Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szeptember 29. a kávé világnapja
  2018-09-29 18:52:06, szombat
 
   
  Szeptember 29. a kávé világnapja. Mi, magyarok Európában az évi 2-2,5 kilogrammos kávéfogyasztással nem számítunk a komoly kávékedvelő nemzetek közé. Összehasonlításképpen: a finnek évente csaknem 12 kilogramm kávét fogyasztanak, az olaszok háromszor, a spanyolok kétszer többet isznak, mint mi (5,7 és 4,5 kiló/év). Négy kávéfogyasztóból három a klasszikus pörkölt kávékat részesíti előnyben, ugyanakkor a fiatalabbak között egyre népszerűbbek az instant kávék és a kapszulás megoldások is.
A kávé felfedezéséről többféle mendemonda kering, a leghitelesebb történet a XIV. századra nyúlik vissza, amikor is állítólag egy jemeni pásztor arra lett figyelmes, ha kecskéi a kávécserje termését legelik, felélénkülnek. A pásztor begyűjtötte a cserje piros bogyóit, s elvitte a közeli kolostor szerzeteseinek. Azok forró főzetet készítettek a bogyókból - megfőzték az első kávét. Az ital hatásosnak bizonyult, felélénkültek tőle, ezért rendszeresítették, főleg az éjszakai szertartások, imaórák előtt ittak a főzetből.


A kávé története

A kávé egyik legnépszerűbb és legismertebb italunk. Néhány évszázad alatt a világ minden részén elterjedt. Diadalmas útjában nem tudták feltartóztatni sem a vallási tilalmak, sem az uralkodók rendelkezései, melyek a kávéfogyasztást igyekeztek korlátozni vagy betiltani. A kávét ma már az egész világon szeretik, becsülik nemes ízéért, finom illatáért, frissítő, élénkítő hatásáért. Térhódítása ma sem szűnt meg, fogyasztása ma is folyamatosan növekszik.
Ennek a nagyszerű italnak- a teához hasonlóan - nem ismerjük sem a származási helyét, sem felfedezésének történetét és idejét. Csak azt tudjuk, hogy a kávét kb. 1000 éve fogyasztják.
Hazánkban a kávéfogyasztás valóságos szenvedéllyé vált. Otthon és munkahelyünkön, utazás vagy szórakozás közben rendszeresen kávét iszunk, vendégeinket is azzal kínáljuk. Mindennapi életünk szerves részévé vált a kávé.
Más népek ugyancsak nagy becsben tartják. Az araboknál pl. évszázados kultusza van főzésének és ivásának, ami szinte szertartásként megy végbe. A Korán ugyanis tiltja az igaz hívőknek a borivást, de tiltott és a muzulmánoknál hiányzó bort jól helyettesíti a kávé, amit az "iszlám borának" is neveznek.

Kávé Legendák és Hagyományok

A kávé származásáról, ahogy már említettük, nincsenek hiteles adataink. Annál több legenda terjedt el viszont felfedezéséről és első felhasználási helyeiről. E legendák elsősorban az iszlám országaiban keletkeztek, és igyekeztek a kávé származását visszavezetni a vallás elterjedésének első szakaszaiba, erősítve azt a hitet, hogy a kávét az iszlám fedezte fel, annak szent itala.
Egyik ilyen hagyomány szerint az első csésze kávét Allah nevében Gábriel arkangyal nyújtotta át. Mohamed prófétának, hogy elűzze testi fáradtságát és megőrizze szellemének frissességét. Így vált a kávé "isteni itallá".

A sok legenda közül, melyek a kávéról keletkeztek, kiemelkedik Abd el Kadír írása. Eszerint Ali ben Omar mesterével, Shadhelivel elindult Mekkába, hogy részt vegyen a Korán által előírt zarándoklaton. Ezt az utat életében egyszer minden mohamedánnak meg kell tennie, hogy áhítatos szívvel imádkozzék a próféta sírjánál és az ottani szent helyeken. Útjuk elején a mester elmondta Omarnak, hogy nem képes végigjárni a zarándoklatot, meg fog halni, Omar azonban menjen tovább Mekkába. A nehéz úton, mely a sivatagon vezet keresztül Shadheli majd segíti őt: szelleme meg fog jelenni előtte, hogy parancsaival irányítsa. Így is történt. Ahogy Omar nagy szomorúan haladt előre, egyik este megjelent neki Shadheli szelleme, és forrást fakasztott, hogy Omar olthassa szomját. Felszólította Omart, hogy amint ivott, merítsen is egy edénybe a vízből, és az edényt jól zárja le. Ha majd észreveszi, hogy a víz nem mozdul meg az edényben, ne folytassa tovább útját. Omar eljutott Mokha falai alá, ahol megnézte a vizet, ás látta, hogy nem mozdul meg, nem lehet kiönteni az edényből. Shadheli parancsa szerint nem ment tovább, hanem a városba sietett, ahol nagy pestisjárvány dühöngött. A szenvedések láttán Omar buzgón imádkozott és Allah segítségével sok beteget meg is gyógyított imájával.

Ennek híre eljutott a mokhai királyhoz, akinek a lánya szintén megkapta a betegséget. A király az udvarba hívta Omart, aki buzgó imájával meggyógyította a leányt. Az uralkodó kérdésére, hogy mivel jutalmazhatja meg, Omar kérte, adja hozzá feleségül a leányát, akit megszeretett. A király erre nagy haragra gyúlt., és elűzte Omart. A férfi szomorúan hagyta el a várost, és céltalanul bolyongott a sivatagban. Szégyenében újra mestere szellemét idézte. Imája közben csodálatos madarat hallott. Feltekintve, egy ismeretlen fa ágán megpillantott egy Allah dicsőségét zengő, pompás kis madarat. Közelebbről is megnézte a fényes, csillogó levelű fát : sok fehér virágot és érett bogyókat látott rajta. Megkóstolta a gyümölcsöket és jól lakott velük. Felfrissülve hálát adott Shadhelinek majd a zsebét megtömte bogyókkal. Estére tüzet rakott és vízben megfőzte a magával hozott gyökereket, valamint a jó ízű bogyókat. A leves felfrissítette, fáradtsága eltűnt: így fedezte fel a kávét.
Eddig a legenda. Több változatát megtaláljuk más országokban is, pl. Indiában, Iránban vagy Etiópiában. Egyik változat szerint Omar, Mokhából való elűzetése után, mikor felfedezte csodálatos hatását, az oázisok lakóival és a zarándokokkal is megismertette a kávét. Ennek híre ment, mire a mokhai király visszahívta Omart, aki vele ugyancsak megkedveltette a kávéivást. A király engedélyével ezután Omar Mokhában maradt, és mérte a kávét az ottani lakosoknak.

Augustus Naironi professzor, a páduai egyetem tudósa, 1671-ben megjelent könyvében összegyűjtötte a kávéval kapcsolatos értesüléseit. A kötetben szerepel egy olyan történet is, melyet azóta a világ minden részén átvettek és - bár nincs hiteles alapja - úgy tekintik, mint a kávé felfedezésének történetét.

Abesszínia Kaffa nevű tartományában élő kopt szerzetesek kecskenyáját a kolostor közelében legeltették. A pásztor egyik nap tanácsot kért a szerzetesektől, mi lehet az oka annak, hogy a kecskék az elmúlt éjszakákon nem pihentek, hanem nyugtalanul mozgolódtak. A pásztor semmiről sem tudott számot adni, ami ezt a szokatlan jelenséget megmagyarázhatná. A papok, hogy megfejtsék a rejtélyt, kimentek a legelőre. A kecskék éppen egy élénkzöld levelű, fehér virágokkal és érett bogyókkal telt fáról lakmároztak.
A szerzetesek arra gyanakodtak, hogy ez az ismeretlen növény okozza az állatok nyugtalanságát. Megkóstolva a fa gyümölcsét, kellemes ízűnek találták. Vittek belőle a kolostorba, hogy ott közelebbről is megvizsgálják. Este szokott ájtatosságuk előtt, megfőzték a gyümölcsöket, hogy a bennük lévő kemény magvakat megpuhítsák. A levesnek jó íze volt. Éjszaka meglepetve tapasztalták, hogy nem álmosak, holott máskor alig tudták nyitva tartani a szemüket a fáradtságtól. Ettől kezdve rendszeresen fogyasztották az új italt, melyről elterjedt a környéken, hogy felfrissíti az embert.
Így fedezték fel - e történet szerint - a kávét Kaffában, Abesszíniában, ahonnan később a világ minden részére átterjedt a fogyasztása.

Ez a megállapítás, bár nincs történelmi alapja vagy hitelessége, közel állhat a valósághoz, hiszen az egész világon elterjedt a kávé, és ezzel együtt szinte nemzetközivé vált a kávé név is.

Az abesszíniai Kaffa városnév és a kávé szó közötti összefüggés a világ különböző népeinek nyelvében a következőképp tükröződik:
A kávé arabul : quahwa, törökül: kahve, görögül: coféo, románul: cofea, oroszul: kophe, lengyelül: kawa, csehül: káwa, németül: Kaffee, olaszul: café, spanyolul: café, portugálul: café, franciául: café, hollandul: koffie, dánul: koffe, svédül: koffe, norvégül: koffe, angolul: coffee stb…

Van azonban olyan feltevés is, hogy a kávé szó az arab guhwaból származik, ami igatót, serkentőt jelent. A mohamedánok általános felfogása szerint viszont a kávé az kahveh szóból ered, hiszen a kávé " az iszlám bora" és ez a szó bort jelent.
A Közel-Kelet minden kávéfogyasztó országa magának tulajdonítja a kávé felfedezését, és ezt a legkülönfélébb hagyományokkal igyekszik igazolni. Egyesek pl. a kávé szót a perzsa Kawus Kai király nevéből származtatják. A király ugyanis - mint a hagyomány tartja - szerette a kávét és elfogyasztása után "szárnyas kocsin utazott a felhők között az égbe". Ez az utazás természetesen a kávéfogyasztással járó felemelkedést, a szellem magasabb régióiba való "szárnyalást" jelképezi.

Önkéntelenül felmerül a kérdés : ha a kávé valóban Kaffából származik, és innen is kapta nevét, akkor a kávé helyett olyan gyakran használt mokka szó honnan ered? Feltehetően jemeni Mokha városából származik. Izgató ez a kérdés, különösen azután, ha elolvastuk hazánkfia, F. Almási Balogh Pál, a híres orvostudós 1831-ben megjelent könyvét, mely a kávé, a tea és a csokoládé történetével, természetrajzával és orvosi vonatkozásaival foglalkozik. E könyv érdekessége, hogy írója Széchenyi Istvánnak, majd rövid ideig Kossuth Lajosnak volt háziorvosa.

Balogh Pál a kávé származási helyeként, az előzőkkel ellentétben, Adent tünteti fel. Adenből Mekkába, majd innen Medinán keresztül a 16. században Kairóba is eljutott a kávé, írja a neves orvostudós. E feltevés szerint tehát ugyancsak lehetséges a kávé kaffai származása. Kaffából esetleg Adenen keresztül jutott el Mekkába, a zarándok találkozóhelyére. Ők a mekkai kávéivó helyeken megismerték, majd megszerették a kávé nagyszerű tulajdonságait, és a kávéivás szokását magukkal vitték saját hazájukba: az iszlám országaiba, Észak-Afrikába, továbbá a törökökhöz, a perzsákhoz, sőt Indiába is.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kávéfogyasztóból, megmagyarázhatná, találkozóhelyére, vonatkozásaival, kávéfogyasztást, felfedezésének, munkahelyünkön, kávéfogyasztás, felfrissítette, megkedveltette, feltartóztatni, összegyűjtötte, szerzeteseinek, szerzetesektől, felfedezéséről, tulajdonságait, elterjedésének, legkülönfélébb, hagyományokkal, nyugtalanságát, meggyógyította, szertartásként, származtatják, fogyasztották, megvizsgálják, felélénkülnek, felélénkültek, leghitelesebb, természetesen, felszólította, származásáról, muzulmánoknál, felhasználási, zarándoklatot, zarándoklaton, visszavezetni, kávé világnapja, komoly kávékedvelő, finnek évente, olaszok háromszor, spanyolok kétszer, klasszikus pörkölt, fiatalabbak között, instant kávék, kapszulás megoldások, kávé felfedezéséről, leghitelesebb történet, jemeni pásztor, kávécserje termését, pásztor begyűjtötte, cserje piros, közeli kolostor, Kávé Legendák, Eszerint Ali, Ahogy Omar, Felszólította Omart, Omar Mokhában, Augustus Naironi, Abesszínia Kaffa, Kawus Kai, Almási Balogh Pál, Széchenyi Istvánnak, Kossuth Lajosnak, Balogh Pál, Adenből Mekkába,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hiányzik  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png lepke  Png lepke  Elköszönt  Neked tudnod kell  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Erdőn  Adakozás  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szép napot kívánok  Jónás Tamás – Végtelen b...  Adakozás  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Png telefon  Facebookon kaptam Krisztinától  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Örülök, hogy látlak!  Erdőn  Julian Brass gondolata  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Paul David Tripp Április 20  Nagyi telefonál  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  A kételkedés kezelése  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Örülök, hogy látlak!  Png cica  Nagyon különös  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy lelki imádság  Alázat  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Erdőn  Png nő  210 éve született a SZÓZAT meg...  Őrizkednünk kell...  Png nő  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Varga János Veniam - Fontos sz...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png virág  Jó éjszakát  Bertolt Brecht -től idézet  Szép estét kedves látogatóimna...  Png lepke  Alvó cicák  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Kellemes délutánt kívánok  Erdőn  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Sose bánj semmit 
Bejegyzés Címkék
kávé világnapja, komoly kávékedvelő, finnek évente, olaszok háromszor, spanyolok kétszer, klasszikus pörkölt, fiatalabbak között, instant kávék, kapszulás megoldások, kávé felfedezéséről, leghitelesebb történet, jemeni pásztor, kávécserje termését, pásztor begyűjtötte, cserje piros, közeli kolostor, bogyókból &#8211, első kávét, ital hatásosnak, éjszakai szertartások, kávé története, kávé egyik, világ minden, vallási tilalmak, uralkodók rendelkezései, kávéfogyasztást igyekeztek, egész világon, nagyszerű italnak-, teához hasonlóan, származási helyét, kávéfogyasztás valóságos, igaz hívőknek, muzulmánoknál hiányzó, kávé származásáról, iszlám országaiban, kávé származását, vallás elterjedésének, iszlám fedezte, első csésze, kávéról keletkeztek, utat életében, próféta sírjánál, ottani szent, mester elmondta, nehéz úton, sivatagon vezet, városba sietett, szenvedések láttán, mokhai királyhoz, lánya szintén, udvarba hívta, uralkodó kérdésére, király erre, férfi szomorúan, zsebét megtömte, magával hozott, leves felfrissítette, oázisok lakóival, mokhai király, király engedélyével, ottani lakosoknak, páduai egyetem, kávéval kapcsolatos, kötetben szerepel, olyan történet, kávé felfedezésének, kolostor közelében, pásztor egyik, elmúlt éjszakákon, pásztor semmiről, szokatlan jelenséget, kecskék éppen, élénkzöld levelű, szerzetesek arra, ismeretlen növény, állatok nyugtalanságát, bennük lévő, kávét Kaffában, abesszíniai Kaffa, világ különböző, következőképp tükröződik, kávé arabul, arab guhwaból, mohamedánok általános, kahveh szóból, iszlám bora, kávé felfedezését, legkülönfélébb hagyományokkal, kávé szót, perzsa Kawus, király ugyanis, hagyomány tartja, felhők között, utazás természetesen, kávéfogyasztással járó, szellem magasabb, kávé valóban, kávé helyett, híres orvostudós, csokoládé történetével, kávé származási, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 511 db bejegyzés
e év: 2845 db bejegyzés
Összes: 128075 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4371
  • e Hét: 13392
  • e Hónap: 67064
  • e Év: 345289
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.