIt  Gonosz démon-álarc  Akarat  Facebookon kaptam Annuska bar...  Reménység és erő Krisztustól e...  Makszim Gorkij gondolata  Adakozás  Alázat  Hiányzik  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Tanuld meg ezt a versemet  Nevem  Régi emberek, akikre máig büsz...  Az engedelmesség miért nem vál...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m... 
Bejegyzés Címkék
hatalomnak Kishantos, biogazdálkodást folytató, államtól bérelte, állam azonban, kishantosiak nyertek, vesztesek több, nyáron beszántotta, hajó elment, kishantosiak vissza, terület egészségét, gazdaság egyik, önfenntartó biogazdaság, létezésével megkérdőjelezte, elmúlt négy, legtöbb támogatást, legfrissebb sorrend, támogatások összegében, beruházási támogatások, támogatások összegét, terület jelentős, államtól bérelt, nagybirtokosok ellehetetlenítik, helyben lakó, faluhoz tartozó, külföldi érdekeltségű, falu lakói, városba dolgozni, faluban csak, földek jövedelméből, idegeneknek terem, földeket elviszik, faluban nincs, kormányprogram ellen, kormányprogram vonatkozó, földbe döngölni, megoldás valószínűleg, biogazdaság vezetőivel, 2014-es választásra, gazdatársadalom megnyeréséért, 2010-es kétharmados, kormánykritikái miatt, politikus lemondott, szélsőjobbos párt, egykori államtitkár, gödöllői intézet, hatalom beindította, családi gazdálkodókat, nagybirtokosok kontra, családi gazdaságok, családi gazdálkodások, kormány között, nagybirtokosok eléggé, közelmúltban döntött, 1200 hektár, vidékfejlesztési, ellehetetlenítik, újrapályáztatta, tájgazdálkodási, biogazdálkodást, megkérdőjelezte, bosszúállásként, kormánykritikái, gazdatársadalom, önkormányzatnál, biogazdálkodók, egyetértenének, nagybirtokosok, megakadályozni, agrárszervezet, népfőiskoláján, elsajátíthatja, hátországaként, érdekeltségébe, szakértőjeként, államtitkárral, kormányprogram, érthetetlenebb, összességében, megadóztatják, gazdálkodókat, informátorunk, vezetőségében, ledarálásakor, megélhetéshez, biominősítést, meggazdagodni, gazdálkodások, államtitkárrá, felvetésünkre, képviselőként, megfosztották, gyakorlatilag, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4157
  • e Hét: 9889
  • e Hónap: 21000
  • e Év: 174496
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.