Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Húsvét
  2012-03-31 19:58:16, szombat
 
   
 


A húsvét napjainkban a keresztények legfontosabb ünnepe, de a valláson kívül is a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A Biblia szerint Jézus - pénteki keresztre feszítése után - a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Az eredetileg zsidó vallási ünnep az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés.
Húsvét az azt megelőző időszak, Jézus sivatagi böjtjének emlékére tartott negyvennapos nagyböjt lezárulását jelzi. A kereszténységben böjtnek nevezett, valójában ,,húshagyó" táplálkozási időszak után ezen a napon szabad először húst enni. (Erre utal a magyar húsvét szó is: a hús magunkhoz vételének első napja.) A böjt utolsó hetének neve: ,,nagyhét", a húsvét utáni hét húsvét hete, egyes magyar vidékeken ,,fehérhét" - fehérvasárnapig tart.

A húsvét héber neve ,,pészah". A szó ,,kikerülés"-t, ,,elkerülés"-t jelent, utalva arra, hogy a halál angyala elkerülte a zsidóknak bárány vérével megjelölt házait. Innen származik a ritkábban használt angol név, a passover is. A kifejezés az ünnep magyar nevében nem található meg, de Csíkménaságon a húsvéti körmenet neve: ,,kikerülés".

Az angol Easter a német Ostern szóval együtt keresendő. Őse egy germán istennő, Ostara a tavasz keleti (v.ö. angol East, német Ost) úrnője, ünnepe a tavaszi napéjegyenlőség idején volt.
A római katolikus egyház húsvéti szertartásai



Virágvasárnap
Szerepe, hogy bevezesse a szent háromnap liturgiáját. Egyben a nagyböjti előkészület csúcspontja is, mert a Jeruzsálembe való megérkezést jelenti. Ezen a napon a pap a vértanúságot jelképező piros ruhát vesz fel. A misén Máté, Márk, Lukács evangéliumából olvassák fel a passiót, meghatározott rendben, minden évben másikat.
A nagyhéten hétfőn, kedden és szerdán nincs különösebb szertartás.

Nagycsütörtök
Az utolsó vacsora emléknapja, az Eucharisztia (oltáriszentség) alapításának ünnepe. Ilyenkor a székesegyházakat kivéve minden templomban csak egy mise van, az esti órákban. Tilos bármilyen más mise.
A székesegyházban délelőtt van az úgynevezett Krizmaszentelési mise. Ezen a misén az adott egyházmegye összes papjának rész kell vennie. Itt megújítják papi fogadalmukat, valamint a püspök megáldja és megszenteli az azt követő évben használt szent olajokat és a krizmát. Háromféle szent olaj van, amit meghatározott szertartásban használnak:
Keresztelendők olaja
Betegek kenete
Krizma (Balzsammal kevert faolaj, kereszteléskor, bérmáláskor, papszenteléskor és templomszenteléskor használják.)
A nagycsütörtöki esti misén a pap az örvendezést, ünneplést jelentő fehér ruhában van. Az orgona szól, egészen a Dicsőség a magasságban Istennek... kezdetű himnuszig, ami alatt szólnak a harangok, és a csengők is. Utána húsvét vigiliájáig se az orgona, se a csengő nem szól. (,,A harangok Rómába mentek...") Ez jelképezi, hogy senki nem szólt Jézus mellett. A prédikáció után (ahol megtartják) a lábmosás szertartása jön. Ennek hagyománya a Bibliában található, Jézus az utolsó vacsorán megmosta tanítványai lábát. A mise után következik az ún. oltárfosztás. Ez jelképezi, hogy Jézust megfosztották ruháitól. Ennek nincs szertartása, csendes. A mise után általában a templomokban virrasztást szoktak tartani, mondván Jézus tanítványai elaludtak.

Nagypéntek
Ezen a napon nincs mise. Téves és kerülendő kifejezés a ,,csonka mise".
Nagypénteken Igeliturgia van, áldoztatással. A pap a szertartást piros vagy lila öltözékben végzi. A papság és a segítők teljes csendben vonulnak be a templomba, s az üres oltárszekrény (tabernákulum) előtt leborulnak. Ezt követi az Igeliturgia: Isten szenvedő szolgájáról szól az olvasmány, a szentlecke, és János evangéliumából olvassák fel a passiót. Ezután jön az évente egyszeri tisztelgés a kereszt előtt, a Kereszthódolat. Az igeliturgia teljes csendben áldoztatással ér véget. Nincs áldás, nincs elbocsátás.

Nagyszombat
Ezen a napon napközben semmilyen szertartás nincs, a ,,nagyszombati liturgia" kifejezés téves. A katolikus időszámításban (ősi zsidó alapokra hagyományozva) szombat este a sötétedés után már vasárnap van, ezért a szombat esti misét vasárnap vigíliájának nevezik. Húsvét vigíliája az év legszebb, de legbonyolultabb szertartása. A pap az öt részből álló szertartást fehér öltözékben végzi.
Fényliturgia
Ekkor történik a tűz megáldása, majd arról a húsvéti gyertya meggyújtása. A húsvéti gyertya (minden résztvevőnél van) jelképezi a feltámadt Jézust. A templomba való bevonulás után énekli a pap a húsvéti öröméneket.
Igeliturgi.
Az Igeliturgiában kilenc olvasmány található. Hét az ószövetségből, egy szentlecke, és az evangélium, ebből legalább három ószövetségit és az evangéliumot fel kell olvasni. A Szentlecke előtt megszólal az orgona, harangok és a csengők is, amik nagycsütörtök óta hallgatnak. A Szentlecke után felhangzik az alleluja (az örvendezés éneke), ami egész nagyböjtben nem szerepelt a liturgiában. A prédikáció után a keresztségi igék megújítása következik.
Keresztségi liturgia
Ha vannak keresztelendők, akkor itt történik meg a keresztelés. Ez is régi hagyomány, mivel régen mindig húsvét vigíliáján keresztelték meg a jelölteket. Megáldják a keresztkutat és a szenteltvizet.
Eukarisztia liturgiája
Innen a mise a hagyományos rend szerint folytatódik, de sokkal ünnepélyesebben.
Körmenet
Ez nem tartozik szervesen a vigíliához. Lehet körmenetet tartani a mise végén, ezzel ,,hirdetni a világnak", hogy feltámadt Krisztus.

Húsvétvasárnap
Délelőtt ünnepi szentmisét tartanak.



Forr.: Wikipédia
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep  
Címkék: krizmaszentelési, székesegyházakat, kereszthalálával, kereszténységben, napéjegyenlőség, legbonyolultabb, fehérvasárnapig, ünnepélyesebben, papszenteléskor, székesegyházban, evangéliumából, keresztelendők, oltáriszentség, kereszthódolat, húsvétvasárnap, feltámadásával, nagycsütörtöki, kereszteléskor, időszámításban, igeliturgiában, meghatározott, csíkménaságon, nagycsütörtök, szertartásban, hagyományozva, oltárszekrény, szenteltvizet, termékenységi, ószövetségből, eljövetelének, megfosztották, áldoztatással, virágvasárnap, résztvevőnél, tabernákulum, vértanúságot, húsvét napjainkban, keresztények legfontosabb, valláson kívül, tavasz eljövetelének, harmadik napon, halál felett, eredetileg zsidó, egyiptomi fogságból, húsvét egybeesik, tavaszi napéjegyenlőség, kereszténységben böjtnek, napon szabad, magyar húsvét, böjt utolsó, húsvét utáni, húsvét héber, Nagypénteken Igeliturgia,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
"Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  jó reggelt  Eduardo Sacheri gondolata  jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Csend  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Kertem  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Előfordul, hogy  Alvó cica  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Zilahy Lajos gondolata  Csend  Robert Merle tollából  Alvó cica  Jan Twardowski - Siessünk  Nagy és kis csodák  Vidámság  Tavaszi este  Ott van  Vannak emberek  Minden tavaszból őrizz..  Esterházy Péterre emlékezünk  Alvó cicák  Gebhardt Nóra versei II.  Martin Buber, A haszidim meséi  József Attila - Kopogtatás nél...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  ajándék, mellyel meglepem  Csend  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Zilahy Lajos gondolata  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Töröld le  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Tanmese  Esterházy Péterre emlékezünk  Márai Sándor tollából  Egy tavasz  Paul David Tripp Április 12  40 felett  Jó nap volt  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Borzasztó  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Robin Wight pitypang szobra  Pitypang szökőkút  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Magamnak  Esterházy Péter: Harmonia c...  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Egy barátság története  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
húsvét napjainkban, keresztények legfontosabb, valláson kívül, tavasz eljövetelének, harmadik napon, halál felett, eredetileg zsidó, egyiptomi fogságból, húsvét egybeesik, tavaszi napéjegyenlőség, kereszténységben böjtnek, napon szabad, magyar húsvét, böjt utolsó, húsvét utáni, húsvét héber, halál angyala, zsidóknak bárány, ritkábban használt, ünnep magyar, húsvéti körmenet, angol Easter, német Ostern, germán istennő, tavasz keleti, római katolikus, szent háromnap, nagyböjti előkészület, vértanúságot jelképező, misén Máté, nagyhéten hétfőn, utolsó vacsora, székesegyházakat kivéve, esti órákban, székesegyházban délelőtt, úgynevezett Krizmaszentelési, adott egyházmegye, püspök megáldja, nagycsütörtöki esti, orgona szól, magasságban Istennek&#8230, harangok Rómába, prédikáció után, lábmosás szertartása, utolsó vacsorán, mise után, templomokban virrasztást, napon nincs, szertartást piros, segítők teljes, üres oltárszekrény, évente egyszeri, kereszt előtt, igeliturgia teljes, napon napközben, katolikus időszámításban, sötétedés után, szombat esti, húsvéti gyertya, feltámadt Jézust, templomba való, húsvéti öröméneket, örvendezés éneke, keresztségi igék, hagyományos rend, mise végén, krizmaszentelési, székesegyházakat, kereszthalálával, kereszténységben, napéjegyenlőség, legbonyolultabb, fehérvasárnapig, ünnepélyesebben, papszenteléskor, székesegyházban, evangéliumából, keresztelendők, oltáriszentség, kereszthódolat, húsvétvasárnap, feltámadásával, nagycsütörtöki, kereszteléskor, időszámításban, igeliturgiában, meghatározott, csíkménaságon, nagycsütörtök, szertartásban, hagyományozva, oltárszekrény, szenteltvizet, termékenységi, ószövetségből, eljövetelének, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 92 db bejegyzés
e év: 541 db bejegyzés
Összes: 8997 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1138
  • e Hét: 5770
  • e Hónap: 8864
  • e Év: 76629
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.