Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Eszter könyvének 1:1-5-ig terjedő fejezetei
  2016-02-28 22:30:57, vasárnap
 
   
  Eszter könyvének 1:1-5-ig terjedő fejezetei

1Ahasvérusnak a napjaiban történt — annak az Ahasvérusnak, aki Indiától fogva Etiópiáig százhuszonhét tartomány felett uralkodott királyként —,2hogy akkoriban Ahasvérus király a Susán várában lévő királyi trónján ülve, 3uralkodásának harmadik évében lakomát rendezett minden fejedelmének és szolgájának, Perzsia és Média hadseregének, az előkelőknek és a tartományok fejedelmeinek, akik előtte voltak, 4bemutatva fenséges királyságának gazdagságát, nagyságának dicsőségét és szépségét sok napon át, száznyolcvan napon át. 5E napok leteltével a király hét napig tartó lakomát rendezett a Susán várában lévő egész népnek, a legnagyobbtól a legkisebbig, a királyi palota kertjének udvarában. 6Volt ott lenvászon, finom gyapot és kék szövet, mindez finom szövetkötelekkel megkötve, bíborpirosra festett gyapjú ezüstgyűrűkön és márványoszlopokon, valamint aranyból és ezüstből készített heverők a porfír, márvány, gyöngy és fekete márvány kövezeten.

7Aranyedényekben adták körbe a bort, azokból ittak. Az edények különfélék voltak, a királyi borból pedig bőségesen volt, a király jómódja szerint. 8A törvényben megszabott ivás idején nem kényszerítette egyik a másikat, mert a király így rendelkezett háznépének minden nagy embere felől, hogy mindegyiknek a kedvére tegyenek.

9Vásti királyné is lakomát rendezett a nőknek a királyi házban, amely Ahasvérus királyé volt.

10A hetedik napon, mikor a király szíve víg volt a bortól, azt mondta Mehumánnak, Biztának, Hárbonának, Bigtának és Abagtának, Zétárnak és Karkásnak — a hét udvari tisztviselőnek, akik Ahasvérus király előtt szolgáltak —, 11hogy hozzák a király elé Vásti királynét királynői fejdíszben, hogy megmutassa báját a népeknek és a fejedelmeknek; ugyanis szép külsejű volt. 12Vásti királyné azonban nem volt hajlandó jönni a király szavára, amelyet az udvari tisztviselők vittek meg neki. A király erre igen felháborodott, haragja fellángolt benne.

13És szólt a király a bölcsekhez, akik ismerik az időket (mert így került a király ügye azok elé, akik a törvényben és a peres ügyekben jártasak; 14a hozzá legközelebb lévők pedig Karsena, Setár, Admata, Társis, Méres, Marséna és Memukán, Perzsia és Média hét fejedelme voltak, akik bejáratosak voltak a királyhoz, és akik a legfőbb helyeket foglalták el a királyságban): 15,,A törvény értelmében mit kell tenni Vásti királynéval, amiért nem teljesítette Ahasvérus királynak az udvari tisztviselők által szólt beszédét?"

16Memukán erre ezt mondta a király és a fejedelmek előtt: ,,Vásti királyné nemcsak a király ellen vétett, hanem valamennyi fejedelem és valamennyi nép ellen Ahasvérus király minden tartományában. 17Hisz a királyné esete eljut minden feleséghez, s megvetéssel néznek majd urukra, amikor ezt mondják: »Ahasvérus király megparancsolta, hogy vigyék elébe Vásti királynét, de ő nem ment be.« 18És ezen a napon Perzsia és Média fejedelemnői, akik hallottak a királyné esetéről, beszélni fognak arról a király minden fejedelmének, és nagy lesz a megvetés és a felháborodás. 19Ha jónak tetszik a királynak, menjen ki tőle királyi szó, és írják azt Perzsia és Média törvényei közé — nehogy semmissé váljék —, hogy Vásti királyné ne jöhessen Ahasvérus király elé; adja a király Vásti királynői méltóságát az egyik társnőjének, olyan leánynak, aki jobb őnála. 20A király rendeletét pedig, amelyet készít, hallják az egész birodalmában (hisz hatalmas az), és minden feleség adjon tiszteletet urának, a legnagyobbtól a legkisebbig."

21Jónak látszott ez a király és a fejedelmek szemében, és a király Memukán szava szerint járt el. 22Írott okmányokat küldött hát a király minden tartományába, minden tartománynak a maga írása szerint, és minden népnek a maga nyelvén, hogy ezután is minden férj fejedelem legyen a saját házában, és népének nyelvén beszéljen.

2. fejezet

Mindezek után, amikor Ahasvérus király haragja lecsillapodott, megemlékezett Vástiról és arról, amit tett, s hogy mit határoztak ellene. 2A király szolgái pedig, akik a szolgálatában álltak, ezt mondták: ,,Keressenek leányokat, szép külsejű szüzeket a király számára, 3és jelöljön ki a király megbízottakat birodalmának minden tartományában, hogy azok gyűjtsenek össze minden szép külsejű szűz leányt Susán várába, az asszonyok házába, amelyre Hégai, a király eunuchja, az asszonyok őrzője felügyel; és a leányok kapjanak szépítő masszírozást. 4És az a leány, amelyik tetszésre talál a király szemében, az legyen királyné Vásti helyett." Mindez tetszésre talált a király szemében, és ekképp járt el.

5Volt pedig egy zsidó férfi Susán várában, név szerint Márdokeus, Jáir fia, aki Simeinek, a benjáminita Kís fiának a fia. 6Jeruzsálemből vitték őt száműzetésbe az elhurcolt néppel, amelyet Jekóniással, Júda királyával együtt vittek száműzetésbe, akit Nabukodonozor, Babilon királya vitt száműzetésbe. 7Ő lett a gondviselője Hadassának, vagyis Eszternek, apja testvére lányának, mert nem volt annak sem apja, sem anyja. A leány pedig szép alakú és szép külsejű volt; apja és anyja halálakor Márdokeus a saját lányává fogadta őt. 8És történt, hogy amikor kihirdették a király szavát és törvényét, s amikor sok leányt gyűjtöttek Susán várába Hégai felügyelete alá, akkor Esztert is a király házába vitték Hégainak, az asszonyok őrzőjének felügyelete alá.

9Kedves volt a leány az ő szemében, úgyhogy szerető-kedvességre talált előtte. Sietett, hogy szépítő masszírozást adjon, és megadja a neki járó eledelt, valamint hogy hét kiválasztott leányt adjon még mellé a király házából, és áthelyezte őt meg a mellé adott leányokat az asszonyok házának legjobb részébe. 10Eszter azonban nem beszélt a népéről és rokonairól, mivel Márdokeus megparancsolta neki, hogy ne beszéljen róluk. 11Márdokeus pedig nap mint nap az asszonyok házának udvara előtt járt-kelt, hogy megtudja, jól van-e Eszter, s hogy mi történik vele.

12Mikor pedig eljött az ideje, hogy minden egyes leány bemenjen Ahasvérus királyhoz, miután a nőkre vonatkozó rendelkezés szerint bántak vele tizenkét hónapig — mert ekként teltek le a szépítő masszírozás napjai: hat hónapig mirhaolajjal, hat hónapig balzsamolajjal, és a nők szépítő masszírozásával —, 13akkor, mindezek után mehetett be a leány a királyhoz. Mindent megadtak neki, amit csak kért, hogy vigye magával az asszonyok házából a király házába. 14Este ment be oda, és reggel tért vissza az asszonyok második házába, amelyre Saásgaz, a király eunuchja, az ágyasok őrzője felügyelt. Nem ment be többé a királyhoz, hacsak a király kedvét nem lelte benne, és név szerint nem hívatta.

15Amikor pedig Eszterre került a sor, Abihailnak, Márdokeus nagybátyjának a lányára (akit Márdokeus a saját lányává fogadott), hogy bemenjen a királyhoz, ő nem kért semmit azon kívül, amit Hégai, a király eunuchja, az asszonyok házának őrzője mondott neki (mindeközben Eszter kedvességre talált mindazoknak a szemében, akik látták őt). 16Esztert ekkor Ahasvérus királyhoz vitték, a királyi házba, a tizedik, vagyis tébet hónapban, a király uralkodásának hetedik évében. 17A király pedig az összes többi leánynál jobban megszerette Esztert, és nagyobb tetszésre és szerető-kedvességre talált előtte, mint az összes többi szűz. Fejére tette hát a királyi fejdíszt, és őt tette királynévá Vásti helyett. 18Azután nagy lakomát rendezett a király minden fejedelme és szolgája számára, Eszter lakomáját. Közkegyelmet adott a tartományokban, és ajándékokat osztogatott a király jómódja szerint.

19Mikor a szüzeket másodszor is egybegyűjtötték, Márdokeus a király kapujában ült. 20Eszter nem beszélt rokonairól és népéről, ahogyan Márdokeus parancsolta neki; megtette Eszter mindazt, amit Márdokeus mondott, éppen úgy, mint amikor még ő viselte gondját.

21Azokban a napokban, mikor Márdokeus a király kapujában ült, Bigtán és Teres, a király két udvari tisztviselője, akik ajtónállók voltak, megharagudtak, és keresték, hogyan emelhetnének kezet Ahasvérus királyra. 22Az ügy pedig Márdokeus tudomására jutott, és azonnal elmondta Eszter királynénak. Eszter pedig beszélt a királlyal Márdokeus nevében. 23Megvizsgálták az ügyet, s végül igaznak találták. Így hát mindkettőt oszlopra akasztották. Majd leírták azt a napok eseményeinek könyvébe a király előtt.

3. fejezet

Mindezek után Ahasvérus király felmagasztalta Hámánt, az agágita Hammedáta fiát, felemelte őt, s minden vele lévő fejedelem fölé helyezte trónját. 2A király minden szolgája, aki a király kapujában volt, mélyen meghajolt és leborult Hámán előtt, mert a király így parancsolt felőle. Márdokeus viszont nem hajolt meg és nem borult le. 3A király szolgái, akik a király kapujában voltak, így szóltak Márdokeushoz: ,,Miért szeged meg a király parancsát?" 4És így beszéltek hozzá nap mint nap, de ő nem hallgatott rájuk. Akkor szóltak Hámánnak, hogy nézzen utána, megáll-e Márdokeus ügye; ugyanis elmondta nekik, hogy zsidó.

5Hámán pedig látta, hogy Márdokeus nem hajol meg s nem borul le előtte, és Hámánt elöntötte a düh. 6De méltóságon alulinak találta, hogy egyedül Márdokeusra emeljen kezet, mert beszéltek neki Márdokeus népéről; Hámán ezért keresni kezdte, hogyan semmisítsen meg minden zsidót, akik Ahasvérus egész birodalmában voltak, Márdokeus népét.

7Az első, vagyis niszán hónapban, Ahasvérus király tizenkettedik évében púrt, azaz sorsot vetettek Hámán előtt minden napra és minden hónapra, a tizenkettedik, vagyis adár hónapig. 8És így szólt Hámán Ahasvérus királyhoz: ,,Van egy nép elszórva és elkülönülve a népek között birodalmad minden tartományában; törvényeik különböznek minden más nép törvényeitől, és a király törvényeit nem tartják meg; nem helyes, hogy a király békében hagyja őket. 9Ha jónak tetszik a királynak, legyen írás róla, hogy el kell pusztítani őket; tízezer ezüsttalentumot fizetek azok kezébe, akik elvégzik a feladatot, a király kincstárába juttatva."

10Erre a király lehúzta pecsétgyűrűjét kezéről, és odaadta Hámánnak, az agágita Hammedáta fiának, a zsidók ellenségének. 11És így szólt a király Hámánhoz: ,,Neked adom az ezüstöt és a népet is, tégy velük aszerint, ami jó a te szemedben." 12Behívatták hát a király titkárait az első hónap tizenharmadik napján, és írás készült mindarról, amit Hámán parancsolt a király satrapáinak és a kormányzóknak, akik a tartományok felett álltak, és a népek fejedelmeinek minden egyes tartományban, azoknak írása szerint, és minden népnek a maga nyelvén; Ahasvérus király nevében írták, és a király pecsétgyűrűjével pecsételték le.

13Futárok vitték szét a leveleket a király minden tartományába, hogy meg kell semmisíteni, meg kell ölni és el kell pusztítani minden zsidót, ifjat és vént, kicsinyeket és nőket, egyetlen napon, a tizenkettedik hónap, vagyis adár tizenharmadik napján; javaik pedig legyenek zsákmányul. 14Az írás egy másolatát, amelyet törvényül adtak minden tartományban, kihirdették minden népnek, hogy készen álljanak erre a napra. 15A futárok útnak indultak, siettek a király szava miatt; a törvényt Susán várában hozták. A király meg Hámán leültek inni, ám Susán városában zűrzavar uralkodott.

4. fejezet

Márdokeus pedig mindenről tudomást szerzett, ami történt; és megszaggatta ruháit Márdokeus, zsákruhába öltözött, meg hamut szórt magára, kiment a város közepére, és hangos, keserű kiáltásban tört ki. 2Végül odament a király kapuja elé, ugyanis zsákruhában senki nem mehetett a király kapujába. 3Minden egyes tartományban, ahová eljutott a király szava és törvénye, nagy volt a gyász a zsidók között, böjtöltek, sírtak és jajveszékeltek. Zsákruha és hamu lett leterítve sokak alá fekhelyül. 4Az Eszter mellé adott leányok és eunuchok bementek Eszterhez, és elmondták neki mindezt. A királyné pedig mélyen megrendült. Majd ruhát küldött, hogy öltöztessék fel Márdokeust, és vegyék le róla a zsákruhát, ő azonban nem fogadta el azt. 5Ekkor Eszter hívatta Hatákot, a király egyik eunuchját, akit a király Eszter szolgálatával bízott meg, és parancsot adott neki, s Márdokeushoz küldte, hogy tudja meg, mit jelent mindez, és miért történik.

6Haták tehát kiment Márdokeushoz a város közterére, amely a király kapuja előtt volt. 7Márdokeus ekkor elmondta neki mindazt, ami vele történt, a pénz összegét is, amelyről Hámán azt mondta, hogy a királyi kincstárba fizeti a zsidók ellen, hogy elpusztítsa őket. 8Adott neki egy másolatot az írásos törvényből, amelyet Susánban adtak ki a megsemmisítésükre, hogy mutassa meg Eszternek, valamint mondja el és parancsolja meg neki, hogy menjen be a királyhoz, esedezzen a kegyéért, és könyörögjön őelőtte a népéért.

9Haták pedig bement, és elmondta Eszternek Márdokeus szavait. 10Eszter ekkor ezt mondta Hatáknak, és megparancsolta neki, hogy tudassa Márdokeussal: 11,,A király minden szolgája és a király tartományainak népe tudja, hogy ha bármely férfi vagy nő hívatlanul megy be a király belső udvarába, arra egy törvénye van: meg kell azt ölni; csak ha a király kinyújtja felé az aranyjogart, akkor marad életben. Engem pedig már harminc napja nem hívattak, hogy bemenjek a királyhoz."

12És elmondták Márdokeusnak Eszter szavait. 13Márdokeus ekkor ezt mondta válaszul Eszternek: ,,Ne gondold azt lelkedben, hogy a király háznépe inkább megmenekül, mint bármely más zsidó. 14Mert ha te most hallgatsz, az enyhülés és a szabadulás máshonnan támad majd a zsidók számára; te azonban és apád háza elpusztultok. És ki tudja, talán épp ilyen idő miatt jutottál királyi méltóságra?"

15Eszter pedig ezt mondta válaszul Márdokeusnak: 16,,Menj, gyűjtsd egybe a Susánban lévő zsidókat, és böjtöljetek értem, ne egyetek és ne igyatok három napig, három éjjelen és három nappalon át. Én is hasonlóképp böjtölök majd a velem lévő leányokkal, és azután megyek be a királyhoz a törvény ellenére; ha pedig el kell vesznem, hát elveszek." 17Márdokeus ekkor elment, és mindent úgy tett, ahogy Eszter parancsolta neki.

5. fejezet

Harmadnapon történt, hogy Eszter királynői ruhába öltözött, és megállt a király házának belső udvarában, a király házával szemben; a király pedig királyi trónján ült a királyi házban, a ház bejáratával szemben. 2És történt, hogy amint a király meglátta Eszter királynét ott állni az udvarban, Eszter kegyet talált szemében, s a király kinyújtotta felé a kezében lévő aranyjogart. Eszter erre odalépett, és megérintette a jogar végét.

3A király ekkor így szólt hozzá: ,,Miért jöttél, ó, Eszter királyné, és mi a kívánságod? Ha a királyság fele is — legyen a tiéd!" 4Eszter így felelt: ,,Ha jónak tetszik a királynak, jöjjön el ma a király Hámánnal együtt a lakomára, amelyet készítettem neki." 5A király erre így szólt: ,,Hamar, hozzátok Hámánt, hogy teljesítse Eszter szavát!" Elment hát a király meg Hámán a lakomára, amelyet Eszter készített.

6Idővel a király így szólt Eszterhez a borozó lakomán: ,,Mi a kérésed? Megkapod! Mi a kívánságod? Ha a királyság fele is — meglesz!" 7Eszter feleletként így szólt: ,,A kérésem és a kívánságom ez: 8ha kegyet találtam a király szemében, és ha jónak tetszik a királynak, hogy megadja kérésemet, és teljesítse kívánságomat, akkor jöjjön el a király és Hámán a lakomára, amelyet holnap tartok nekik, és holnap majd a király szava szerint cselekszem."

9Hámán pedig örömmel és víg szívvel ment ki aznap; de amint meglátta Márdokeust a király kapujában, s hogy az nem kelt fel, és nem reszketett tőle, Hámánt azonnal elöntötte a düh Márdokeus miatt. 10De erőt vett magán Hámán, és a házába ment. Majd elküldött barátaiért meg a feleségéért, Zéresért, és előhozatta őket; 11és Hámán elbeszélte nekik gazdagságának dicsőségét, hogy milyen sok fia van, és mi mindennel tette naggyá a király, s hogyan emelte fel őt a király a fejedelmei meg szolgái fölé.

12És Hámán így folytatta: ,,Mi több, Eszter királyné nem is hívott mást a királlyal a lakomára, melyet készített, csak engem. Holnapra is hivatalos vagyok hozzá a királlyal együtt. 13De mindebből semmi sincs kedvemre, míg a zsidó Márdokeust ott látom a király kapujában ülni." 14Ekkor Zéres, a felesége, s minden barátja így szólt hozzá: ,,Állítsanak egy ötven könyök magas oszlopot. Reggel pedig mondd a királynak, hogy akasszák fel rá Márdokeust. Azután vígan menj a királlyal a lakomára." Jónak tűnt ez Hámán előtt, és elkészíttette az oszlopot.




 
 
0 komment , kategória:  Eszter könyve /Ószövetség  
Címkék: szövetkötelekkel, pecsétgyűrűjével, egybegyűjtötték, aranyedényekben, ezüsttalentumot, masszírozásával, pecsétgyűrűjét, balzsamolajjal, megparancsolta, kényszerítette, jajveszékeltek, tartományainak, tisztviselőnek, lecsillapodott, tartományokban, felmagasztalta, megbízottakat, királyságának, uralkodásának, tartományában, tisztviselője, szolgálatában, fejedelmeinek, kormányzóknak, megharagudtak, ezüstgyűrűkön, tizenharmadik, szolgálatával, nabukodonozor, megemlékezett, legnagyobbtól, felháborodott, elkészíttette, fejedelmeknek, gazdagságának, tizenkettedik, napjaiban történt, tartományok fejedelmeinek, királyi palota, edények különfélék, királyi borból, király jómódja, kedvére tegyenek, királyi házban, király szíve, király szavára, udvari tisztviselők, király erre, király ügye, peres ügyekben, legfőbb helyeket, törvény értelmében, Hámán Ahasvérus, Eszternek Márdokeus, Márdokeusnak Eszter,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Pitypang szökőkút  Ma van a magyar költészet napj...  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Márai Sándor tollából  Ott van  Ady Endre - Mindegy átka  Önmaga ellenére  A pitypang legendája  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Különleges  Pitypang szökőkút  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  képre írva  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Anyák napjára  Szép estét kedves látogatóimna...  Isten hűségének mértéke  IGEN így  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Vidámság  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esterházy Péterre emlékezünk  Nem kell hozzá fürdőruhás  A sorsod  Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Somlyó Zoltán - Orgonával  40 felett  Egy tavasz  Erdei gyöngyvirág  Csend  Otthon  Szép estét  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  képre írva  Anyámról való emlékek  Anyák napjára  képre írva  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  A hagyma antibakteriális hatás...  különleges  Esterházy Péterre emlékezünk  Az ember emlékekből áll  Esterházy Péterre emlékezünk  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Ismeretlen: Ikarusz monda  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  39 ígéret  Latinovits Zoltán tollából  Sorsunk miatt...  Hamvas Béla  Előfordul, hogy  Egy barátság története 
Bejegyzés Címkék
napjaiban történt, tartományok fejedelmeinek, királyi palota, edények különfélék, királyi borból, király jómódja, kedvére tegyenek, királyi házban, király szíve, király szavára, udvari tisztviselők, király erre, király ügye, peres ügyekben, legfőbb helyeket, törvény értelmében, fejedelmek előtt, király ellen, királyné esete, napon Perzsia, királyné esetéről, király minden, király Vásti, egyik társnőjének, egész birodalmában, fejedelmek szemében, király Memukán, maga írása, maga nyelvén, saját házában, szolgálatában álltak, király számára, király megbízottakat, asszonyok házába, király eunuchja, asszonyok őrzője, leányok kapjanak, király szemében, legyen királyné, zsidó férfi, elhurcolt néppel, gondviselője Hadassának, leány pedig, saját lányává, király szavát, király házába, asszonyok őrzőjének, neki járó, király házából, mellé adott, asszonyok házának, nőkre vonatkozó, szépítő masszírozás, asszonyok házából, asszonyok második, ágyasok őrzője, király kedvét, királyi házba, király uralkodásának, összes többi, királyi fejdíszt, szüzeket másodszor, király kapujában, királlyal Márdokeus, napok eseményeinek, király előtt, agágita Hammedáta, király parancsát, népek között, király törvényeit, király békében, király kincstárába, király lehúzta, zsidók ellenségének, király Hámánhoz, király titkárait, első hónap, király satrapáinak, tartományok felett, népek fejedelmeinek, király pecsétgyűrűjével, tizenkettedik hónap, király szava, törvényt Susán, város közepére, király kapuja, király kapujába, zsidók között, királyné pedig, király egyik, király Eszter, város közterére, pénz összegét, királyi kincstárba, zsidók ellen, írásos törvényből, király tartományainak, király belső, király kinyújtja, király háznépe, szabadulás máshonnan, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 86
  • e Hét: 946
  • e Hónap: 2559
  • e Év: 41049
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.